Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Έτοιμη για όλα η Ρωσία : Έχει αναπτύξει ισχυρούς πυραύλους κατά πλοίων στην ακτή του Καλίνινγκραντ

Ο στρατηγικά σημαντικός θύλακας του Καλίνινγκραντ στη Βαλτική, μπορεί να είναι ένα άλλο σημείο ανάφλεξης. Έχουμε γράψει αρκετές φορές για την σημασία του. 

 

Τώρα η Ρωσία, έχει αναπτύξει προηγμένους πυραύλους κατά πλοίων σε θέσεις βολής στην ακτή.

Στο Πενταπόσταγμα σε άρθρο μας αναφέραμε: Ρωσικές απειλές πυρηνικού πολέμου στη Βαλτική αν επιχειρηθεί από το ΝΑΤΟ ο αποκλεισμός του Ρωσικού στόλου, τονίζοντας ότι ο απόστρατος Συνταγματάρχης, στρατιωτικός παρατηρητής της Komsomolskaya Pravda Viktor Baranets, δήλωσε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια αποκλεισμού ρωσικών πλοίων στη Βαλτική Θάλασσα, μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο κατά παράβαση των υφιστάμενων διεθνών νόμων.

Να σημειώσουμε ότι, ο πολωνικός διάδρομος Suwalki, μεταξύ Λευκορωσίας και Καλίνινγκραντ έχει τεράστια σημασία για τις χώρες της Βαλτικής, αποτελώντας την Αχίλλειο πτέρνα τους έναντι της Ρωσίας. 

Ένα μικρό κομμάτι γης στη νοτιοανατολική γωνία της Βαλτικής, ο ρωσικός θύλακας του Καλίνινγκραντ βρίσκεται ξαφνικά στο επίκεντρο. Αποκομμένη από τη Ρωσία, οι χερσαίες γραμμές εφοδιασμού της ήταν πάντα εύθραυστες. Διατρέχουν κυρίως το κράτος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ της Λιθουανίας. Τώρα η Λιθουανία εφαρμόζει κυρώσεις της ΕΕ που περιορίζουν αυτή τη διαδρομή . Είναι ένα πιθανό σημείο ανάφλεξης για μια σύγκρουση Ρωσίας-ΝΑΤΟ.

Η ανάλυση των δορυφορικών εικόνων δείχνει ότι η Ρωσία, έχει πλέον τοποθετήσει προηγμένους πυραύλους κατά των πλοίων στην ακτή του Καλίνινγκραντ.

Τα συστήματα έχουν αναπτυχθεί στο ακρωτήριο Mys Taran, ένα εξέχον ορόσημο στη μέση της μικρής ακτογραμμής του θύλακα.

Τα πυραυλικά συστήματα είναι δύο τύπων που συχνά αναπτύσσονται μαζί. Το πρώτο, σύστημα 3K60 Bal (ΝΑΤΟ: SSC-6 Sennight), είναι σχεδόν ισοδύναμο με το Harpoon. Εκτοξεύει τον πύραυλο Kh-35, γνωστό με το όνομα αναφοράς του ΝΑΤΟ SS-N-25 Switchblade. Αυτός είναι ο ίδιος πύραυλος στον οποίο βασίζεται το σύστημα Neptune της Ουκρανίας. Κάθε Bal TEL (transporter erector launcher, διαβάστε 'launch truck') μπορεί να μεταφέρει 8 βλήματα. Αυτό είναι περισσότερο από τα, περισσότερα άλλα συγκρίσιμα παράκτια αμυντικά συστήματα.

Το Bal έχει αποτελεσματική εμβέλεια περίπου 70 ναυτικών μιλίων, με μια βελτιωμένη έκδοση να το αυξάνει στα 160 ναυτικά μίλια.

Το σύστημα Bal είναι ένας υποηχητικός πύραυλος, που «σκουπίζει» τη θάλασσα. Αν και η βύθιση της ναυαρχίδας της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα, Moskva , από πυραύλους Neptune είναι απόδειξη της χρησιμότητας αυτής της κατηγορίας συστήματος, στο Καλίνινγκραντ συμπληρώνεται από κάτι ακόμη και θανατηφόρο: Bastion-P.

Το K-300P Bastion-P (ΝΑΤΟ: SSC-5 Stooge), είναι η επίγεια παραλλαγή του P-800 Oniks (ΝΑΤΟ: SS-N-26 Strobile). Αυτό το σύστημα έχει μεγαλύτερη εμβέλεια από το Bal, περίπου 190 ναυτικά μίλια, και πετά με ταχύτητα 2,5 Mach. Ένα κορυφαίο όπλο της μεταψυχροπολεμικής εποχής, θεωρείται σοβαρή απειλή για κάθε σκάφος επιφανείας.

Το Bastion-P διαθέτει επίσης ικανότητα πυραύλων κρουζ, επίθεσης ξηράς. Έτσι έχει χρησιμοποιηθεί στον πόλεμο της Ουκρανίας. Όντας μεγάλος και ακριβός είναι ωστόσο λιγότερο βέλτιστος, από τον κύριο ρωσικό πύραυλο κρουζ, Kalibr. Αυτό το σύστημα μεταφέρεται από πολλά πολεμικά πλοία του ρωσικού στόλου της Βαλτικής.

Το Bastion-P και το Bal, εμφανίζονται συχνά να αναπτύσσονται μαζί στο Καλίνινγκραντ, μοιράζονται το ίδιο ραντάρ απόκτησης στόχου Monolith-B. Στα χαρτιά τα διάφορα στοιχεία του συστήματος θα μπορούσαν να είναι καλά διασκορπισμένα για να αυξηθεί η ικανότητα επιβίωσης. Στην πράξη όμως, παρατηρούνται κοντά σε μια κάπως παραδοσιακή διάταξη.

Στρατηγικό πλαίσιο

Το βεληνεκές αυτών των πυραύλων, ιδιαίτερα του Bastion-P, φτάνει μέχρι τη σουηδική ακτή στην άλλη πλευρά της Βαλτικής. Οι δεσμεύσεις μεγάλης εμβέλειας, θα εξαρτηθούν από τις κατάλληλες πληροφορίες στόχευσης.

Αν και δεν υπάρχει κανένα μυστικό ότι η Ρωσία διαθέτει αυτά τα συστήματα στο Καλίνινγκραντ, αναπτύσσονται σε μια περίοδο αυξημένης έντασης.

Ο αμυντικός αναλυτής Benjamin Pittet, πιστεύει ότι η Ρωσία το χρησιμοποιεί περισσότερο από ποτέ ως μέσο πίεσης στη Δύση. «Το είδαμε αυτό με την ανάπτυξη των βαλλιστικών πυραύλων Kinzhal, λίγες μέρες πριν από την εισβολή στην Ουκρανία». Πρόσθεσε ότι η τρέχουσα ανάπτυξη μπορεί να είναι για να επηρεάσει τη Λιθουανία, η οποία εφαρμόζει κυρώσεις.

Η πολιτική ρητορική από τη ρωσική πλευρά έχει υποσχεθεί αντίποινα κατά της Λιθουανίας. Ο Νικολάι Πατρούσεφ, γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, δήλωσε ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν . «…θα απαντήσει σίγουρα σε τέτοιες εχθρικές ενέργειες» . Αναφέρθηκε ότι είπε. «Οι συνέπειές τους θα έχουν σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στον πληθυσμό της Λιθουανίας».

Οι πύραυλοι κατά πλοίων, είναι απίθανο να είναι η κύρια απάντηση στη Λιθουανία. Το μικροσκοπικό κράτος της Βαλτικής είναι μέλος του ΝΑΤΟ, επομένως οποιαδήποτε επίθεση θα ήταν μια μεγάλη κλιμάκωση. Αλλά η τοποθέτησή τους δίνει μια εικόνα, και είναι χαρακτηριστική της στάσης της Ρωσίας στον θύλακα.

Ως γνωστόν  Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία έχουν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, με τις δύο πρώτες να συνορεύουν προς νότο με τη Λευκορωσία και  Λετονία και Εσθονία με τη Ρωσία, ενώ και οι τρείς βρέχονται από τη Βαλτική θάλασσα. Μεταξύ δε Λιθουανίας και Πολωνίας και παρά την Βαλτική θάλασσα, βρίσκεται η Ρωσική περιοχή του Καλίνινγκραντ.

Η μόνη οδός παροχής υποστήριξης του ΝΑΤΟ προς τις χώρες  μέλη του της Βαλτικής θάλασσας, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία, είναι  μέσω Πολωνίας, η στενή περιοχή του  Suwalki, μεταξύ Καλίνινγκραντ-Λευκορωσίας, περίπου 120 χιλιομέτρων.

Στρατιωτικά αντιλαμβανόμαστε ότι ο κίνδυνος περικύκλωσης των Βαλτικών χωρών, από τις Ρωσικές Στρατιές σε περίπτωση πολέμου είναι αμεσότατος και εύκολα σχετικά υλοποιήσιμο ως σχέδιο.

Αυτό αποτελεί το μαλακό υπογάστριο του ΝΑΤΟ προς βορρά, αφού σε περίπτωση περαιτέρω στρατιωτικής κλιμάκωσης  στην  Ανατολική Ευρώπη,  η Ρωσία θα μπορούσε να επιχειρήσει  κύκλωση των Βαλτικών χωρών με τεθωρακισμένους και μηχανοκίνητους Σχηματισμούς, που θα απέκοπταν την εδαφική τους επικοινωνία με την Πολωνία, μέσω του   διάδρομου Suwalk  τον οποίο θα καταλάμβαναν, εφορμώντας από τη Λευκορωσία και το Καλίνινγκραντ ταυτόχρονα. 

Στη συνέχεια το έργο θα  ήταν εύκολο για τις ρωσικές δυνάμεις, να καταλάβουν τις πλήρως περικυκλωμένες Βαλτικές χώρες (Εσθονία-Λιθουανία-Λετονία), ενεργώντας από Λευκορωσία αλλά και την ίδια τη Ρωσία. 

Ωστόσο ο  "γεωγραφικά αποκλεισμένος" Ρωσικός στόλος της Βαλτικής, θα καταστρεφόταν από τις διαδοχικές αεροπορικές και θαλάσσιες προσβολές του ΝΑΤΟ-ΗΠΑ, ενώ χερσαία επίθεση θα δεχόταν και το "ρωσικό φρούριο" του Καλίνινγκραντ, το οποίο  είναι εδαφικά πλήρως αποκομμένο από τη Ρωσία. 

Η ισορροπία τέλος του τρόμου των πυρηνικών, ελπίζουμε να καταλαγιάσει τα παραπάνω σχέδια ΝΑΤΟ και Ρωσίας.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ