Ένοπλες Συρράξεις

Ρωσία κατά Τουρκίας στον ΟΗΕ: Σχεδιάζει να εξοπλίσει τα Bayraktar με βιολογικά όπλα

Με μια σειρά εγγράφων που υποβλήθηκαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ρωσία κατηγόρησε τον Τούρκο κατασκευαστή μη επανδρωμένων αεροσκαφών Baykar Makina, για εμπλοκή σε σχέδιο εξοπλισμού των drones του, με δυνατότητες χημικού και βιολογικού πολέμου κατόπιν αιτήματος της Ουκρανίας, μια κατηγορία που αρνήθηκε η Τουρκία.

Σύμφωνα με το nordicmonitor, εκδίδοντας δήλωση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τον Μάρτιο του 2022, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια, είπε ότι οι ρωσικές αρχές κατάφεραν να υποκλέψουν έγγραφα από τον Baykar Makina, τον κατασκευαστή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar, που υποδηλώνουν ότι η Ουκρανία ήθελε να μετατρέψει τα drones σε μηχανισμό παράδοσης  θανατηφόρων  βιολογικών αερολυμάτων.

«Τα έγγραφα δείχνουν ότι το  Κίεβο, προσπάθησε να αποκτήσει πρόσβαση σε τεχνικές ευκαιρίες για την παράδοση επικίνδυνων βιολογικών παραγόντων αεροπορικώς. Πέρυσι, η Ουκρανία έστειλε αίτημα στον Τούρκο κατασκευαστή UAV Baykar Makina, σχετικά με τη δυνατότητα εξοπλισμού των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar με εξοπλισμό, που τους επιτρέπει να ψεκάζουν περισσότερα από 20 λίτρα αεροζόλ ενώ πετούν για περισσότερα από 300 χιλιόμετρα», είπε ο Nebenzia. «Εάν είναι εξοπλισμένο με τέτοιο σύστημα αεροζόλ και έχει εμβέλεια πτήσης 300 χιλιομέτρων, ένα τέτοιο drone θα αποτελέσει πραγματική απειλή ψεκασμού επικίνδυνων βιολογικών αερολυμάτων πάνω από το έδαφος της Ρωσίας», είπε.

Σημειωτέον ότι, αντίγραφο της επιστολής που εστάλη στο Baykar Makina από τις ουκρανικές αρχές και η απάντηση από τον Τούρκο κατασκευαστή, παρασχέθηκαν στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 19 Απριλίου 2022.

Εάν οι ισχυρισμοί είναι σωστοί, η Τουρκία καθώς και η Ουκρανία παραβιάζουν τη Σύμβαση για την Απαγόρευση της Ανάπτυξης, Παραγωγής και Αποθήκευσης Βακτηριολογικών (Βιολογικών) και Τοξικών Όπλων και για την Καταστροφή τους (BWC), εκτός από μια σειρά άλλων διεθνών Συνθηκών που απαγορεύουν τη χρήση τέτοιων όπλων.

Η Τουρκία δεν απάντησε στους ρωσικούς ισχυρισμούς μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου, όταν η Τουρκία υπέβαλε τελικά γραπτή δήλωση λέγοντας ότι, η Τουρκία είναι συμβαλλόμενο μέρος της BWC από το 1974 και εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη σύμβαση.

«Το εν λόγω μη επανδρωμένο εναέριο όχημα που κατασκευάζεται στην Τουρκία, χρησιμοποιείται μόνο για απαιτήσεις αερομεταφερόμενης αναγνώρισης, επιτήρησης και εξάλειψης στόχων. Οι τεχνικές προδιαγραφές του, δεν περιλαμβάνουν κανένα σύστημα ή μηχανισμό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βιολογικά όπλα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Υπενθυμίζουμε ότι, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar κατασκευάζονται από τον αμυντικό εργολάβο με έδρα την Κωνσταντινούπολη Baykar Makina Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi (Baykar), τον οποίο διευθύνει ο γαμπρός του Προέδρου Ερντογάν, Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ. Η εταιρεία έχει συνάψει σημαντικές συμβάσεις με την τουρκική κυβέρνηση καθώς και με ξένες χώρες, λόγω της σημαντικής υποστήριξης που λαμβάνει από τον Ερντογάν, ο οποίος ασκεί πιέσεις για την πώληση drones στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις καθώς και σε άλλες χώρες.

Οι πελάτες που έχουν παραλάβει τα οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar είναι η Ουκρανία, η Πολωνία, το Κατάρ, η Λιβύη, το Κιργιστάν, το Καζακστάν, η Αιθιοπία και το Αζερμπαϊτζάν, με περισσότερες χώρες να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την αγορά τους.

Σύμφωνα με την επιστολή που έλαβε η Ρωσία, η Κρατική Υπηρεσία Ελέγχου Εμπειρογνωμόνων της Ουκρανίας υπέβαλε μια σειρά ερωτήσεων στην Baykar, σχετικά με τις δυνατότητες των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar. Οι περισσότερες ερωτήσεις ήταν τυπικές, αλλά δύο από αυτές ξεχώρισαν, γεγονός που σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους, έθεσε το ενδεχόμενο εισαγωγής βιολογικού πολέμου με χρήση drones. 

Οι ερωτήσεις που έθεσε η Ουκρανία επικεντρώθηκαν στο μέγιστο ωφέλιμο φορτίο και στο σύστημα και τον μηχανισμό ψεκασμού αεροζόλ. «Είναι το UAV εξοπλισμένο (με) σύστημα/μηχανισμό ψεκασμού αερολυμάτων χωρητικότητας άνω των 20 λίτρων;» τέθηκε η ερώτηση.

«Μπορούμε να υποθέσουμε ότι, τα Bayraktars σχεδιάζονταν να προσαρμοστούν για τον ψεκασμό χημικών παραγόντων πολέμου πάνω από το εχθρικό έδαφος, πιο συγκεκριμένα στο βάθος του, επειδή το βεληνεκές πτήσης αυτού του UAV (Bayraktar Akinci) είναι σχεδόν 300 χιλιόμετρα (διπλάσιο από αυτό του προτύπου TB2)», ανέφερε η Ρωσία σε επιστολή προς τον ΟΗΕ.

Σύμφωνα με το nordicmonitor, η Ρωσία ισχυρίζεται ότι έχει περισσότερα στοιχεία για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς ότι, η Ουκρανία μπορεί να καταφύγει σε τέτοιους πολέμους.

«Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι, στις 9 Μαρτίου, τρία μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα εξοπλισμένα με δοχεία 30 λίτρων και εξοπλισμό για ψεκασμό σκευασμάτων, ανακαλύφθηκαν στην επαρχία Χερσώνα από τις μονάδες αναγνώρισης των ρωσικών στρατευμάτων. Τον Ιανουάριο του 2022, η Ουκρανία φέρεται να αγόρασε, μέσω ενδιάμεσων οργανισμών, περισσότερες από 50 τέτοιες συσκευές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εφαρμογή βιολογικών σκευασμάτων και τοξικών χημικών ουσιών», δήλωσε ο Ρώσος μόνιμος εκπρόσωπος στον ΟΗΕ.

Δεν υπήρξε ανεξάρτητη επαλήθευση των ισχυρισμών της Ρωσίας σε σχέση με την Τουρκία, αλλά παραδόξως το θέμα δεν καλύφθηκε ποτέ από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία ελέγχονται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τον Ερντογάν. Αν και τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ουκρανία, που επίσης κατηγορούνται από τη Ρωσία για παραβίαση των συμβάσεων του ΟΗΕ για την απαγόρευση των βιολογικών και χημικών όπλων, έσπευσαν να απαντήσουν στους ρωσικούς ισχυρισμούς, η Τουρκία σιώπησε για μήνες.

Η απάντηση της τουρκικής κυβέρνησης, εκδόθηκε λίγο πριν από μια συνεδρίαση του ΟΗΕ για την εφαρμογή του BWC στη Γενεύη, στα τέλη Αυγούστου και αρχές Σεπτεμβρίου. Στην απάντηση, η Άγκυρα αποκάλυψε επίσης ότι, έχει ένα ενεργό πρόγραμμα βιολογικού πολέμου το οποίο περιέγραψε ως για ειρηνικούς σκοπούς και «να αναπτύξει ικανότητες για την αντιμετώπιση των βιολογικών απειλών και πανδημιών». Το πρόγραμμα, το οποίο η Τουρκία είπε ότι ήταν σύμφωνο με το BWC, συνεχίζεται με τη συμμετοχή άλλων χωρών με αντάλλαγμα εξοπλισμό, υλικά και πληροφορίες για το σκοπό αυτό.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ