Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Τι συμβαίνει με τα τουρκικά στρατιωτικά αεροπλάνα φορτίου A400M στην Ουκρανία: Γιατί είναι καθηλωμένα και οι Ρώσοι απειλούν να τα χτυπήσουν

Οι προσπάθειες της Τουρκίας να ανακτήσει δύο στρατιωτικά αεροπλάνα φορτίου A400M, που είχαν «κολλήσει» στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, απέτυχαν. Η Τουρκία, η οποία συγκέντρωσε ρωσικές και ουκρανικές αντιπροσωπείες, για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου και φιλοξένησε την υπογραφή μιας συμφωνίας εξαγωγής σιτηρών τον περασμένο μήνα, δεν έχει λάβει καμία συγκεκριμένη υπόσχεση από κανένα από τα εμπλεκόμενα μέρη. Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες με τους οποίους επικοινώνησε το Nordic Monitor, είναι της γνώμης ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν είναι διαφανής σχετικά με τα καθηλωμένα αεροπλάνα.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, έκανε δήλωση την περασμένη εβδομάδα σχετικά με τα αεροσκάφη, τα οποία δεν μπόρεσαν να αναχωρήσουν λόγω του κλεισίματος του ουκρανικού εναέριου χώρου. Δήλωσε ότι τα πληρώματα, που θα φέρουν τα αεροσκάφη που ήταν σταθμευμένα στο αεροδρόμιο Boryspil του Κιέβου πίσω στην Τουρκία, βρίσκονται σε ετοιμότητα στο Κίεβο.

Ο απόστρατος συνταγματάρχης και στρατιωτικός πιλότος Yuksel Akkale, μιλώντας στο Nordic Monitor, διαφωνεί με τον Akar. Ο Akkale υπενθύμισε ότι, μεταγωγικά αεροσκάφη εξυπηρετούσαν τακτικά τουρκικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν. Υποστήριξε ότι τα αεροπλάνα δεν μπορούσαν να απογειωθούν, επειδή η Ρωσία δεν θα το επέτρεπε και ότι ο Akar έκρυψε αυτό το γεγονός.

Δηλώνοντας ότι, «αυτός ο τύπος βαρέων μεταφορικών αεροσκαφών δεν μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο, ακόμα κι αν βρίσκεστε σε πόλεμο», ο Akkale πιστεύει ότι η τουρκική Πολεμική Αεροπορία, με επικεφαλής ανίκανους διοικητές, έχουν προκαλέσει μεγάλο σκάνδαλο.

Δηλώνοντας ότι τα αεροπλάνα είναι εντελώς απροστάτευτα από μια επίθεση, ο Akkale υπογράμμισε ότι δεν μπορούν να μεταφερθούν σε προστατευμένες περιοχές, όπως τα μαχητικά αεροσκάφη, λόγω του μεγάλου μεγέθους τους. Είπε επίσης ότι, το αν θα υπάρξει ή όχι επίθεση στα αεροσκάφη, εξαρτάται αποκλειστικά από τη Ρωσία.

«Ο καθοριστικός παράγοντας είναι η Ρωσία. Δεν νομίζω ότι σχετίζεται με την Ουκρανία. Ακόμα κι αν οι Ρώσοι δεν μπορούν να ελέγξουν πλήρως ολόκληρο τον ουκρανικό εναέριο χώρο, αεροπλάνα αυτού του μεγέθους δεν μπορούν να φύγουν χωρίς την άδεια της Ρωσίας. Η Ρωσία μπορεί να μην δώσει άδεια, για να ταπεινώσει την Τουρκία και να δείξει δύναμη», πρόσθεσε ο Akkale.

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες του  Nordic Monitor μίλησαν προηγουμένως ότι, η Ρωσία θα προτιμούσε να παραμείνουν  τα αεροπλάνα στο Κίεβο ως ένα είδος τιμωρίας, για τη μεταφορά υλικού στην Ουκρανία.

Τούρκοι αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι, τα αεροσκάφη στάλθηκαν για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας και την εκκένωση Τούρκων πολιτών, κατά τις πτήσεις της επιστροφής τους στην Τουρκία. Ωστόσο, σε αντίθεση με τις δυτικές χώρες, η Τουρκία δεν ξεκίνησε εκκενώσεις πριν από την εισβολή και δεν είχε γίνει καμία επίσημη δήλωση, σχετικά με την ανθρωπιστική βοήθεια, γεγονός που καθιστά πιθανό ότι τα στρατιωτικά μεταγωγικά, έφεραν drones τουρκικής κατασκευής ή πυραύλους που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτά.

Η Άγκυρα, η οποία αρχικά δεν εξέδωσε επίσημη δήλωση σχετικά με την προσγείωση των αεροσκαφών στο Κίεβο, έπρεπε να επιβεβαιώσει την κατάσταση όταν ήταν σίγουρο ότι, δεν θα μπορούσαν να απογειωθούν. Ο υπουργός Άμυνας Akar, σε δήλωση στις 5 Μαρτίου επιβεβαίωσε ότι τα A400M, εξακολουθούν να βρίσκονται στο Κίεβο, προσθέτοντας ότι οι επικοινωνίες τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία συνεχίζονται.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης σε μια προσπάθεια να αμβλύνουν τις εντυπώσεις, ανέφεραν ότι τα στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη δεν μπορούν να απογειωθούν, επειδή ο διάδρομος είχε βομβαρδιστεί, επειδή ο εναέριος χώρος ήταν κλειστός και επειδή υπήρχε κίνδυνος για την ασφάλεια της πτήσης. Σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβε το Nordic Monitor, δεν λείπουν οι διάδρομοι για τα A400M, τα οποία μπορούν να απογειωθούν ακόμη και από μικρότερο διάδρομο. 

Να αναφέρουμε ότι, η Τουρκία διαθέτει επί του παρόντος εννέα στρατιωτικά αεροπλάνα φορτίου A400M. Αν και δύο από αυτά έχουν αποκλειστεί στο Κίεβο, οι πτήσεις του τουρκικού στρατού γίνονται με τα υπόλοιπα.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Συνεντεύξεις 0

Ναύαρχος Τσαϊλάς στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ με αφορμή το UFUK: Να ενεργοποιηθούν γρήγορα τα ελικόπτερα ROMEO, τα εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη P-3 ORION και τα μη επανδρωμένα Alpha 900 για το Π.Ν.

Με την ενεργοποίηση του πλοίου ηλεκτρονικού πολέμου, οι συντάκτες της τουρκικής στρατηγικής πλέον έχουν τη δυνατότητα...