Ένοπλες Συρράξεις

Πόλεμος της Ουκρανίας: Γιατί η Λευκορωσία δεν συμμετέχει στην επίθεση

Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο είναι στενός σύμμαχος του Πούτιν. Υπάρχουν λόγοι για τους οποίους η χώρα δεν έχει ακόμη παρέμβει ενεργά στον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία.

Ενώ διεξάγεται μερική επιστράτευση στη Ρωσία και διεξάγονται πλαστά δημοψηφίσματα στο Ντονμπάς και στις δύο κατεχόμενες από τον ρωσικό στρατό περιοχές Χερσώνα και Ζαπορίζια, σχετικά με την προσάρτηση στη Ρωσία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο ηγεμόνας της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, συναντήθηκαν τη Δευτέρα στο Σότσι. 

Το Κρεμλίνο υποστηρίζει τον κρίσιμο παράγοντα ισχύος για τον Λουκασένκο

Αλλά ακόμα κι αν αυτές οι συναντήσεις έχουν γίνει αυτονόητο για τους δύο πολιτικούς, απλώς και μόνο λόγω της μακροχρόνιας θητείας τους, η ισορροπία δυνάμεων μεταξύ Μινσκ και Ρωσίας, έχει αλλάξει από τις μαζικές διαδηλώσεις στη Λευκορωσία τον Αύγουστο του 2020.

«Σήμερα, η Λευκορωσία είναι μια χώρα κατεχόμενη από τη Ρωσία και ο Λουκασένκο είναι μαριονέτα του Πούτιν», δήλωσε στο ZDFheute πριν από μερικές εβδομάδες ο Πάβελ Λάτουσκκα, ο οποίος ήταν υπουργός Πολιτισμού της Λευκορωσίας και τώρα είναι μέλος του προεδρείου του συντονιστικού συμβουλίου της αντιπολίτευσης.

Εκτός από την καταστολή που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, η υποστήριξη από το Κρεμλίνο ήταν βασικός παράγοντας στην ικανότητα του Λουκασένκο, να παραμείνει στην εξουσία παρά τις εβδομάδες μαζικών διαδηλώσεων, μετά τις νοθευμένες προεδρικές εκλογές του 2020.

Η έκταση της εξάρτησης του καθεστώτος Λουκασένκο από τη Μόσχα, αποκάλυψε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Λευκορωσία δεν ήταν απλώς μια περιοχή ανάπτυξης και υποχώρησης για τον ρωσικό στρατό. Από τη Λευκορωσία, ο ρωσικός στρατός εκτοξεύει επίσης τους πυραύλους του στην Ουκρανία.

Το πόσο εξαρτημένη είναι η Λευκορωσία από τον μεγάλο γείτονά της αποκαλύπτεται επίσης, στη ρητορική των κρατικών μέσων ενημέρωσης της Λευκορωσίας για τον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία. Υιοθέτησαν τόσο την αφήγηση μιας «στρατιωτικής ειδικής επιχείρησης» όσο και της Ουκρανίας ως «ναζιστικού κράτους».

«Ο Λουκασένκο, αισθάνεται υποχρέωση προς τον Πούτιν για την υποστήριξή του στις διαδηλώσεις του 2020. Εξ ου, και η έμμεση υποστήριξη για τη Ρωσία στην Ουκρανία», εξηγεί η Nadja Douglas από το Κέντρο Ανατολικοευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών στο Βερολίνο στο ZDFheute.

Ο παθητικός ρόλος της Λευκορωσίας έχει εσωτερικούς πολιτικούς λόγους

Ωστόσο, το γεγονός ότι η Λευκορωσία δεν έχει γίνει ακόμη ενεργή στον πόλεμο, μπορεί να εξηγηθεί από εγχώριους και συστηματικούς λόγους. «Φυσικά, ο Λουκασένκο γνωρίζει τη διάθεση στη χώρα. Και ο πόλεμος, είναι εξαιρετικά αντιδημοφιλής μεταξύ του πληθυσμού», εξηγεί η πολιτική επιστήμονας.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από τη Βρετανική δεξαμενή σκέψης Chatham House τον Ιανουάριο, δηλαδή πριν από τον πόλεμο , το 58 τοις εκατό των ερωτηθέντων αντιτάχθηκαν στην αποστολή στρατιωτών από τη Λευκορωσία στην Ουκρανία, για να στηρίξουν τη Ρωσία.

Την ίδια στιγμή, μόνο το 11 τοις εκατό διαφώνησε με τη δήλωση ότι η εμπλοκή της Λευκορωσίας σε έναν πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, θα ήταν καταστροφική. «Ακόμη και μεταξύ πολλών υποστηρικτών του Λουκασένκο, ο πόλεμος δεν έχει μεγάλη αποδοχή», προσθέτει η Ντάγκλας.

Τεντωμένες σχέσεις μεταξύ στρατού και Αρχηγού κυβέρνησης

Εκτός από τη διάθεση μέσα στον πληθυσμό , οι δομές μέσα στο σύστημα παίζουν επίσης καθοριστικό ρόλο στη μοναδική έως τώρα έμμεση συμμετοχή στον πόλεμο. «Ο Λουκασένκο, επικεντρώθηκε στην επέκταση των δομών εσωτερικής ασφάλειας. Ως αποτέλεσμα, ο στρατός έχει τώρα 49.000 άνδρες, αλλά οι δυνάμεις εσωτερικής ασφάλειας περίπου 100.000. Επιπλέον, ο στρατός είναι ανεπαρκώς εξοπλισμένος», είπε η πολιτική επιστήμονας.

Η πίστη στο καθεστώς, δεν είναι επίσης τόσο ισχυρή στον στρατό όσο στις δυνάμεις ασφαλείας. Σύμφωνα με αναφορές, υπήρξαν εξεγέρσεις εντός του στρατού στην αρχή του πολέμου. «Ένα σήμα ότι, δεν θέλουν να πολεμήσουν στην Ουκρανία», εξηγεί η Ντάγκλας. Και ο Λουκασένκο φαίνεται επίσης, να έχει μεγάλη δυσπιστία απο τον στρατό. Σύμφωνα με πηγές της αντιπολίτευσης, φέρεται να έχει υποβιβάσει 80 αξιωματικούς τις τελευταίες εβδομάδες.

Είναι επίσης απορίας άξιο, πώς το καθεστώς Λουκασένκο θα αντιμετωπίσει τα πλαστά δημοψηφίσματα και επίσης στο μέλλον, με τα ρωσικά στρατεύματα στη χώρα τους. Μιλώντας ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο υπουργός Εξωτερικών Βλαντιμίρ Μακέι, δήλωσε ότι δεν έχει νόημα η εγκατάσταση ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στη Λευκορωσία. «Συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού», τόνισε.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...