Ένοπλες Συρράξεις

Γιατί είναι σημαντικό να συγκαλύπτεται το Wi-Fi στο πεδίο της μάχης

Το συνηθισμένο οικιακό Wi-Fi είναι εδώ και καιρό αναπόσπαστο μέρος της ζωής στην πρώτη γραμμή, είναι βολικό, άνετο και μερικές φορές απλώς ζωτικής σημασίας. Αλλά, όπως κάθε συσκευή ραδιοεπικοινωνίας, εκπέμπει, και αυτό μπορεί να είναι μια εξαιρετικά βολική υπόδειξη για τον ρωσικό στρατό, ο οποίος χρησιμοποιεί ενεργά τα μέσα ραδιοεπικοινωνίας.

Ο Volodymyr Stepanets, περιέγραψε με μεγάλη λεπτομέρεια τους κινδύνους και τις οδηγίες για το πώς μπορεί κάποιος να προστατευτεί .

Η σύγχρονη τεχνολογία μας επιτρέπει να ανιχνεύουμε με ακρίβεια τη θέση ενός smartphone που βρίσκεται στην επιφάνεια του Άρη από τη Γη. Το μόνο ερώτημα είναι η διαθεσιμότητα του απαραίτητου εξοπλισμού και ειδικών. «Πολεμούμε στην Ουκρανία με έναν εχθρό που είναι πολύ πιο κοντά. Και ένα των τυπικών ασυνείδητων προβλημάτων εκπομπών Wi-Fi μέσω εχθρικού PEP».

«Οι ειδικοί θα αρχίσουν να λένε "και Bluetooth" ή "Μπορείς να βρεις οτιδήποτε" εδώ και θα έχουν δίκιο. Αλλά προς το παρόν, θέλω απλώς να εξηγήσω τους κανόνες πολεμικής ασφάλειας σχετικά με το Wi-Fi. Γιατί αυτό το πρόβλημα είναι αυτή τη στιγμή το πιο οξύ», αναφέρει και συνεχίζει:

«Ο πομπός Wi-Fi μπορεί να είναι όχι μόνο ένα σημείο πρόσβασης Wi-Fi ή ένας δρομολογητής Wi-Fi, αλλά και ο υπολογιστής, το smartphone, το έξυπνο ρολόι, το UAV, το έξυπνο (και όχι πολύ) ηχείο και άλλες συσκευές. Ορισμένα από αυτά σας επιτρέπουν να απενεργοποιήσετε τη μονάδα ραδιοφώνου. Κάποιοι όχι.

Όπως σας λέει κάποιος "Αλλά το Wi-Fi δεν είναι ορατό πέρα ​​από 300 μέτρα! Πηγαίνετε παρακάτω και ελέγξτε ότι δεν μπορείτε να συνδεθείτε!" - αυτό σημαίνει ότι, αυτός ο "σύμβουλος" δεν γνωρίζει τίποτα για αυτό που διαβάζετε τώρα. Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της δημιουργίας σύνδεσης Wi-Fi και της ανίχνευσης ενός πομπού».

Πράγματι, όταν πρόκειται για τη δημιουργία μιας σύνδεσης, η απόσταση μπορεί να είναι πολύ μικρή. Ειδικά όταν η ισχύς του πελάτη είναι μικρή,  τότε υπάρχει μια κατάσταση όταν η συζευγμένη συσκευή "ακούει" το σήμα, αλλά δεν μπορεί να "φωνάξει" στον δέκτη του σημείου πρόσβασης. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το σήμα του,  δεν μπορεί να «ακουστεί» σε πολύ μεγαλύτερη απόσταση… Και οι εχθρικοί ειδικοί του PEP το γνωρίζουν επίσης…

Τα πρότυπα τεχνολογίας Wi-Fi έχουν εξελιχθεί. Και κάποιος μπορεί να πει ότι τα σύγχρονα 802.11 ac / ax ή ακόμα και τα 802.11 n έχουν πολύ μικρή ισχύ και τα σήματα τους στα 2,4 GHz και ακόμη περισσότερο στα 5 GHz εξασθενούν πολύ γρήγορα σε μικρή απόσταση. Αυτό δεν είναι ακριβώς αλήθεια. Τα περισσότερα συμβατικά UAV λειτουργούν επίσης σε Wi-Fi αυτών των προτύπων. Και μπορούν να πετάξουν μεγάλη απόσταση σε απευθείας οπτική επαφή, μεταξύ της κεραίας του τηλεχειριστηρίου και της κεραίας UAV.

«Αλλά πολλοί δεν γνωρίζουν ότι η συντριπτική πλειονότητα των μονάδων Wi-Fi στις σύγχρονες συσκευές, έχει ενσωματωμένη υποστήριξη για παλαιότερα πρότυπα 802.11 a / b / g, τα οποία παρέχουν σημαντικά μεγαλύτερη ισχύ ακτινοβολίας και ενεργοποιούν αυτόματα αυτές τις λειτουργίες. Τότε μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι με τη βοήθεια ενός UAV, με ειδικό εξοπλισμό PEP (και δεν είναι μόνο το "Eagles") για να εντοπίσετε τον ενεργό δρομολογητή σας Wi-Fi για παράδειγμα στον ίδιο GP ή στα κεντρικά γραφεία της μονάδας, σε απόσταση 10+ χλμ από τον αέρα,    δεν είναι και τόσο δύσκολο έργο», αναφέρει και συμπληρώνει:

«Ένα απλό παράδειγμα είναι ότι είναι σχεδόν αδύνατο να ανιχνεύσουμε τη θέση του δορυφορικού τερματικού επικοινωνίας Starlink, το οποίο είναι απαραίτητο για εμάς από το έδαφος, από απόσταση μεγαλύτερη του 1 km (η παρουσία εξοπλισμού PER UAV για το σκοπό αυτό δεν έχει ακόμη εντοπιστεί από τον εχθρό). Αλλά ένας ακάλυπτος «υπόγειος» δρομολογητής Wi-Fi, ο οποίος συνήθως λειτουργεί πλήρως με το τερματικό, μπορεί να βρεθεί σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από ένα ειδικά εξοπλισμένο UAV και σε περιστασιακά μικρότερη απόσταση από το έδαφος. (Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι περισσότεροι επαγγελματίες προτιμούν στρογγυλά τερματικά V1, είναι δυνατή η εργασία χωρίς Wi-Fi)».

«Για να ανιχνεύσετε τη θέση εχθρικών PEP, οι ειδικοί μπορεί να μην χρειάζονται καν UAV - απλώς έχετε μερικές κατευθυντικές κεραίες στους ιστούς για να προσδιορίσετε 2 ή περισσότερα αζιμούθια στον εκπομπό σας. Στη συνέχεια, υπάρχουν καθαρά και απλά μαθηματικά».

Αλλά τουλάχιστον αυτοί οι κίνδυνοι, μπορούν να ελαχιστοποιηθούν. Δηλαδή, μειώστε την πιθανότητα και τη διαθέσιμη απόσταση εντοπισμού των δικτύων σας Wi-Fi. Ας δούμε τι πρέπει να κάνετε και να ελέγξετε:

Κανόνας №1 - ελέγξτε τις συσκευές σας και μάθετε πώς να απενεργοποιείτε όλα όσα δεν μπορείτε να ελέγξετε διαφορετικά. Όλοι στη μονάδα, θα πρέπει να γνωρίζουν πώς να απενεργοποιούν ένα smartphone ή ένα smartwatch (ή τουλάχιστον να το θέσουν σε λειτουργία πτήσης). Μάθετε ποιες συσκευές στη θέση έχουν μη ελεγχόμενη μονάδα Wi-Fi και πώς να τις απενεργοποιήσετε εντελώς εάν είναι απαραίτητο.

Κανόνας №2 - "Απόκρυψε ό,τι μπορείς - κρύψου υπόγεια." Βρείτε μέρη για να τοποθετήσετε τους δρομολογητές, τα σημεία πρόσβασης και άλλους πομπούς Wi-Fi που πρέπει να χρησιμοποιήσετε για να ελαχιστοποιήσετε την πιθανότητα λήψης των σημάτων τους στον αέρα (κώνος) και στο επίπεδο του εδάφους κοντά. Μια πιρόγα, μια εξοπλισμένη κόγχη στην τάφρο, το πάτωμα του σπιτιού, ακόμη και ένα υπόγειο. Βεβαιωθείτε ότι η σύνδεση μπορεί να γίνει μόνο ακριβώς δίπλα της. Η Γη είναι η καλύτερη οθόνη για ακτινοβολία. Πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια σύνδεση καλωδίου Ethernet αντί για Wi-Fi - ακόμα καλύτερα.

Κανόνας №3 - Με την πρώτη ευκαιρία, ελέγξτε με τη βοήθεια ειδικών τι μπορεί να «δει» η PEP στη θέση σας. Εάν δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, τότε τουλάχιστον απλοί σαρωτές Wi-Fi για smartphone ή υπολογιστή. Ακόμα κι αν κάποιος έχει ενεργοποιήσει τη λειτουργία "Hidden SSID", δεν μειώνει τον κίνδυνο εντοπισμού εχθρικού PEP.

Ακολουθούν μερικές απλές συμβουλές για τους κανόνες «Wi-Fi ασφάλειας» για τη θέση / μονάδα. Προσδιορίστε ότι είστε σε θέση να τα εφαρμόσετε όλα αυτά, και μεταφέρετε τους κανόνες σε όλους στη μονάδα. Μερικές φορές, μπορεί να αρκεί κάποιος να ξεχάσει να απενεργοποιήσει τη διανομή Internet μέσω Wi-Fi σε smartphone, να «κάψει» τη θέση επιτήρησης κλπ. Μπορείτε επιπλέον να συμβουλευτείτε τους αρμόδιους ειδικούς (επικοινωνίες, PEP) του μέρους σας.

  • Ώρα / πρόγραμμα και κανόνες για την ενεργοποίηση / απενεργοποίηση συσκευών Wi-Fi.
  • Κανόνες για την τοποθέτηση συσκευών Wi-Fi, όπως η τοποθέτηση του δρομολογητή μακριά από στρατιωτικό εξοπλισμό και άλλα.
  • Ο κανόνας "σωστό όνομα δικτύου". Δηλαδή, το δίκτυο Wi-Fi πρέπει να έχει ένα όνομα (SSID) που να μην περιέχει λέξεις που σχετίζονται με επιχειρήσεις μάχης - ZSU, KSP, VOP, HQ, STARLINK, POST και παρόμοια, συμπεριλαμβανομένων διακριτικών κλήσεων, αριθμών μονάδας / εξαρτήματος κ.λπ. Είναι καλύτερο να επιλέξετε αμιγώς αστικά και ουδέτερα ονόματα, ονόματα άλλων κ.λπ.

Πάντα, να χρησιμοποιείτε έναν πολύπλοκο και αρκετά μεγάλο κωδικό πρόσβασης / κωδικό πρόσβασης / κλειδί για τα δίκτυά σας Wi-Fi. Δηλαδή, είναι μια συμβολοσειρά οκτώ ή περισσότερων χαρακτήρων, η οποία θα περιλαμβάνει απαραίτητα:

  • Μικρά γράμματα (az)
  • Κεφάλαια γράμματα (AZ)
  • Αριθμοί (0-9) Ειδικοί χαρακτήρες (μη αλφαριθμητικοί χαρακτήρες - #, $, @, _ και άλλοι)

Αυτό θα περιπλέξει σημαντικά τη δυνατότητα επιλογής κωδικού πρόσβασης. Και για να μην ξεχάσετε τον νέο κωδικό πρόσβασης, βρείτε μια λέξη για αυτόν τον κωδικό πρόσβασης, στην ορθογραφία του οποίου θα γνωρίζετε ακριβώς ποιοι χαρακτήρες θα είναι μεγάλοι, ποιοι θα είναι μικροί και ποια γράμματα θα αντικατασταθούν από ποιους ειδικούς χαρακτήρες. Την ίδια τη λέξη (χωρίς προσαρμογή, μόνο για μνήμη), μπορείτε ακόμη και να την γράψετε κάπου, για παράδειγμα στα κυριλλικά. Αλλά είναι καλύτερα να θυμόμαστε και να μην γράφουμε.

Κανόνας μετονομασίας δικτύου Wi-Fi, αλλάξτε το όνομα δικτύου (SSID) και τον κωδικό πρόσβασης όσο συχνά απαιτεί η κατάσταση. Για παράδειγμα, όταν μετακινείστε, ή μια φορά την εβδομάδα, ή σε περίπτωση υποψίας. Το κυριότερο πράγμα, μην αφήνετε ποτέ τον ίδιο κωδικό πρόσβασης / κλειδί / κωδικό πρόσβασης.

Υπάρχουν επίσης ορισμένες συμβουλές σχετικά με τις ρυθμίσεις ασφάλειας και κρυπτογράφησης για το δίκτυο Wi-Fi σας. Αυτό το θέμα απαιτεί ξεχωριστή ανάρτηση. Προς το παρόν, σας συμβουλεύω μόνο να χρησιμοποιείτε τις πιο ισχυρές τεχνολογίες κρυπτογράφησης και εξουσιοδότησης που υποστηρίζονται από τον εξοπλισμό σας και τους πελάτες σας Wi-Fi.

Τονίζω ξανά,  καθώς χρησιμοποιείτε ένα τερματικό Starlink με έναν εγγενή δρομολογητή Wi-Fi, διαβάστε ξανά όλα τα παραπάνω και αφήστε τον διοικητή να ξαναδιαβάσει. Η ζωή σας αξίζει τον κόπο. 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία 0

Επεισόδιο στην Τουρκία με την Δέσποινα Βανδή: Aκύρωσε συναυλία όταν οι Τούρκοι διοργανωτές ανήρτησαν αφίσα του Ατατούρκ - Η απάντησή της

Μόλις η Δέσποινα Βανδή κατάλαβε πως στον χώρο ήταν αναρτημένο ένα πόστερ με την εικόνα του Κεμάλ Ατατούρκ ακύρωσε την...