Ένοπλες Συρράξεις

Τους κλείνουν “πονηρά” το μάτι; Αντιπροσωπεία από την Τουρκία είχε συνομιλίες για τα F-16 με Αμερικανούς γερουσιαστές και μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων

Ως γνωστό, η Τουρκία θέλει να αγοράσει αεροσκάφη μοντέλου Viper, που είναι η κορυφαία έκδοση των πολεμικών αεροσκαφών F-16, και θέλει να ανεβάσει ξανά το αεροσκάφος σε αυτό το επίπεδο, αγοράζοντας κιτ εκσυγχρονισμού από τις ΗΠΑ. Στο πλαίσιο των τεχνικών εργασιών, αυτές οι απαιτήσεις της Τουρκίας θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ  αντιπροσωπειών. Για παράδειγμα: Τι γίνεται με την κατάσταση των ανταλλακτικών; Ποια χαρακτηριστικά και συστήματα θα έχει το αεροσκάφος; Ποια εθνικά συστήματα θα χρησιμοποιήσει η Τουρκία σε αυτά τα αεροπλάνα;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στα μέσα Αυγούστου, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νεντ Πράις, επιβεβαίωσε ότι, διεξάγονται διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για την προμήθεια μαχητικών F-16.

«Συνεχίζουμε τις συναντήσεις μας με την Τουρκία, για το θέμα της προμήθειας F-16. Η τουρκική αντιπροσωπεία ήρθε στις Ηνωμένες Πολιτείες για να το συζητήσει», είχε πει ο Νεντ Πράις .

Τόνισε δε, πως δεν γίνονται δημόσιες δηλώσεις για γνωστές στρατιωτικές προμήθειες. «Μόλις έχουμε πλήρεις πληροφορίες σχετικά με τη συμφωνία, θα ενημερώσουμε το Κογκρέσο σχετικά. Μόνο μετά από αυτό, οι πληροφορίες διαδίδονται ευρέως».

Σύμφωνα με τουρκικό μέσο ενημέρωσης, αντιπροσωπεία από την Τουρκία είχε συνομιλίες με Αμερικανούς γερουσιαστές και μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, σχετικά με την προμήθεια των F-16 Block 70.

«Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έκανε δηλώσεις για το πρόγραμμα προμηθειών F-16 Block 70 της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της ζωντανής μετάδοσης που ήταν καλεσμένος χθες. Ο Πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε ότι αντιπροσωπεία από την Τουρκία θα μεταβεί επίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες για συνομιλίες», ανέφερε.

Προς αυτή την κατεύθυνση, Τούρκοι βουλευτές πραγματοποίησαν συναντήσεις με Αμερικανούς γερουσιαστές και μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, για να πραγματοποιήσουν συνομιλίες για το F-16 Block 70. Συναντήθηκαν με τους αντιπροσώπους Colin Allred, Joe Wilson και Mike Johnson και τους γερουσιαστές Ted Cruz και Ed Markey.

Ο εκπρόσωπος Colin Allred και ο γερουσιαστής Ed Markey είναι στο Δημοκρατικό Κόμμα. Οι αντιπρόσωποι Joe Wilson και Mike Johnson και ο γερουσιαστής Ted Cruz υπηρετούν στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Το τουρκικό μέσο ενημέρωσης, ανέφερε δήλωση που έκανε ο Πρόεδρος Ερντογάν, πριν από λίγες ημέρες: «Ο κ. Μπάιντεν μας είπε ότι ως Δημοκρατικοί, η γνώμη του για αυτό το θέμα είναι να δοθούν F-16 και όλα τα άλλα μέρηΕίχα επίσης συνομιλίες με Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές στο τελευταίο μας ταξίδι. Μου έδωσαν θετικές απαντήσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόγραμμα προμηθειών F-16 Block 70 της Τουρκίας

Ως μέρος της επείγουσας ανάγκης της Διοίκησης της Τουρκικής Αεροπορίας για επιχειρήσεις, η Τουρκία υπέβαλε αίτημα στις Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι. Το αίτημα περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 70 και 79 F-16 Block 40 / 50+ στο επίπεδο Block 70.

Μια πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 και μια δεύτερη συνάντηση πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2022, στο πλαίσιο της επείγουσας ανάγκης για επιχειρήσεις. Οι τουρκικές και αμερικανικές αντιπροσωπείες συναντήθηκαν τελικά στις ΗΠΑ στις 15 Αυγούστου 2022.

Βέβαια να τονίσουμε ότι, κατά την προσφιλή συνήθεια της Άγκυρας δια μέσω του ερντογανικού τύπου, προτάσσει και ένα εκβιαστικό δίλλημα:  «Εάν οι ΗΠΑ ανταποκριθούν θετικά στην απαίτηση για αγορά κιτ για τον εκσυγχρονισμό 40 πολεμικών αεροσκαφών F-16 Block 70 και 80, θα μπορέσουμε να αποσύρουμε τις επιλογές προμήθειας πολεμικών αεροπλάνων νέας γενιάς, συμπεριλαμβανομένου του ρωσικής κατασκευής SU-57 της ημερήσιας διάταξης. Σε αυτή την περίπτωση, έως ότου το National Combat Fighter (MMU/TF-X) συμπεριληφθεί στην απογραφή, η ευπάθεια που μπορεί να εμφανιστεί στη μάχη αέρα-αέρος θα καλυφθεί με 120 αεροσκάφη F-16 Block 70», αναφέρουν.

Τα πολεμικά αεροσκάφη F-16, αποτελούν την κύρια δύναμη κρούσης της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας. Μεταξύ 1987 και 1999, παραδόθηκαν στην Τουρκική Πολεμική Αεροπορία 44 F-16 Block 30, 116 F-16 Block 40 και 80 F-16 Block 50, που κατασκευάστηκαν κυρίως στην Τουρκία. Έτσι, στο απόθεμα συμπεριλήφθηκαν 240 αεροσκάφη F-16. Μετά τη διακοπή της παραγωγής στην Τουρκία το 1999, αγοράστηκαν 30 αεροσκάφη διαμόρφωσης F-16 Block 50+. Έτσι, ο αριθμός των αεροσκαφών της σειράς F-16 που περιλαμβάνονται στο απόθεμα αυξήθηκε σε 270.

Τα επίπεδα μπλοκ των μαχητικών F-16 αντιπροσωπεύουν διαφορετικά επίπεδα τεχνολογίας. Η Τουρκία πραγματοποίησε επίσης, τον εκσυγχρονισμό 165 μαχητικών αεροσκαφών F-16 στο απόθεμα τη δεκαετία του 2000. Δεδομένου ότι, τα επίσημα στοιχεία δεν αποκαλύφθηκαν, ο αριθμός των F-16 στην απογραφή σήμερα εκτιμάται ότι είναι περίπου 245, καθώς υπάρχουν και εκείνα που έμειναν καθηλωμένα  λόγω ατυχήματος και άλλων λόγων. Η Τουρκία διαθέτει επίσης, πάνω από 30 εκσυγχρονισμένα μαχητικά αεροσκάφη F-4 2020.

Σημειώνουμε ότι με μια επιστολή – κόλαφο στην οποία ξεκαθαρίζεται η αντίθεση στην πώληση προηγμένων μαχητικών F-16 Block 70/72 στην Τουρκία, εστάλη στις 1 Νοεμβρίου από το Κογκρέσο των ΗΠΑ στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν. Η επιστολή αποτελεί, εκτός απροόπτου, ταφόπλακα στις ελπίδες Ερντογάν να καταφέρει να τα προμηθευθεί και μάλιστα συμψηφίζοντας τη δαπάνη με την οφειλή των ΗΠΑ, από την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα του μαχητικού πέμπτης γενιάς F-35 Lightning II.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ