Ένοπλες Συρράξεις

Φουντώνει η βία στη Συρία! Μαζικές επιθέσεις ISIS-HTS σε Κούρδους & Συριακό Στρατό- Αρνούνται κάθε επαφή με Τουρκία οι Σύριοι

Στις 24 Σεπτεμβρίου, το ISIS ισχυρίστηκε ότι ένας από τους πυρήνες του σκότωσε ή τραυμάτισε 13 μαχητές των Υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίθεσης στο βορειοανατολικό συριακό κυβερνείο Αλ-Χασάκα.

Το πρακτορείο ειδήσεων της τρομοκρατικής ομάδας, Amaq, ανέφερε ότι η επίθεση, η οποία έλαβε χώρα στις 20 Σεπτεμβρίου, είχε στόχο μια συνοδεία των SDF κοντά στην πόλη Γκαζίλε στην ανατολική ύπαιθρο Αλ Χασάκα. Σύμφωνα με το πρακτορείο, ένας πυρήνας αποτελούμενος από αρκετούς μαχητές αυτοκτονίας πραγματοποίησε την τολμηρή επίθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η επίθεση ξεκίνησε όταν ένας από τους μαχητές αυτοκτονίας, που αναγνωρίστηκε από τον Amaq ως Αμπού Ομάρ (Abu Omar), ανατίναξε το παγιδευμένο αυτοκίνητό του δίπλα στη συνοδεία των SDF. Στη συνέχεια, οι υπόλοιποι μαχητές συγκρούστηκαν με στρατεύματα των SDF, σκοτώνοντας ή τραυματίζοντας τουλάχιστον 13 από αυτούς και καταστρέφοντας δύο οχήματα pickup.

Το Amaq ισχυρίστηκε ότι ένας από τους μαχητές αυτοκτονίας του πυρήνα επέζησε της επίθεσης, η οποία προοριζόταν ως απάντηση στην πρόσφατη ανθρωπιστική επιχείρηση ασφαλείας των SDF στο στρατόπεδο Αλ-Χολ στην ανατολική ύπαιθρο Αλ-Χασάκα. Ο καταυλισμός φιλοξενεί χιλιάδες μέλη του ISIS και τους συγγενείς τους.

Οι ισχυρισμοί του ISIS έρχονται σε αντίθεση με μια δήλωση σχετικά με την επίθεση που κυκλοφόρησε από την Κεντρική Διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών (CENTCOM) στις 23 Σεπτεμβρίου.

Η διοίκηση ισχυρίστηκε ότι ο κύριος στόχος της επίθεσης ήταν το Αλ-Χολ. Οι μαχητές της ομάδας αναχαίτισαν τον πυρήνα κοντά στο χωριό Ουμ Φακίκ, περίπου 20 χιλιόμετρα μακριά από το στρατόπεδο. Οι μαχητές των SDF φέρονται να ειδοποιήθηκαν από την πρόωρη έκρηξη ενός από τα δύο αυτοκίνητα εξοπλισμένα με εκρηκτικά στα οποία κινούνταν μαχητές αυτοκτονίας του ISIS.

«Κανένας SDF δεν σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε. Ένας μαχητής του ISIS βρίσκεται τώρα υπό κράτηση από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις. Τέσσερις μαχητές του ISIS σκοτώθηκαν στη συμπλοκή», ανέφερε η CENTCOM στην ανακοίνωσή της.

Το τι ακριβώς συνέβη κοντά στο Γκαζίλε και το Ουμ Φακίκ στις 20 Σεπτεμβρίου παραμένει ασαφές. Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ISIS ενδιαφέρεται να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στο στρατόπεδο Αλ-Χολ.

Η νέα επίθεση του ISIS δείχνει ότι οι SDF και ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη αντιμετωπίσει τα ζητήματα ασφάλειας που αποκαλύφθηκαν από τη μεγάλης κλίμακας επίθεση της τρομοκρατικής ομάδας στη φυλακή της Αλ-Χασάκα τον περασμένο Ιανουάριο. Η επίθεση στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 300 ανθρώπους.

Πρωτοφανείς επιθέσεις και από την HTS

Στις 23 Σεπτεμβρίου, τρομοκράτες της Hay'at Tahrir al-Sham (HTS), που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, του de facto κυβερνήτη της βορειοδυτικής συριακής περιοχής του Ιντλίμπ, πραγματοποίησαν επιδρομή σε δύο θέσεις πρώτης γραμμής του Συριακού Αραβικού Στρατού (SAA) στην δυτική ύπαιθρο του Χαλεπίου.

Οι τρομοκράτες εισέβαλαν στις δύο θέσεις, οι οποίες βρίσκονται κοντά στο χωριό Κιρμπάτ Τζινταράια, αφού στόχευσαν στρατεύματα του SAA με βαριά πολυβόλα και ρουκέτες.

Η Αίθουσα Επιχειρήσεων του αλ-Φατέχ αλ-Μουμπέν, υπό την ηγεσία της HTS, ισχυρίστηκε ότι έξι Σύριοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα της επιτυχούς επιδρομής. Ωστόσο, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στο Λονδίνο είπε ότι μόνο τρία μέλη του στρατού σκοτώθηκαν.

Φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν από το αλ-Φατέχ αλ-Μουμπέν δείχνουν αρκετούς τρομοκράτες του HTS να κινούνται μέσα σε έναν από τους δύο σταθμούς και ένα μόνο νεκρό πτώμα να βρίσκεται στο έδαφος.

Αυτή ήταν η πρώτη τέτοια επίθεση από το HTS και τους συμμάχους του εδώ και αρκετούς μήνες. Η Αίθουσα Επιχειρήσεων αλ-Φατέχ αλ-Μουμπέν ισχυρίστηκε ότι η επιδρομή πραγματοποιήθηκε ως απάντηση σε προηγούμενη προσπάθεια προώθησης της SAA κοντά στο Κιρμπάτ Τζινταράια. Ωστόσο, δεν αναφέρθηκε τέτοια προκαταρκτική απόπειρα πριν από την επιδρομή.

Η θανατηφόρα επιδρομή αντιπροσωπεύει κατάφωρη παραβίαση της εκεχειρίας στην ευρύτερη Ιντλίμπ, της οποίας μεσολάβησε Ρωσία και Τουρκία πριν από περισσότερα από δύο χρόνια.

Στην αρχική του απάντηση στην επιδρομή, ο SAA κατέστρεψε δύο οχήματα στη δυτική ύπαιθρο του Χαλεπίου με κατευθυνόμενους αντιαρματικούς πυραύλους στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου. Η δεύτερη επίθεση σκότωσε έναν επιτόπιο διοικητή της υποστηριζόμενης από την Τουρκία Sham Legion, συμμάχου του HTS, και τραυμάτισε άλλον.

Μια πιο σοβαρή απάντηση από τον SAA και τους συμμάχους του, πρώτα και κύρια από τον ρωσικό στρατό, αναμένεται τις επόμενες ημέρες.

Αρνούνται κάθε επαφή με Άγκυρα οι Σύριοι

Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φαϊζάλ Μεκντάντ (Faisal Mekdad) αρνήθηκε την ύπαρξη οποιωνδήποτε συνομιλιών για την αποκατάσταση των σχέσεων με την Τουρκία κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Sputnik στις 23 Σεπτεμβρίου.

«Δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις, ούτε επαφές. Δεν υπάρχει τίποτα, τουλάχιστον στο επίπεδο των υπουργών Εξωτερικών [των δύο χωρών]», είπε ο υπουργός στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ο Μεκντάντ σημείωσε ότι η έλλειψη δέσμευσης της Τουρκίας στη διαδικασία της Αστάνα είναι το κύριο εμπόδιο που εμποδίζει μια διευθέτηση στη Συρία. Ο υπουργός συνέχισε ότι η διαδικασία, στην οποία συμμετέχουν Ρωσία, Τουρκία και Ιράν, είναι το μόνο πλαίσιο που θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμο στη χώρα.

Νωρίτερα, ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν διπλωματικές συνομιλίες με τη Συρία. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των δύο χωρών επικοινωνούν μεταξύ τους.

Ο Καλίν είπε ότι η θέση της Τουρκίας για το συριακό καθεστώς είναι «σαφής», προσθέτοντας ότι η Άγκυρα υποστηρίζει τη διαδικασία της Αστάνα και τη συριακή συνταγματική επιτροπή.

Μια πρόσφατη αναφορά του Reuters αποκάλυψε ότι ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Τουρκίας πραγματοποίησε μια σειρά εποικοδομητικών συναντήσεων με τον Σύριο ομόλογό του στη Δαμασκό τις τελευταίες εβδομάδες. Οι δύο πλευρές φέρεται να αξιολόγησαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης πώς θα μπορούσαν τελικά να συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών τους.

Η Άγκυρα διέκοψε τους δεσμούς της με τη Δαμασκό τον πρώτο κιόλας χρόνο του συριακού πολέμου. Αργότερα έγινε ο κορυφαίος πολιτικός και στρατιωτικός υποστηρικτής των Σύριων ανταρτών. Σήμερα, ο τουρκικός στρατός καταλαμβάνει μεγάλα τμήματα των βόρειων και βορειοανατολικών περιοχών της κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρας.

Οι πρόσφατες δηλώσεις της Συρίας και της Τουρκίας δείχνουν ότι οι δύο πλευρές δεν βιάζονται να αποκαταστήσουν τις σχέσεις, παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζουν τις ίδιες οικονομικές προκλήσεις και προκλήσεις ασφαλείας. Μπορεί να μην δούμε πραγματική προσέγγιση μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού μέχρι το επόμενο έτος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Θα ξεχάσουμε και αυτά που ζήσαμε! Τούρκος αξιωματούχος διαστρεβλώνει την ιστορία: “Aν δεν ήμασταν εμείς να βοηθήσουμε την Ελλάδα το 1941 θα καταστρέφονταν η χώρα”

Η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική-Οι Τούρκοι παζάρευαν με τους Άγγλους το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, και μεγάλα νησιά...