Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Νέα απειλή της Τουρκίας: Ενώνει στην άσκηση «Anatolian Eagle - 2022» δυνάμεις Αζερμπαιτζάν, Βρετανίας, Ιορδανίας και Πακιστάν

Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία θα διοργανώσει  την άσκηση Anatolian Eagle 2022. Αυτή διοργανώθηκε τελευταία φορά το 2019 και το 2021, όπου υπήρχε και ένα μικρό άνοιγμα  (μια διεθνή ημέρα τύπου) και μια ημέρα  για το τούρκικο κοινό. Η ημέρα του κοινού για φέτος, έχει προγραμματιστεί για τις 30 Ιουνίου 2022.

Η μεγαλύτερη δημοκρατία της Υπερκαυκασίας και ο πλησιέστερος πολιτικοστρατιωτικός σύμμαχος της Τουρκίας στην περιοχή, θα εκπροσωπείται στις ασκήσεις από επιθετικά αεροσκάφη Su-25 και μαχητικά πρώτης γραμμής MiG-29.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, προγραμματίζονται περισσότερες από 20 κοινές ασκήσεις, τόσο στο Αζερμπαϊτζάν όσο και στην Τουρκία.  

Όπως  ανέφερε το SoyArmenio , αυτό ανακοινώθηκε στις 15 Ιουνίου από τον Αναπληρωτή Υπουργό Άμυνας, Διοικητή των Χερσαίων Δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν, Αντιστράτηγο  Ανβάρ Εφεντίγιεφ  σε συνέδριο στη Σούσα.

Στην αεροπορική βάση στο Ικόνιο της Τουρκίας, παρουσιάστηκε ενημέρωση σχετικά με την προετοιμασία για τις Διεθνείς Πτήσεις-Τακτικές Ασκήσεις «Anatolian Eagle - 2022», που διοργανώθηκαν με τη συμμετοχή στρατιωτικών από διάφορες χώρες.

Αρχικά, δόθηκαν στους συμμετέχοντες λεπτομερείς πληροφορίες για τον προγραμματισμό και την περιοχή των ασκήσεων, τη διαδικασία προετοιμασίας, καθώς και τις εργασίες που πρέπει να εκτελεστούν σταδιακά.
Να σημειωθεί ότι πιλότοι και αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας του Αζερμπαϊτζάν, θα εκπροσωπήσουν τη χώρα στις διεθνείς ασκήσεις.

Οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας του Αζερμπαϊτζάν, έφτασαν δύο ημέρες νωρίτερα στην πόλη Ικόνιο της Τουρκίας για να συμμετάσχουν στις Διεθνείς Πτήσεις-Τακτικές Ασκήσεις Anatolian Eagle-2022.

Πραγματοποίησαν δοκιμαστικές πτήσεις, για να προετοιμαστούν για τις ασκήσεις στις 18 Ιουνίου, σύμφωνα με το Report .

Να αναφέρουμε ότι μαζί με το στρατιωτικό προσωπικό της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν, το στρατιωτικό προσωπικό από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιορδανία και το Πακιστάν θα συμμετάσχει επίσης στις ασκήσεις, οι οποίες θα διεξαχθούν από τις 20 Ιουνίου έως την 1η Ιουλίου 2022.Το Πακιστάν συμμετέχει με 6 F-16AM, με ένα Il-78MP και με ένα C130.   

Να υπενθυμίσουμε ότι Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν, συνδέονται με ισχυρούς εθνοτικούς, πολιτιστικούς και ιστορικούς δεσμούς και αναφέρονται στη μεταξύ τους σχέση ως σχέση μεταξύ «δύο κρατών – ενός έθνους». Η Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Αζερμπαϊτζάν το 1991, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και οι δύο χώρες έχουν αναπτύξει έκτοτε ισχυρούς οικονομικούς και πολιτικο-στρατιωτικούς δεσμούς.

Η Τουρκία είναι ο κύριος εταίρος του Αζερμπαϊτζάν και στον τομέα της στρατιωτικής συνεργασίας. Οι αμυντικές σχέσεις των δύο χωρών στηρίζονται σε δύο νομικούς πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας είναι οι νομικές ρυθμίσεις του Ιανουάριου του 1992 και προβλέπουν την εκπαίδευση στρατιωτικού προσωπικού του Αζερμπαϊτζάν στην Τουρκία. Τούρκοι στρατιωτικοί και καθηγητές, εκπαιδεύουν τις ειδικές δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν. Ο δεύτερος πυλώνας είναι η συμφωνία που υπεγράφη το Σεπτέμβριο του 2010 περί «Στρατιωτικού Συνεταιρισμού και Αμοιβαίας Αλληλοβοήθειας», με δεκαετή ισχύ και δυνατότητα ανανέωσης για άλλα δέκα χρόνια.

Ξεχωριστή σημασία προσλαμβάνει και η στήριξη των μονάδων του Ναχιτσεβάν από την 3η Στρατιά των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ). Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν συνεργάζονται στενά με τις ΤΕΔ σε πολλούς τομείς, που αποτελεί προέκταση των στενών φυλετικών δεσμών των δύο λαών αλλά και των κοινών τους συμφερόντων.

Από την αρχή του πρώτου πολέμου του Καραμπάχ, η Τουρκία έχει υποστηρίξει πλήρως το Αζερμπαϊτζάν. Το 1993, η Τουρκία απέκλεισε μονομερώς τα αρμενιοτουρκικά σύνορα. Η τουρκική κυβέρνηση υπόσχεται να ανοίξει τα σύνορα υπό τον όρο ότι η Αρμενία, θα σταματήσει να επιδιώκει τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων και θα αποσύρει τα στρατεύματα από τη ζώνη σύγκρουσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

 Η Τουρκία παρείχε πολιτική και στρατιωτική υποστήριξη στο Αζερμπαϊτζάν, και κατά τον δεύτερο πόλεμο του Καραμπάχ το 2020. Μετά τον πόλεμο του 2020 με την άμεση συμμετοχή της Τουρκίας και ξένων ενόπλων τρομοκρατικών ομάδων εκ μέρους της, με τη μεσολάβηση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, υπεγράφη τριμερής δήλωση (Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Ρωσία) για τον τερματισμό όλων των εχθροπραξιών στη ζώνη σύγκρουσης του Ναγκόρνο Καραμπάχ, προκειμένου να σταματήσει η επιθετικότητα που εξαπολύθηκε κατά του Αρτσάχ και του λαού του.

Ακόμα και μετά τη λήξη του πολέμου και την υπογραφή της δήλωσης κατάπαυσης του πυρός, η Τουρκία συνεχίζει να υποστηρίζει το Αζερμπαϊτζάν.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ