Ένοπλες Συρράξεις

Ρίχνει λάδι στη φωτιά ο φιλότουρκος Ντμπέϊμπα προσπαθώντας να αποκτήσει τον έλεγχο του πετρελαίου στη Λιβύη

"Ο Dbeibeh απομάκρυνε τον Sanalla από την ηγεσία της NOC για ανατροπή του διοικητικού συμβουλίου, διέρρευσε διάταγμα", είναι ο τίτλος άρθρου Λιβυκού ΜΜΕ , του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι  τα εξής:

"Ο Abdul Hamid Dbeibeh απέλυσε τον Mustafa Sanalla, πρόεδρο της National Oil Corporation (NOC), σύμφωνα με κυβερνητικό διάταγμα που διέρρευσε στο The Libya Update.

Ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης που εδρεύει στην Τρίπολη αποφάσισε να αντικαταστήσει τον Sanalla με τον Farhat Omar Bengdara, ο οποίος διετέλεσε διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης από το 2007 έως το 2011.

Η κίνηση φαίνεται να αποτελεί μέρος μιας συνολικής ανατροπής του διοικητικού συμβουλίου της NOC καθώς το διάταγμα αναφέρει τους Hassan Abdullah Safar, Massoud Sulieman Mussa και Ahmed Abdullah Amar ως νέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, εκτός από τον υφυπουργό του Υπουργείου Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου.

Ο Sanalla ηγήθηκε της κρατικής εταιρείας για 8 χρόνια από τον Μάιο του 2014.

Παρά τη λήξη της θητείας του στην ηγεσία της NOC, παρέμεινε στο αξίωμα καθώς κατάφερε να αντιμετωπίσει τις αντίπαλες κυβερνήσεις της χώρας και διατηρούσε καλές σχέσεις με ξένους διπλωμάτες.

Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Dbeibeh, ο Sanalla ενεπλάκη σε δημόσια διαμάχη με τον υπουργό Πετρελαίου Mohamed Aoun.

Οι δύο αξιωματούχοι είχαν μακροχρόνιες διαφωνίες σχετικά με τη διαχείριση του πετρελαϊκού τομέα της χώρας, οι οποίες επιδεινώθηκαν σε κινήσεις αντιπαράθεσης, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών κατηγοριών δημόσια.

Τον Ιούνιο, ο Αούν πρότεινε αλλαγή στην ηγεσία της NOC κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. Ο Dbeibeh είπε στον υπουργό πετρελαίου του ότι θα λάβει υπόψη του την πρόταση.

Εν τω μεταξύ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε ότι το πολιτικό αδιέξοδο στη Λιβύη θα έρθει στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων που πραγματοποιεί στο πλαίσιο της ιστορικής επίσκεψής του στη Μέση Ανατολή τις επόμενες ημέρες.

Ο Μπάιντεν, σε ένα άρθρο με τίτλο «Γιατί πηγαίνω στη Σαουδική Αραβία;», επεσήμανε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και της υποστήριξης σε ομάδες αντιπροσώπων, του συριακού εμφυλίου πολέμου, των κρίσεων επισιτιστικής ασφάλειας που επιδεινώθηκαν από τον  πόλεμο της Ρωσίας  κατά της Ουκρανίας, τις τρομοκρατικές ομάδες που εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται σε πολλές χώρες,  το πολιτικό αδιέξοδο στο Ιράκ, τη Λιβύη και τον Λίβανο και τα πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που παραμένουν πίσω από μεγάλο μέρος του κόσμου.

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα ζητήματα. Όταν θα συναντηθώ με ηγέτες από όλη την περιοχή, θα ξεκαθαρίσω πόσο σημαντικό είναι να σημειωθεί πρόοδος σε αυτούς τους τομείς», πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

 Παράλληλα η Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου της Αφρικανικής Ένωσης (ΑΕ) σκοπεύει να πραγματοποιήσει μια  διάσκεψη για τη συμφιλίωση της Λιβύης, δήλωσε στην εφημερίδα Al-Sharq Al-Awsat ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Προέδρου της Επιτροπής της ΑΕ στη Λιβύη, Wahida Ayari.

Τα λιβυκά μέρη θα καθορίσουν την ατζέντα της διάσκεψης, καθώς πρόκειται για μια λιβυκή διάσκεψη υπό την αφρικανική αιγίδα, πρόσθεσε ο Ayari, αναμένοντας ότι αυτή η διάσκεψη θα είναι συμπληρωματικός δρόμος εάν οι συνεχιζόμενοι διάλογοι αποτύχουν.

Ανέφερε επίσης ότι ο κύριος στόχος της ΑΕ είναι να διασφαλίσει την ανεξαρτησία της απόφασης της Λιβύης, προσθέτοντας ότι οι αφρικανικές και ευρωπαϊκές χώρες επηρεάζονται από αυτό που συμβαίνει στη Λιβύη όσον αφορά την παρουσία μισθοφόρων, όπλων και παράνομης μετανάστευσης."

Διαπιστώσεις -Συμπεράσματα

Η κίνηση του φιλότουρκου μεταβατικού  Πρωθυπουργού Νμπέϊμπα, να απολύσει  τον Mustafa Sanalla, πρόεδρο της National Oil Corporation (NOC), αναμένεται να  πυροδοτήσει νέες εντάσεις στη Λιβύη

Στόχος του είναι να  αποκτήσει τον έλεγχο στο πετρέλαιο της Λιβύης, αποστερώντας από τα έσοδα του την προσβασιμότητα στον  Πρωθυπουργό Μπασάγκα, που όρισε το Κοινοβούλιο της χώρας

Η περιοδεία Μπάϊντεν στη Μ.Ανατολή και οι προσπάθειες της Αφρικανικής Ένωσης για συμφιλίωση στην Λιβύη, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση

Ωστόσο ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας , είναι εκείνος που έχει τη μερίδα του λέοντος για την  μη ευόδωση των προσπαθειών για οριστική ειρήνευση στη Λιβύη, αφού ο Ερντογάν στηρίζει με τις στρατιωτικές δυνάμεις και τους μισθοφόρους του τον Ντμέϊμπα, με την ελπίδα νομιμοποιήσεως του παράνομου μνημονίου Σάρατζ-Ερντογάν  για τις ΑΟΖ

Τις επόμενες ημέρες μένει να γίνει περισσότερο ορατός ο  αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας , εάν  όπως άπαντες σχεδόν εκτιμούν ,αποστείλλει το γεωτρύπανό της στο Λιβυκό πέλαγος εντός της Ελληνικής ΑΟΖ, δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στις σχέσεις της με την Ελλάδα

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ