Ένοπλες Συρράξεις

Το Ρωσικό τουφέκι Stalingrad στο Ουκρανικό μέτωπο: Τρυπάει αλεξίσφαιρο γιλέκο από ένα χιλιόμετρο μακριά!

Σύμφωνα με το gazeta.ru, το TSVL-8 ("Tactical sniper rifle Lobaev") "Stalingrad"   αναπτύχθηκε το 2012, αλλά αναβαθμίζεται συνεχώς. Τα δηλωμένα χαρακτηριστικά πυρός του τουφεκιού: η αρχική ταχύτητα της σφαίρας φτάνει τα 900 m / s, η μέγιστη αποτελεσματική εμβέλεια  είναι 1600 m.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το "Stalingrad" μπορεί να εξοπλιστεί με μήκος κάννης 680 ή 740 mm. Το τουφέκι TSVL-8 είναι εξοπλισμένο με πτυσσόμενο κοντάκι. Το συνολικό βάρος του όπλου είναι 6,2 κιλά. Τα πυρομαχικά παρέχονται από αποσπώμενο γεμιστήρα κουτιού για 5 φυσίγγια. Το τουφέκι χρησιμοποιεί ένα ενισχυμένο φυσίγγιο 338 Lapua Magnum - 8,6 × 70 mm.

Αρχικά, αυτό το όπλο υιοθετήθηκε από τις ειδικές δυνάμεις του FSO της Ρωσίας και από το 2018, σύμφωνα με στοιχεία από ανοιχτές πηγές, άρχισε να εισέρχεται στις στρατιωτικές μονάδες, κυρίως στο τμήμα των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (SSO) της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ένοπλες Δυνάμεις.

«Μέχρι σήμερα ένα άλλο όπλο, το SVD, παραμένει το κύριο τουφέκι ελεύθερου σκοπευτή του ρωσικού στρατού, η δημιουργία του σχεδιαστή όπλων Yevgeny Dragunov, τέθηκε σε λειτουργία το 1963, αλλά συνεχίζει να παράγεται στο Izhmash μέχρι σήμερα. Αλλά αυτό είναι ένας "μαχητής πρώτης γραμμής", ο οποίος βρίσκεται στην κατάσταση κάθε διμοιρίας μηχανοκίνητων τυφεκίων, το εύρος καταστροφής είναι 600-800 μέτρα, το διαμέτρημα είναι 7,62 mm», αναφέρει το ρωσικό μέσο ενημέρωσης.

«Οι ειδικές δυνάμεις απαιτούν όπλα εντελώς διαφορετικής κατηγορίας και άλλων χαρακτηριστικών. Στη δεκαετία του 1990, του 2000 και στις αρχές της δεκαετίας του 2010, αγοράσαμε περιορισμένες ποσότητες αμερικανικών και ευρωπαϊκών τυφεκίων για το σκοπό αυτό. Για παράδειγμα, το αμερικανικό τουφέκι μεγάλου διαμετρήματος Barrett M82. Τώρα εδώ, επιτέλους, υπήρξε μια αυτονόητη αντικατάσταση », είπε ο ο Belousov, μέλος του Συλλόγου Στρατιωτικών Εμπειρογνωμόνων.

Ο ειδικός υπενθύμισε ότι μετά το 2014 έκλεισε το θέμα της προμήθειας δυτικών τυφεκίων ελεύθερου σκοπευτή. «Ποτέ δεν χρειάστηκαν πολλά. Θεωρητικά, θα ήταν δυνατή η αγορά τους μέσω τρίτων χωρών, αλλά θα ήταν σωστό να έχουμε τις δικές μας εξελίξεις. Έχουμε όλες τις δυνατότητες για αυτό», πιστεύει ο Belousov.

Η ιδιωτική εταιρεία όπλων LOBAEV, που δημιουργήθηκε από τον σχεδιαστή Mikhail Lobaev, έγινε ο προμηθευτής τέτοιων τυφεκίων για τον ρωσικό στρατό.

Στη δεκαετία του 1990, ο Lobaev ασκούσε το επάγγελμα του σχεδιαστή στα εργαστήρια των διάσημων Αμερικανών οπλουργών Thomas "Speedy" Gonzales και Clay Spencer. Το 2003, επέστρεψε στη Ρωσία και ίδρυσε την εταιρεία Tsar Cannon - που αργότερα ονομάστηκε LOBAEV - η οποία ειδικευόταν στην παραγωγή υπερακριβών τυφεκίων μεγάλου βεληνεκούς για το άθλημα των υψηλών επιτευγμάτων στη σκοποβολή (για το λεγόμενο benchest ή σκοποβολή από τη μηχανή) και τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

Μεταξύ των τυφεκίων της εταιρείας είναι το DVL 10-M URBANA με βεληνεκές 1300 μέτρων, DXL-2 "Scalpel" με εμβέλεια 1200 μέτρων και μια σειρά άλλων μοντέλων.

Στα μέσα της δεκαετίας του 2000, ο Lobaev πήγε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου η εταιρεία του έλαβε σύμβαση από την εταιρεία TAWAZUN για την ανάπτυξη τουφέκι ελεύθερου σκοπευτή μεγάλου διαμετρήματος και αυξημένη εμβέλεια στόχων.

Το 2011, ο Lobaev και η ομάδα του επέστρεψαν στη Ρωσία και ασχολήθηκαν με την παραγωγή όπλων στην πόλη Tarusa, η οποία αποδείχθηκε ότι ήταν σε ζήτηση από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου, το Υπουργείο Άμυνας, το FSB , το FSO και την Εθνική Φρουρά .

«Ένα τουφέκι ελεύθερου σκοπευτή αυτού του επιπέδου θεωρείται ατομικό όπλο στρατιωτών ειδικών μονάδων», δήλωσε στη Gazeta.Ru ένας αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων των συνοριακών στρατευμάτων, ο συνταγματάρχης του εφεδρικού Σεργκέι Οσόσοφ και συνέχισε:

«Όσον αφορά το «Στάλινγκραντ», πρέπει να σημειωθούν τα εξής. Πρώτον, το βάρος του δεν είναι τόσο μεγάλο για ένα σύστημα μεγάλου διαμετρήματος, το οποίο του επιτρέπει να κινείται κρυφά στη θέση του. Δεύτερον, μια εμβέλεια ενάμιση χιλιομέτρου σας επιτρέπει να νικήσετε τόσο σε ανοιχτούς χώρους όσο και σε αστικές συνθήκες, παραμένοντας απαρατήρητοι. Δηλαδή, εξακολουθεί να είναι ένα όπλο σώμα με σώμα συγκρίσιμο με το SVD, αλλά πιο ακριβές και ισχυρό».

Ο Belousov, με τη σειρά του, σημείωσε επίσης τη δύναμη και την πανοπλία του "Στάλινγκραντ".

«Αυτό το τουφέκι τρυπάει το αλεξίσφαιρο γιλέκο από ένα χιλιόμετρο ακριβώς. Στην πραγματικότητα, γι' αυτό ενδιαφερόταν αρχικά για το FSO. Με τη βοήθεια τέτοιων όπλων, είναι εγγυημένη η διατήρηση της περιμέτρου της πόλης. Κατά τη διάρκεια της «ειδικής επιχείρησης», το "Stalingrad" χρησιμοποιείται κυρίως κατά τη διάρκεια των αστικών μαχών. Χτυπά δύο φορές πιο μακριά από το SVD και τρεις ή τέσσερις ελεύθεροι σκοπευτές με το «Στάλινγκραντ» μπορούν να κλείσουν 100% την κίνηση του εχθρού στην περιοχή των 2-3 km, που περιορίζεται από την αστική ανάπτυξη. Ουσιαστικά μπλοκάρετε τον εχθρό», κατέληξε ο Belousov.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Συνεντεύξεις 0

Ναύαρχος Τσαϊλάς στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ με αφορμή το UFUK: Να ενεργοποιηθούν γρήγορα τα ελικόπτερα ROMEO, τα εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη P-3 ORION και τα μη επανδρωμένα Alpha 900 για το Π.Ν.

Με την ενεργοποίηση του πλοίου ηλεκτρονικού πολέμου, οι συντάκτες της τουρκικής στρατηγικής πλέον έχουν τη δυνατότητα...