Ένοπλες Συρράξεις

Η Ουκρανία έχει τώρα ρομπότ δολοφόνους με πολυβόλα

 Ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία, μπορεί να είναι μια από τις πρώτες δοκιμές για την ιδέα των ρομπότ τύπου Terminator, που βαδίζουν στον πόλεμο. Ή σε αυτήν την περίπτωση, να περάσουν στη μάχη.

Η Temerland, μια ουκρανική εταιρεία ρομποτικής, λέει ότι θα αναπτύξει ρομποτικά οχήματα GNOM εξοπλισμένα με πολυβόλα 7,62 mm, στην πρώτη γραμμή κοντά στην πόλη Zaporіzhzhia.

Σύμφωνα με δήλωση της Temerland, το GNOM είναι ένα αρκετά μικρό ρομπότ, περίπου 50 κιλά, ή 110 λίβρες, και δύο πόδια μήκος και λίγο λιγότερο από δύο πόδια πλάτος. Ένα κουτί με ρόδες, αν θέλετε. Το GNOM μπορεί να προσαρμοστεί για πολλαπλές εργασίες, συμπεριλαμβανομένης της επιτήρησης, της μεταφοράς εξοπλισμού ή, σε αυτήν την περίπτωση, ως κινητής πλατφόρμας υποστήριξης πυρός. 

Το πώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποδώσει στη μάχη, ωστόσο, μένει να φανεί.

https://youtu.be/v26RmVUfpxU?t=3

«Η οικοδόμηση κάτι που είναι μικρό και φθηνό και έχει επίσης δυνατότητες να επιτρέπει πολυλειτουργικές δυνατότητες είναι αρκετά δύσκολο», είπε ο Samuel Bendett, αναλυτής στο Κέντρο Ναυτικής Ανάλυσης και βοηθός ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο Νέας Αμερικανικής Ασφάλειας. «Η πραγματική του χρησιμότητα είναι κάτι που πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά».

Το κυριότερο μεταξύ αυτών των ανησυχιών, είναι πώς ένα απομακρυσμένο όχημα ενσωματώνεται σε σχηματισμούς. Επιπλέον, απαιτεί ακόμα έναν άνθρωπο πιλότο, και ως εκ τούτου, θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξάντληση ανθρώπινου δυναμικού. Και δεδομένου ότι η τεχνολογία είναι ακόμα τόσο νέα, υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητά της και γενικά για τα drones επίγειας μάχης.

«Η λειτουργία ενός UGV (μη επανδρωμένου οχήματος εδάφους), είναι τελικά να αντικαταστήσει έναν άνθρωπο πολεμιστή», είπε ο Bendett. «Αλλά οι άνθρωποι, μπορούν να επικοινωνήσουν. Μπορούν να προσαρμοστούν. Μπορούν να σχηματίσουν μονάδες και να επιτεθούν».

Τα ρομπότ δεν είναι ακόμα εκεί, αν και σίγουρα αυτός είναι ο στόχος. Όπως πρόσθεσε ο Bendett, «Η απόλυτη χρήση είναι η πλήρως αυτόνομη χρήση, αλλά απέχουμε πολλά χρόνια από αυτό. Αλλά αυτό είναι μέρος των  δυνατοτήτων, μέρος της εξέλιξης των UGV».

Τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα έχουν γίνει βασικός πυλώνας του σύγχρονου πολέμου, από αεροσκάφη που πιλοτάρονται από εκατοντάδες μίλια μακριά έως κάτι σαν το Switchblade , το οποίο εκτοξεύεται σαν όλμος και είναι ουσιαστικά, ένα μικροσκοπικό drone με συνδεδεμένα εκρηκτικά. 

Ωστόσο, τα μη επανδρωμένα οχήματα εδάφους αποτελούν μια διαφορετική πρόκληση, ειδικά στο πλαίσιο του έντονου και περίπλοκου πολέμου στην Ουκρανία. 

«Όσον αφορά τα UGV, η Ρωσία υπήρξε στην πραγματικότητα πρωτοπόρος», είπε ο Bendett. 

Χρονολογείται από τη δεκαετία του 1930, η Ρωσία έχει πειραματιστεί με ρομποτικά τανκς , αν και η πραγματική τους αποτελεσματικότητα ήταν πάντα ύποπτη. Το 2018, ο ρωσικός στρατός ισχυρίστηκε ότι είχε αναπτύξει ρομποτικά άρματα μάχης Ural-9 στη Συρία, αν και αργότερα αναφέρθηκε ότι ένας ανώτερος ερευνητής σε συνέδριο στη Ναυτική Ακαδημία Kuznetsov στην Αγία Πετρούπολη είπε ότι, «σύγχρονα ρωσικά μαχητικά μη επανδρωμένα οχήματα εδάφους (UGVs ), δεν είναι σε θέση να εκτελέσουν τα καθήκοντα που έχουν ανατεθεί στους κλασικούς τύπους επιχειρήσεων μάχης».

Ωστόσο, έχουν δει σε περιορισμένο αριθμό σε αυτή τη σύγκρουση. Το Uran-6, ένα τηλεχειριζόμενο ρομπότ παρακολούθησης που χρησιμοποιείται για επιχειρήσεις αποναρκοθέτησης που είχε αναπτυχθεί και στο παρελθόν στη Συρία, παρουσιάστηκε σε δράση έξω από την ουκρανική πόλη Μαριούπολη. Αυτό ήταν πολύ πίσω από την πρώτη γραμμή της σύγκρουσης, ωστόσο, σε ένα σχετικά ελεγχόμενο περιβάλλον. 

Έτσι, ένα πολυβόλο σε ένα ρομπότ είναι από μόνο του μια αρκετά απλή ιδέα. Στο Ιράκ, ήταν κάτι που δύο αδέρφια έχτισαν από την αρχή . Ωστόσο, η αποτελεσματική χρήση του στη μάχη δεν έχει ακόμη αποδειχθεί.

«Είναι πιο εύκολο να στείλεις ένα ρομποτικό όχημα με πολυβόλο», είπε ο Bendett. «Αλλά είναι πραγματικά πιο αποτελεσματικό;» 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ