Ένοπλες Συρράξεις

Η σημασία για τους Ουκρανούς του οβιδοβόλου Μ119Α3 στον πόλεμο-Πυρά αντιπυροβολικού-χώροι τάξεως πυροβολικού: Τι είναι και ποια η σημασία τους

"Τα HIMARS και MLRS είναι υπέροχα, αλλά η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερα πυροβόλα M119A3", είναι ο τίτλος άρθρου έγκριτου Διεθνούς ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:
 

"Ενώ τα  πιο σύγχρονα και μακράς εμβέλειας οπλικά συστήματα, ειδικά  τα HIMARS και τα  MLRS, έχουν κάνει τη διαφορά στον πόλεμο  στην Ουκρανία, ο ρόλος του Μ119Α3 δεν μπορεί να υποτιμηθεί.

Όπλα μεγάλης εμβέλειας στο πεδίο της μάχης

Παρά την ατελείωτη συζήτηση σχετικά με τους πυραύλους που πρέπει ή όχι να στείλουν οι ΗΠΑ, το Υπουργείο Άμυνας έχει καταστήσει σαφές ότι πιθανότατα θα διατηρήσει το status quo υποστήριξης πυραύλων,  παραμένοντας διστακτικό για την παροχή όπλων μεγαλύτερου βεληνεκούς.

Επιπλέον, ενώ η αντεπίθεση της Ουκρανίας ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη, ο πόλεμος απέχει πολύ από το να τελειώσει, καθώς το Υπουργείο Άμυνας προβλέπει  σκληρές μάχες πριν την έλευση του χειμώνα.

Αναμφίβολα, τα αποτελέσματα των HIMARS και MLRS στη διαμόρφωση των επιχειρήσεων αποδείχθηκαν ζωτικής σημασίας για να είναι η  Ουκρανική αντεπίθεση τόσο επιτυχημένη όσο ήταν.

Ο πόλεμος έχει περάσει σε μια νέα φάση, μια φάση όπου η Ουκρανία έχει την ορμή και την πρωτοβουλία των κινήσεων σε μια επίθεση όπου οι δυνάμεις ελιγμού της μάχονται για να εγλωβίσουν και να καταστρέψουν τον εχθρό.

Προσαρμόστε τις προμήθειες οπλικών συστημάτων με βάση την ανάγκη.

Όπως έγινε σε όλη τη διάρκεια του πολέμου, η υποστήριξη των ΗΠΑ θα πρέπει να προσαρμοστεί για να καλύψει τις ανάγκες των Ουκρανών.

Σε αυτή τη νέα φάση, το πυροβολικό  θα είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή αυτών των δυνάμεων ελιγμών με την υποστήριξη πυρός που χρειάζονται.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο ουκρανικός στρατός είναι σε μεγάλο βαθμό διαμορφωμένος σύμφωνα με τους στρατούς του ΝΑΤΟ, δηλαδή τις ΗΠΑ, οι οποίες επί του παρόντος χρησιμοποιούν ομάδες μάχης Ταξιαρχιών (BCT) για τη διεξαγωγή χερσαίων επιχειρήσεων μεγάλης κλίμακας'.

Οι Ταξιαρχίες αποτελούν  Σχηματισμούς που εμπεριέχουν  διαφορετικές μονάδες.

Στον στρατό των ΗΠΑ, η υποστήριξη πυρός μιας  BCT σπάνια παρέχεται από το HIMARS ή το MLRS. Αντίθετα, στις περισσότερες περιπτώσεις, προέρχεται από ελαφρύτερα,ρυμουλκούμενα ή αυτοκινούμενα πυροβόλα. 

Ενώ το HIMARS και το MLRS μπορεί να είναι οπλικά συστήματα που συναντώνται  σε επίπεδο Σώματος Στρατού, τα οβιδοβόλα όπως το M777A2 και το M119A3 είναι τα οργανικά  στοιχεία μιας BCT.

Αυτό επιτρέπει στη Μοίρα πυροβολικού πεδίου μάχης  να ενσωματωθεί στην αποστολή και τις επιχειρήσεις της  Ταξιαρχίας, παρέχοντας άμεση  και έγκαιρη υποστήριξη ,πυρών στα τάγματα ελιγμών με βάση τις αποστολές που της έχουν ανατεθεί.

Σε γρήγορες και αποφασιστικές επιθετικές επιχειρήσεις, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις προσαρμόζονται συνεχώς στη ρωσική άμυνα, αυτές οι Μοίρες πυροβολικού παρέχουν τη δύναμη πυρός στην οποία βασίζονται αυτές οι μονάδες ελιγμών.

M119A3

Το M119A3 (119ers στην αργκώ του πυροβολικού) στελεχώνει τις Μονάδες  πυροβολικό μάχης του στρατού των ΗΠΑ,  που συναντά κανείς σε Ταξιαρχίες  πεζικού (IBCT). 

Τα 119ers δεν έχουν την ισχύ πυρός ή έχουν την εμβέλεια του M777A2, αλλά αυτό είναι για καλό λόγο. Πρώτον, είναι αρκετά ελαφριά για να καλύψουν τις ανάγκες των ελαφρών μονάδων πεζικού, διατηρώντας υψηλή κινητικότητα σε σχέση με την ταχύτητα και το ρυθμό μιάς IBCT.

Ομοίως, το σχετικά μικρό βεληνεκές τους, 14,5 km ή 19,5 km με RAP (rocket assisted projectile), ικανοποιεί τις περισσότερες από τις ανάγκες των ελαφρών μονάδων πεζικού .

Το πιο σημαντικό, αυτό που τους λείπει ως προς το βεληνεκές και την ακτίνα δράσης επιτυγχάνεται με έναν εξαιρετικό ρυθμό βολής 6 βολών ανά λεπτό για δύο λεπτά ή τρεις γύρους ανά λεπτό συνεχούς βολής.

Τέλος, το 119er διαθέτει ένα  ψηφιακό σύστημα ελέγχου πυρός, το οποίο αυξάνει τις δυνατότητες, τόσο σε ταχύτητα όσο και σε ακρίβεια.

Αυτές οι δυνατότητες επιτρέπουν στις Πυροβολαρχίες των 119er (6 πυροβόλα) να τάσσονται να πυροδοτούν και να μετακινούνται  αποτελεσματικά και γρήγορα.

Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή έγκαιρων και ακριβών πυρών που καλύπτουν τις ανάγκες των ουκρανικών δυνάμεων ελιγμών.

Για εκείνους τους αναγνώστες που συνεχίζουν να αισθάνονται χαμένοι όταν ακούν «επιχειρήσεις συνδυασμένων όπλων» σε όλα τα καλωδιακά νέα, αυτό είναι ένα βασικό συστατικό, δηλαδή η  ενσωμάτωση αποτελεσματικών και κινητών πυρών με δυνάμεις ελιγμών.

Τα συνδυασμένα όπλα μπορούν να είναι πιο αποτελεσματικά στο πεδίο

Τα συνδυασμένα όπλα είναι ιδιαίτερα σημαντικά όταν αντιμετωπίζουμε έναν εχθρό όπως η Ρωσία, η οποία έχει ένα εντελώς διαφορετικό δόγμα πολέμου, που βασίζεται στο πυροβολικό αντί του  ελιγμού, και ξεπερνά  σε ισχύ ακόμη και τα περισσότερα πυροβολικά του ΝΑΤΟ.

Το Ρωσικό δόγμα, που αντιμετωπίζει το πυροβολικό ως «θεό του πολέμου», σημαίνει ότι το ουκρανικό πυροβολικό πρέπει να πυροβολήσει γρήγορα και να μετακινηθεί άμεσα, πριν το ρωσικό πυροβολικό έχει την ευκαιρία να ανταπαντήσει, πράγμα που σημαίνει ότι  τα Ουκρανικά  πυροβόλα δεν μπορούν να περάσουν πολύ χρόνο εκτοξεύοντας πυρά  από την ίδια θέση.

Το 119er είναι το ιδανικό οπλικό σύστημα για να ανταποκριθεί σε αυτήν την πρόκληση όσον αφορά την κινητικότητα, τη δυνατότητα επιβίωσης και την ικανότητα προσβολής

Γιατί εξυπηρετεί τις ΗΠΑ η αποστολή Μ119 Οβιδοβόλων στην Ουκρανία

Ενώ το M119 θα κάλυπτε πολλές ανάγκες των ουκρανικών δυνάμεων, θα ήταν επίσης λιγότερο κοστοβόρο για τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν εξαντλήσει πολλά από τα αποθέματά τους παρέχοντας μεγαλύτερης εμβέλειας και πιο σύγχρονα οπλικά συστήματα και πυρομαχικά.

Τα M119 και τα συνοδευτικά πυρομαχικά των 105 mm, από την άλλη πλευρά, δεν αποτελούν την ίδια απειλή για τις αμυντικές ανάγκες της ίδιας της Αμερικής.

Πολλές μονάδες του στρατού έχουν ήδη μεταπέσει  από το M119, αναζητώντας πυρά πυροβολικού μεγαλύτερης εμβέλειας και  διαθέτοντας  πυροβολικό  με επίκεντρο τους πυραύλους.

Οι ΗΠΑ έχουν περισσότερα M119 σε αποθήκευση, που σημαίνει ότι η παροχή πυρομαχικών 105 mm είναι λιγότερο πολύτιμη από τα πυρομαχικά των 155 mm των M777 και M109, τα οποία εξακολουθούν να είναι σε λειτουργία στο στρατό των ΗΠΑ.

Καθώς ο στρατός των ΗΠΑ επιδιώκει να μετατοπίσει και να επεκτείνει τις δυνατότητές του πυροβολικού για να αντιμετωπίσει τις σχεδόν όμοιες απειλές στην Ασία και την Ευρώπη, αυτό  σημαίνει ότι απομακρύνεται από το M119,  και συνεπώς μπορεί επίσης να καλύψει τις ανάγκες ενός κρίσιμου εταίρου όπως η Ουκρανία, με αυτό.

Μέχρι στιγμής, οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να παρέχουν είκοσι οβιδοβόλα των 1055 mm με 180.000 βλήματα, ωστόσο μπορούμε και πρέπει να κάνουμε περισσότερα, καθώς οι ΗΠΑ δεν είναι η μόνη χώρα που έχει παράσχει οβιδοβόλα των 105 mm στην Ουκρανία.

Τα βρετανικά πυροβόλα L119 105 χιλιοστών έχουν ήδη αποδειχθεί αποτελεσματικά στο πεδίο της μάχης και ανώτερα από το σοβιετικού τύπου D-30 που προηγουμένως χρησίμευε ως το ελαφρύ ουκρανικό όπλο. Ομοίως, η Λιθουανία έχει παραδώσει μερικά από τα δικά της οβιδοβόλα των 105 χλστ. 

Αποτίμηση του πυροβολικού στον πόλενο της Ουκρανίας

Ενώ η παροχή στην Ουκρανία με τα απαραίτητα HIMARS και MLRS είναι ζωτικής σημασίας, είναι εξίσου σημαντικό αυτά να μην αποσπούν την προσοχή από άλλες ανάγκες.

Η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερα από αυτά που συλλαμβάνουν τα πρωτοσέλιδα. Ο πόλεμος είναι γενικευμένος.

Δεν διεξάγεται αποκλειστικά με τη μορφή στόχων υψηλού επιπέδου και στρατηγικών χτυπημάτων σε γέφυρες. Αυτή ακριβώς τη στιγμή, οι Ουκρανοί στρατιώτες στο μέτωπο συμμετέχουν σε άμεση μάχη. Είναι σίγουρα ένας βάναυσος και φρικτός αγώνας. Ο μέσος Ουκρανός πεζικός πιθανότατα δεν θα έχει την προστασία HIMARS ή MLRS  και ούτε θα δει πιθανώς τον αντίκτυπό του. 

Ο πόλεμος των στρατιωτών του πεζικού και του πυροβολικού θα γίνεται όπου πάντα, στη λάσπη και μπροστά στα πρόσωπά τους.

Έτσι, ενώ διασφαλίζουμε ότι οι στρατηγικές ανάγκες ικανοποιούνται με το MLRS και το HIMARS, ας μην ξεχνάμε ότι μια Ουκρανική διμοιρία πεζικού πιθανότατα έχει απεγνωσμένα ανάγκη από  υποστήριξη πυροβολικού αυτή τη στιγμή. Το M119A3, και συστήματα σαν αυτό, είναι ίσως η καλύτερη ευκαιρία που έχουν."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω  διαπιστώνουμε ότι επιχειρείται να επισημανθεί η σπουδαιότητα και τα πλεονεκτήματα που παρέχουν τα ρυμουλκούμενα πυροβόλα Μ119Α3 στο πεδίο της μάχης, παρέχοντας πυρά εγγύς υποστήριξης στα Ουκρανικά μαχόμενα τμήματα πεζικού στην πρώτη γραμμή

Το Ρωσικό πυροβολικό είναι πανίσχυρο, γεγονός που σημαίνει ότι το Ουκρανικό πυροβολικό πρέπει να εκτοξεύσει πυρά  γρήγορα και να μετακινηθεί άμεσα, πριν αυτό έχει την ευκαιρία να ανταπαντήσει, με μαζικά πυρά αντιπυροβολικού, πράγμα που σημαίνει ότι  τα Ουκρανικά  πυροβόλα δεν μπορούν να περάσουν πολύ χρόνο εκτοξεύοντας πυρά  από την ίδια θέση.

Το οβιδοβόλο  Μ119Α3 είναι το ιδανικό οπλικό σύστημα για να ανταποκριθεί σε αυτήν την πρόκληση όσον αφορά την κινητικότητα, τη δυνατότητα επιβίωσης και την ικανότητα προσβολής

Τι είναι τα πυρά αντιπυροβολικού;

Στο σύγχρονο πεδίο μάχης το πυροβολικό είναι εξοπλισμένο με συστήματα εντοπισμού θέσης-ραντάρ του  εχθρικού πυροβολικού, μετά τις πρώτες βολές που θα  αυτό εκτοξεύσει 

Έτσι είναι σε θέση να εκτοξεύσει πολύ γρήγορα, σχεδόν άμεσα πυρά πυροβολικού εναντίον του εχθρικού πυροβολικού καταστρέφοντας το και  τα οποία αποκαλούνται πυρά αντιπυροβολικού

Συνεπώς καθίσταται επιτακτικό το Ουκρανικό πυροβολικό να μπορεί να μετακινηθεί γρήγορα μετά τις πρώτες βολές που θα εκτοξεύσει, πρίν δεχθεί τα πυρά  αντιπυροβολικού του πανίσχυρου Ρωσικού πυροβολικού

Η τάξη του πυροβολικού  διαφέρει ανάλογα με το είδος των επιχειρήσεων 

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι χώροι-περιοχές τάξεως του πυροβολικού βρίσκονται σε τέτοια  απόσταση από το ΠΟΤ (πρόσθιο όριο τοποθεσίας), ανάλογα με το είδος της επιχείρησης που εκτελείται από τις Μονάδες Ελιγμού(Πεζικό-Μηχανοκίνητο πεζικό και τεθωρακισμένα)

Κοινώς όταν μια Ταξιαρχία πεζικού-μηχανοκίνητη-τεθωρακισμένη, αμύνεται θα πρέπει το πυροβολικό να τάσσεται σε απόσταση από το ΠΟΤ περίπου ίση με τα 2/3 του βεληνεκούς του, έτσι ώστε να καλύπτει με πυρά την αμυντική  τοποθεσία και να δύναται να πλήξει σε απόσταση 1/3 του βεληνεκούς του την εχθρική τοποθεσία

Το αντίστροφο ισχύει όταν η Ταξιαρχία πεζικού-μηχανοκίνητη-τεθωρακισμένη, επιτίθεται

Τέλος αντιλαμβανόμαστε ότι οι θέσεις τάξεως των πυροβόλων θα πρέπει να παρέχουν κάλυψη-απόκρυψη, ευκολία βολής, ευκολία μετακινήσεων, επικοινωνίες και να τελούν υπό φίλια αντιαεροπορική προστασία

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ