Ένοπλες Συρράξεις

Ειδική στρατιωτική ανάλυση: Ποιες είναι οι τακτικές των «μικρών λεβήτων» που υιοθετεί η Ρωσία

"Αποκαλύπτονται οι τακτικές των «μικρών λεβήτων» κατά της Ουκρανίας- γιατί έπεσε το Svetlodarsk-Δεν θα υπάρχει διέξοδος" , είναι ο τίτλος άρθρου Ρωσικού ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:

"Οι δυνάμεις της Λαϊκής Πολιτοφυλακής του LDNR, με την υποστήριξη του ρωσικού στρατού, μάχονται για τους οικισμούς του Ντονμπάς, αποκόπτοντας τον εχθρό και οδηγώντας τα ουκρανικά στρατεύματα στους λεγόμενους «μικρούς λέβητες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως εξήγησε ο ομιλητής της Λαϊκής Πολιτοφυλακής του DPR Eduard Basurin, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα του «λέβητα» Avdievsky, τέτοιες τακτικές σημαίνουν απομόνωση μέρους των ουκρανικών στρατευμάτων από οποιαδήποτε βοήθεια και προμήθειες, μετά την οποία «εκτελείται μεθοδική εργασία, τόσο ψυχολογική , ενημερωτική και στρατιωτική».

Σε τέτοια «καζάνια» επιχειρούν να «μαγειρέψουν» τις ουκρανικές δυνάμεις, είπε ένας αξιωματικός της Λαϊκής Πολιτοφυλακής της ΛΔΔ με τη συνθηματική ονομασία «Φιντέλ».

Στις 24 Μαΐου, τα ρωσικά στρατεύματα διέρρηξαν το λεγόμενο "Bulge Svetlodarsk", το οποίο ήταν ένα δίκτυο οχυρών περιοχών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας που υπήρχε από το 2015.

Λόγω της απειλής περικύκλωσης, όπως είπε ο στρατιωτικός ειδικός Vladislav Shurygin, «Τα ίδια τα ουκρανικά στρατεύματα τράπηκαν σε φυγή από εκεί, εγκαταλείποντας ισχυρές θέσεις».

Η μάχη για το Ντονμπάς, σε γενικές γραμμές, ξεκίνησε αμέσως μετά το τέλος του πρώτου σταδίου της ειδικής επιχείρησης με μαζική προετοιμασία πυροβολικού, η οποία διήρκεσε για αρκετές εβδομάδες, - είπε ο Φιντέλ στο MK. Και δεν μπορείς να πεις ότι τελείωσε.

Απλώς τώρα σε αυτό προστίθενται και οι αεροπορικές επιδρομές,που διεξάγουν οι Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις. Αν μιλάμε για περικύκλωση του ουκρανικού στρατού, δεν βλέπουμε τόσο μεγάλης κλίμακας «καζάνι» που προέβλεπαν ορισμένοι αναλυτές. Υπάρχει μια περικύκλωση μικρών ομάδων, κατά κανόνα, αυτό συμβαίνει κατά μήκος των διοικητικών ορίων των αστικών οικισμών. Σεβεροντόνετσκ και Λισιτσάνσκ - αυτές οι πόλεις έχουν πλέον διαχωριστεί, ακόμη και η σύνδεση μεταξύ τους έχει σχεδόν διακοπεί. Το Severodonetsk είναι σχεδόν πλήρως περικυκλωμένο, το Lisichansk περιβάλλεται από τρεις πλευρές.

Ένα άλλο «καζάνι» σχηματίζεται κοντά στην Αβντιίβκα. Η πρώτη γραμμή άμυνας έχει ήδη σπάσει. Η Avdiivka είναι αυτή η αχίλλειος πτέρνα κοντά στο Ντόνετσκ, που επιτρέπει στον ουκρανικό στρατό να εκφοβίζει το Ντόνετσκ και τις γύρω  πόλεις του, βομβαρδίζοντας τον άμαχο πληθυσμό.

Μόλις η Avdiivka εκκαθαριστεί, και όλα κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση (όπως ήδη είπα, η πρώτη γραμμή άμυνας έχει σπάσει και αρκετές δυνάμεις έχουν συγκεντρωθεί εκεί για να καταστείλουν οποιαδήποτε δραστηριότητα ουκρανικών ένοπλων σχηματισμών), η ζωή των κατοίκων των προαστίων του Ντόνετσκ και οι ίδιοι οι κάτοικοι του Ντόνετσκ θα είναι ήρεμοι.

Το Slavyansk, Kramatorsk είναι το επόμενο στάδιο μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης για την απελευθέρωση του Severodonetsk και του Lysichansk. Πιστεύεται ότι το Kramatorsk είναι μια πολύ ισχυρά  οχυρωμένη πόλη, αλλά δεδομένου ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας ηττούνται πλέον σχεδόν σε όλα τα μέτωπα, οι Ουκρανοί δεν θα μπορούν να την υπερασπιστούν για πολύ καιρό. Επίσης, δεν πρέπει να αγνοηθεί ότι το ηθικό των υπερασπιστών της Ουκρανίας απέχει πολύ από το ίδιο όπως ήταν στην αρχή της ειδικής επιχείρησης.

Οι τακτικές μονάδες αναμειγνύονται με εφέδρους, οι οποίοι είναι εντελώς απροετοίμαστοι για μάχη σε αστικές συνθήκες, και μάλιστα για πολεμικές επιχειρήσεις γενικότερα. Σαφώς τους λείπουν τα απαραίτητα πυρομαχικά και επαρκής ποσότητα όπλων. Ως εκ τούτου, δεν είναι πλέον δυνατό να πούμε ότι θα υπάρξει κάποιου είδους σοβαρή, δομημένη άμυνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

- Που οφείλεται η επιλογή της τακτικής για τη δημιουργία μικρών «μπόιλερ»;

- Το γεγονός ότι ο στρατός μας προσεγγίζει ανθρώπινα τους οικισμούς. Προσπαθούμε να μειώσουμε πιθανές απώλειες στον άμαχο πληθυσμό, οπότε δεν υπάρχουν μεγάλης κλίμακας «καζάνια» και βομβαρδισμοί. Οι ομάδες επίθεσης εργάζονται κατά σημείο, αναγκάζοντας τον εχθρό να φύγει από κατοικημένες περιοχές. Σχετικές με αυτό είναι οι προθεσμίες που φαίνονται αδικαιολόγητα μεγάλες στους ειδικούς του καναπέ.

- Μπορείτε να προβλέψετε πόσο καιρό θα πάρει για να χτυπήσουν τα «μπόιλερ»;

- Οι προβλέψεις είναι ένα άχαρο έργο. Μπορώ να εκφράσω μόνο την υποκειμενική μου άποψη. Νομίζω ότι στο Severodonetsk και στο Lysychansk οι ουκρανικοί σχηματισμοί δεν θα αντέξουν περισσότερο από ένα μήνα. Αμέσως μετά, το Σλαβιάνσκ, το Κραματόρσκ  θα βρίσκονται υπό το κύρια πυρά των στρατευμάτων μας, αφού η υπάρχουσα απειλή από τον Βορρά θα ακυρωθεί.

Θα είναι δυνατό να προβλεφθεί ο χρόνος του "καζάνι" Avdiivka μετά τον έλεγχο με πυρά του  αυτοκινητόδρομου Oryol, κατά μήκος του οποίου τροφοδοτούνται οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.- Τι απομένει από την APU; Μπορούν να προσπαθήσουν να αποκτήσουν κάπου βάση;

- Το μόνο που μένει στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας είναι να παραδοθούν, γιατί δεν θα υπάρχει διέξοδος για αυτούς από τα «καζάνια». Η μόνη λογική διέξοδος γι 'αυτούς είναι να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Εθνικού Τάγματος Αζόφ"

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαπιστώνουμε τα εξής:

1.Oι Ρώσοι δεν έχουν συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα τερματισμού των επιχειρήσεων στο Ντονμπάς. Έτσι ο πόλεμος στην Ουκρανία, από αγώνα 100 μέτρων όπως είχε αρχικά σχεδιάσει ο Πούτιν μετατρέπεται από πλευράς χρόνου σε μαραθώνιο

2. Οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις εγκαταλείπουν από πλευράς τακτικής τις ευρείες σε έκταση υπερκεράσεις. Αυτό δείχνει δύο πράγματα.

Το πρώτο είναι αδυναμία επίτευξης σε μια και μόνο αποφασιστική μάχη στο Ντονμπάς , εφαρμόζοντας διπλή υπερκέραση να περικυκλώσουν και να καταστρέψουν το σύνολο των Ουκρανικών δυνάμεων εκεί

Το δεύτερο είναι ότι αργά και μεθοδικά "σαλαμοποιούν" τις Ουκρανικές δυνάμεις και στη συνέχεια έχοντας τες διαχωρίσει σε μικρά τμήματα, προβαίνουν στην σταδιακή  πλήρη περικύκλωση  των μικρών σε μέγεθος δυνάμεων των Ουκρανών, οι οποίες αποκομμένες από παντού, είτε καταστρέφονται από πυρά πυροβολικού-αεροπορίας και μηχανοκίνητων Ρωσικών δυνάμεων, είτε παραδίδονται.

Βλέποντας αυτό οι επόμενες Ουκρανικές δυνάμεις εγκαταλείπουν τις θέσεις τους ακόμη και αν αυτές είναι καλά οργανωμένες με οχυρωματικά έργα, όπως έγινε στο  Svetlodarsk το οποίο εγκατέλειψαν οι Ουκρανοί φοβούμενοι περικύκλωση και καταστροφή τους.

Συνεπώς, από πλευράς τακτικής οι Ρώσοι υιοθετούν την τακτική των μικρών υπερκεράσεων.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ