Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Ομολογία Ουκρανών: Τα Μπαϊρακτάρ πέφτουν - Θα περιορίσουμε τη χρήση τους

Υπάρχουν ενδείξεις ότι, η διαφημιστική εκστρατεία γύρω από τη θνησιμότητα των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών TB-2 Bayraktar έχει καταρρεύσει. «Ρωγμές» έχουν εμφανιστεί στον ουκρανικό στρατό, λόγω της συνέχισης της χρήσης τους μετά τη βελτιωμένη ρωσική αεράμυνα που κατέρριψε δεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar.

Εκδηλώνεται με την απροθυμία να χρησιμοποιηθούν τα αμερικανικής κατασκευής, μη επανδρωμένα αεροσκάφη Grey Eagle αξίας 10 εκατομμυρίων δολαρίων ενάντια σε «στρωμένες» και «μεγάλες» αντιαεροπορικές άμυνες, που περιλαμβάνουν συστήματα αεράμυνας S-300, Buk, Tor-M2 και Panstir.

Αυτά ελέγχονται από τη Δυτική Στρατιωτική Περιοχή της Ρωσίας, που συνορεύει με την περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας. 

Έκθεση  του Foreign Policy, ανέφερε  ότι είχαν προκύψει διαφορές μεταξύ των στρατευμάτων πρώτης γραμμής, των αεροπόρων και του ανώτερου ουκρανικού Γενικού Επιτελείου, όπου το τελευταίο συνεχίζει να πιέζει για μεγάλη εξάρτηση από τα drones.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Bayraktar TB2, ήταν αποτελεσματικό εναντίον ρωσικών τεθωρακισμένων και υλικοτεχνικών στηλών τις πρώτες ημέρες του πολέμου, πριν αρχίσει να καταρρίπτεται γρήγορα, αναγκάζοντας τους Ουκρανούς να μειώσουν την απασχόλησή τους σε 20 με 30 εξόδους την ημέρα.

Επιπλέον, η επιτυχία τους ήταν απλώς τακτική. Η Ρωσία πέτυχε τους περισσότερους στρατηγικούς και τακτικούς της στόχους, με τον μεγαλύτερο να είναι η πτώση της Μαριούπολης, όπου σχεδόν 2.000 μαχητές της Ταξιαρχίας Αζόφ παραδόθηκαν  στα μέσα Μαΐου.

Στα ανατολικά στο Ντονμπάς, ο ίδιος ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βλαντιμίρ Ζελένσκι, παραδέχτηκε ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις χάνουν  «100 στρατιώτες κάθε μέρα». Η Ρωσία σημειώνει αργή, αλλά και σταδιακή πρόοδο και βρίσκεται στα πρόθυρα της πλήρους διασφάλισης των αποσχισμένων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ.

Είναι ενδιαφέρον ότι αξιωματούχοι του Πενταγώνου των ΗΠΑ, είναι  απρόθυμοι να πουλήσουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-1c Grey Eagle στην Ουκρανία, φοβούμενοι ότι η Ρωσία μπορεί να έχει πρόσβαση στις ευαίσθητες τεχνολογίες, εάν καταρριφθούν. Μια επιλογή αλλαγής των ευαίσθητων ηλεκτρονικών για λιγότερο προηγμένα θα υποβάθμιζε τις δυνατότητές τους.

Στο Πενταπόσταγμα σε άρθρο μας αναφέραμε: Φόβοι Αμερικανών: ''Χάρη'' στην Ουκρανία, οι Ρώσοι θα κλέψουν το καλύτερο drone στον κόσμο. Η Ουκρανία δεν έχει λάβει ακόμη τα υπεσχημένα τέσσερα βαριά αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-1C Grey Eagle, η μεταφορά των οποίων εγκρίθηκε προσωρινά από τον Λευκό Οίκο, αλλά πλέον έχει μπλοκαριστεί από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

«Πρώτον, επειδή η προμήθεια drones εμπίπτει στο καθεστώς ελέγχου τεχνολογίας πυραύλων των ΗΠΑ, το οποίο είναι μια πολύ περίπλοκη διαδικασία. Δεύτερον, το Γραφείο Αμυντικής Τεχνολογίας Ασφάλειας του Πενταγώνου πρότεινε ότι το MQ-1C Grey Eagle, το οποίο θεωρείται ένα από τα καλύτερα επιθετικά drones του αμερικανικού στρατού, θα μπορούσε να πέσει στα χέρια Ρώσων ειδικών εάν χτυπηθεί ή απλώς πέσει. Εκτός από τους πυραύλους, τέτοια UAV φέρουν ραντάρ και εξοπλισμό επιτήρησης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί, εάν πέσει στα χέρια του ρωσικού στρατού, εναντίον των ίδιων των Ηνωμένων Πολιτειών» , εξήγησε ο Σεργκέι Μπελούσοφ , μέλος του Συλλόγου Στρατιωτικών Εμπειρογνωμόνων της  Gazeta.ru .

Περισσότεροι πιλότοι, λιγότερα αεριωθούμενα αεροπλάνα

Λέγοντας ότι έχουν «περισσότερους πιλότους από αεροσκάφη» τώρα, οι Ουκρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι λένε ότι χρειάζονται πλατφόρμες όπως τα F-15 και τα F-16, για να εκτελέσουν πιο περίπλοκες αποστολές, πιθανώς να πάρουν τη μάχη στη Ρωσία. Η αεροπορία τους έχει εμπλακεί σε αποστολές κυρίως στενής αεροπορικής υποστήριξης (CAS).

Ωστόσο, οι κίνδυνοι που συνδέονται με την απόκτηση συμβατικών μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων είναι δύο. Η άμεση ρίψη τους στη μάχη χωρίς επαρκή εκπαίδευση, για την κατανόηση των χαρακτηριστικών και των πλεονεκτημάτων κάθε αεροπλάνου και την ανάπτυξη τακτικής που διαρκεί αρκετούς μήνες.

Αυτό γίνεται μετά τη μακρά διαδικασία του Κογκρέσου, για να επιτραπεί η πώλησή τους, ακολουθούμενη από τις εμπορικές λεπτομέρειες και την τελική άφιξη των μαχητικών, η οποία διαρκεί χρόνια. Οι  Ουκρανοί πιλότοι και πληρώματα εδάφους, έχουν συνηθίσει σε αεροπλάνα της σοβιετικής εποχής με ριζικά διαφορετικές φιλοσοφίες χειρισμού, σχεδίασης, ελέγχου και συντήρησης.

Δεύτερον, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε αρνηθεί την πώληση του Συστήματος Τακτικών Πυραύλων Στρατού (ATACMS) του Συστήματος Πυραύλων Πυροβολικού Υψηλής Κινητικότητας (HIMARS), για να αποτρέψει την Ουκρανία να το χρησιμοποιήσει για να χτυπήσει στη Ρωσία και να κλιμακώσει τη σύγκρουση.

Είναι επομένως, απίθανο να υποστηρίξει ακόμη μεγαλύτερες και πιο καταστροφικές πλατφόρμες όπως μαχητικά.

Drones Bayraktar TB2

Αλλά αυτό εφιστά επίσης την προσοχή, στη διαφημιστική εκστρατεία γύρω από τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα μάχης (UCAV), τα οποία είναι ευάλωτα σε έναν αντίπαλό του που διοικεί έναν συμβατικό στρατό.

Το TB-2 έγινε γνωστό στον πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ του Σεπτεμβρίου 2020, όπου βίντεο δείχνουν τα drones να καταστρέφουν το αρμενικό πυροβολικό,  αποθήκες και συστήματα αεράμυνας.

Οι τακτικές επιτυχίες, ωστόσο, ο ρόλος τους στη συνολική νίκη του Αζερμπαϊτζάν ήταν επίσης πολύ υπερβολικός, με πολλές από τις νίκες στο πεδίο της μάχης να επιτυγχάνονται με πυρά μεγάλης εμβέλειας και πυροβολικό,  προφανώς κάτι που χρησιμοποίησε επίσης σε μεγάλο βαθμό η Ρωσία με καταστροφικές συνέπειες στην Ουκρανία.

Τις πρώτες ημέρες του πολέμου, η Ρωσία εκτόξευσε αρκετές δεκάδες πυραύλους κρουζ Kalibr εντός της Ουκρανίας, καταστρέφοντας στρατιωτικούς και βιομηχανικούς στόχους που υποβάθμισαν την αμυντική κατασκευαστική ικανότητα του Κιέβου.

Ούτε τα περιπλανώμενα πυρομαχικά μπορούν να ανατρέψουν την εξέλιξη σε έναν πόλεμο σαν αυτόν, κυρίως επειδή θα είναι περιορισμένοι σε αριθμό όταν τα UAF τελειώσουν κάποια στιγμή. Ταυτόχρονα, η αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας, μπορεί να παράγει γρήγορα τις χαμένες πλατφόρμες.

«Ο τρόπος του μακροχρόνιου πολέμου  και το να μην αναζητούν γρήγορες, αποφασιστικές νίκες, τους δίνει το χρόνο να συνεχίσουν να πολεμούν μέχρι να επιτευχθούν οι στρατηγικοί τους στόχοι. Είναι διαφορετικό; Τα περιπλανώμενα πυρομαχικά δεν μπορούν πάντα να ονομάζονται drones», αναφέρει το eurasiantimes.

Και με την Ουκρανία να έχει ομολογουμένως χάσει σχεδόν όλο το πυροβολικό, τα πυρομαχικά και τα τεθωρακισμένα της Σοβιετικής εποχής, η Ρωσία μπορεί να βασιστεί στο πεζικό και στο πυροβολικό μεγάλου βεληνεκούς , περιορίζοντας τη χρήση των αρμάτων μάχης και του μηχανοποιημένου πεζικού.

Θα παρείχε λιγότερους στόχους για drones και περιπλανώμενα πυρομαχικά, τα οποία έχουν περιορισμένη χρήση εναντίον χερσαίων στρατευμάτων, καθώς είναι οπλισμένα για να καταστρέψουν βαρύτερους στόχους. 

Τα νέα όπλα και οι ιδέες έχουν δώσει στον σύγχρονο πόλεμο ένα νέο πρόσωπο. Δεν σημαίνει ότι τα drones είναι άχρηστα, αλλά δείχνει ξεκάθαρα ότι παραμένουν εξαιρετικά ευάλωτα στους πυραύλους εδάφους-αέρος.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ