Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Τουρκία: Νέος χάρτης-πρόκληση για τα νησιά – Για ποια ζητά να «αποστρατιωτικοποιηθούν»

Χάρτη του Αιγαίου -με τα ελληνικά νησιά- που αξιώνει η Τουρκία να αποστρατιωτικοποιηθούν δημοσίευσε το περασμένο Σάββατο το επίσημο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Στον χάρτη οι Τούρκοι έχουν εντάξει τη Λέσβο, τη Λήμνο, τη Θάσο, τη Ρόδο και πολλά ακόμα νησιά.

Δείτε τον χάρτη 

Την ίδια ώρα, αίσθηση έχει προκαλέσει το δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Sabah ότι η Τουρκία ετοιμάζεται να καταγγείλει την Ελλάδα για τη στρατιωτικοποίηση των νησιών στην επικείμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ προσκομίζοντας «ντοκουμέντα» ότι η Ελλάδα παραβιάζει τις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων.

Δεν διαψεύδει η τουρκική κυβέρνηση

Ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, Μανώλη Κωστίδης, σχολίασε ότι το εν λόγω δημοσίευμα ούτε επιβεβαιώθηκε, ούτε και διαψεύσθηκε από την τουρκική κυβέρνηση.

Πρόσθεσε ότι μένει να φανεί τι θα γίνει στο ΝΑΤΟ, ωστόσο πρόθεση της ότι πρόθεση της Τουρκίας είναι σε περίπτωση που θέσει η Ελλάδα ζητήματα στο ΝΑΤΟ να απαντήσει με τον δικό της τρόπο.

Σχετικά με τα δύο πρόσωπα της Άγκυρας, που τη μια στέλνει δια των υπουργών της μηνύματα συνεννόησης και από την άλλη συνεχίζει τις προκλήσεις θέτοντας θέμα κυριαρχίας, ο Μανώλης Κωστίδης εξήγησε ότι δεν είναι η μοναδική περίπτωση που η Τουρκία κινείται με αυτό τον τρόπο.

Έφερε ως παράδειγμα την υπόθεση της ένταξης τη Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, θέμα για το ποιο ο Τσαβούσογλου είπε πως οι δύο χώρες κάνουν τα πάντα για να μην μπουν και αυτή την ώρα ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν είναι στις Βρυξέλλες για διαπραγματεύσεις.

Η Τουρκία παίρνει...αέρα από τον Στόλτενμπεργκ- Το «ανατολίτικο παζάρι» του Ερντογάν και το «παιχνίδι» με τον Ακάρ

Την ανησυχία του για την κλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία εξέφρασε ο πρώην υπουργός Άμυνας και επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης, ειδικά μετά τις πληροφορίες ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα καταγγείλει την Ελλάδα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ για τα «στρατιωτικοποιημένα» νησιά. 

Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα», η Τουρκία παίρνει…αέρα από τον Γενς Στόλτενμπεργκ.  «Το τελευταίο γεγονός που μας έχει ενοχλήσει όλους και δίνει και αέρα στην Τουρκία να ανεβάζει την ένταση είναι η υποστήριξη που φαίνεται να έχει από το ΝΑΤΟ. Ο ίδιος ο γραμματέας της Συμμαχίας, ο κ. Στόλτενμπεργκ με τις δηλώσεις που έκανε δίνει τη δυνατότητα στον Ερντογάν να θέσει αυτά τα θέματα. Το πώς θα αντιδράσει το ΝΑΤΟ και πώς θα λειτουργήσει, εκτιμώ, με την ψυχραιμία που επιβάλλεται και με την ίδια λογική που λειτουργεί μέχρι σήμερα ότι δε θέλει να εμπλέκεται στα διμερή θέματα των μελών του», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Μάλιστα, ο κ. Αποστολάκης έκανε λόγο για «ανατολίτικο παζάρι» του Τούρκου προέδρου και δεν απέκλεισε το γεγονός η Τουρκία προκειμένου να επιτρέψει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, να «παζαρέψει» οτιδήποτε έχει σχέση με την Τουρκία και τους συμμάχους. «Ακόμα και για την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ θεωρώ ότι θα  θέσει θέματα του Αιγαίου και εξοπλισμών. Μπορεί να ζητήσει να περάσουν τα F-16 και να κερδίσει κάτι στις διεκδικήσεις του στο Αιγαίο», επισήμανε. 

Ερωτηθείς αν φοβάται για θερμό επεισόδιο το καλοκαίρι, απάντησε ότι το σενάριο αυτό υπάρχει πάντα. «Εγώ φοβάμαι πιο πολύ το ατύχημα, το οποίο θα τύχει εκμετάλλευσης. Επιθετική ενέργεια που θα έχει σκοπό να πάρει ένα κομμάτι της ελληνικής επικράτειας δεν έχει πολλές πιθανότητες», σημείωσε. 

Αναφερόμενος στο 2020 που η Τουρκία είχε βγάλει στη Μεσόγειο το ερευνητικό Ορούτς Ρέις και την πιθανότητα αυτό να επαναληφθεί και φέτος, ο κ. Αποστολάκης σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά δεν αντέδρασε, όπως έπρεπε. «Δε θέλω να κάνω σενάρια γιατί μπορεί να είναι διαφορετικά από αυτό που τελικά θα προκύψει. Όλα είναι πιθανά. Αυτό που είναι σημαντικό να μη βρίσκουμε δικαιολογίες που μας εφησυχάζουν, όπως όταν μπήκε το Ορούτς Ρέις που λέγαμε ότι δεν κάνει έρευνα γιατί το εμποδίζουν οι ήχοι από τα γύρω πλοία, πράγμα που δε στέκει. Από τη στιγμή που κάνει παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, πρέπει να το παρεμποδίσεις και αυτό δεν έγινε», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «δεν είμαι πολεμοκάπηλος, όμως πρέπει να ξέρει ο άλλος μέχρι που μπορεί να φτάσεις. Ό,τι χαθεί δεν το ξαναπαίρνεις εύκολα πίσω».

Σε ό,τι αφορά στην αλλαγή στάσης του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος μιλά για διάλογο, ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ υπογράμμισε ότι «παίζεται ένα παιχνίδι που είναι συνεννοημένο. Ο ένας κάνει τον καλό και ο άλλος τον κακό και προσπαθούν να κρατήσουν μια ισορροπία για να μην εμφανίζονται ότι είναι μια κυβέρνηση άτεγκτη, η οποία δε συζητά, και από την άλλη θέλουν να δείχνουν μια κυβέρνηση που δεν υπαναχωρεί για να υπερασπιστεί αυτά που διεκδικεί»

Ο ίδιος θεωρεί ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρώπη δεν ασκούν ιδιαίτερες πιέσεις στην Τουρκία, γεγονός που ο Ερντογάν το εκμεταλλεύεται. «Με τον πόλεμο να τρέχει, η Τουρκία συνεχίζει να έχει έναν ρόλο και για τους Αμερικάνους και για τη Δύση είναι πολύ σημαντικός και αυτό το ξέρει. Ξέρει ότι οι πιέσεις που θα δεχτεί δεν είναι μεγάλες ή είναι τέτοιες που μπορεί να τις αντέξει. Η Τουρκία παίζει μέσα και πατάει στα κενά των σχέσεων και των ισορροπιών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην περιοχή. Ξέρει ότι είναι σημαντικός εταίρος και το εκμεταλλεύεται στο έπακρο», κατέληξε. 

 

Φήμες για capital controls και εκλογές στην Τουρκία

Να προλάβει τα χειρότερα που έρχονται τον χειμώνα, σε ότι αφορά στην οικονομία της Τουρκίας, θέλει η Ερντογάν, ο οποίος δεν αποκλείεται να προκηρύξει εκλογές εντός του επόμενου μήνα.

Την ίδια ώρα οι φήμες για capital controls στην Τουρκία γίνονται εντονότερες κάθε ημέρα που περνάει.

Τι μεταδίδουν τα ΜΜΕ

Το ενδεχόμενο επιβολής capital controls τέθηκε από τον Κεντρικό Τραπεζίτη της Τουρκίας σε σύσκεψη υπό τον Ταγίπ Ερντογάν με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών.

Σενάρια για επιβολή capital control και για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, προβάλλουν τουρκικά ΜΜΕ.Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία Μανώλης Κωστίδης, το εν λόγω ρεπορτάζ κάνει λόγο για προκήρυξη πρόωρων εκλογών εντός του Ιούλιου, παρότι οι δημοσκοπήσεις δεν είναι ευνοϊκές για τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, καθώς τα πράγματα για την τουρκική οικονομία θα επιδεινωθούν δραστικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Στόχος το… συνάλλαγμα

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι στο «τραπέζι» της τουρκικής κυβέρνησης έπεσε και το ενδεχόμενο επιβολής capital controls έτσι ώστε οι πολίτες να μην μπορούν να διατηρούν στις τράπεζες συνάλλαγμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 65% των καταθέσεων στις τράπεζες είναι σε συνάλλαγμα, δηλαδή σε ευρώ ή δολάρια λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης.

Το ενδεχόμενο επιβολής capital controls τέθηκε από τον Κεντρικό Τραπεζίτη της Τουρκίας σε σύσκεψη υπό τον Ταγίπ Ερντογάν με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών.

Ο τραπεζίτης φέρεται να είπε ότι τα πράγματα δεν θα πάνε καλά αν δεν εφαρμοστούν κλιμακούμενα capital controls με τον υπουργό Οικονομικών να ζητεί προς το παρόν να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν και ενδεχομένως να ληφθούν ορισμένα πιο ήπια μέτρα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ