Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Κίνδυνος στο Αιγαίο: Το drone Akıncı δοκίμασε επιτυχώς πυρομαχικά από μαχητικό F-16 (Βίντεο)

Είναι γνωστό ότι,  η Άγκυρα δεν φαίνεται να λαμβάνει και ιδιαίτερα σοβαρά το θέμα της ασφάλειας των πτήσεων, καθώς  οι τούρκοι πιλότοι δεν υπακούουν στις υποδείξεις των Eλλήνων χειριστών και σε πολλές  περιπτώσεις, το  αποτέλεσμα είναι οι αναχαιτίσεις να εξελίσσονται σε αερομαχίες. Το τελευταίο διάστημα δεν διαφεύγει της προσοχής  πως, η Άγκυρα στέλνει  στο FIR Αθηνών  μαχητικά της, προσομοιώνοντας ακόμα και σε βομβαρδισμό καθώς μετά από καιρό εμφανίστηκαν και τουρκικά Phantom στο Αιγαίο.

Η Τουρκία υφίσταται εκτεταμένες αναβαθμίσεις του στόλου της με μαχητικά αεροσκάφη F-16, τη ραχοκοκαλιά της αεροπορίας της. Τέτοιες προσπάθειες είναι αναμφίβολα απαραίτητες, γιατί η Άγκυρα είναι απίθανο να προμηθευτεί αντικαταστάτες πέμπτης γενιάς για πολύ καιρό ακόμη.

Φαίνεται πως η Τουρκία ακολουθεί έναν δικό της δρόμο στον αεροπορικό πόλεμο, καθώς  δεν σταματά καθόλου και σχεδόν κάθε μήνα δοκιμάζει νέες τεχνολογίες.

Το drone Akıncı δοκίμασε επιτυχώς πυρομαχικά από μαχητικό F-16 και νέα όπλα και θα μπορεί να φέρει Α/Τ πυραύλους Cirit, Α/Α Bozok, Α/Α Bozdoğan και Gökdoğan, πυραύλους αέρος-εδάφους και έξυπνα πυρομαχικά.

Οι Τούρκοι τονίζουν την αδυναμία των ρωσικών συστημάτων να τα αντιμετωπίσουν τόσο στην Συρία, όσο και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Κάνουν λόγο επίσης, για το διεθνές ενδιαφέρον απόκτησης τουρκικών drones. Μιλάνε για την συμφωνία με την Πολωνία και κάνουν λόγο για άλλους υποψήφιους αγοραστές Ουγγαρία, Λευκορωσία, Αλβανία, Βρετανία, Βουλγαρία και Τσεχία. Το ΤΒ2 χρησιμοποιείται ήδη από το Κατάρ, τους Λίβυους συμμάχους της Άγκυρας, την Ουκρανία και το Αζερμπαϊτζάν.

Το πιο προηγμένο και εξελιγμένο drone της Τουρκίας, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος μάχης Bayraktar Akıncı (UCAV), ολοκλήρωσε με επιτυχία άλλο ένα σημαντικό στάδιο στη διαδικασία ολοκλήρωσης των πυρομαχικών.

Η εταιρεία ανάπτυξης, Baykar, είπε ότι το drone ολοκλήρωσε μια δοκιμή βολής με τα εγχώρια εξελιγμένα πυρομαχικά KGK-SIHA-82 (φτερού-υποβοηθούμενο κιτ καθοδήγησης).

Αναφέρει επίσης ότι το drone, το οποίο απογειώθηκε από την επαρχία Çorlu στη βορειοδυτική Τουρκία στις 14 Ιουνίου, ολοκλήρωσε με επιτυχία την πρώτη δοκιμή βολής που πραγματοποιήθηκε για καθορισμένη συντεταγμένη, στη θάλασσα στα ανοιχτά της Σινώπης στη Μαύρη Θάλασσα.

Η ηλεκτρο-οπτική κάμερα στο Akıncı και οι κεραίες τηλεμετρίας στο έδαφος επιβεβαίωσαν ότι, τα πυρομαχικά βάρους 340 κιλών (750 λίβρες) χτύπησαν τον στόχο 30 χιλιόμετρα μακριά με ακριβή ακρίβεια.

Το χρήσιμο φορτίο KGK-SIHA-82 έχει αναπτυχθεί από το Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης Αμυντικών Βιομηχανιών TÜBITAK (SAGE).

Το Bayraktar Akıncı, το οποίο πρόσφατα πραγματοποίησε άλλη μια επιτυχημένη δοκιμή βολής για στόχο στην επιφάνεια της θάλασσας με το Teber-82 Guidance Kit που αναπτύχθηκε από τη Roketsan, κατέχει επίσης το ρεκόρ υψομέτρου στην ιστορία της τουρκικής εθνικής αεροπορίας.

Το drone έσπασε το ρεκόρ υψομέτρου φτάνοντας σε υψόμετρο 40.170 ποδιών στη δοκιμαστική πτήση στις 11 Μαρτίου.

Τα UCAV Bayraktar Akıncı, τα οποία μπήκαν στον κατάλογο με μια τελετή στην οποία παρευρέθηκε ο Ερντογάν στις 29 Αυγούστου 2021, χρησιμοποιούνται σήμερα ενεργά από τις δυνάμεις ασφαλείας σε επιχειρησιακά καθήκοντα. Μέχρι στιγμής, έξι Bayraktar Akıncı UCAV έχουν τεθεί σε υπηρεσία.

Στο πλαίσιο των συμβάσεων, το Bayraktar Akıncı UCAV και τα συστήματα ελέγχου εδάφους, αναμένεται να παραδίδονται περιοδικά από το 2023. 

Το μπαράζ παραβιάσεων του εθνικού εναερίου χώρου της Ελλάδας συνεχίζεται καθημερινά, σε όλο το εύρος του Αιγαίου από  τουρκικά μαχητικά εκ των οποίων πολλά φέρουν όπλα, σε συνδιασμό με  τουρκικά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας (ATR-72 και CN-235) και  UAV, που εισέρχονται στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης ενώ σε πολλές περιπτώσεις η διαδικασία αναχαίτισής τους από τα ελληνικά μαχητικά εξελίσσεται σε εικονική αερομαχία.

Ωστόσο,  φαίνεται ότι η απόλυτη αναγκαιότητα και οι σοβαρές ελλείψεις στις προμήθειες, θα μπορούσαν να κάνουν την Τουρκία να μείνει με ελάχιστες επιλογές από το να διατηρήσει τα μαχητικά αεροσκάφη F16, για πολύ περισσότερο από το προγραμματισμένο. 

 Γίνεται αντιληπτό ότι με τις δυνατότητες του Bayraktar Akıncı UCAVνα φέρει πυρομαχικά από μαχητικό F-16, βρίσκουν μία λύση στο πρόβλημά τους αλλά αυξάνεται ο κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου, καθώς οι τούρκοι δεν διακινδυνεύουν ιπτάμενο προσωπικό, με ότι συνεπάγεται αυτό.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ