Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Αβάντα! Σιωπηρή συναίνεση από Ρωσία-Ιράν επικαλείται η Τουρκία για άμεση εισβολή της στη Συρία, παρά την αντίθεση των ΗΠΑ

"Η Τουρκία στοχοποιεί ξανά τη βόρεια Συρία με πυροβολικό και  όλμους", είναι ο τίτλος άρθρου Ιρανικού ΜΜΕ  , του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε σήμερα Κυριακή ότι το τουρκικό πυροβολικό επιτέθηκε σε περιοχές της βόρειας Συρίας στην Αλ-Χασάκα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι τουρκικές δυνάμεις στόχευσαν όλα τα χωριά γύρω από την πόλη «Αμπού Ρασίν» στα βορειοδυτικά της Αλ Χασάκα.

Δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για τις πιθανές ζημιές από την επίθεση.

Στις 18 Ιουλίου, πηγές της συριακής αντιπολίτευσης ανέφεραν την επίθεση τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο κοινό αρχηγείο του συριακού στρατού και των πολιτοφυλακών του συριακού στρατού στην πόλη «Tall Rifat» στα βόρεια της επαρχίας του Χαλεπίου.

Η επίθεση έρχεται καθώς η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ του συριακού στρατού και των Κούρδων πολιτοφυλακών έχει αυξηθεί την τελευταία εβδομάδα, και το Σάββατο δημοσιεύθηκαν κάποια νέα για την αποστολή 300 στρατιωτών  του συριακού στρατού μαζί με έξι άρματα μάχης και ένα ελικόπτερο στην πόλη Manbij.

Εν τω μεταξύ, μια τοπική πηγή είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Sputnik το Σάββατο ότι ο συριακός στρατός έχτισε τρεις νέες στρατιωτικές βάσεις γύρω από το χωριό "Altrauziya" που βρίσκεται στα βόρεια της επαρχίας Ράκα στα βόρεια της Συρίας.

Οι νέες βάσεις κατασκευάζονται κοντά στην στρατηγικής σημασίας λεωφόρο   «M-4»."

Eπίσης σύμφωνα με έτερο ΜΜΕ , το turkpress.co,  σε άρθρο του με τίτλο  "υπάρχουν κάποιες συνεννοήσεις με τη Ρωσία και το Ιράν και η στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία μπορεί να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή", αναφέρονται τα εξής:

"Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αποκάλυψε ότι υπάρχουν ορισμένα θέματα που η Τουρκία έχει έρθει σε συνεννόηση  με τα ρωσικά και ιρανικά μέρη σχετικά με την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, τονίζοντας ότι η χώρα του «ποτέ δεν ζητά άδεια» από κανέναν.

Ο Τσαβούσογλου εξέφρασε την αντίθεση της χώρας του στις απόψεις της Ρωσίας και του Ιράν σχετικά με την υποστήριξη του συριακού καθεστώτος, τονίζοντας ότι και οι δύο πλευρές αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ PYD και YPG και της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK.

Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι και οι δύο χώρες αντιτίθενται στη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, αλλά το πιο σημαντικό είναι τι κάνει η Τουρκία στη Συρία, προσθέτοντας ότι η χώρα του «ποτέ δεν ζητά άδεια» από κανέναν πριν ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία.

Εξήγησε σε αυτό το πλαίσιο, «Μπορούμε να ανταλλάξουμε ιδέες, αλλά ποτέ και δεν θα ζητήσουμε την άδεια για τις στρατιωτικές μας επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας», προειδοποιώντας ότι «θα μπορούσε να συμβεί εν μία νυκτί, απροσδόκητα».

Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου ήρθαν μετά από παρόμοιες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την επιστροφή του από την επίσκεψή του στην Τεχεράνη, πριν από λίγες ημέρες, στις οποίες είπε ότι ο φάκελος της στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία θα παραμείνει στην ατζέντα της Τουρκίας μέχρι να διαλυθούν οι ανυσηχίες  για  την εθνική της ασφάλεια. 

Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τις αμερικανικές δυνάμεις να αποσυρθούν από τις περιοχές ανατολικά του ποταμού Ευφράτη στη Συρία, επειδή τροφοδοτούν εκεί τις τρομοκρατικές οργανώσεις και η αποχώρησή τους θα διευκολύνει τη διαδικασία καταπολέμησης της τρομοκρατίας, όπως είπε.

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι συνεχίζουν να υποστηρίζουν «τρομοκρατικές οργανώσεις, ακόμη και κατά την εποχή των προηγούμενων προέδρων, με χιλιάδες φορτηγά φορτωμένα με όπλα, εξοπλισμό και πυρομαχικά».

Αξιοσημείωτο είναι ότι η παρουσία εκατοντάδων Αμερικανών στρατιωτών στη βορειοανατολική Συρία γίνεται με σκοπό την υποστήριξη της τρομοκρατικής οργάνωσης YPG/PKK που ελέγχει αυτές τις περιοχές και στις ανατολικές περιοχές της χώρας περιλαμβάνονται και αμερικανικές βάσεις.

Υπάρχει επίσης στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή Al-Tanf στα σύνορα της Συρίας με την Ιορδανία και το Ιράκ, όπου βρίσκεται η στρατιωτική βάση Al-Tanf του διεθνούς συνασπισμού για την καταπολέμηση της τρομοκρατικής οργάνωσης ISIS.

Σε σχετικό πλαίσιο, ο Ερντογάν είπε ότι η τρομοκρατική οργάνωση «PKK» πιστεύει μάταια ότι μπορεί να εξαπατήσει τον τουρκικό στρατό υψώνοντας τη σημαία του καθεστώτος στη βόρεια Συρία, είπε.

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία, η Ρωσία και το Ιράν αναπόφευκτα θα ενωθούν ενάντια στις τρομοκρατικές οργανώσεις «PKK», «BYD» και «YPG», που σήμερα εκμεταλλεύονται πετρελαιοπηγές ανατολικά του Ευφράτη και τις πωλούν στο συριακό καθεστώς.

Κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνόδου κορυφής με το Ιράν και τη Ρωσία την Τρίτη στην Τεχεράνη, ο Ερντογάν είπε ότι υπολογίζει «στην υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. "

Ωστόσο, οι Ρώσοι ομόλογοί του, Βλαντιμίρ Πούτιν και Ιρανός Ιμπραήμ Ραΐσι, προειδοποίησαν ότι οποιαδήποτε επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία θα έβλαπτε διάφορα μέρη στην περιοχή.

Στις τελευταίες αμερικανικές αντιδράσεις στην αναμενόμενη τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις εξέφρασε την επιθυμία της χώρας του να συνεχίσει να συνεργάζεται με την Τουρκία για την εξάλειψη της τρομοκρατικής οργάνωσης «ISIS» στη Συρία, αλλά τόνισε την υποστήριξη της Ουάσιγκτον στο YPG/PK. Κι» στη βόρεια Συρία.

«Έχουμε κοινούς στόχους στη Συρία με τους Τούρκους εταίρους μας και ένας από αυτούς τους κύριους στόχους είναι η εξάλειψη του ISIS και των εξτρεμιστικών στοιχείων εντός της Συρίας και δεν θέλουμε να θέσουμε σε κίνδυνο αυτή την προσπάθεια», πρόσθεσε.

Από το 2016, η Τουρκία έχει εξαπολύσει 3 στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία στα νότια σύνορά της, στοχεύοντας τρομοκρατικές οργανώσεις που θεωρεί ότι απειλούν το έδαφός της και εξαπέλυσε επίθεση στις αρχές του 2020 κατά των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η Τουρκία δεν έχει την έγκριση των ΗΠΑ για την πραγματοποίηση νέας στρατιωτικής επιχείρησης στη Βόρεια Συρία

Σε προγενέστερο άρθρο μας αναφορικά με την τριμερή συνάντηση των ηγετών  Ρωσίας-Ιράν-Τουρκίας, επισημαίναμε ότι ο Ερντογάν απέκρουσε την αντίθεση της Ρωσίας και του Ιράν στα στρατιωτικά του σχέδια για τη Συρία λέγοντας: «Ακούω από εσάς, αγαπητοί μου φίλοι, ότι καταλαβαίνετε τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια. Είμαι ευγνώμων για αυτό. Ωστόσο, τα λόγια από μόνα τους δεν είναι γιατρειά στις πληγές».

 Ρωσία, Τουρκία και  Ιράν δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους για την «εξάλειψη των τρομοκρατών» στη Συρία, σε μια τριμερή δήλωση μετά τη συνάντηση των προέδρων τους στην Τεχεράνη.

Οι τρεις χώρες επιβεβαίωσαν την αποφασιστικότητα να συνεχίσουν τη συνεχιζόμενη συνεργασία τους για την τελική εξάλειψη τρομοκρατών ατόμων, ομάδων, επιχειρήσεων και οντοτήτων.

Εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην παράνομη κατάσχεση και μεταφορά εσόδων από πετρέλαιο που θα έπρεπε να ανήκουν στη Συρία, στοχοποιώντας τις ΗΠΑ

Απέρριψαν επίσης κάθε προσπάθεια δημιουργίας νέων πραγματικοτήτων επί τόπου με το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, συμπεριλαμβανομένων των παράνομων πρωτοβουλιών αυτοδιοίκησης, και εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να σταθούν ενάντια στις αυτονομιστικές ατζέντες. στη Συρία.

Συνεπώς δεν συνηγορούν υπέρ της δημιουργίας κουρδικού ημιαυτόνομου κρατιδίου εντός Συρίας

Η Τουρκία υποστηρίζει τους Σύριους αντάρτες εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Το Ιράν και η Ρωσία εμπλέκονται επίσης στη σύγκρουση της Συρίας, αλλά υποστηρίζουν, αντί να αντιτίθενται στον Άσαντ.

«Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει χώρος στο μέλλον της περιοχής μας για αυτονομιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις», δήλωσε ο Ερντογάν στη σύνοδο κορυφής.«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων στο επόμενο διάστημα», πρόσθεσε.

Δεν είναι σαφές ωστόσο, εάν η τριμερής δήλωση στο τέλος της συνόδου κορυφής αντανακλούσε οποιαδήποτε αλλαγή στη θέση του Ιράν και της Ρωσίας σε μια τουρκική επίθεση.

Εκτίμησή μας είναι ότι μάλλον εξασφάλισε τη σιωπηρή τους στάση, οπότε και αναμένουμε μικρής κλίμακας αρχικά ενέργεια του τουρκικού στρατού  στη Βόρεια Συρία. 

Το μπαράζ πυροβολικού και όλμων του Τουρκικού στρατού στη Βόρεια Συρία, κατατείνει προς τούτο.

Οψόμεθα

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Πανικός στο Κίεβο ενώ οι Ρώσοι ετοιμάζουν επιχείρηση-κεραυνό-Οι ΗΠΑ διαθέτουν κεφάλαια για την Ουκρανία για μερικές ακόμη εβδομάδες

Τριάντα Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές συνυπέγραψαν επιστολή με την οποία ενημέρωσαν τον Λευκό Οίκο ότι απορρίπτουν το...
Ρωσία 0

Η Ρωσία "παγώνει" το πρόγραμμα ανάπτυξης του πυραύλου Zmeevik "δολοφόνου των αεροπλανοφόρων"-Οι "πυραυλικές προτεραιότητες" της Μόσχας (Βίντεο)

Η απόφαση του Κρεμλίνου να μην διασκορπίσει τους οικονομικούς του πόρους σε ανάπτυξη νέων πυραυλικών συστημάτων όπως ο...