Ένοπλες Συρράξεις

Ομάδα “Mozart”: Η Δυτική στρατιωτική εκπαίδευση Ουκρανών νεοσύλλεκτων

Ίσως πολλοί στην Ελλάδα να μην γνωρίζουν ότι μετά τις δύο πρώτες εβδομάδες του πολέμου, μία ιδιωτική παραστρατιωτική ομάδα με την επωνυμία «Ομάδα Mozart» αποτελούμενη από πρώην στρατιωτικούς πρωτίστως από τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία, άρχισε να δρα στην Ουκρανία και σήμερα είναι πλέον μία υπολογίσιμη υποστηρικτική δύναμη στο πλευρό των Ουκρανών.

Σύμφωνα με τον Guardian, στην καρδιά του Ντονμπάς, μια ομάδα οκτώ έμπειρων πρώην στρατιωτικών της Δύσης, παραδίδει ένα εντατικό 10ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο για 40 νέους Ουκρανούς νεοσύλλεκτους που έχουν αποσυρθεί κατευθείαν από τις μάχες.

Καθώς η μάχη για την ανατολή της Ουκρανίας συνεχίζεται, οι στρατιώτες στο Ντονμπάς έχουν βαριές απώλειες σε μια φαύλο μάχη πυροβολικού. Η επαγγελματική μαχητική δύναμη της Ουκρανίας, η οποία υπερασπίζεται το ανατολικό μέτωπο από το 2014, έχει εξαντληθεί σοβαρά. Από τις 24 Φεβρουαρίου, οι νεοσύλλεκτοι εκτινάσσονται στην πρώτη γραμμή, πολλοί με συγκλονιστικά λίγη εκπαίδευση.

Το όνομα της Ομάδας Mozart, επινοήθηκε από τα μέλη της ως μια απότομη μουσική αναφορά στην Ομάδα Wagner, μια σκιώδη ρωσική παραστρατιωτική οργάνωση που συχνά περιγράφεται ως ο ιδιωτικός στρατός του Βλαντιμίρ Πούτιν . 

Οι Ουκρανοί στρατιώτες λαμβάνουν μαθήματα σύγκρουσης πέντε ή 10 ημερών σε βασικούς χειρισμούς όπλων, σκοπευτική ικανότητα, πυρ και ελιγμούς και τακτικές πεδίου μάχης που ιδανικά θα χρειάζονταν έξι μήνες για να διδαχθούν. Οι εκπαιδευτές έχουν διδάξει χιλιάδες στρατιώτες να μιλούν με νεοσύλλεκτους μέσω δύο διερμηνέων, κάτι που ο Milburn (ιδρυτής και «Διοικητής» της) λέει ότι δεν είναι αρκετό για τη δουλειά, αλλά έχουν δυσκολευτεί να βρουν άτομα με τις απαραίτητες δεξιότητες.

Τα ουκρανικά στρατεύματα εκπαιδεύονται κοντά στην πρώτη γραμμή, καθώς οι διοικητές τους δεν μπορούν να ρισκάρουν τους στρατιώτες τους να μείνουν μακριά από το πεδίο της μάχης για πολύ καιρό, σε περίπτωση που οι Ρώσοι προσπαθήσουν να προχωρήσουν. Στην ιδανική περίπτωση, αυτές οι ομάδες θα εκπαιδεύουν 100 έως 120 άνδρες κάθε φορά, αλλά δεν έχουν την πολυτέλεια να τους απομακρύνουν από τις θέσεις τους, λέει ο Milburn.

Οι εκπαιδευτές λένε ότι εντάχθηκαν στην Ομάδα Mozart, για να γίνουν «πολλαπλασιαστές μάχης», λέγοντας ότι ήταν λογικό να εκπαιδεύονται εκατοντάδες Ουκρανοί αντί να κινδυνεύουν να σκοτωθούν γρήγορα στις μάχες. Συμφωνούν επίσης ότι, τα αμερικανικά και δυτικά οπλικά συστήματα και ο στρατιωτικός εξοπλισμός δεν χρησιμοποιούνται ή διανέμονται σωστά, επειδή οι Ουκρανοί δεν διαθέτουν εκπαίδευση και δεξιότητες.

Ενώ έχουν προμηθεύσει όπλα και εκπαίδευση στο εξωτερικό, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η ΕΕ και άλλοι δυτικοί σύμμαχοι δεν έχουν αναπτύξει στρατεύματα στην Ουκρανία, από φόβο μήπως η σύγκρουση κλιμακωθεί σε πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ. Ωστόσο, ο Andy Milburn εύχεται να είχε περισσότερη επαφή με την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η δυτική «απάντηση» στον διαβόητο ιδιωτικό στρατό του Πούτιν, την «Ομάδα Wagner», η οποία έχει ενεργήσει το 2014 στις αποσχισθείσες από τους ρωσόφιλους αυτονομιστές περιοχές της Ουκρανίας, στη Συρία, τη Λιβύη αλλά και σε άλλα μέρη.

Υπάρχουν όμως δύο βασικές διαφορές 

Η πρώτη ειδοποιός διαφορά είναι ότι, ενώ η Wagner μάχεται, η «Ομάδα Mozart» σύμφωνα με τα όσα δηλώνει ο ιδρυτής και «Διοικητής» της (έχει τον τίτλο του Διευθύνοντος Συμβούλου) Απόστρατος Συνταγματάρχης των Πεζοναυτών των ΗΠΑ Andrew Milburn, δεν εμπλέκεται άμεσα στις συγκρούσεις με τους Ρώσους.

Η δεύτερη είναι ότι, η Wagner έχει κατηγορηθεί ως μισθοφορικός στρατός για ωμότητες στο πεδίο της μάχης, αλλά και για εγκλήματα πολέμου. Αντίθετα, κύρια αποστολή της «Ομάδας Mozart», όπως αναγράφεται και στην ιστοσελίδα της (https://www.themozartgroup.com/#services), είναι η «οικοδόμηση βιώσιμης ικανότητας στις ουκρανικές τακτικές στρατιωτικές δυνάμεις και στην εθνοφυλακή ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τη ρωσική εισβολή». Έτσι απλά και… ειλικρινά.

Σημαντικό επίσης είναι ότι, ενεργούν για «εκκαθάριση και απομάκρυνση μη διαρρηχθέντων πυρομαχικών, ναρκών, παγίδων και άλλων εκρηκτικών που άφησαν τα ρωσικά στρατεύματα προκειμένου ο λαός της Ουκρανίας να επιστρέψει με ασφάλεια στα σπίτια του και να αρχίσει να ανοικοδομεί τη ζωή του». Και αυτό κατά τη γνώμη μου σημαίνει ότι η συγκεκριμένη Ομάδα, θα μείνει για μεγάλο διάστημα και μετά το τέλος του πολέμου, όποτε αυτό έλθει, κάτι που δυστυχώς δεν είναι ορατό σήμερα. Να πούμε παρενθετικά ότι η Ομάδα με τον Διοικητή τους, ήταν από τους πρώτους που μπήκαν στην πόλη Bucha όπου έγιναν εγκλήματα πολέμου.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Τα Ίμια θα είναι το νέο ''Ναγκόρνο'' για τους Τούρκους; Γιατί ενεργοποιήθηκε η Εφεδρεία στην Αττική για πρώτη φορά στον ''ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑ'';

Τούρκους αστρολόγους επιστρατεύει το καθεστώς Ερντογάν : "Μόλις περάσουν οι επόμενοι 2 μήνες, θα είμαστε μια χώρα...