Ένοπλες Συρράξεις

Η Ουκρανική «Ukroboronprom» θα κατασκευάσει εργοστάσιο πυρομαχικών μαζί με χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που δεν κατονομάζεται

Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας ανακοίνωσε ότι, τα εργαστήρια του εργοστασίου Iskra καταστράφηκαν. Αυτό είναι ένα ουκρανικό εργοστάσιο στη Zaporizhzhia. Σύμφωνα με τη Ρωσία, τα πυραυλικά συστήματα HIMARS που προμήθευσαν οι ΗΠΑ συντηρήθηκαν σε αυτά τα συνεργεία.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε επίσης ότι, καταστράφηκαν τουλάχιστον 70 «στρατιωτικά οχήματα και τέσσερις μονάδες τεθωρακισμένων οχημάτων». Βρίσκονταν στο απόθεμα του ουκρανικού τάγματος « Karputska Setch» . Καταστράφηκαν επίσης 14 drones (δεν είπαν τι μοντέλο), αναχαιτίστηκαν δύο πύραυλοι Point-U, ενώ αναχαιτίστηκαν και 24 πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από HIMARS και Alder.

Εν τω μεταξύ η Ουκρανική «Ukroboronprom», θα κατασκευάσει εργοστάσιο πυρομαχικών μαζί με χώρα μέλος του ΝΑΤΟ. Η "Ukroboronprom" έκανε μια αρκετά ενδιαφέρουσα δήλωση, σχετικά με τη δημιουργία παραγωγής πυρομαχικών στην Ουκρανία. Το επίσημο μήνυμα έχει ως εξής:

"Η Ukroboronprom κατασκευάζει εργοστάσιο πυρομαχικών μαζί με χώρα μέλος του ΝΑΤΟ. Τα μέρη υπέγραψαν την αντίστοιχη συμφωνία την προηγούμενη μέρα. Και αυτή είναι ήδη η δεύτερη αμυντική επιχείρηση, για την κατασκευή της οποίας έχουν συναφθεί διεθνείς συμφωνίες και έχει συναφθεί αντίστοιχη σύμβαση. Η παραγωγή πυρομαχικών θα πρέπει να είναι σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ», αναφέρει .

Σύμφωνα με το defence-ua, ένα σημαντικό ζήτημα σχετικά με αυτήν την παραγωγή είναι, φυσικά, η ονοματολογία των προϊόντων, διότι τα πυρομαχικά μπορεί να περιλαμβάνουν: πυρομαχικά για φορητά όπλα, πυρομαχικά και βλήματα μικρού και μεσαίου διαμετρήματος, από χειροβομβίδες έως βλήματα για αυτόματα όπλα, καθώς και  πυρομαχικά πυροβολικού.

«Φυσικά, για προφανείς λόγους, πληροφορίες σχετικά με αυτό δεν αποκαλύπτονται τώρα, για να μην αναφέρουμε την τοποθεσία, τις χώρες εταίρους, τους όρους ανάπτυξης της παραγωγής, το κόστος της συμφωνίας κ.λπ.», αναφέρει.

Σύμφωνα με το defence-ua, η "Ukrobronprom" μίλησε αρκετές φορές για σχέδια δημιουργίας παραγωγής πυρομαχικών, προσδιορίστηκε ως προτεραιότητα σε επίπεδο κυβέρνησης, αλλά από το 2014 αυτό το στρατηγικό καθήκον να διασφαλίσει την αμυντική ικανότητα της χώρας,  δεν έχει εκπληρωθεί. Μαζική παραγωγή φυσιγγίων, και το σημαντικότερο, πυρομαχικών πυροβολικού, ακόμη και παρά την υπάρχουσα έλλειψη για τα συστήματα πυροβολικού «Hyacinth», δεν έχει δημιουργηθεί.

Την ίδια στιγμή, στις αρχές του καλοκαιριού του 2021, η Ukroboronprom ανακοίνωσε ήδη την υπογραφή «Συμφωνίας για την παραγωγή πυρομαχικών φορητών όπλων με Καναδούς εταίρους». Επρόκειτο για τη γνωστή εταιρεία Waterbury Farrel, η οποία δημιουργήθηκε με την υπογραφή της συμφωνίας GL Munitions Inc. Έκτοτε όμως, δεν έχει αναφερθεί καμία κίνηση στην υλοποίηση αυτού του έργου.

«Ταυτόχρονα, για να κατανοήσουμε τα πραγματικά χρονικά όρια δημιουργίας μιας πλήρους παραγωγής πυρομαχικών, είναι δυνατόν να αναφερθούμε στην εμπειρία της Τουρκίας. Για παράδειγμα, χρειάστηκαν 12 μήνες και 25 εκατομμύρια δολάρια για να ανοίξει το εργοστάσιο MKEK Barutsan , το οποίο παράγει όλα τα πυρομαχικά σε διαμετρήματα από μικρά όπλα έως πυροβολικό και έχει ετήσια παραγωγική ικανότητα 200 τόνων πυρομαχικών», αναφέρει το defence-ua.

Να υπενθυμίσουμε ότι,  ο Γενικός Διευθυντής της Baykar, Haluk Bayraktar, έχει αναφέρει ότι στο μέλλον η εταιρεία σχεδιάζει επίσης, να δημιουργήσει το Bayraktar Akıncı και το Bayraktar Kizilelma —ένα νέο μη επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος— στην Ουκρανία. Για το σκοπό αυτό, από τον Αύγουστο του 2022, οι εταίροι έχουν ήδη ξεκινήσει την κατασκευή ενός εργοστασίου, ενός ερευνητικού κέντρου και ενός κέντρου προηγμένης παραγωγής στην επικράτεια της Ουκρανίας. 

«Επιπλέον, το Bayraktar TB2 έγινε ένα από τα κύρια στοιχεία που συνδέουν την Ουκρανία με την Τουρκία. Κάνει τη συνεργασία μας στον τομέα της αεροδιαστημικής και της άμυνας πιο στενή, πιο συμπληρωματική. Πολλά ακόμη έργα συνοδεύονται από δράσεις. Χρειάζεστε λοιπόν μια ιστορία επιτυχίας, για να ακολουθήσουν και άλλες. Το Bayraktar TB2 ήταν μια τέτοια ιστορία στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ουκρανίας. Δημιουργήσαμε πολλά διαφορετικά έργα, υπογράφηκαν πολλές διμερείς διεθνείς συμφωνίες μεταξύ Ουκρανίας και Τουρκίας», είχε αναφέρει.

Στο Πενταπόσταγμα σε άρθρο μας : Μεγάλα όνειρα! Και επιθετικά UAV και μη επανδρωμένο μαχητικό για το εργοστάσιο Bayraktar στην Ουκρανία, αναφέραμε ότι η Ουκρανία θα γίνει ένα μέρος όπου θα φτιάχνονται κινητήρες, πλατφόρμες και άλλα υποσυστήματα.

Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ουκρανίας, είναι συμπληρωματικές και αμοιβαία επωφελείς καθώς είναι γείτονες και  ανάμεσά τους είναι η Μαύρη Θάλασσα. Ο καιρός θα δείξει αν η μη κατονομαζόμενη χώρα είναι η Τουρκία ή όχι.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Σύμβουλος Ερντογάν απειλεί 3 μεγάλα νησιά μας-Προσομοίωση ανακατάληψης νήσου από Γάλλους και Έλληνες πεζοναύτες προκαλεί σοκ σε Άγκυρα

Ι.Καραγκιούλ : (Θα κάνουμε δικά μας) Μοσούλη, Κιρκούκ, Χαλέπι, Τζαραμπλούς, Αφρίν, Ρόδο, Χίο, Λέσβο-Τουρκικός εθνικός...