Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Άρχισαν τα όργανα στη Λιβύη: Οι πρώτοι νεκροί σε νέες συγκρούσεις στην Τρίπολη (Βίντεο)

Αιματηρές συγκρούσεις ξεκίνησαν στην Τρίπολη της Λιβύης, με τον πρώτο απολογισμό να κάνει λόγο για τέσσερις νεκρούς στην πρωτεύουσα της βορειοαφρικανικής χώρας.

«4 νεκροί σε συγκρούσεις μεταξύ ένοπλων ομάδων στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη», μεταδίδει το Libya Review, επιβεβαιώνοντας όσα γράφαμε χθες στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ για νέο γύρο αιματοχυσίας, μετά και την μετακίνηση στρατιωτικών μονάδων προς την Τρίπολη.

«Πλάνα που δείχνουν πανικό μεταξύ των οικογενειών και των παρευρισκομένων μετά από συγκρούσεις που ξέσπασαν χωρίς προειδοποίηση στην περιοχή Νταχμάνι στην Τρίπολη μεταξύ της Stability Support Apparatus και των δυνάμεων RADA, προκαλώντας 3 θανάτους και υλικές ζημιές λόγω συγκρούσεων, σύμφωνα με προκαταρκτικές αναφορές», αναφέρει η Λιβυκή εφημερίδα Al Marsad.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτός είναι ο τελευταίος αγώνας για τον έλεγχο της Τρίπολης, αφού η χώρα έχει υποστεί μια δεκαετία συγκρούσεων και εμφυλίου πολέμου, ένας πόλεμος που φαίνεται να αναζωπυρώνεται τις τελευταίες μέρες.

Φωτογραφίες δυνάμεων που συγκλίνουν στην Τρίπολη, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 3 ολοκαίνουργιων, που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στη χώρα MSPV Panthera T8 (5DR) 4X4 APC με τις GNU Joint Operations Force από τη Μισράτα και στοιχεία πυροβολικού που κινούνται από το Ζιντάν, έκαναν την εμφάνισή τους. Την ίδια στιγμή, φαίνεται πως ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) προετοιμάζεται για δράση, με φωτογραφίες που έκαναν την εμφάνισή τους στα social media.

Οι εχθροπραξίες φέρονται να ξεκίνησαν καθώς οι αντίπαλες λιβυκές φατρίες απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία μετά την ολοκλήρωση του τρίτου γύρου συνομιλιών με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ στην Αίγυπτο, όπως ανακοίνωσαν τη Δευτέρα τα Ηνωμένα Έθνη, περιπλέκοντας περαιτέρω τις διεθνείς προσπάθειες για εξεύρεση διεξόδου από το δεκαετές χάος της χώρας.

Σύμφωνα με την ειδική σύμβουλο του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Στέφανι Γουίλιαμς (Stephanie Williams), οι νομοθέτες από το ανατολικό κοινοβούλιο της Λιβύης και το Ανώτατο Συμβούλιο του Κράτους, που εδρεύει στην πρωτεύουσα, Τρίπολη, στα δυτικά της χώρας, ολοκλήρωσαν αργά τον τελευταίο γύρο των διαπραγματεύσεων για τις συνταγματικές τροποποιήσεις για τις εκλογές την Κυριακή στο Κάιρο χωρίς σημαντική πρόοδο.

Οι συνομιλίες, που ξεκίνησαν στις 12 Ιουνίου, είχαν ως στόχο τη δημιουργία ενός συνταγματικού πλαισίου για τις εκλογές στη Λιβύη, αλλά οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για «τα μέτρα που διέπουν τη μεταβατική περίοδο» που οδήγησε στην ψηφοφορία, είπε η Γουίλιαμς σε δήλωση που μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.

Κάλεσε τον Αγκίλα Σάλεχ (Aguila Saleh), τον σημαντικό πρόεδρο του κοινοβουλίου, και τον Καλέντ αλ Μεσρί (Khaled al-Meshri), επικεφαλής του συμβουλίου που εδρεύει στην Τρίπολη να συγκληθούν εντός 10 ημερών για να προσπαθήσουν να γεφυρώσουν τα χάσματα μεταξύ των δύο πλευρών. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Τα λιβυκά μέσα ενημέρωσης ισχυρίστηκαν ότι το κύριο επίμαχο θέμα ήταν τα κριτήρια για μια προεδρική υποψηφιότητα. Το συμβούλιο που εδρεύει στην Τρίπολη επέμεινε στην απαγόρευση του στρατιωτικού προσωπικού να διεκδικεί την ανώτατη θέση της χώρας - προφανώς μια κίνηση που απευθύνεται στον αποστάτη στρατιωτικό διοικητή Χαλίφα Χάφταρ.

Ο Χάφταρ είχε ανακοινώσει την υποψηφιότητά του στις εκλογές που είχαν προγραμματιστεί για τον περασμένο Δεκέμβριο. Οι δυνάμεις του εξαπέλυσαν επίθεση το 2020 για να καταλάβουν την Τρίπολη, αλλά ολοκλήρωσαν την επιχείρηση αφού η Τουρκία υποστήριξε την κυβέρνηση που εδρεύει στην Τρίπολη.

Σχεδόν τρία εκατομμύρια Λίβυοι υπέγραψαν για να ψηφίσουν, το οποίο καθυστέρησε λόγω μυριάδων θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων αμφιλεγόμενων ελπίδων και διαφωνιών σχετικά με τους εκλογικούς νόμους.

Τα δύο νομοθετικά σώματα απέτυχαν να συμφωνήσουν για μια νέα κυβέρνηση που θα αντικαταστήσει την κυβέρνηση ενότητας του πρωθυπουργού Αμπντέλ Χαμίν Ντμπεϊντά (Abdel Hamid Dbeibah), ο οποίος ορκίστηκε τον Μάρτιο του περασμένου έτους μέσω μιας διαδικασίας με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ. Η νομιμότητά του αμφισβητήθηκε από το ανατολικό κοινοβούλιο μετά την αναβολή των εκλογών του Δεκεμβρίου.

Η πολιτική κρίση κλιμακώθηκε μετά τον διορισμό του Φατί Μπασάγκα ως πρωθυπουργού από το ανατολικό κοινοβούλιο τον Φεβρουάριο. Ο Ντμπεϊντά αρνήθηκε να παραδώσει την εξουσία.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στο Κάιρο, οι νομοθέτες με έδρα τα ανατολικά ζήτησαν να επιτραπεί στο στρατιωτικό προσωπικό να συμμετέχει σε μια επόμενη ψηφοφορία.

Η αποτυχία διεξαγωγής της ψηφοφορίας τον Δεκέμβριο ήταν ένα μεγάλο πλήγμα στις διεθνείς προσπάθειες για τον τερματισμό μιας δεκαετίας χάους στη Λιβύη, όπου οι αντίπαλες διοικήσεις διεκδικούν τώρα την εξουσία μετά από πρόχειρα βήματα προς την ενότητα πέρυσι.

Η πλούσια σε πετρέλαιο Λιβύη κατακλύζεται από συγκρούσεις από τότε που μια εξέγερση με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ ανέτρεψε και σκότωσε τον μακροχρόνιο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι το 2011.

Η χώρα ήταν τότε για χρόνια χωρισμένη μεταξύ αντίπαλων διοικήσεων στα ανατολικά και τα δυτικά, καθεμία υποστηριζόμενη από διαφορετικές ένοπλες ομάδες και ξένες κυβερνήσεις.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ