Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Μας κατηγορούν για Ψέριμο οι Τούρκοι και λίγα μίλια μακριά στο νησάκι Τσαβούς έχουν στρατιωτική εγκατάσταση με ραντάρ επιφανείας

Η συσκότιση της διεθνούς κοινής γνώμης από το ειδικό τμήμα ψυχολογικών επιχειρήσεων του τουρκικού γενικού επιτελείου  για την Ψέριμο, την Λέρο και άλλα ελληνικά νησιά, έχει πλέον και τα όρια της.

Στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ εξηγήσαμε σε χθεσινό άρθρο Γιατί η Ψέριμος και γιατί τώρα-5 λόγοι που τα εξηγούν όλα

“Η Ελλάδα στρατικοποιεί τα νησιά της και στην Ψέριμο έχει ολόκληρη εγκατάσταση με αντιαρεπορικά όπλα’, ανέφερε χθες το σύνολο του τουρκικού τύπου, συντονισμένο στην εντολή των Τούρκων επιτελών όπως πάντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συγκεκριμένα το τουρκικό πρακτορείο Αναντολού ανέφερε ότι : «Η Ψέριμος βρίσκεται σε απόσταση 8 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Αλικαρνασσού. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο εδώ απαγορεύεται να υπάρχουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Όμως συνεχίζεται η εγκατάσταση των ελληνικών δυνάμεων. Το πρακτορείο Ανατολή κατέγραψε τις ενέργειες στρατιωτικοποίησης. Οι δυνάμεις πυροβολικού βρίσκονται δίπλα από τη σημαία. Υπάρχει ελικοδρόμιο, τέσσερα κτίρια και παρατηρητήριο. H ένταση αυξήθηκε με την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο συγκεκριμένο νησί».

Την ίδια στιγμή όμως λίγα μίλια μόνο μακρύτερα, η Άγκυρα έχει δημιουργήσει και ενισχύει συνεχώς μία ισχυρότατη «στρατιωτική βάση» στο νησί Τσαβούς  (δίπλα στα Ίμια) από το 2018, με την οποία ελέγχει τα πάντα στην περιοχή, στοχοποιώντας και την Ψέριμο.

Σύμφωνα με παλαιότερες φωτογραφίες βλέπουμε πύργο  φυλακίου-βάσης, να διαθέτει ένα ισχυρότατο ραντάρ επιφανείας με μεγάλη εμβέλεια της τάξεως πιθανόν των 60 μιλίων ίσως και παραπάνω, με το οποίο η Άγκυρα ελέγχει μέρα και νύχτα, τον διάπλου όλων των ελληνικών πολεμικών σκαφών μας και από τα τρία νησιά μας, Κώ, Κάλυμνο, Λέρο.

Στο ίδιο νησί έχουν επίσης μεγάλες και σημαντικές εγκαταστάσεις επιπέδου πιθανός ενισχυμένου λόχου, οι οποίες ενδεχομένως, όπως δείχνουν τα σχέδια της Άγκυρας, να εμπεριέχουν και συστήματα πυραύλων επιφανείας-επιφανείας άγνωστου τύπου, οι οποίοι σε δεδομένη στιγμή πολεμικής έντασης με την χώρα μας, θα στοχεύσουν πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Το φυλάκιο αποτελεί βέβαια και βάση εξόρμησης των τουρκικών ειδικών δυνάμεων SAT-SAS με όλα τα οπλικά τους συστήματα και υποβρύχια σκάφη ( τελευταίου τύπου), για επιχειρήσεις ανορθόδοξου πολέμου στα τρία ελληνικά νησιά που είναι απέναντι, αλλά και στην Ψέριμο, αν και όταν απαιτηθεί.

Τέλος, δίπλα στο τουρκικό φυλάκιο, υπάρχουν μεγάλες αποθήκες στις οποίες εμπεριέχονται πολλών ειδών όπλα, από μικρούς αντιαεροπορικούς πυραύλους, μέχρι συστήματα δίδυμων πολυβόλων, κλπ.

Σύμφωνα με το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, ο Τούρκος Α.ΓΕΝ Ναύαρχος Adnan Özbal είχε δηλώσει τον Μάιο 2022: "καθίσταται επιτακτική ανάγκη να αυξηθούν οι ευκαιρίες συντήρησης, επισκευής και υλικοτεχνικής υποστήριξης που απαιτούνται για τα πλοία μας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Από αυτή την άποψη, εκτός από τη Ναυτική Βάση στο Ακσάζ Aksaz, και το λιμάνι της Μερσίνης θα προσφέρει τη σημαντικότερη ευκαιρία βάσης στην περιοχή".

Τι ακριβώς όμως καθίσταται επιτακτική ανάγκη για τον αρχηγό του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο και γιατί τώρα στοχοποιείται ειδικά η Ψέριμος;

Όλα αυτά τα “καραγκιοζιλίκια” των Τούρκων, διότι περί αυτού πρόκειται, αφορούν προσπάθεια ελέγχου των περιοχών πέριξ της Δωδεκανήσου, λόγω βλέψεων στην αποκαλούμενη περιοχή της “Γαλάζιας Πατρίδας”, και από εδώ και στο εξής το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα έχει πολύ δουλειά στην περιοχή, όπως και οι ελληνικές δυνάμεις στην 95 ΑΔΤΕ.

Σύμφωνα με το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, η Άγκυρα έχει σε ισχύ ύποπτο και καταχθόνιο σχέδιο με ένα σύμπλεγμα ραντάρ που θα το παρακολουθούν κάθε στιγμή.

Η Τουρκία εγκαθιστά 11 σταθμούς ραντάρ επιφανείας ως μέρος της πρώτης φάσης του Συστήματος Ραντάρ Ακτοφυλακής (SGRS), με στόχο τον πλήρη έλεγχο του Αιγαίου στον τομέα έρευνας και διάσωσης CSAR, ενώ ουσιαστικά αποβλέπει σε κάτι ακόμα χειρότερο.

Η Άγκυρα έχει σχεδιάσει και υλοποιεί συστηματικά χωρίς καμία απολύτως παρέκκλιση, ανεξάρτητα του ποια δύναμη είναι στην εξουσία, μία πολιτική που αποσκοπεί στην διχοτόμηση του ελληνικού Αρχιπελάγους.

Με αυτόν τον τρόπο αποζητά συγκυριαρχία και ακρωτηριασμό της ελληνικής ΑΟΖ πριν αυτή ακόμα ανακηρυχτεί.
Τώρα, η Άγκυρα φέρεται να περνά στο επόμενο στάδιο, όπου η υλοποίηση της πολιτικής της δημιουργεί πλέον τετελεσμένα σε πραγματικό επίπεδο.

Μιλάμε για την εγκατάσταση δεκάδων ραντάρ και ηλεκτρο-οπτικών αισθητήρων τα οποία θα παρακολουθούν το Αιγαίο κάθε δευτερόλεπτο.

Όλα αυτά αφορούν το γνωστό πρόγραμμα UZUN UFUK («Μακρινός Ορίζων»), το οποίο στην πράξη διχοτομεί το Αιγαίο.

Τα σενάρια στην προκειμένη περίπτωση μας δείχνουν ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε εξελίξεις που θα συνάδουν με μετωπική σύγκρουση ελληνικών και τουρκικών συμφερόντων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ