Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Μεταβολές πεδίου στη Συρία! Τουρκικά UAV χτυπούν την Ταλ Ριφάατ & ο ISIS "αδράττει την ευκαιρία"

Τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος επιτέθηκε σε στόχο στη βορειοδυτική συριακή πόλη Ταλ Ριφάατ στην επαρχία Χαλέπι τη Δευτέρα, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR) που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το πρακτορείο North Press, που εδρεύει στη Συρία, ανέφερε ότι στην επίθεση επλήγησαν θέσεις της συριακής κυβέρνησης. 

Η Τουρκία έχει επανειλημμένα δηλώσει την πρόθεσή της να επιτεθεί στο Ταλ Ριφάατ και τη Μανμπίτζ της Συρίας.

Οι δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας έχουν παρουσία τόσο στο Ταλ Ριφάατ όσο και στο Μανμπίτζ, όπως και οι φιλοσυριακές κυβερνητικές δυνάμεις και οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Το Ταλ Ριφάατ φιλοξενεί μεγάλο αριθμό αμάχων που εκτοπίστηκαν από το Αφρίν, μια κουρδική περιοχή της βορειοδυτικής Συρίας που εισέβαλε η Τουρκία και φιλότουρκοι τζιχαντιστές μαχητές το 2018. Σύριοι Κούρδοι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα μπορούσαν να εκτοπιστούν ξανά εάν η Τουρκία ξεκινήσει νέα επιχείρηση.

Εν τω μεταξύ τριμερής συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 19 Ιουλίου μεταξύ του Ιράν, της Τουρκίας και της Ρωσίας. Αναμένεται ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει να πείσει τη Ρωσία και το Ιράν να επιτρέψουν μια νέα διασυνοριακή τουρκική επίθεση.

Η Ρωσία έχει στρατεύματα τόσο στο Μανμπίτζ όσο και στο Ταλ Ριφάατ, όπου η Τουρκία υποτίθεται ότι σχεδιάζει να ξεκινήσει μια νέα επιχείρηση. Ωστόσο, η Ρωσία αντιτίθεται σε οποιαδήποτε επιχείρηση στην περιοχή.

«Πιστεύουμε ότι τα άλλα μέρη δεν θα επιτρέψουν στις τουρκικές δυνάμεις να επιτεθούν στις περιοχές μας», είπε ο αρχιστράτηγος των SDF, Μαζλούμ Αμπντί, σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Παρασκευή, ωστόσο επεσήμανε πως πιθανή τουρκική επιχείρηση «θα περιλαμβάνει όλη τη Συρία».

Ακτιβιστές της SOHR ανέφεραν ότι μέλη της περιπόλου της Μεραρχίας Al-Hamza συνέλαβαν έξι πολίτες από το χωριό Νταρκαρίχ στην περιοχή Μαμπατλί στις 16 Ιουλίου, για «συναλλαγή με την πρώην Αυτόνομη Διοίκηση», για να πάρουν λύτρα. Από την άλλη πλευρά, μια κοινή περίπολος της Τουρκικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και της Στρατιωτικής Αστυνομίας συνέλαβε τρεις πολίτες από τις περιοχές Σιράν και Τζιντερέστ στις 16 Ιουλίου, χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες.

Χθες, πηγές του SOHR ανέφεραν ότι μέλη του Σώματος Al-Sham, που ελέγχει το χωριό Μπασουφάν στην περιοχή Σιράγουα, απήγαγαν έναν άμαχο από το χωριό πριν από λίγες ημέρες, αφού ο πολίτης είχε εμποδίσει ορισμένους βοσκούς που συνδέονται με τη φατρία να βοσκήσουν τα πρόβατά τους σε χωράφια.

Από την άλλη πλευρά, άγνωστοι ένοπλοι απέκλεισαν έναν γιατρό από το χωριό Μπαντανλί στο δρόμο μεταξύ της περιοχής Ραζού και του χωριού Αφραζίγια στην περιοχή Μαμπατλί στην επαρχία Αφρίν και τον απήγαγαν. Ο γιατρός βρέθηκε αργότερα σε ένα χωράφι σε κακή κατάσταση υγείας, καθώς οι ένοπλοι τον είχαν χτυπήσει βάναυσα, προκαλώντας του πρηξίματα, κοψίματα και μώλωπες σε όλο του το σώμα. Οι δράστες έκλεψαν επίσης ένα χρηματικό ποσό που εκτιμάται ότι είναι 3.000 δολάρια ΗΠΑ, το κινητό του τηλέφωνο και το αυτοκίνητό του.

Εν τω μεταξύ, η φατρία Jaysh Al-Sharqiyyah απελευθέρωσε έναν πολίτη από το Αφρίν στις 10 Ιουλίου, αφού έλαβε λύτρα 2.000 TL. Ο πολίτης είχε απαχθεί από αυτή τη φατρία δύο μήνες νωρίτερα για «συναλλαγή με την πρώην Αυτόνομη Διοίκηση».

Ο ISIS αλλάζει τη στρατηγική του στη Συρία

Από τις αρχές του τρέχοντος έτους, η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ISIS) μετατράπηκε από μεμονωμένες επιθέσεις σε μαζικές και περιμένει την τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία, δήλωσε τη Δευτέρα η Ζάνα Ομάρ, δημοσιογράφος με έδρα το Καμίσλι. Αυτό αποδείχθηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης του ISIS στη φυλακή al-Sina'a στην πόλη Χασάκα στις αρχές Ιανουαρίου, και κατά τον σχεδιασμό αρκετών επιθέσεων στο Hawl Camp, πρόσθεσε η Ομάρ.

Από τις αρχές του 2022, η διεύθυνση του στρατοπέδου έχει καταγράψει 29 υποθέσεις δολοφονίας για 12 Σύριους, ανάμεσά τους έναν παραϊατρικό για την Κουρδική Ερυθρά Ημισέληνο (KRC), 14 Ιρακινούς πρόσφυγες που αποτελούν περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού του στρατοπέδου, 3 σώματα αγνώστων στοιχείων και 15 αποτυχημένες απόπειρες δολοφονίας.

Το Hawl Camp, 45 χλμ ανατολικά της πόλης Χασάκα, είναι ένα σπίτι για 55.829 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 28.725 Ιρακινών, 18.850 Σύριων και 8.254 ξένων υπηκοοτήτων, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία που έλαβε η North Press.

Η Ομάρ πιστεύει ότι το ISIS έχει κάνει σχέδια για την απελευθέρωση 11.000 μελών και οικογενειών της τρομοκρατικής οργάνωσης, συμπεριλαμβανομένων ατόμων που συμμετείχαν σε κρίσιμες επιχειρήσεις στην Ευρώπη, τις χώρες του Κόλπου και τις αραβικές χώρες κατά τα χρόνια του ελέγχου της οργάνωσης.

Εάν η Τουρκία ξεκινήσει τη στρατιωτική της επιχείρηση, οι προτεραιότητες των SDF στην καταπολέμηση του ISIS θα αλλάξουν, καθώς θα μεταβεί στο στάδιο της άμυνας και της απόκρουσης των τουρκικών επιθέσεων, σημείωσε η Ομάρ.

Περιέγραψε ότι το ISIS περιμένει την τουρκική επιχείρηση για να ξεφύγει από την πίεση ασφαλείας που επιβάλλεται από τις SDF και να εκμεταλλευτεί το κενό ασφαλείας στις ερήμους Ντέιρ εζ Ζορ, Ράκα και Χασάκα.

Τον περασμένο μήνα, η συριακή έρημος επέστρεψε ξανά στο προσκήνιο της σύγκρουσης μεταξύ των κεκλεισμένων των δυνάμεων του ISIS από τη μία πλευρά και των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων μαζί με τις πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν από την άλλη.

Τον Ιούνιο, το ISIS πραγματοποίησε περίπου 11 επιχειρήσεις στην έρημο της Συρίας, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 42 στρατιώτες των κυβερνητικών δυνάμεων και άλλοι 31 τραυματίστηκαν σε διαφορετικό βαθμό, εκτός από τον θάνατο ενός αμάχου και τον τραυματισμό άλλων 14 με διάφορους τραυματισμούς, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR).

Η Ομάρ επεσήμανε ότι η έρημος Ντέιρ-εζ-Ζορ αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς είναι ανοιχτή στην έρημο αλ-Ανμπάρ στο Ιράκ, όπου υπάρχουν πυρήνες του ISIS. Αυτό επαναφέρει τους φόβους του σεναρίου του 2014 και την επιστροφή του ISIS. 

Η δημοσιογράφος ανέφερε ότι το δεύτερο επίπεδο κινδύνου έγκειται στο γεγονός ότι οποιαδήποτε περιοχή «κατέχεται» από την Τουρκία μετατρέπεται σε ασφαλές καταφύγιο για τα μέλη και τους ηγέτες του ISIS, μέσω της υποστήριξης που λαμβάνουν από τον λεγόμενο Συριακό Εθνικό Στρατό που υποστηρίζεται από την Τουρκία (SNA).

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ρωσία 0

Αιφνιδίασε και πάλι την δύση ο Πούτιν - Το ρωσικό πυραυλικό σύστημα αεράμυνας S-500 ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ καταστρέφει πλέον υπερηχητικούς στόχους από ΗΠΑ

Η δοκιμή έγινε προχθές στην Ρωσική επικράτεια - Η κίνηση αφορά ξεκάθαρα μέτρα κατά του σεναρίου μιας αμερικανο-ρωσικής...