Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Στρατηγική κίνηση! Τι σηματοδοτεί η μεταφορά αντιαεροπορικού συστήματος Pantsir-S σε Ιρανική βάση στη Συρία σε σχέση με ΗΠΑ-Ισραήλ;

Χθες το ΠΕΝΤΑΠΣΟΤΑΓΜΑ αναφέρθηκε στο εξής θέμα: Αποκαλυπτικές δορυφορικές εικόνες! Η Ρωσία μαζεύει τους S-300 από την Συρία-Τους επαναπατρίζει λόγω Ουκρανίας. 

"Μια φάλαγγα  πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας Pantsir-S εθεάθη να προελαύνει προς τις ιρανικές στρατιωτικές βάσεις στη Συρία", είναι σήμερα ο τίτλος άρθρου Ρωσικού ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:

"Ένα κομβόϊ πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας Pantsir-S προχώρησε προς τις ιρανικές στρατιωτικές βάσεις μετά από τις επιθέσεις των ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια συνοδεία αρκετών αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων Pantsir-S εθεάθη να κινείται μέσω της συριακής επαρχίας Deir ez-Zor, όχι μακριά από τις ιρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, οι οποίες δέχθηκαν μαζικές επιθέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, τα αντιαεροπορικά συστήματα θα πρέπει να παρέχουν κάλυψη στις ιρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις από νέες επιθέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ.

Σε video φαίνεται πώς μια φάλαγγα  στρατιωτικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων πολλών στρατιωτικών φορτηγών και του πυραυλικού συστήματος αεράμυνας Pantsir-S, κινείται στο έδαφος της συριακής επαρχίας Deir ez-Zor.

Ο τελικός προορισμός αυτών των συγκροτημάτων παραμένει άγνωστος, ωστόσο, η εμφάνιση τέτοιων όπλων σε αυτή την περιοχή της Συρίας παρατηρείται για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό.

 

 

Μέχρι την τρέχουσα ώρα, δεν υπάρχουν επίσημα σχόλια σχετικά με τη μεταφορά του πυραυλικού συστήματος αεράμυνας Pantsir-S στην επαρχία Deir ez-Zor, ωστόσο, τέτοιες ενέργειες είναι σχεδόν βέβαιο ότι συνδέονται με προκλήσεις και επιθετικότητα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ιδίως αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι πριν από λίγες ώρες , από την  αμερικανική στρατιωτική βάση στο al-Tanf δέχθηκαν επίθεση συριακά στρατεύματα.

Ως αποτέλεσμα της επίθεσης, το συνδυασμένο απόσπασμα της ταξιαρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Συρίας υπέστη πολύ σοβαρές απώλειες, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, για την επίθεση χρησιμοποιήθηκε το drone Switchblade 300.

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν ακριβείς πληροφορίες για τις απώλειες του συριακού στρατιωτικού προσωπικού - σύμφωνα με τους πόρους της συριακής αντιπολίτευσης, το απόσπασμα καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς, ενώ άλλες πηγές αναφέρουν τον θάνατο μόνο ενός Σύρου στρατιώτη και τον τραυματισμό αρκετών ακόμη.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, μαχητές που υποστηρίζονται ενεργά από την αμερικανική πλευρά βρίσκονται πίσω από την επίθεση στα συριακά στρατεύματα. Σημειώνεται ότι από την επίθεση τραυματίστηκαν δύο Σύριοι στρατιώτες, ενώ ένας ακόμη σκοτώθηκε.

«Οι μαχητές παράνομων ενόπλων ομάδων που δρουν στην περιοχή ET-TANF  υπό τον έλεγχο του «διεθνούς συνασπισμού» υπό την ηγεσία των ΗΠΑ επιτέθηκαν στη θέση του συνδυασμένου αποσπάσματος της 134ης ταξιαρχίας αρμάτων μάχης των ενόπλων δυνάμεων SAR στην περιοχή δυτικά του όρους Tell al-Tuwayed.

Ως αποτέλεσμα της έκρηξης ενός αυτοσχέδιου μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος χτυπήματος που εκτοξεύθηκε από μαχητές, ένας στρατιώτης των Ενόπλων Δυνάμεων του SAR σκοτώθηκε, άλλοι δύο τραυματίστηκαν σοβαρά », ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η αμερικανική πλευρά δεν έχει κάνει ακόμη επίσημες δηλώσεις σχετικά."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Σε προγενέστερο άρθρο μας , αναφερθήκαμε στις Αμερικανικές αεροπορικές  επιθέσεις  στο  Ντέιρ εζ-Ζορ της Συρίας κατά Ιρανικών στόχων. 

Σύμφωνα με τον Συνταγματάρχη Τζο Μπουτσίνο, Διευθυντή επικοινωνίας της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (CENTCOM) τα πλήγματα στόχευαν εγκαταστάσεις υποδομής που χρησιμοποιούνται από ομάδες που συνδέονται με το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν.

Τα πλήγματα είχαν  σκοπό την υπεράσπιση και την προστασία των αμερικανικών δυνάμεων από επιθέσεις όπως αυτές της 15ης Αυγούστου εναντίον αμερικανικού προσωπικού από ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Επίσης  την ίδια χρονική περίοδο Στρατηγός του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC) σκοτώθηκε ενώ  βρισκόταν «σε αποστολή» στη Συρία, σύμφωνα με ΜΜΕ του Ιράν

 

 

Διαπιστώνουμε ότι το κλίμα έντασης και αμοιβαίων χτυπημάτων μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν επανήλθε στο προσκήνιο, ενώ μέχρι πρότινος αυτό συνέβαινε μόνο μεταξύ Ισραήλ-Ιράν. 

Μολονότι υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδιώκουν σύγκρουση, αλλά θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία και την υπεράσπιση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεών της στη Συρία, εντούτοις αντιλαμβανόμαστε ότι  πλέον το σκηνικό στην περιοχή έχει αλλάξει και τα παραπάνω συμβάντα δεν μπορεί να αποκλείσουν οποιοδήποτε εξέλιξη προς το χειρότερο. 

Ιράν-Ρωσία-Τουρκία συμφώνησαν στην αποτροπή δημιουργίας Κουρδικού μορφώματος στη Συρία, το οποίο θέλουν οι ΗΠΑ. 

Συνεπώς, αναμένουμε εξελίξεις στη Συρία, αφού εκτίμησή μας είναι ότι οι ΗΠΑ δεν θα μείνουν θεατές και πάλι εγκαταλείποντας τους Κούρδους του YPG για μια ακόμη φορά. 

Μένει να δούμε αν η μεταφορά Ρωσικών αντιαεροπορικών σε βάση των Ιρανών στη Συρία θα συνεπάγεται και ενεργοποίηση του εναντίον  εναέριων απειλών προερχόμενων από ΗΠΑ-Ισραήλ, ή γίνεται απλά για να μην προσβληθεί ξανά η εν λόγω βάση αφού θα υφίσταται εκεί ρωσικά οπλικά συστήματα

Τέλος σύμφωνα με πληροφορίες  ρωσικοί  πύραυλοι  μεγάλου ύψους-βεληνεκούς S-300 αποχώρησαν από τη Συρία με προορισμό τη  Ρωσία, οπότε ενδεχομένως η μεταφορά των Pantsir-S κρίθηκε ως αναγκαία για την ασφάλειά τους, ενώ παράλληλα υπάρχουν φωνές στο Ισραήλ που ζητάνε εδώ και τώρα ανάληψη στρατιωτικής επιχείρησης κατά του Ιράν.

Οψόμεθα

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ