Ένοπλες Συρράξεις

Τα "σπάνε" Χαφτάρ-Wagner λόγω εξαγωγής πετρελαίου από τη Λιβύη

Σύμφωνα με άρθρο έγκριτου Λιβυκού  ΜΜΕ,  "μισθοφόροι της  Wagner έκλεισαν τον δρόμο Weddan-Abu Qrain την περασμένη Πέμπτη  14/7/2022, με σκοπό τη διεξαγωγή ειδικών στρατιωτικών ασκήσεων, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Οι πόλεις Weddan, Hun και Sokna έγιναν μάρτυρες ισχυρών εκρήξεων ως αποτέλεσμα στρατιωτικών ασκήσεων και ελιγμών με αληθινά πυρομαχικά που πραγματοποιήθηκαν από αεροπλάνα που ανήκουν στους μισθοφόρους Wagner, ανέφεραν τοπικές πηγές.

Οι πηγές ανέφεραν ότι υπάρχουν "ανώμαλες" στρατιωτικές κινήσεις της Ταξιαρχίας 128 των δυνάμεων του Χάφταρ, η οποία είναι επιφορτισμένη με την προστασία των μισθοφόρων Βάγκνερ".

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Η παραπάνω  στρατιωτική άσκηση αποτελούσε μια επίδειξη ισχύος της ρωσικής  μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, η οποία χρονικά έγινε αφού προηγουμένως ο φιλότουρκος μεταβατικός Πρωθυπουργός Ντμπέϊμπα, να απολύσει  τον Mustafa Sanalla, πρόεδρο της National Oil Corporation, κάτι το οποίο όπως γράφαμε σε προγενέστερο άρθρο μας αναμενόταν να δημιουργήσει νέες εντάσεις στη Λιβύη.

Συγκεκριμένα ο  Νμπέϊμπα αποφάσισε να αντικαταστήσει τον Sanalla,  με τον Farhat Omar Bengdara, ο οποίος διετέλεσε διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης από το 2007 έως το 2011.

Αποτέλεσμα αυτής της κίνησης ήταν ένοπλες ομάδες να αποκλείσουν  τερματικούς αγωγούς εξαγωγής πετρελαίου από τη χώρα, διακόπτοντάς την.

Ωστόσο , όπως αναφέρει το  ΤHEARABWEEKLY,  ο νέος αρχηγός πετρελαίου της Λιβύης την Παρασκευή ήρε το καθεστώς "ανωτέρας βίας" σε όλα τα κοιτάσματα πετρελαίου και τους τερματικούς σταθμούς εξαγωγών της χώρας καθώς ομάδες που πολιορκούσαν αρκετές εγκαταστάσεις τερμάτισαν τον αποκλεισμό τους.

"Η National Oil Corporation ανακοινώνει την άρση της ανωτέρας βίας σε όλα τα κοιτάσματα και τους τερματικούς σταθμούς από τις 15 Ιουλίου', δήλωσε ο επικεφαλής της NOC Farhat Bengdara στην ανατολική πόλη της Βεγγάζης.

Η ανωτέρα βία είναι ένα νομικό μέτρο που επιτρέπει στις εταιρείες να απαλλάσσονται από συμβατικές υποχρεώσεις υπό το φως περιστάσεων πέρα ​​από τον έλεγχό τους.

Ο Bengdara μίλησε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι ομάδων που από τα μέσα Απριλίου είχαν αποκλείσει έξι κοιτάσματα πετρελαίου και τερματικούς σταθμούς εξαγωγής λόγω αιτημάτων για μια πιο «δίκαιη κατανομή» των εσόδων από το πετρέλαιο της χώρας.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η παραγωγή πετρελαίου μειώθηκε κατά 400.000 βαρέλια αργού ημερησίως, από ένα εκατομμύριο bpd τον Μάρτιο.

Αλλά την Παρασκευή, οι ομάδες δήλωσαν ότι άρουν τους αποκλεισμούς αφού ο νέος αρχηγός της NOC «υποσχέθηκε να ικανοποιήσει όλες τις απαιτήσεις μας, να κατονομάσει μια δίκαιη κατανομή των εσόδων από το πετρέλαιο».

«Αποφασίσαμε να ανοίξουμε ξανά κοιτάσματα πετρελαίου και τερματικούς σταθμούς πετρελαίου, για να επιτρέψουμε την επανέναρξη της παραγωγής και των εξαγωγών», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους.

Πρώην κεντρικός τραπεζίτης, ο Bengdara ανέλαβε καθήκοντα στα κεντρικά γραφεία της NOC στην Τρίπολη την Πέμπτη, λέγοντας σε συνέντευξη Τύπου: «Ο τομέας του πετρελαίου έχει πέσει θύματα πολιτικών αγώνων, αλλά θα εργαστούμε για να αποτρέψουμε την πολιτική παρέμβαση στον τομέα».

Η κίνηση του Dbeibah κατά του Sanalla ακολουθεί μήνες αυξανόμενων εντάσεων στη Λιβύη, αφού το ανατολικό κοινοβούλιο της χώρας όρισε μια αντίπαλη κυβέρνηση, με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Fathi Bashagha και θεωρείται ότι υποστηρίζεται από τον ισχυρό στρατιωτικό Khalifa Haftar."

Φαίνεται ότι τελικά επικράτησε η κοινή λογική αναφορικά με την επανέναρξη της εξαγωγής πετρελαίου από τη χώρα και οι Ένοπλες Ομάδες σταμάτησαν τον αποκλεισμό πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, αφού ο μαύρος χρυσός αποτελεί μαζί με το φυσικό αέριο τις κυριότερες πηγές εσόδου για την πολύπαθη Λιβύη.

Με δεδομένη την οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μετά από πολυετή εμφύλιο πόλεμο, η επιλογή της επανέναρξης  εξαγωγών πετρελαίου, είναι μονόδρομος για τη Λιβύη.

Ωστόσο είναι πάρα πολύ νωρίς για να πει κάποιος ότι το θέμα έληξε οριστικά, αφού στη χώρα υπάρχουν ξένοι μισθοφόροι, οι οποίοι λειτουργούν όχι προς όφελος της Λιβύης αλλά προς όφελος των χωρών αποστολής τους.

Έτσι η Ρωσική Βάγκνερ ενεργώντας για λογαριασμό της Μόσχας, έχει  κάθε όφελος να μην υπάρχει απρόσκοπτη ροή πετρελαίου από τη Λιβύη προς την Ευρώπη και γενικότερα προς το εξωτερικό.

Ο λόγος απλός, αφού  αν η Λιβύη δεν εξάγει το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της, θα έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία σοβαρών προβλημάτων στις οικονομίες χωρών της ΕΕ, προκαλώντας κοινωνικές και πολιτικές ταραχές και ανακατατάξεις, εξυπηρετώντας τα Ρωσικά σχέδια.

Εδώ κολλάει θα λέγαμε η φράση ,ότι υπάρχουν "ανώμαλες" στρατιωτικές κινήσεις της Ταξιαρχίας 128 των δυνάμεων του Χάφταρ, η οποία είναι επιφορτισμένη με την προστασία των μισθοφόρων Βάγκνερ" και ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις που αναφέρθηκαν στην αρχή του άρθρου έγιναν από τη ρωσική μισθοφορική οργάνωση, χωρίς καθόλου να μνημονεύεται ότι σε αυτήν μετείχαν δυνάμεις του Χαφτάρ.

Τι σημαίνει αυτό;

Μήπως πάμε σε σπάσιμο των σχέσεων Χαφτάρ-Βάγνερ;

Τι θα σήμαινε αυτό αν συνέβαινε  για το μέλλον της Λιβύης και πως θα επηρέαζε τα Ελληνοτουρκικά ;

Ερωτήματα κρίσιμα, τα οποία μένει να δούμε πως θα απαντηθούν από τις εξελίξεις στη χώρα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...