Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Στρατιωτική κατωτερότητα: Η Ρωσία αποδέχεται ότι τα περισσότερα UAV δεν πληρούν τις τεχνικές και τακτικές απαιτήσεις

Η πλειονότητα των εγχώριων μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Ρωσία, δεν πληρούν τις τεχνικές και τακτικές απαιτήσεις που καθόρισε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με υψηλόβαθμο Ρώσο αξιωματούχο άμυνας, εκθέτοντας μια σημαντική αδυναμία στις δυνατότητες κατασκευής drone της χώρας.

Ο συνταγματάρχης Igor Ischuk, εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, δήλωσε ότι το υπουργείο έχει αναπτύξει κατάλληλα τακτικά και τεχνολογικά πρότυπα για μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, ανέφεραν κρατικά μέσα ενημέρωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αποκάλυψε ότι οι περισσότεροι κατασκευαστές, δυστυχώς, δεν μπορούν να τους ανταποκριθούν. Ο Ischuk αποκάλυψε αυτές τις τελευταίες πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με τίτλο «Προοπτικές για την ανάπτυξη της τεχνολογίας αυτόνομων οχημάτων στη Ρωσική Ομοσπονδία». 

Ο Ischuk ισχυρίστηκε ότι, η βάση μη ανταπόκρισης των κατασκευαστών είναι η κύρια αιτία της μη εκπλήρωσης αυτών των προϋποθέσεων. Δήλωσε επίσης ότι, λόγω αυτής της συνθήκης, το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας πρέπει να συνάψει νέες συμφωνίες και να απλοποιήσει τις υπάρχουσες, ώστε να δέχεται drones σε λειτουργία σε πειραματική ικανότητα. 

Σύμφωνα με τον Ischuk, τα drones που χρησιμοποιούνται για περιπλανώμενα πυρομαχικά, συμβατικές και ηλεκτρονικές αναγνωρίσεις και άλλες εργασίες σε λογικό εύρος τιμών έχουν μεγάλη ζήτηση. Μίλησε επίσης, για τα βασικά χαρακτηριστικά του drone, όπως ότι θα πρέπει να είναι εύκολο στη διαχείρισή του και να είναι εξοπλισμένο με συστήματα «φίλου ή εχθρού» και συσκευές προειδοποίησης έκθεσης. 

Τα drones έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως σε διάφορους ρόλους σε όλη τη διάρκεια του πολέμου της Ρωσίας με την Ουκρανία, ο οποίος αυτή τη στιγμή διανύει τον όγδοο μήνα του. Και οι δύο πλευρές, έχουν χρησιμοποιήσει στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη αιχμής που μπορούν να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις, για να συγκεντρώσουν πληροφορίες ή να εξαπολύσουν θανατηφόρες επιθέσεις.

Η Ουκρανία χρησιμοποίησε εκτενώς drones, κυρίως τουρκικά drones TB-2, και κατέστρεψε εκατοντάδες ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα. Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία χρησιμοποίησε αρχικά το Orlan-10, ένα τοπικά αναπτυγμένο αεροσκάφος.

Ομάδα  ειδικών εκτιμά ότι από τις 24 Φεβρουαρίου, ο ρωσικός στρατός έχει χάσει περισσότερα από 80 αναγνωριστικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Orlan-10.

Η Ρωσία χρησιμοποιεί Ιρανικά drones 

Εν τω μεταξύ, Ρωσικά στρατεύματα έχουν πλέον εντοπιστεί να χρησιμοποιούν Ιρανικά μαχητικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, καθώς ήταν δύσκολο για τη Ρωσία να κατασκευάσει αεροσκάφη λόγω των δυτικών κυρώσεων.

Στην πόλη-λιμάνι της Οδησσού, στις 26 Σεπτεμβρίου, δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη «καμικάζι», τα οποία ευρέως πιστεύεται ότι παρασχέθηκαν από το Ιράν στη Ρωσία, έπληξαν «στρατιωτική υποδομή», σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό.

Τα Ιρανικά drones, έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση στην ουκρανική σύγκρουση τον Σεπτέμβριο. 

Ωστόσο, η ανάπτυξη Ιρανικών drones οδήγησε τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky, να ανακαλέσει τη διαπίστευση του πρεσβευτή του Ιράν στην πρεσβεία του στο Κίεβο, την περασμένη εβδομάδα. Η απόφαση δείχνει ότι, τα Ιρανικά drones θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον πόλεμο προς όφελος της Ρωσίας.

Το Shahed 136, γνωστό και ως Geran-2 στη Ρωσική υπηρεσία, κατέστρεψε πρόσφατα Ουκρανικό στρατιωτικό εξοπλισμό. Ένα άλλο Ιρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, το Mohajer-6, το οποίο πιστεύεται ότι είναι πολλαπλών χρήσεων, φέρεται να καταρρίφθηκε την περασμένη εβδομάδα, όπως είχε αναφέρει προηγουμένως οι EurAsian Times. 

Ωστόσο, το Shahed 136, κοινώς γνωστό ως σμήνος drone, έχει χρησιμοποιηθεί συχνότερα εναντίον της Ουκρανίας. Το Shahed 136, το οποίο το Ιράν χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το 2021, έχει σχεδιαστεί για να συντρίψει τις επίγειες δυνάμεις και να ξεπεράσει την αντιαεροπορική άμυνα του αντιπάλου.

Λόγω της τάσης του να πετάει απευθείας σε στόχους, περιστασιακά αναφέρεται ως drone «καμικάζι».

Οι Αμερικανοί στρατηγοί εξέδωσαν πρόσφατα προειδοποιήσεις, σχετικά με την απειλή που αποτελούν τα Ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Η Τεχεράνη έχει πλέον «τοπική αεροπορική υπεροχή», χάρη στις προόδους της Ιρανικής τεχνολογίας drone. «Για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο της Κορέας, λειτουργούμε χωρίς πλήρη αεροπορική υπεροχή», είπε ένας στρατηγός των ΗΠΑ στο Κογκρέσο.

Το Ιράν έχει ξοδέψει πάνω από μια δεκαετία δημιουργώντας τη βιομηχανία drones του, για να αντισταθμίσει την έλλειψη αεροπορικής ισχύος που προκαλείται κυρίως από τις δυτικές κυρώσεις. Οι ΗΠΑ βοήθησαν επίσης κατά λάθος τις τεχνικές εξελίξεις των Ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Το 2011, το Ιράν κατέρριψε ένα  αμερικανικό drone RQ-170 Sentinel, το οποίο στη συνέχεια φέρεται να κατασκεύασε αντίστροφη μηχανική για να εφαρμόσει αυτή τη γνώση στην έκδοσή του.

Ωστόσο, η Ρωσία υστερεί απροσδόκητα στην ανάπτυξη drone. Η Ρωσία δεν είχε την ικανότητα να παράγει μαχητικά UAV, παρόλο που είχε δημιουργήσει εγχώρια UAV επιτήρησης.

Επιπλέον, οι βαριές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, θα περιορίσουν την ικανότητα της Ρωσίας να διερευνά ενεργά την ανάπτυξη νέων τύπων όπλων, συμπεριλαμβανομένων των πολεμικών UAV.

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ