Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Γιατί η εγκατάλειψη του στρατηγικού Φιδονησίου από τη Ρωσία θεωρείται οπισθοδρόμηση (Εικόνες)

Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις αποχώρησαν από το Φιδονήσι, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το Υπουργείο Άμυνας της χώρας, το οποίο χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή ως «κίνηση καλής θέλησης» προκειμένου να διευκολυνθεί η εξαγωγή και η μεταφορά σιτηρών από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας μέσω ενός «ανθρωπιστικού διαδρόμου» υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Σε σχετική ανάλυση για την εν λόγω κίνηση προχώρησε ο H. I. Sutton, αμυντικός αναλυτής και συγγραφέας, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter:

«Η Ρωσία αποσύρθηκε από το Φιδονήσι. Αυτό είναι σημαντικό και είναι μια σημαντική νίκη για την Ουκρανία. Πρώτον, αυτό είναι μια έκπληξη, καθώς κανένας αναλυτής, στρατιωτικός ή στέλεχος της κοινότητας πληροφοριών το προέβλεψε.

Υπάρχει μόνο ένας τρόπος να ερμηνευθεί, ως οπισθοδρόμηση για τη Ρωσία. Το νησί είναι στρατηγικά σημαντικό, επομένως η εγκατάλειψη του δεν μπορεί να ήταν εύκολη απόφαση.

Καταδρομικό του Ρωσικού Ναυτικού που καταλαμβάνει το νησί την πρώτη ημέρα του πολέμου:

Εκτός από την παροχή επιτήρησης, η βραχονησίδα θα ήταν μέρος εδαφικών διεκδικήσεων, ή θαλάσσιων ορίων κ.λπ. Όποιος την ελέγχει, έχει και πλεονέκτημα σε διαπραγματεύσεις για πολιτική λύση.

Μόλις το καταδρομικό Moskva, με τους πυραύλους αεράμυνας S-300F, βυθίστηκε στις 13-14 Απριλίου, η ρωσική φρουρά στο νησί έγινε πιο ευάλωτη. Οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και αεροπορικές επιθέσεις οδήγησαν στη Ρωσία να τοποθετεί εκεί όλο και περισσότερες αντιαεροπορικές άμυνες.

Ωστόσο, αυτές οι αεράμυνες έχασαν τελικά τη μάχη της φθοράς:

Η Ρωσία έκανε επανειλημμένες προσπάθειες να ενισχύσει την αεράμυνα εκεί με συστήματα Tor και Pantsir. Πολλά ηρωικά στοιχεία αναφέρθηκαν (και εν μέρει πιθανώς αληθή).

Αλλά ένα αποβατικό πλοίο και ένα ρυμουλκό (περισσότερο ένα πλοίο κοινής ωφέλειας) χάθηκαν. Αυτό το Pantsir που φαίνεται παρακάτω έχει καταστραφεί σχεδόν σίγουρα.

Η άφιξη του Harpoon, του MRLS και άλλων δυτικών όπλων μεγαλύτερης εμβέλειας ενίσχυσε το υπάρχον οπλοστάσιο της Ουκρανίας, κάνοντας το νησί σχετικά εύκολο να βομβαρδιστεί. 

Έτσι οι Ρώσοι αποσύρθηκαν. Λέγεται ότι "η κίνηση στο Φιδονήσι δείχνει ότι δεν εμποδίζουμε τις εξαγωγές τροφίμων".

Αυτό προκαλεί σύγχυση, καθώς ο αποκλεισμός δεν εξαρτάται καθόλου από το Φιδονήσι. Αν η Ρωσία ήθελε να αφήσει τα πλοία με σιτηρά να περάσουν, το μόνο που θα έπρεπε να κάνει είναι να μην πυροβολήσει.

Επίσης, ο αποκλεισμός επιβάλλεται από πολεμικά πλοία (και ενδεχομένως υποβρύχια), τα οποία έχουν εντοπιστεί να επιχειρούν νότια του Φιδονησίου.

Δεν είναι σαφές εάν η Ουκρανία θα καταλάβει το νησί. Εάν το κάνει, και οι μάχες συνεχιστούν, θα είναι εξίσου δύσκολο να αμυνθεί όπως ήταν για τη Ρωσία».

Τζόνσον από Σύνοδο ΝΑΤΟ: Η αποχώρηση των Ρώσων από το Φιδονήσι αναδεικνύει την ικανότητα της Ουκρανίας

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση της Ρωσίας να αποχωρήσει από Νησί των Φιδιών, στρατηγική θέση στη Μαύρη Θάλασσα, αποτελεί ένδειξη της ικανότητας της Ουκρανίας να αντεπιτίθεται.

«Εάν ψάχνατε ενδείξεις για την εκπληκτική ικανότητα των Ουκρανών να αντεπιτίθενται, να ξεπερνούν τις αντιξοότητες και να απωθούν τους Ρώσους, τότε κοιτάξτε αυτό που συνέβη μόλις σήμερα στο Νησί των Φιδιών, όπου και πάλι η Ρωσία αναγκάστηκε να εγκαταλείψει θέσεις», δήλωσε ο Τζόνσον σε συνέντευξη Τύπου στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

«Στο τέλος θα αποδειχθεί αδύνατον για τον Πούτιν να κρατήσει μία χώρα που δεν θα δεχθεί την εξουσία του», δήλωσε ο ίδιος.

Ο Τζόνσον δήλωσε επίσης ότι οι αμυντικές δαπάνες της Βρετανίας θα φθάσουν στο 2,5% του ακαθάριστου εγχωρίου προϊόντος έως τα τέλη αυτή της δεκαετίας. Η Ουκρανία έχει τη δύναμη να απωθήσει τη Ρωσία και να κερδίσει τον πόλεμο που ξεκίνησε πριν από τέσσερις μήνες, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

«Πιστεύουμε ότι (οι Ουκρανοί) πράγματι έχουν τη δύναμη να απωθήσουν τους Ρώσους και να τους στείλουν πίσω στη θέση που είχαν πριν από τις 24 Φεβρουαρίου», δήλωσε ο Τζόνσον σε δημοσιογράφους στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ