Ένοπλες Συρράξεις

Μυστικές υπηρεσίες: Ρωσικά όπλα γεμάτα με μικροτσίπ των ΗΠΑ

Όταν οι ουκρανικές δυνάμεις άρχισαν να αποσυνθέτουν πολλά κομμάτια αιχμαλωτισμένου ή μερικώς κατεστραμμένου ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού, βρήκαν μια ισχυρή εξάρτηση από ξένα μικροτσίπ, ειδικά αυτά που κατασκευάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα εν λόγω τσιπ βρέθηκαν μέσα σε ένα ανακτημένο 9S932-1, ενός οχήματος ταχυδρομείου αεροπορικής άμυνας εξοπλισμένο με ραντάρ που είναι μέρος του μεγαλύτερου συστήματος Barnaul-T, ενός συστήματος αεράμυνας Pantsir , ενός Ka-52 «Alligator» ελικόπτερο και έναν πύραυλο κρουζ Kh-101 (AS-23A Kodiak).

Η λίστα εξαρτημάτων προσφέρει μερικές από τις πιο λεπτομερείς πληροφορίες μέχρι σήμερα, σχετικά με την έκταση όπου οι Ρώσοι αποκτούν κρίσιμα μικροτσίπ, ημιαγωγούς και άλλα εξαρτήματα. Τα στοιχεία σε αυτές τις λίστες εγείρουν σοβαρά ερωτήματα, σχετικά με την ικανότητα της Ρωσίας να παράγει τα τεχνολογικά εξαρτήματα στα οποία βασίζεται η πολεμική της μηχανή και την ικανότητα χωρών όπως οι ΗΠΑ, να διατηρούν αυτές τις τεχνολογίες ασφαλείς, λέει ένας ειδικός στο The War Zone .

Στο όχημα διοίκησης αεροπορικής άμυνας Barnaul-T, για παράδειγμα, οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας ανέφεραν ότι οι ειδικοί της βρήκαν οκτώ μικροτσίπ από αμερικανικούς κατασκευαστές όπως η Intel , η Micrel, η Micron Technology και η Atmel Corp. στα συστήματα επικοινωνιών της.

Οι Ουκρανοί ειδικοί βρήκαν επίσης, πέντε τσιπ αμερικανικής κατασκευής  που κατασκευάζονται από την AMD, τη Rochester Electronics , την Texas Instruments και τη Linear Technology στον ανιχνευτή κατεύθυνσης ενός συστήματος αεράμυνας Pantsir.

Βρέθηκαν τουλάχιστον 35 τσιπ αμερικανικής κατασκευής στον πύραυλο κρουζ Kh-101, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που κατασκευάζονται από την Texas Instruments, Atmel Corp. Rochester Electronics, Cypress Semiconductor , Maxim Integrated, XILINX , Infineon Technologies , Intel, Onsemi και Micron Technology.

Όταν άνοιξαν το πυργίσκο ηλεκτρο-οπτικό σύστημα του Ka-52 Alligator, οι ειδικοί της Ουκρανίας βρήκαν 22 τσιπ κατασκευής ΗΠΑ και ένα τσιπ κορεατικής κατασκευής. Οι κατασκευαστές των ΗΠΑ περιελάμβαναν την Texas Instruments, IDT , Altera USA , Burr-Brown , Analog Devices Inc. , Micron Technology, Linear Technology και TE Connectivity.

Ενώ οι ΗΠΑ και πολλά άλλα έθνη επέβαλαν κυρώσεις μετά την έναρξη της πλήρους εισβολής της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, η οποία εμπόδισε την πώληση εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων μικροτσίπ, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οποιοδήποτε από τα τσιπ σε αυτά τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που κατασχέθηκαν ή καταστράφηκαν, παραβίαζε κάποια από αυτές τις διατάξεις . Μάλιστα, ορισμένοι από τους κατασκευαστές είχαν προηγουμένως υπαχθεί σε άλλες εταιρείες.

Η προέλευση των μικροτσίπ που βρέθηκαν σε αυτά τα ρωσικά όπλα είναι ασαφής. Αυτά τα τσιπ δεν θα έπρεπε απαραίτητα να προέρχονται απευθείας από τους κατασκευαστές. Επίσης, υπάρχει μια τεράστια και σε μεγάλο βαθμό μη ρυθμιζόμενη αγορά για ανακυκλωμένα τσιπ, που προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα , και πολλά από αυτά φαίνεται να είναι αρκετά παλιά.

Οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών της Ουκρανίας, που παρείχαν τη λίστα συστατικών δεν μπορούσαν επίσης να πουν από πού προέρχονται τα τσιπ.

Όμως, ο Skip Parish, ειδικός σε θέματα αντι-drone/κατευθυνόμενων ενεργειακών όπλων/ηλεκτρονικού πολέμου/κόκκινης ομάδας για το ΝΑΤΟ και τον αμερικανικό στρατό, εξέτασε τη λίστα των στοιχείων που παρέχονται από τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας και είπε, ότι εγείρουν μια σειρά ζητημάτων.

Υπογραμμίζει, είπε, μια «πλήρη εξάρτηση από τη δυτική τεχνολογία» σε εφαρμογές «ενσωματωμένων σετ τσιπ σε βασικά ευαίσθητα μέρη λειτουργίας των ρωσικών οπλικών συστημάτων - στόχευση, πλοήγηση, επικοινωνίες και εκτέλεση του όπλου».

Δείχνει επίσης, την «καταστροφή ή τους ανύπαρκτους ελέγχους των ΗΠΑ » στους κανονισμούς για τη διεθνή εμπορία όπλων , «και οι δύο υποστηρίζουν έρευνες όταν βρέθηκαν σε ξένα όπλα».

Ενώ τα εξαρτήματα που βρίσκονται σε συσκευές, για παράδειγμα, είναι πιο δύσκολο να αποτραπούν να πέσουν σε λάθος χέρια, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, έχουν την εξουσία να αποτρέπουν τις αποστολές αυτών των τσιπ διπλής χρήσης, εάν θεωρούν ότι η εφαρμογή έχει κρίσιμες στρατιωτικές χρήσεις.

Μια εκπρόσωπος από την Onsemi,  επεσήμανε ότι οι μάρκες της εταιρείας της δεν είναι στρατιωτικής ποιότητας, επομένως μπορούν να αποκτηθούν εύκολα.

Η Stefanie Cuene, επικεφαλής δημοσίων σχέσεων για την onsemi, είπε ότι το τσιπ της εταιρείας της «είναι ένα εμπόρευμα, όχι στρατιωτικής ποιότητας και είναι διαθέσιμο οπουδήποτε στην ανοιχτή αγορά».

Μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, είπε, «έχουμε σταματήσει όλες τις άμεσες και έμμεσες αποστολές προς τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και τις αντίστοιχες περιοχές της Ουκρανίας που υποστηρίζονται από τη Ρωσία. Αυτό περιλαμβάνει επίσης τεχνική υποστήριξη».

Δεν είναι σαφές, πόσο ανησυχεί το Υπουργείο Εμπορίου για τα μικροτσίπ που ανέφεραν οι πληροφορίες της Ουκρανίας ότι βρέθηκαν στα ρωσικά συστήματα αεράμυνας, ελικόπτερο και πυραύλους κρουζ.

Υπάρχουν ήδη πολλά στοιχεία ότι, οι υφιστάμενες κυρώσεις βλάπτουν την αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας . Και η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι τα παλαιότερα εξαρτήματα που χρησιμοποιεί η Ρωσία, ιδιαίτερα στο Kh-101, τα καθιστούν λιγότερο αποτελεσματικά. 

Ωστόσο, δεδομένης της εξάρτησης της Ρωσίας από τον μεγάλο αριθμό μικροτσίπ, ημιαγωγών και άλλων εξαρτημάτων και τις στενές σχέσεις της με την Κίνα, κορυφαίο κατασκευαστή και ανακυκλωτή αυτών των εξαρτημάτων, μένει να δούμε τι αποτελέσματα θα έχουν οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των κυρώσεων, τουλάχιστον σε ότι αφορά την υψηλή τεχνολογικά στοιχεία όπως τα τσιπ.

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ