Ένοπλες Συρράξεις

Ο Ουκρανικός Στρατός προσγείωσε ένα ρωσικό drone: Πώς το έκαναν αυτό

Μια μονάδα ηλεκτρονικού πολέμου των Ουκρανικών Δυνάμεων Αεροπορικής Επίθεσης, ανέφερε ότι  ένα Ρωσικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος καταρρίφθηκε την Τρίτη  δηλώνοντας, πως το προσγείωσαν εντελώς άθικτο.

Οι άνδρες των Ουκρανικών δυνάμεων  λένε ότι, εντόπισαν αυτό όταν έκανε ανίχνευση και «προσγείωσαν» το UAV αναχαιτίζοντάς το:

«Οι ειδικές δυνάμεις μας, έχοντας παρατηρήσει τον εχθρικό εξοπλισμό, αποφάσισαν να πάρουν τον έλεγχό του. Με αυτόν τον τρόπο οι ρώσοι κατακτητές έμειναν χωρίς θέα», έγραψε το κέντρο Τύπου της Διοίκησης των Δυνάμεων Αεροπορικής Επίθεσης.

Υπάρχουν αρκετές σκέψεις σχετικά με το ποια συσκευή χρησιμοποιήθηκε για την αναχαίτιση του drone, αλλά αυτό που εκδηλώθηκε ήδη στις πρώτες γραμμές της Ουκρανίας, είναι το «αντι-drone όπλο» EDM4S Sky Wiper.

Αυτός ο παρεμβολέας drone τύπου τουφεκιού, εθεάθη να αναπτύσσεται στα ανατολικά της Ουκρανίας ακόμη και πριν από τις 24 Φεβρουαρίου , όταν η Ρωσία δεν είχε εξαπολύσει ακόμη την ολοκληρωτική εισβολή στην Ουκρανία.

Στη συνέχεια, αυτό το σύστημα αεράμυνας εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης των ουκρανικών στρατευμάτων, μόλις πρόσφατα, στις 18 Μαΐου.

Και τέλος, υπάρχουν τα τελευταία νέα από τη Λιθουανία, όπου κατασκευάζεται το EDM4S, ότι 110 "Sky Wipers", ή μάλλον "Ork-slayers", πηγαίνουν στην Ουκρανία . Το μήνυμα εμφανίστηκε περίπου μια μέρα πριν, έτσι ώστε οι παρεμβολείς να μπορούσαν ενδεχομένως να φτάσουν σε μονάδες της Ουκρανίας μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν οι Ουκρανικές ειδικές δυνάμεις παρέλαβαν μερικά από τα νέα συστήματα ή χρησιμοποίησαν ένα από τα προηγούμενα αποθέματά τους. Ωστόσο, σίγουρα ο ουκρανικός στρατός ξέρει πώς να τα χρησιμοποιήσει σωστά.

Οι λιθουανικές αρχές αγόρασαν 110 πυροβόλα αντι-drone EDM4S Sky Wiper για τον ουκρανικό στρατό. Το κόστος της αγοράς είναι 1,5 εκατ. ευρώ. Αυτό ανακοίνωσε στο Twitter ο Λιθουανός δημοσιογράφος Α. Ταπίνας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μια παρτίδα πυροβόλων όπλων κατά drone ετοιμάζεται για αποστολή στην Ουκρανία. Οι συσκευές Sky Wiper κατασκευάζονται στη Λιθουανία. Θα διανεμηθούν στους στρατιώτες 35 ουκρανικών στρατιωτικών μονάδων. Τα όπλα ονομάζονταν «Orc Killers». 

 Τα πυροβόλα αντι-drone EDM4S κατασκευάζονται από την NTServices, η οποία έχει λιθουανική εγγραφή. Έχουν σχεδιαστεί για να απενεργοποιούν τα UAV καταστέλλοντας τα σήματα ελέγχου. Το βάρος ενός όπλου είναι έξι κιλά. Έτσι, είναι εντελώς κινητό.

Κάθε ένοπλη σύγκρουση έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες χαρακτήρισαν την αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ουκρανίας «πόλεμο drones και πυροβολικού». Από αυτή την άποψη, η σημασία των μέσων καταστολής των εχθρικών drones δύσκολα μπορεί να υπερεκτιμηθεί.

 Ήδη κατά τον Ουκρανικό στρατό οι Ρώσοι  αντιμετωπίζουν έλλειψη drones. Από την αρχή της εισβολής, ο ρωσικός στρατός έχει χάσει περισσότερα από 500 drones στην Ουκρανία. Στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, «προσγειώνουν» ρωσικά drones σχεδόν καθημερινά. Μετά την παράδοση μιας νέας παρτίδας όπλων αντι-drone, το ποσοστό απωλειών από τον εχθρό των drones τους θα αυξηθεί σημαντικά.

EDM4S Sky Wiper

Η πλήρως φορητή συσκευή έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίζει συστήματα τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών (RPAS). Η συσκευή είναι σε θέση να αναγνωρίζει και να διακόπτει ενεργά τα συστήματα καθοδήγησης, παρακολούθησης και πλοήγησης UAV. Όλα τα στοιχεία του EDM4S είναι πλήρως ενσωματωμένα και έτοιμα για άμεση χρήση χρησιμοποιώντας σκανδάλη τουφεκιού. 

Ο χειριστής δείχνει το παρεμβολέα EDM4S στον επιλεγμένο στόχο και πατά τη σκανδάλη. Ο εκπεμπόμενος ηλεκτρομαγνητικός παλμός διακόπτει οποιαδήποτε επικοινωνία με το UAV. Το drone που έχει «ενοχληθεί» με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να διακόψει την πτήση και να προσγειωθεί ή μπορεί να επιστρέψει στον τόπο απογείωσης μαζί με το φορτίο. 

Περιγραφή κατασκευής

Όλες οι μονάδες του συστήματος, είναι τοποθετημένες σε ένα στιβαρό πλαίσιο από ελαφριά κατασκευή αλουμινίου, που θυμίζει την εμφάνιση τουφεκιού.

η ενσωματωμένη λαβή χαμηλώνει

ενσωματωμένο οπτικό στόχαστρο

Πλατφόρμα συναρμολόγησης RIS

βάση με επεκτεινόμενους βραχίονες, που μπορεί να χρησιμεύσει ως λαβή

 Αναδιπλούμενο κοντάκι

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κόσμος 0

Ο ρωσικός Στρατός βγάζει τα "γάντια"! Κατέρριψαν MiG-29 & Su-24- Ισοπέδωσαν τον σταθμό ραντάρ των S-300- Ουκρανοί: Καταστρέψαμε ρωσικά Τ/Θ αξίας 20 εκατ. (Βίντεο)

Ουκρανός Υπουργός Αμύνης: Βρήκαμε τον τρόπο και καταστρέφουμε τα ιρανικά drones, μεγάλη επιτυχία! Καντίροφ: Επελαύνουμε...
Ελληνοτουρκικά 0

Νέοι τσαμπουκάδες από το τουρκικό Εθνικό Συμβούλιο - Τι αναφέρει για την Ελλάδα - Ερντογάν: Η Ελλάδα να αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά (upd)

Αδιαπραγμάτευτη η κυριαρχία των ελληνικών νησιών λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ- Άμεση απάντηση από το ελληνικό υπουργείο...