Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν Imran Khan: Το πυρηνικό Πακιστάν οδεύει για εμφύλιο- μπορεί να χωριστεί σε τρία μέρη

Σε επικίνδυνα μονοπάτια οδεύει το Πακιστάν καθώς ο πρώην πρωθυπουργός, Imran Khan, προειδοποίησε ότι η χώρα θα περιέλθει σε εμφύλιο πόλεμο εάν δεν προκηρυχθούν εκλογές.

«Θα δούμε αν μας επιτρέψουν να πάμε προς εκλογές με νομικά και συνταγματικά μέσα, διαφορετικά αυτή η χώρα θα πάει προς (ένα) εμφύλιο πόλεμο», είπε ο Khan  στον Σάμι Ιμπραήμ σε μια συνέντευξη για ένα ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι που ονομάζεται Bol.

Ο έκπτωτος πρωθυπουργός είπε περαιτέρω ότι, «δεν υπάρχει θέμα» επιστροφής στην Εθνοσυνέλευση, καθώς αυτό «θα σήμαινε αποδοχή της συνωμοσίας» που είχε αφαιρέσει την κυβέρνησή του.

Ο Πρόεδρος του PTI παραδέχτηκε ότι δεν είχε απόλυτη εξουσία ως πρωθυπουργός, υποδεικνύοντας ότι τα πραγματικά κέντρα εξουσίας στη χώρα βρίσκονται αλλού και «όλοι ξέρουν πού είναι αυτό».

Ο Khan είπε ότι η κυβέρνησή του ήταν «αδύναμη» όταν ανέβηκε στην εξουσία και έπρεπε να αναζητήσει εταίρους του συνασπισμού, προσθέτοντας ότι εάν η ίδια κατάσταση εμφανιζόταν ξανά, θα επέλεγε επανεκλογές και θα επιδιώξει κυβέρνηση πλειοψηφίας ή καμία κυβέρνηση.

«Τα χέρια μας ήταν δεμένα. Μας εκβίαζαν από παντού. Η εξουσία δεν ήταν μαζί μας. Όλοι γνωρίζουν πού βρίσκεται η δύναμη στο Πακιστάν, επομένως έπρεπε να βασιστούμε σε αυτούς», είπε χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω σε ποιον αναφερόταν.

Ο Imran Khan είπε ότι εάν το κατεστημένο δεν έπαιρνε τη «σωστή απόφαση», ο στρατός θα καταστρεφόταν και «το Πακιστάν θα χωριζόταν σε τρία κομμάτια».

Η Ρυθμιστική Αρχή ΜΜΕ του Πακιστάν (PMRA), απαγόρευσε στο κανάλι να μεταδώσει ξανά τη συνέντευξη, ανέφερε το BBC .

Ο πρώην πρωθυπουργός έχει επίσης, κατηγορηθεί για παραβίαση του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης που κατοχυρώνεται από το άρθρο 19 του Συντάγματος, καθώς και των νόμων του PMRA, σύμφωνα με την κοινοποίηση.

Επιπλέον, η συνέντευξη ήρθε στο πλαίσιο του Khan που έλαβε εγγύηση τριών εβδομάδων προ σύλληψης από το Ανώτατο Δικαστήριο της Πεσαβάρ (PHC), για την υπόθεση φερόμενου εμπρησμού και βανδαλισμού από υποστηρικτές του κατά τη διάρκεια της Πορείας Azadi (Ελευθερίας) που διοργανώθηκε στις 25 Μαΐου.

Η κυβέρνηση του Πακιστάν φέρεται να εξετάζει μια υπόθεση εξέγερσης εναντίον του Khan, για φερόμενο σχεδιασμό επίθεσης στην Ομοσπονδία.

Στην αρχή της συνέντευξης με τον Sami Ibrahim, ο Imran Khan καταδίκασε τη σύλληψη των μελών του κόμματός του κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Πορείας. «Μείναμε ικανοποιημένοι, πιστεύαμε ότι θα πάμε εύκολα. Αλλά τώρα πρέπει να καταλάβουμε ότι ο αγώνας μας είναι με τη μαφία».

Ο Imran Khan και οι υποστηρικτές του υποστήριξαν σταθερά ότι, η ανατροπή της κυβέρνησής του ήταν μια συνωμοσία των ΗΠΑ λόγω της δυσαρέσκειάς τους για το ότι δεν ακολούθησαν την επιταγή τους και για την επίσκεψη στη Μόσχα και τη διατήρηση δεσμών με τη Ρωσία. Οι ΗΠΑ έχουν διαψεύσει κατηγορηματικά όλους αυτούς τους ισχυρισμούς.

Η αποπυρηνικοποίηση του Πακιστάν

Κάποια στιγμή της συνέντευξης, ο παρουσιαστής ρωτά τον Khan  αν το κατεστημένο δεν τον υποστήριξε. Σε αυτό, ο Khan  απάντησε: «Αυτό είναι το πρόβλημα του Πακιστάν, το πρόβλημα του κατεστημένου. Θα σου δώσω εγγράφως ότι θα καταστραφούν αυτά τα δύο, πρώτα ο στρατός.

Επιτρέψτε μου να σας πω από την αρχή. Από τότε που ήρθαν στην εξουσία, η ρουπία πέφτει, το χρηματιστήριο έχει καταρρεύσει και τα πράγματα έχουν γίνει ακριβά. Το Πακιστάν οδεύει προς αθέτηση πληρωμών. Εάν το κατεστημένο δεν πάρει τις σωστές αποφάσεις, τότε μπορώ να διαβεβαιώσω γραπτώς ότι([πριν από όλους) αυτοί και ο στρατός θα καταστραφούν γιατί τι θα γίνει με τη χώρα αν χρεοκοπήσει», είπε.

«Το Πακιστάν οδεύει προς μια χρεοκοπία. Εάν συμβεί αυτό, τότε ποιος θεσμός θα πληγεί (το χειρότερο); Ο στρατός. Αφού χτυπηθεί, τι θα μας πάρουν; Αποπυρηνικοποίηση».

«Όταν ο στρατός αποδυναμωθεί, τότε η προϋπόθεση  που θα τεθεί μπροστά μας, θα είναι αυτή που έκαναν στην Ουκρανία, δηλαδή να αποπυρηνικοποιήσουμε, να εξαλείψουμε τα πυρηνικά όπλα. Το Πακιστάν είναι η μόνη ισλαμική χώρα που έχει πυρηνικά όπλα. Τι θα συμβεί αν φύγουν; Θα σας πω σήμερα ότι το Πακιστάν θα χωριστεί στα τρία».

Είπε περαιτέρω ότι, η κυβέρνησή του ήταν «αδύναμη» όταν ήρθε στην εξουσία και χρειαζόταν να σχηματίσει συνασπισμούς, και ότι αν προκύψει ξανά η ίδια περίσταση, θα διεκδικούσε επανεκλογή και θα επιδίωκε κυβέρνηση πλειοψηφίας ή καμία κυβέρνηση.

«Τα χέρια μας ήταν δεμένα. Μας έπιασαν από όλες τις πλευρές. Δηλαδή (μας) εκβίαζαν από παντού. Δεν είχαμε την εξουσία εντελώς… Στο Πακιστάν, όλοι ξέρουν πού βρίσκεται η δύναμη».

Ενώ οι πολιτικοί αντίπαλοι του Imran Khan έχουν επικρίνει τα σχόλιά του, οι υποστηρικτές του έσπευσαν να διευκρινίσουν τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις και να περιορίσουν την όποια ζημιά. Ο πρώην υπουργός Πληροφοριών και πιστός του Khan, Fawad Chaudhry είπε σε ένα από τα tweets του ότι «ο Imran Khan έχει επισημάνει τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το Πακιστάν σε περίπτωση οικονομικής καταστροφής».

Ήταν πρωθυπουργός του λαού ο Imran Khan;

Ο Σεχμπάζ Σαρίφ, ο Πρωθυπουργός του Πακιστάν, αντέδρασε με οργή στα αμφιλεγόμενα σχόλια του Khan , λέγοντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός ήταν «ακατάλληλος» για οποιοδήποτε δημόσιο αξίωμα μετά τα σχόλιά του.

«Ενώ βρισκόμουν στην Τουρκία και υπογράφοντας συμφωνίες, ο Ιμράν έκανε ανυπόστατες απειλές κατά της χώρας. Αν χρειαζόταν κάποια απόδειξη ότι είναι ανίκανος για δημόσιο αξίωμα, η τελευταία του συνέντευξη αρκεί», έγραψε ο πρωθυπουργός στο Twitter. «Κάντε την πολιτική σας, αλλά μην τολμήσετε να ξεπεράσετε τα όρια και να μιλήσετε για διαίρεση του Πακιστάν», πρόσθεσε.

Η υπουργός Πληροφοριών Maryam Nawaz επέκρινε επίσης, τις δηλώσεις του Khan. Περιγράφοντας την ψυχική ασθένεια του Khan «Ο πρώην πρωθυπουργός βρίσκεται στο τελικό στάδιο της τρέλας».

Ωστόσο, το κύμα της υποστήριξης του κόσμου ήταν κατά κάποιο τρόπο συντριπτικό με τον Imran Khan. Ο πρώην υπουργός Ζαρτάι Γκιουλ, ένιωσε ότι τα λόγια του Khan  διαστρεβλώθηκαν από δημοσιογράφους. Εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στον Khan και δήλωσε ότι, οι Πακιστανοί γνωρίζουν πλέον τα προβλήματα που μαστίζουν το Πακιστάν και εμπιστεύονται πλήρως τον πρώην πρωθυπουργό.

Ενώ οι δημοσιογράφοι στο Ισλαμαμπάντ εξέφρασαν την απογοήτευσή τους, ορισμένοι σε ξένες χώρες είχαν πιο θετική άποψη για τις παρατηρήσεις του Khan. Ένας δημοσιογράφος με έδρα το Λονδίνο, Ihtisham Ul Haq , έγραψε στο Twitter : «Πριν σχολιάσουν και στοχοποιήσουν τον Imran Khan τη δήλωσή του, όλοι αυτοί οι λεγόμενοι δημοσιογράφοι και παρουσιαστές θα πρέπει να καθίσουν με έναν οικονομολόγο για μια ή δύο ώρες, ο οποίος γνωρίζει το Πακιστάν από μέσα. Το ίδιο θα σου πει. Αυτό είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα».

Η εξέλιξη μπορεί να είναι δύσκολη για τον πρώην πρωθυπουργό, αλλά οι εξελίξεις που εκτυλίσσονται στο Πακιστάν είναι μια απόκλιση από τα παραδοσιακά καθεστώτα πραξικοπήματος.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ