Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Για πρώτη φορά ανάπτυξη πυραύλων S-350; Τι παιχνίδι παίζει η Αλγερία στα σύνορα με το Μαρόκο;

Η Αλγερία φαίνεται να έχει αναπτύξει το ρωσικής κατασκευής σύστημα αεράμυνας S-350 «Vityaz», κοντά στα σύνορα με το Μαρόκο, σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές μέσων και δορυφορικές εικόνες που κάνουν τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. 

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση από την Αλγερία ή τη Ρωσία για την πώληση αυτού του συστήματος αεράμυνας. Ωστόσο, υπήρξε ένδειξη όταν ένα αλγερινό τηλεοπτικό δίκτυο έδειξε εικόνες των S-350, στο φόντο του Αρχηγού του Επιτελείου του Αλγερινού Στρατού, στρατηγού Said Chengriha και ακόμη και στις συναντήσεις αξιωματούχων της Αλγερινής Άμυνας.

Το αλγερινό τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε αυτές τις εικόνες, μόνο περίπου μια εβδομάδα αφότου ο ρωσικός στρατός έλαβε την πρώτη παρτίδα συστημάτων S-350, στις 23 Δεκεμβρίου 2019. 

Οι αναφορές  υποδηλώνουν ότι, η Αλγερία θα μπορούσε σκόπιμα να διέρρευσε τις φωτογραφίες για να στείλει ένα μήνυμα στο Μαρόκο, μετά την πρόσφατη αγορά του συστήματος  αεράμυνας Barak MX  από την Israel Aerospace Industries (IAI).

Ένταση Αλγερίας-Μαρόκου 

Οι εντάσεις μεταξύ Αλγερίας και Μαρόκου έχουν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό, με αποτέλεσμα το πρώτο να διακόψει τις διπλωματικές του σχέσεις με το δεύτερο, τον Αύγουστο του 2021.

Οι δύο χώρες διαφωνούν για το πολιτικό καθεστώς της Δυτικής Σαχάρας, το οποίο ισχυρίζεται το Μαρόκο. Ένα κίνημα ανεξαρτησίας στην Αλγερία, γνωστό ως Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση των Saguia el Hamra και Rio de Oro (Μέτωπο Polisario), που περιλαμβάνει την ιθαγενή φυλή Sahrawi, διεκδικεί τη γη.

Η Δυτική Σαχάρα βρίσκεται υπό την κατοχή του Μαρόκου, αφού το Βασίλειο του Μαρόκου την προσάρτησε σε δύο στάδια το 1976 και το 1979. Ωστόσο, δεν θεωρείται νομικό τμήμα του Μαρόκου σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Από την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Μαρόκου και του Ισραήλ, ως μέρος των ιστορικών Συμφωνιών του Αβραάμ, οι δύο χώρες έχουν δημιουργήσει ισχυρές αμυντικές σχέσεις με βάση, μια αμυντική συμφωνία ορόσημο που  υπογράφηκε το 2021.

Επίσης, οι Συμφωνίες του Αβραάμ παραχώρησαν στο Μαρόκο την αναγνώριση της επικράτειάς του της Δυτικής Σαχάρας από τις ΗΠΑ, ως αμοιβή από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ως απάντηση στην σχέση του Μαρόκου με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, η Αλγερία έχει καλλιεργήσει στενότερες σχέσεις με τη Ρωσία, παρέχοντας στη Μόσχα μια βάση στην περιοχή της Βόρειας Αφρικής.

Επομένως, η υποτιθέμενη παρουσία του συστήματος αεράμυνας S-350 στο Μαρόκο, πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο μιας πιο σημαντικής γεωπολιτικής αντιπαλότητας μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.

Επίσης, μόνο ο ρωσικός στρατός είναι γνωστό ότι χειρίζεται το σύστημα S-350, πράγμα που σημαίνει ότι η Αλγερία θα μπορούσε να είναι ο πρώτος ξένος πελάτης αυτού του συστήματος.

Το S-350 Vityaz 

Το S-350 Vityaz είναι ένα πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος μεσαίου βεληνεκούς, που αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε από τη ρωσική αμυντική εταιρεία Almaz-Antey. Οι εργασίες ανάπτυξης του συστήματος ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και η πρώτη δοκιμή πτήσης του πραγματοποιήθηκε το 2013. 

Το σύστημα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό, κατά τη διάρκεια της έκδοσης του 2013 του MAKS AirShow στη Μόσχα. Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, ο ρωσικός στρατός παρέλαβε την πρώτη του παρτίδα συστημάτων S-350 τον Δεκέμβριο του 2019.

Ο αναχαιτιστής για το σύστημα S-350 είναι ο κατευθυνόμενος πύραυλος 9M96, που μπορεί να αναπτυχθεί έναντι εναέριων και βαλλιστικών απειλών σε εμβέλεια μεταξύ 1,5 και 120 χιλιομέτρων και υψόμετρο από 10 έως 30.000 μέτρα. Ο πύραυλος έχει παθητική καθοδήγηση υπέρυθρης ακτινοβολίας (IR) και φέρεται να έχει διπλό ρόλο, ως αντιπυραυλικός και αντιαεροπορικός πύραυλος.

Το S-350 μπορεί επίσης, να εκτοξεύσει τον κατευθυνόμενο πύραυλο μικρής εμβέλειας 9M100 με μέγιστη εμβέλεια βολής δέκα χιλιομέτρων. Το 9M100 μπορεί να καταστρέψει διάφορες εναέριες απειλές, όπως αεροσκάφη, μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) και πυραύλους κρουζ.

Το σύστημα S-350 βασίζεται στο σασί φορτηγού 8×8 BAZ-6909, το οποίο μπορεί να τρέξει με μέγιστη ταχύτητα 80 χιλιομέτρων την ώρα με μέγιστη εμβέλεια πλεύσης 1.000 χιλιομέτρων.

Κάθε σύστημα S-350 αποτελείται συνήθως από τρία εξαρτήματα: ένα Transporter Erector Launcher 50P6 (TEL 5096), ικανό να εκτοξεύει 12 πυραύλους, ένα ραντάρ 50N6 που φέρεται να μπορεί να παρακολουθεί 100 αντικείμενα και να εμπλέκει οκτώ στόχους ταυτόχρονα σε απόσταση μεγαλύτερη από 200 χιλιόμετρα, ένα όχημα χειρισμού και ελέγχου (C2) 50K6 και ένα σταθμό ρελέ για επικοινωνία.

Οι τελευταίες δορυφορικές εικόνες που υποτίθεται ότι δείχνουν τα συστήματα S-350 Vityaz, φαίνεται να έχουν ληφθεί από μια αποθήκη ή μια βάση, που ανήκει στη Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας Επικράτειας (CFDAT) κάπου στην κεντρική/βόρεια Αλγερία,  σύμφωνα  με το MENA Defense.

Μεταξύ των πιθανών τοποθεσιών που φαίνονται στις δορυφορικές εικόνες, η αεροπορική βάση Boufarik είναι η πιο πιθανή, ακολουθούμενη από τις αεροπορικές βάσεις Bilda και L'alat.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ