Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Είναι απειλή; Σχέδια του Βερολίνου για τη δημιουργία του “μεγαλύτερου στρατού” στην Ευρώπη

Στα τέλη Μαΐου, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έκανε μια ηχηρή δήλωση ότι, «η Γερμανία μπορεί σύντομα να έχει τον μεγαλύτερο συμβατικό στρατό στην Ευρώπη εντός του ΝΑΤΟ». Κατά τη γνώμη του, αυτό θα ενισχύσει σημαντικά την ασφάλεια της χώρας και των συμμάχων της. Ταυτόχρονα, λίγες μέρες αφότου η Ρωσία ξεκίνησε μια ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία, ο Σοσιαλδημοκράτης υποσχέθηκε ότι η χώρα του θα επένδυε τουλάχιστον το 2% του εθνικού ΑΕΠ ετησίως στην άμυνα και ανακοίνωσε, τη δημιουργία ειδικού ταμείου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων.

Σύμφωνα με το n.tass.ru, «Για να γίνει κατανοητό, η δαπάνη του 2% του ΑΕΠ της Γερμανίας ετησίως στην Bundeswehr (οι ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας) ξεπερνά τα 70 δισ. Ευρώ».

Την περασμένη Παρασκευή, η Bundestag έδωσε το πράσινο φως στη δημιουργία του ταμείου και ακόμη νωρίτερα, οι βουλευτές ενέκριναν τον στρατιωτικό προϋπολογισμό για το τρέχον έτος -ο μεγαλύτερος των τελευταίων σχεδόν 30 ετών- ύψους 50,4 δισ. ευρώ, προκειμένου, σύμφωνα με την υπουργό Άμυνας της Γερμανίας, Κριστίν Λάμπρεχτ, να «καλύψουν τα κενά» του παρελθόντος.

Κυρίαρχες βλέψεις;

Μια χώρα που κάποτε προκαλούσε απίστευτα δεινά στον πληθυσμό της ηπείρου και κατέστρεψε πολλές πόλεις ολοσχερώς, πρόκειται να δημιουργήσει τον μεγαλύτερο στρατό στην Ευρώπη; Τέτοιες δηλώσεις «θα πρέπει να ακουστούν από άλλα μέλη της ΕΕ και θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο σοβαρής συζήτησης», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξη Τύπου μετά την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία. Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό, τα λόγια του Σολτς μαρτυρούν την αναβίωση των «κυρίαρχων φιλοδοξιών» στη Γερμανία.

Το αν τέτοιες φιλοδοξίες θα ευχαριστήσουν τους πιο στενούς γείτονες της Γερμανίας, κυρίως τη Γαλλία με τον φιλόδοξο Εμμανουέλ Μακρόν στην εξουσία και την Πολωνία με την επιθυμία της, να αναλάβει το ρόλο κάποιου νέου κέντρου των ΗΠΑ στην Ευρώπη, είναι αμφίβολο. Είναι αλήθεια ότι δεν είναι απολύτως σαφές, τι εννοούσε ο Scholz με τον όρο «μεγαλύτερος» στρατός στην Ευρώπη στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. 

Ωστόσο, αν φανταστούμε ότι η Bundeswehr θα γίνει η τρίτη μεγαλύτερη ένοπλη δύναμη του ΝΑΤΟ ( μετά την Τουρκία ), τότε η Γερμανία θα παίξει κυρίαρχο ρόλο στην Ευρώπη όχι μόνο από οικονομική άποψη, αλλά και στρατιωτικά. Ο γερμανικός στρατός θα είναι επίσης, ο πιο σύγχρονος στην ήπειρο: σχεδιάζεται να δαπανήσει περίπου 40 δισεκατομμύρια ευρώ από το ειδικό ταμείο, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς νέων μαχητικών Eurofighter και F-35, βαρέων μεταφορικών ελικοπτέρων Chinook CH-47F, καθώς και ως όπλα για επιθετικά drones. 

Περισσότερα από 19 δισ. ευρώ θα διατεθούν για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού: τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων κορβετών και την αγορά της φρεγάτας F126, ενός νέου υποβρυχίου. Ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης, αγορές των πιο προηγμένων αντιπλοϊκών πυραύλων, όπλα για υποβρύχια κ.λπ. Περίπου 20 δισ. ευρώ υποτίθεται ότι, θα δαπανηθούν μόνο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Bundeswehr.

Η εικόνα του εχθρού ορίζεται

Στο πλαίσιο αυτό, είναι σημαντικό να ξεχωρίσουμε τη δήλωση της Marie-Agnes Strack-Zimmermann (Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα), επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας της γερμανικής Βουλής. Ζήτησε έναν επαναπροσανατολισμό της Bundeswehr ιδεολογικά, με έμφαση στη δημιουργία εχθρού, προφανώς στο πρόσωπο της Ρωσίας. 

«Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεστε μια εικόνα ενός πιθανού εχθρού, που επιδιώκει να εξαλείψει την ελευθερία και τη δημοκρατία μας. Και αυτή τη στιγμή τον βλέπουμε», υποστήριξε η Strack-Zimmerman.

Οι συζητήσεις για τη μόνιμη υποχρηματοδότηση της Bundeswehr συνεχίζονται εδώ και πολύ καιρό, και ήταν μέρος των διαπραγματεύσεων του συνασπισμού το περασμένο φθινόπωρο. Δεν είναι μυστικό ότι, η Γερμανία βασίστηκε γενικά στις Ηνωμένες Πολιτείες για την άμυνα τα τελευταία χρόνια, όπου έχει επικριθεί συνεχώς για την απροθυμία της να επενδύσει στις αμυντικές δυνατότητες του ΝΑΤΟ.

Στη Γερμανία, με την ιστορία της, οι πρωτοβουλίες στη στρατιωτική σφαίρα ήταν εξαιρετικά μη δημοφιλείς, ειδικά λόγω άλλων προβλημάτων  όπως η έλλειψη και οι χαμηλοί μισθοί δασκάλων και παιδαγωγών στα νηπιαγωγεία, οι υψηλές δαπάνες για τους πρόσφυγες. Η κατάσταση στην Ουκρανία, την οποία οι γερμανικές αρχές παραλίγο να αποκαλούν «αρχή μιας νέας εποχής», έκανε ξαφνικά τους πάντες να την ξεχάσουν.

Θα οδηγήσει η συσσώρευση όπλων σε ειρήνη;

Από μόνες τους, η προμήθεια όπλων στη ζώνη οποιασδήποτε σύγκρουσης αποτελούσε μέχρι πρόσφατα ταμπού για τη γερμανική πολιτική, την οποία αποχαιρέτησε το επίσημο Βερολίνο μετά τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους. Όμως οι γερμανικές αρχές προχώρησαν ακόμη παραπέρα. Αυτά τα σχέδια των γερμανικών αρχών, θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ασφάλεια στην Ευρώπη ή, αντίθετα, θα επιδεινώσουν την κατάσταση στην ήπειρο; Και γενικά, τι αλλάζουν στη σημερινή κατάσταση στην Ουκρανία; Προφανώς τίποτα.  

Η παράδοση των πιο πρόσφατων όπλων που θα αγοράσει το Βερολίνο, όπως το F35, θα διαρκέσει χρόνια. Το νέο αερομεταφερόμενο σύστημα μάχης FCAS ως μέρος του ευρωπαϊκού αμυντικού έργου, θα τεθεί σε λειτουργία το νωρίτερο το 2040. Ωστόσο, οι απλές δηλώσεις για πρωτοφανή συσσώρευση εξοπλισμών, και αυτό ονομάζεται πλέον στη FRG ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων, οδηγούν σε ρητορική κλιμάκωση και, εν τέλει, σε επιδείνωση της κατάστασης συνολικά.

Ωστόσο, όλοι οι πολιτικοί και οι ειδικοί που δεν θεωρούν τη συσσώρευση όπλων και την προμήθεια τους στην Ουκρανία, ως πραγματική ενέργεια αλληλεγγύης προς το Κίεβο και ζητούν εντατικοποίηση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης και διπλωματική λύση, διατρέχουν αυτόματα τον κίνδυνο να χαρακτηριστούν ως «άτομα που καταλαβαίνουν τον Πούτιν ». Αυτό είναι πλέον ασυγχώρητο στη Γερμανία.

Ανισορροπία στην Ευρώπη;

Οι ίδιοι οι Αμερικανοί, ζητούσαν από καιρό από τη Γερμανία αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, την αποκαλούσαν «φρένο» για την ανάπτυξη των αμυντικών δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ, και ως εκ τούτου τώρα, ειδικά στο πλαίσιο των γεγονότων στην Ουκρανία, είναι απίθανο να μπορούν να πουν κάτι εναντίον μια ριζική αλλαγή στην πορεία του Βερολίνου. 

«Ωστόσο, η απόφαση της ΟΔΓ θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανισορροπία στην Ευρώπη, σε αντίθεση με την επιθυμία τους», αναφέρει το n.tass.ru.

Πρόσφατα, το κύριο προπύργιο των Ηνωμένων Πολιτειών στην ήπειρο ήταν η Πολωνία. Είναι από τη Βαρσοβία που το Βερολίνο δέχεται συχνά κριτική για πολλά θέματα, είτε πρόκειται για ενεργειακή συνεργασία με τη Μόσχα είτε για την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία. 

Ο αντιπρόεδρος της Πολωνίας, Πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας Jaroslaw Kaczynski, δήλωσε νωρίτερα ότι η χώρα του είναι ακόμη ανοιχτή να φιλοξενήσει αμερικανικά πυρηνικά όπλα στο έδαφός της και ζήτησε τη δημιουργία ενός νέου κέντρου διοίκησης του ΝΑΤΟ στην Πολωνία. Η Πολωνία προφανώς, παίζει στρατηγικό ρόλο για τις Ηνωμένες Πολιτείες ως ένα είδος ανταγωνιστή της Γερμανίας στην Ευρώπη.

Η αναποφασιστικότητα του Scholz, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος της προμήθειας όπλων στο Κίεβο, έχει μέχρι στιγμής ωφελήσει τη Βαρσοβία, η οποία έχει δεχθεί τεράστιο αριθμό προσφύγων από την Ουκρανία και γενικά τοποθετείται ως χώρα, που της παρέχει την πιο ενεργή υποστήριξη.

 Εάν η ΟΔΓ δημιουργήσει τον ισχυρότερο στρατό στην ήπειρο, η «λαμπρότητα» της Πολωνίας θα εξασθενίσει και η επιθυμία της να ενισχύσει τον ρόλο της στην ΕΕ θα συναντήσει, σε κάποιο βαθμό, ένα σοβαρό εμπόδιο.

Η Γαλλία, η οποία, μαζί με τη Γερμανία και την Πολωνία, συμμετέχει στο λεγόμενο Τρίγωνο της Βαϊμάρης (μια τριμερής περιφερειακή ομάδα Γερμανίας, Γαλλίας και Πολωνίας), είναι επίσης απίθανο να αγνοήσει τη δήλωση του Καγκελαρίου για τον «μεγαλύτερο» στρατό. Το Παρίσι, κατ' αρχήν, δεν έκρυψε τις φιλοδοξίες του για ηγεσία στην ΕΕ και ο πρόεδρος Μακρόν ήταν πολλές φορές πιο δραστήριος από τον Γερμανό ομόλογό του, όσον αφορά την προσπάθεια επίλυσης της κρίσης στην Ουκρανία. 

Αλλά οι προεδρικές εκλογές, οι αλλαγές στην κυβέρνηση και οι επερχόμενες βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία  όλα αυτά, ίσως, είναι ακόμα πιο σημαντικά για τον ηγέτη της χώρας. Είναι πιθανό ότι, μετά από κάποια σταθεροποίηση της κατάστασης, ο πρόεδρος της Πέμπτης Δημοκρατίας θα συνεχίσει να δηλώνει τον ρόλο του στην Ευρώπη.

Περιέργως, στις 17 Μαρτίου, ο Μακρόν έκανε τη δήλωση ότι οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις είναι «ο μόνος πλήρης στρατός στην ευρωπαϊκή ήπειρο». Ο αρχηγός του κράτους είπε στη συνέχεια ότι, σε περίπτωση επανεκλογής του στις προεδρικές εκλογές (που πραγματοποιήθηκαν τον Απρίλιο του 2022 ), θα δώσει εντολή στους αρχηγούς των στρατιωτικών επιτελείων να «επανεκτιμήσουν όλες τις ανάγκες» των ενόπλων δυνάμεων, στην φως της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Είναι η κούρσα μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας για τη δημιουργία του πιο «πλήρως» στρατού στην Ευρώπη; Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είναι δύσκολο να προβλέψουμε πόσο καλοπροαίρετη θα είναι η ατμόσφαιρα στο Τρίγωνο της Βαϊμάρης στα παρασκήνια τα επόμενα χρόνια, σε σχέση με τις «κυρίαρχες φιλοδοξίες» του Βερολίνου. 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ