Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

«Απλώς προθέρμανση! Γιατί η ουκρανική επίθεση στην Κριμαία δείχνει πως η ρωσική πολεμική μηχανή είναι αποδυναμωμένη

Μεγάλες μάζες μαύρου καπνού που υψωνόταν πάνω από την αεροπορική βάση Novofiedorovka ήταν ορατές ακόμη και από μακρινές παραλίες, αναφέρει το πολωνικό Defence24. Είναι η βάση του Ρωσικού 43ου Συντάγματος Αεροπορίας Εφόδου, του οποίου οι πιλότοι πραγματοποίησαν βομβαρδισμούς σε αστικές εγκαταστάσεις διάσπαρτες σε όλη την Ουκρανία.

Επισήμως, το Κίεβο δεν έχει παραδεχτεί ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση κατά των Ρώσων που κατέχουν την Κριμαία. «Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε την αιτία της πυρκαγιάς, αλλά για άλλη μια φορά θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε τους κανόνες ασφαλείας και την απαγόρευση του καπνίσματος σε απαγορευμένους χώρους», αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας. Αυτή είναι η αφήγηση που χρησιμοποίησαν οι ίδιοι οι Ρώσοι, υποστηρίζοντας ότι «πολλά πυρομαχικά πυροδοτήθηκαν στο αεροδρόμιο». Εκτός από το γεγονός και μόνο της κλίμακας της προπαγάνδας στις ρωσικές επικοινωνίες, μόνο το μέγεθος της ζημιάς έρχεται σε αντίθεση με αυτήν την υπόθεση.

«Αυτό είναι απλώς μια προθέρμανση», είπε ένας σημαντικός αξιωματούχος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας σε μια συνέντευξη με τον Αμερικανό δημοσιογράφο Μάικλ Βάις. «Τα σημερινά χτυπήματα στη Novofiedorovka είναι άλλη μια υπενθύμιση ποιανού είναι η Κριμαία», έγραψε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας, Ειρήνα Βερεστσούκ στο Telegram. Ανεπίσημα, λέγεται ότι η επίθεση στη Novofiedorovka δείχνει για άλλη μια φορά ότι οι προμήθειες δυτικών όπλων έδωσαν στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας ένα μεγάλο πλεονέκτημα για την ακριβή στόχευση ακόμη και μακρινών στόχων. Εάν επρόκειτο για επίθεση με πυραύλους (και όχι, για παράδειγμα, εκτροπή μιας ομάδας Ουκρανών καταδρομέων), οι Ουκρανοί έπρεπε πρώτα να παραλύσουν τη ρωσική αντιαεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα που έχει εγκατασταθεί στη χερσόνησο.

Τι πραγματικά συνέβη;

Σύμφωνα με το πρακτορείο Unian, το οποίο επικαλείται αναλυτές του ομίλου InformNapalm, οι Ουκρανοί κατέστρεψαν πρώτα τα συστήματα ραντάρ με τη βοήθεια πυραύλων AGM-88 HARM. Είναι ένας πύραυλος που εκτοξεύεται από αεροσκάφος, επομένως η ουκρανική αεροπορία θα πρέπει να βρίσκεται πίσω από την επίθεση. Εάν η επίθεση στη βάση ήταν επιτυχής, η καταστροφή των συστημάτων ραντάρ προηγήθηκε με επιτυχία της επιχείρησης. Οι πύραυλοι HARM δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιηθούν στην Κριμαία, θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί αλλού, αναγκάζοντας τους Ρώσους να «γυμνώσουν» τη βάση των συστημάτων αεράμυνας.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίθεση με πυραύλους στη βάση του 43ου Συντάγματος Αεροπορίας Εφόδου. Τα μέσα ενημέρωσης εικάζουν εάν χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι ATACMS με βεληνεκές 300 km. Δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επίσημα ότι η Ουκρανία διαθέτει τέτοιους πυραύλους.

Το ATACMS εκτοξεύεται από εκτοξευτές HIMARS, από τους οποίους η Ουκρανία διαθέτει μια ντουζίνα αυτή τη στιγμή (και θα αυξήσει το οπλοστάσιό της μετά από περαιτέρω παραδόσεις). Το ATACMS έχει όχι μόνο μεγαλύτερη εμβέλεια, αλλά και μεγαλύτερο βάρος, το οποίο του επιτρέπει να διαπεράσει τις ρωσικές αποθήκες και να καταστρέψει προστατευμένες αποθήκες πυρομαχικών πιο αποτελεσματικά. Το ίδιο το σύστημα HIMARS αποδεικνύεται ότι αλλάζει το παιχνίδι αυτού του πολέμου. Το πόσο ακριβές αυτό το όπλο φάνηκε από την επίθεση πριν από 2 μέρες, όταν τα HIMARS βομβάρδισαν τους στρατώνες κοντά στη Μελιτόπολη. Σε αυτή την πόλη οι Ρώσοι εγκατέστησαν τις κατοχικές-συνεργατικές αρχές ενός τμήματος της περιοχής της Ζαπορίζια.

Ένα άλλο σενάριο επίθεσης που εμφανίζεται στα μέσα ενημέρωσης είναι το γεγονός ότι η επίθεση στη Novofedorovka έγινε από την ουκρανική αεροπορία από την αρχή μέχρι το τέλος. Ένα άλλο σύστημα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι Ουκρανοί είναι το αντιπλοϊκό πυραυλικό σύστημα Neptune, με βεληνεκές 280 km. Τέτοιοι πύραυλοι χρησιμοποιήθηκαν για να βυθίσουν το καταδρομικό της Μόσχας, αλλά έχουν επίσης την ικανότητα να επιτίθενται σε χερσαίους στόχους. Και μετά την παράδοση των αντιπλοϊκών πυραύλων Harpoon, οι Ουκρανοί μπορούν πιο ελεύθερα να διαθέσουν τα Neptune. Από στρατιωτική άποψη, η καταστροφή της βάσης της Κριμαίας μπορεί ακόμη και να αλλάξει το πρόσωπο του πολέμου.

Τι εκτιμά Πολωνός στρατιωτικός εμπειρογνώμονας

«Η χρήση πυραύλων ATACMS σε στόχους στην Κριμαία θα άλλαζε εντελώς την ισορροπία δυνάμεων στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο. Είναι η Ουκρανία που θα γινόταν η επιθετική πλευρά, έχοντας τη δυνατότητα να κόψει τον ανεφοδιασμό των ρωσικών στρατευμάτων στα κατεχόμενα σε ακτίνα 300 χιλιομέτρων, με ακρίβεια λίγων μέτρων. Επιπλέον, οι εκρήξεις στην Κριμαία έδειξαν ότι οι Ρώσοι δεν διέθεταν αντιπυραυλικά συστήματα ικανά να αντιμετωπίσουν τους εισερχόμενους πυραύλους, παρά τη διάμετρό τους 610 mm. Έτσι, οι Ρώσοι στρατιώτες μπορούν μόνο να ελπίζουν ότι αυτή τη στιγμή δεν αποτελούν στόχο για ουκρανικά πυραυλικά συστήματα. Καμία στρατιωτική εγκατάσταση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων σε ακτίνα 300 χιλιομέτρων από τη στρατιωτική διεπαφή, θέση διοίκησης, αποθήκευση πυρομαχικών ή καυσίμων, ομαδοποίηση οχημάτων, διάβαση κ.λπ., δεν μπορεί πλέον να είναι ασφαλής, ακόμη και αν κρύβεται ή βρίσκεται σε καταφύγιο. Από την άλλη πλευρά, η Κριμαία μπορεί ήδη να είναι εντελώς αποκομμένη από τη νότια Ουκρανία. Στη συνέχεια, οι προμήθειες για τα στρατεύματα κοντά στη Χερσώνα θα πρέπει να μεταφερθούν οδικώς από τη Ρωσική Ομοσπονδία, καλύπτοντας πάνω από 500 χιλιόμετρα», σχολιάζει ο εμπειρογνώμονας ασφαλείας του Defence24, υπολοχαγός Maksymilian Dura.

Δεν είναι γνωστό τι ακριβώς απώλειες υπέστη η ρωσική πλευρά, αλλά υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι είναι σημαντικές. Η πρωινή ανακοίνωση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων αναφέρει ότι καταστράφηκαν περίπου εννέα αεροσκάφη το τελευταίο 24ωρο. Στη βάση του 43ου Συντάγματος τοποθετήθηκαν μπροστινά βομβαρδιστικά Su-24M / MR καθώς και μαχητικά Su-30SM και εποχούμενα Su-33. Τουλάχιστον ένα από αυτά έχει καταστραφεί, όπως μαρτυρούν ηχογραφήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πιθανότατα καταστράφηκε η αποθήκη καυσίμων και πυρομαχικών, καθώς και μέρος της υποδομής του αεροδρομίου και εξειδικευμένα οχήματα.

Η επίθεση στη Μελιτόπολη και στη συνέχεια στην Κριμαία δεν έχει μόνο στρατιωτική αλλά και πολιτική σημασία. Σημαίνει ότι ο ρωσικός στρατός δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα δυτικά πυραυλικά συστήματα και αυτό υπονομεύει την ήδη εξασθενημένη επιρροή των κατακτητών. Ειδικά όταν οι Ρώσοι προσπαθούν να οργανώσουν ψευδοδημοψηφίσματα σε Χερσώνα και Ζαπορίζια.

Η περίπτωση της Κριμαίας, στην οποία μπορούν να αναφερθούν όταν διοργανώνουν ψευδοδημοψηφίσματα, δείχνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής δεν είναι σε θέση να σταματήσουν ακριβείς επιθέσεις με ρουκέτες από την ουκρανική πλευρά του μετώπου. Αν σε αυτό προσθέσουμε και την αντάρτικη δύναμη που δυναμώνει ακόμα και την εξαιρετική ευφυΐα που έχουν στη διάθεσή τους οι Ουκρανοί, η ρωσική πολεμική μηχανή φαίνεται να είναι εξαιρετικά αποδυναμωμένη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ