Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Προβληματισμός στις ΗΠΑ-Δύση από τις δύο "κινήσεις ματ" του Πούτιν στην Ουκρανία-Τι μέλλει γενέσθαι

"Πώς να απαντήσετε στην κλιμάκωση του Πούτιν στην Ουκρανία", είναι ο τίτλος άρθρου αμερικανικού έγκριτου ΜΜΕ του οποίου τα σημαντικότερα σημεία είναι τα εξής:

"Ενόψει της πρόσφατης στρατιωτικής του αποτυχίας, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αποφάσισε να κλιμακώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία διατάζοντας την κινητοποίηση 300.000 εφέδρων, μετακινώντας την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών υπό τον έλεγχο της Ρωσίας μέσω ψευδούς δημοψηφίσματος και απειλώντας για άλλη μια φορά ότι θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα. 

Αυτά τα βήματα παρουσιάζουν μεγάλους κινδύνους και απαιτούν προσαρμογές στην τρέχουσα στρατηγική μας.

Οι κίνδυνοι είναι διπλοί.

Ο πρώτος είναι η πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων και η  στροφή σε πυρηνικό πόλεμο.

Ο δεύτερος είναι ο αντίκτυπος στη σύγκρουση και η συμμαχική υποστήριξη σε αυτήν.

Κατά την αντιμετώπιση του πυρηνικού κινδύνου, πρέπει να λάβουμε υπόψη τις συνέπειες της πιέσης της Ουκρανίας για την απελευθέρωση των προσαρτημένων από τη Ρωσία εδαφών. Σε αυτό το σενάριο, ο Πούτιν μπορεί να απαιτήσει από τους Ουκρανούς να σταματήσουν την προέλασή τους και στη συνέχεια να ανταποδώσει με ένα ή περισσότερα πυρηνικά όπλα εάν δεν συμμορφωθούν.

Αυτό φαίνεται απίθανο αφού ο Πούτιν δεν θα μπορούσε να περιορίσει τον αντίκτυπο τέτοιων όπλων και η χρήση τους θα έθετε σε κίνδυνο τα δικά του στρατεύματα.

Ωστόσο, θα πρέπει να μας ανησυχεί αυτή η πιθανότητα και η κυβέρνηση Μπάιντεν πρέπει να προετοιμαστεί για αυτό τώρα. Το πιο σημαντικό, η κυβέρνηση πρέπει να στείλει το πολύ σαφές μήνυμα ότι η απάντησή της στη ρωσική πυρηνική χρήση στην Ουκρανία θα περιελάμβανε γρήγορα αντίποινα,ίσως εξαλείφοντας έναν ρωσικό σχηματισμό στη Μαύρη Θάλασσα ή στοχεύοντας έναν μεγάλο ρωσικό σχηματισμό ξηράς στην Ουκρανία.

Απαντήσεις όπως αυτές πρέπει να επανεξεταστούν και να γίνουν προετοιμασίες.

Όσο δύσκολο κι αν είναι να φανταστεί κανείς, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να δεσμεύσουν τώρα την Κίνα, την Ινδία και άλλα κράτη για να διασφαλίσουν ότι ένα πυρηνικό χτύπημα στην Ουκρανία θα οδηγήσει στην πλήρη διεθνή απομόνωση της Ρωσίας.

Η Ουάσιγκτον πρέπει επίσης να αρχίσει να σκέφτεται μέσα από τα σκαλοπάτια της κλίμακας κλιμάκωσης.

Η έμφαση αυτής της εξέτασης πρέπει να δοθεί στην αντιμετώπιση των ρωσικών πυρηνικών απειλών σε επίπεδο που να αποφεύγει τον γενικό πυρηνικό πόλεμο .

Ο δεύτερος κίνδυνος είναι ο αντίκτυπος των επιπλέον 300.000 εφέδρων, η προσάρτηση του Ντονμπάς και οι προοπτικές για μια παρατεταμένη σύγκρουση.

Συνολικά, αυτά τα στοιχεία θα μπορούσαν να αλλάξουν την ισορροπία στρατιωτικής ισχύος στην Ουκρανία με ταυτόχρονη μείωση της ευρωπαϊκής υποστήριξης.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η οπτική των ΗΠΑ είναι ότι  θα πρέπει να αυξήσουν το κόστος του Πούτιν στην Ουκρανία, διατηρώντας παράλληλα την πόρτα ανοιχτή για μια πολιτική διευθέτηση που εξυπηρετεί τα μακροπρόθεσμα παγκόσμια συμφέροντά μας για σταθερότητα και ασφάλεια.

Οι δύο κινήσεις "μάτ" του Πούτιν

Ωστόσο οι κινήσεις του Ρώσου Προέδρου δεν αφήνουν πολλά περιθώρια ελιγμού στις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ όπως θα δούμε στη συνέχεια.

Ο Ρώσος Πρόεδρος με την απειλή χρήσης Πυρηνικών όπλων (Π.Ο), σε περίπτωση που οι Ουκρανοί συνεχίσουν τις αντεπιθέσεις για απελευθέρωση  εδαφών της χώρας τους που κατέκτησαν οι ρωσικές δυνάμεις και προσαρτήστηκαν με τα παράνομα δημοψηφίσματα στη Ρωσική επικράτεια, αλλά και με την μερική επιστράτευση στη χώρα του, καλώντας 300.000 εφέδρους στα όπλα, έδειξε ότι "θα το πάει μέχρι τέλους" στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ιδιαίτερα η μερική επιστράτευση των Ρώσων, είναι πολύ πιθανό να απελπίσει τους Ουκρανούς αλλά και τους Δυτικούς Συμμάχους για τη συνέχιση των εχθροπραξιών, αφού βλέπουν ότι ο πόλεμος εξελίσσεται από αγώνα 400 μέτρων που ήλπιζαν , σε μαραθώνιο, όπου τον πρώτο λόγο θα έχουν πλέον οι ανεξάντλητες Ρωσικές εφεδρείες.

Σταδιακά η τυχόν συνέχιση των εχθροπραξιών θα σημάνει απώλεια του μεγαλύετρου μέρους ικανών και έμπειρων Ουκρανών Αξιωματικών και οπλιτών, χωρίς τη δυνατότητα ανάλογης αναπλήρωσής τους, με αποτέλεσμα τη μείωση της μαχητικής ισχύος του Ουκρανικού στρατεύματος.

Η απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων τέλος από τον Πούτιν στην Ουκρανία, δείχνει ότι ο Ρώσος Πρόεδρος θέλει να διασφαλίσει τα καταληφθέντα εδάφη του από τους Ουκρανούς, ανακόπτωντας την αντεπίθεσή τους.

Οι ΗΠΑ μπλοφάρουν;

Αν οι Ουκρανοί συνεχίσουν και ο Πούτιν ρίξει τακτικά πυρηνικά στο πεδίο της μάχης, τότε δεν αναμένουμε ότι οι ΗΠΑ θα ανταπαντήσουν με καταστροφή του Ρωσικού στόλου με συμβατικά όπλα στην Κριμαία, ή κάτι ανάλογο, αφού αυτό θα σήμαινε γενικευμένη σύρραξη με τη Ρωσία ακόμη και με πυρηνικά όπλα στη συνέχεια.

Εκτίμησή μας είναι ότι ως πιθανή λύση φαντάζει η ένταξη του εναπομείναντος Ουκρανικού κράτους στο ΝΑΤΟ, προκειμένου να στεγανοποιηθεί το μέτωπο με τη Ρωσία, απειλώντας στη συνέχεια η Συμμαχία τη Μόσχα με χρήση πυρηνικών όπλων, αν συνεχίσει την επίθεσή της κατά της Νατοϊκής Ουκρανίας.

Εδώ όμως παίζει το veto από κάποια-κάποιες χώρες του ΝΑΤΟ, αναφορικά με την είσοδο της Ουκρανίας στη Συμμαχία, με την Τουρκία να καλείται να πάρει θέση, αφού δεν είναι βέβαιο ότι όλες θέλουν μια τέτοια επικίνδυνη εξέλιξη.

Οψόμεθα.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ