Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Τρώγονται μεταξύ τους σαν τα σκυλιά οι φατρίες των Τούρκων στη Συρία-Καταδικασμένη η επιχείρηση της Άγκυρας

Αναζωπύρωση της βίας στη βόρεια Συρία, και ειδικά στην πόλη Ρας Αλ Αΐν, καθώς μέλη των ομάδων που υποστηρίζονται από την Τουρκία συγκρούονται μεταξύ τους, προκαλώντας σημαντικούς αριθμούς νεκρών και τραυματιών στις τάξεις τους, αλλά και μεταξύ αμάχων.

Γράφαμε στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ πως μια νέα τουρκική επιχείρηση μεγάλης κλίμακας στη βόρεια Συρία θεωρείται επικείμενη, με δύο ευαίσθητες περιοχές να αναμένεται να είναι το επιχειρησιακό επίκεντρο των δυνάμεων του Ερντογάν.

Τα νέα δεδομένο υποδεικνύουν εμφύλιο μεταξύ των τουρκόφιλων, φατρίες που δεν υποστηρίζουν την Άγκυρα και αναζητούν μεγαλύτερη επιρροή, αλλά και ολική αντίσταση από τους κουρδικούς πληθυσμούς που είναι ο στόχος των Τούρκων στην περιοχή. Το άθροισμα των παραπάνω σηματοδοτεί πως η επικείμενη τουρκική επιχείρηση στη Συρία θα οδηγηθεί σε κολοσσιαία αποτυχία και καθίσταται μη βιώσιμη.

Ακτιβιστές του Συριακού Παρατηρητηρίου (SOHR) ανέφεραν ότι τουρκικά στρατιωτικά τεθωρακισμένα οχήματα εισήλθαν στην πόλη Ρας αλ Αΐν στην ύπαιθρο Αλ Χασάκα, προκειμένου να διαλύσουν τις βίαιες μάχες στην περιοχή που διήρκεσαν από τα ξημερώματα μέχρι τη στιγμή, μεταξύ μαχητών του Αλ Ακιντάτ από τη μια πλευρά και ένοπλα μέλη της πολιτοφυλακής Αλ Μαουάλι και συνδεδεμένες πολιτοφυλακές από την άλλη, και οι δύο φατρίες πιστές στην Άγκυρα.

Ακτιβιστές του SOHR ανέφεραν ότι μαχητές της πολιτοφυλακής Αλ Μαουάλι οπλισμένοι με ελαφριά και μεσαία πολυβόλα έχουν δημιουργήσει πολλά οδοφράγματα και σημεία ελέγχου στις εισόδους και εξόδους στην Αφρίν, βορειοδυτικά του Χαλεπίου, εν μέσω ερευνών σε αυτοκίνητα πολιτών που κατευθύνονται προς την πόλη. Αυτά τα μέτρα οδήγησαν στη σύλληψη πέντε εκτοπισμένων από το Ντέιρ εζ Ζορ.

Σύμφωνα με ακτιβιστές του Συριακού Παρατηρητηρίου, μετά τη σύλληψη των τριών αμάχων και την απειλή να τους σκοτώσει η πολιτοφυλακή Αλ Μαουάλι, η πολιτοφυλακή Αλ Ακιντάτ κινητοποίησε όλους τους μαχητές της στην πόλη Αφρίν, απαιτώντας από όλα τα μέλη της φυλής να κατευθυνθούν στο Αφρίν. Επιπλέον, οι μαχητές Τζαΐς Αλ Σαρκίγια και Αχράρ Αλ Σαρκίγια έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού στις περιοχές Αφρίν και Τζεντίρε.

Οι τουρκικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει δρόμους και εισόδους και εξόδους στην πόλη Ρας Αλ Αΐν.

Ακτιβιστές του Συριακού Παρατηρητηρίου πρόσθεσαν ότι οι βίαιες συγκρούσεις συνεχίζονται και έχουν επεκταθεί στα χωριά Τελ Χάλαφ και Ντουίρα στη δυτική ύπαιθρο του Ρας Αλ Αΐν. Επιπλέον, υπάρχουν και αμοιβαίες συλλήψεις μεταξύ των δύο πλευρών. Η Αλ Ακιντάτ και οι συνεργάτες της από την περιοχή ζήτησαν επίσης την απέλαση μαχητών από άλλες επαρχίες.

Οι ακτιβιστές του SOHR μόλις ανέφεραν ότι υπό το φως της δολοφονίας ενός μέλους της Αχράρ Αλ Σαρκίγια που είναι επίσης μέλος της Αλ Ακιντάτ από έναν ηγέτη της Αλ Μαουάλι που επιχειρεί υπό τη σημαία της Αλ Χαμζάτ στο Ρας Αλ Αΐν χθες το βράδυ. Ως αποτέλεσμα, η φυλή Αλ Ακιντάτ κινητοποίησε όλους τους πολιτοφύλακες που συνδέονται με τη Ρας Αλ Αΐν και την ευρύτερη Αλ Χασάκα.

Τόσο οι φυλές Αλ Καραάν όσο και Αλ Αντουανά έχουν παράσχει υποστήριξη στην Αλ Ακιντάτ με πολιτοφύλακες και όπλα.

Όλοι οι μαχητές που συνδέονται με την Αλ Ακιντάτ εξαπέλυσαν βίαιες επιθέσεις εναντίον ενόπλων από διάφορες φατρίες που βρίσκονταν στην πόλη Ρας Αλ Αΐν τα ξημερώματα της Τετάρτης. Η φυλή Αλ Ακιντάτ κατάφερε να ελέγξει αρκετές γειτονιές στην πόλη Ρας Αλ Αΐν, στρατιωτικά στρατηγεία και όπλα φατριών έξω από την πόλη. Οι βίαιες συγκρούσεις έχουν αφήσει τρεις μαχητές νεκρούς και οκτώ μαχητές, που πολέμησαν εναντίον της Αλ Ακιντάτ, τραυματισμένους, ενώ άλλοι οκτώ αιχμαλωτίστηκαν.

Οι συγκρούσεις που σημειώθηκαν στις γειτονιές έχουν επίσης τραυματίσει τρεις πολίτες, ανάμεσά τους ένα παιδί και μια γυναίκα, προκαλώντας φόβο και πανικό στον άμαχο πληθυσμό. Εν τω μεταξύ, οι συγκρούσεις συνεχίζονται καθώς οι στρατιωτικές ενισχύσεις των φυλών φτάνουν στην πόλη Ρας Αλ-Αΐν.

Χθες, ακτιβιστές της SOHR ανέφεραν ότι μέλη της φυλής Αλ Μαουάλι σκότωσαν ένα μέλος φατριών που υποστηρίζονται από την Τουρκία, στο Ρας Αλ Αΐν, σε εκδίκηση για τη δολοφονία ενός μέλους της φυλής, που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια προηγούμενων συγκρούσεων μεταξύ φατριών στο μέσα Απριλίου.

"Συνάντηση κορυφής" τουρκόφιλων με HTS στη βόρεια Συρία

Διοικητές μιας από τις κορυφαίες φατρίες μεταξύ των δυνάμεων που υποστηρίζονται από την Τουρκία στη Συρία συναντήθηκαν με αξιωματούχους της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), την πιο ισχυρή ένοπλη ομάδα στην Ιντλίμπ, λένε πηγές που επικαλείται το Al-Monitor.

Το Μέτωπο του Λεβάντε (αλ Τζαμπά αλ Σαμίγια) θεωρείται μία από τις πιο οργανωμένες ομάδες που συνδέονται με τον Συριακό Εθνικό Στρατό (SNA) του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) που υποστηρίζεται από την Τουρκία. Περιλαμβάνει όλα τα επίσημα όργανα της συριακής προσωρινής κυβέρνησης που συνδέεται με την αντιπολίτευση. Επίσης, το αρχηγείο του Εθνικού Συνασπισμού της συριακής αντιπολίτευσης έχει χτιστεί στην πόλη Αζάζ, στη βόρεια ύπαιθρο του Χαλεπίου, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Μετώπου του Λεβάντε και θεωρείται ως η πιο ασφαλής περιοχή που κατέχει ο FSA.

Το Μέτωπο του Λεβάντε είναι ο κύριος αντίπαλος της HTS, αλλά, σε αντίθεση με την τελευταία, δεν μπορούσε να επεκτείνει πλήρως τον έλεγχό του στις περιοχές του FSA, όπως έκανε η HTS στην Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία.

Το 2021, το Μέτωπο του Λεβάντε ήταν ένας από τους πρώτους στρατιωτικούς σχηματισμούς που εντάχθηκαν στη στρατιωτική συμμαχία γνωστή ως Αίθουσες Επιχειρήσεων Azm, στην οποία αργότερα προσχώρησε η πλειοψηφία των φατριών της αντιπολίτευσης που δρούσαν στην ύπαιθρο του Χαλεπίου. Αν και η αίθουσα επιχειρήσεων θεωρούνταν εκείνη την εποχή σκληρός αντίπαλος του HTS, το τελευταίο παρέμενε αδιαμφισβήτητο σύμφωνα με τους παρατηρητές.

Σύμφωνα με μια ανώτερη πηγή στο Μέτωπο του Λεβάντε που μίλησε στο Al-Monitor, οι διοικητές των ομάδων επισκέφτηκαν πρόσφατα την Ιντλίμπ και συναντήθηκαν με τους ηγέτες της HTS.

«Συμφώνησαν σε πολλά σημεία, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής των επιθέσεων μεταξύ των μέσων ενημέρωσης, της διευκόλυνσης της μετακίνησης των μαχητών του Μετώπου του Λεβάντε στην Ιντλίμπ και αντίστροφα για τους μαχητές της HTS που θα μπορούσαν να εισέλθουν στην πόλη Αζάζ και σε άλλες περιοχές που ελέγχονται από το Μέτωπο του Λεβάντε. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης να καταλήξουν σε ένα μελλοντικό σχέδιο για την ένωση όλων των φατριών», είπε η πηγή, η οποία αρνήθηκε να αποκαλύψει την ταυτότητά της.

Η πηγή πρόσθεσε ότι συμφωνήθηκε επίσης για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας μεταξύ περιοχών που ελέγχονται από την HTS και εκείνων που κατέχει ο SNA.

Ο Ματζντ Κιλάνι, ερευνητής στο Jusoor Center for Studies, με έδρα το Ιντλίμπ, είπε στο Al-Monitor, «Η ενοποίηση των τάξεων μεταξύ των δύο πλευρών δεν είναι οριστική. Το Μέτωπο του Λεβάντε είχε ενταχθεί στην «Τρίτη Λεγεώνα» [ξεχωριστά από την HTS]». Ο ηγέτης του Μετώπου του Λεβάντε, Αμπού Αχμάντ Νουρ, διορίστηκε διοικητής της Τρίτης Λεγεώνας, η οποία σχηματίστηκε τον Οκτώβριο του 2021 μέσω της συγχώνευσης έξι φατριών του FSA. 

«Έτσι, ένα ενοποιημένο έργο μεταξύ των δύο [HTS και του Μετώπου του Λεβάντε] φαίνεται να είναι τραβηγμένο για δύο βασικούς λόγους. Πρώτον, οι διαφορετικές ιδεολογίες των δύο ομάδων. Ενώ το Μέτωπο του Λεβάντε θεωρείται ότι είναι πιο κοντά στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, η HTS διατηρεί ένα σαλαφιστικό-τζιχαντιστικό πρότυπο. Δεύτερον, και οι δύο συναγωνίζονται για επιρροή σε δύο διαφορετικούς τομείς, κάτι που τους εμποδίζει να ενοποιήσουν τις τάξεις τους, και μπορεί να εξελιχθεί μόνο σε οικονομικό συντονισμό και στην καλύτερη περίπτωση για την ασφάλεια», είπε ο Κιλάνι.

Σημείωσε, «Η HTS δεν θέλει να ενωθεί με καμία άλλη φατρία, αλλά θέλει να κάνει μια σημαντική ανακάλυψη ασφάλειας στο βόρειο Χαλέπι, εκμεταλλευόμενη την ανάγκη της περιοχής για ασφάλεια και οικονομικό συντονισμό προκειμένου να δημιουργήσει μεγαλύτερη επιρροή». «Αυτό σημαίνει περαιτέρω επέκταση του ελέγχου και της επιρροής και όχι τη σφυρηλάτηση πραγματικών συμμαχιών ή την ενοποίηση των τάξεων [με άλλες φατρίες]. Οι φατρίες του FSA έχουν συνεχείς ανησυχίες για τις φιλοδοξίες ασφάλειας και επιρροής της HTS και προσπαθούν να μην δημιουργήσουν νέα προβλήματα, διατηρώντας τον συντονισμό ασφαλείας με τέτοιο τρόπο που τους ωφελεί, διατηρώντας παράλληλα τον καλό οικονομικό συντονισμό χωρίς σύγκρουση με την HTS».

Είπε ότι η Τουρκία παραμένει μακριά από όλες αυτές τις λεπτομέρειες, αλλά οι φατρίες του FSA ενδέχεται να στραφούν σε αυτήν εάν αισθανθεί μια απειλή από την HTS, κάτι που δεν συμβαίνει αυτή τη στιγμή.

«Η HTS προσπαθεί να πείσει την Τουρκία για τη βιωσιμότητα της παρουσίας της στο βόρειο Χαλέπι στις περιοχές που ελέγχονται από τον FSA, αλλά δεν έχει λάβει ακόμη τουρκική επιβεβαίωση ως προς αυτό», επεσήμανε.

Ο Κιλάνι θεώρησε ότι η προσέγγιση Σαουδικής Αραβίας-Τουρκίας δεν έχει καμία σχέση με την προσέγγιση μεταξύ της HTS και του Μετώπου του Λεβάντε, αλλά είπε ότι αυτό θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως μοχλός στο μέλλον για την ενοποίηση των τάξεων μεταξύ των δύο φατριών.

Η προσέγγιση Σαουδικής Αραβίας-Τουρκίας θα είναι προς όφελος των περιοχών της λεγόμενης αντιπολίτευσης ιδιαίτερα, ενώ οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ Ριάντ και Άγκυρας θα διευκόλυνε την επίτευξη ενός κοινού οράματος μεταξύ των ισλαμιστικών φατριών που έχουν στραφεί κατά των Κούρδων και της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Τα συμπεράσματα που εξάγονται είναι πως εντός των υποστηριζόμενων από την Άγκυρα ομάδων υπάρχει έντονη εχθρότητα, ενώ η αυτόβουλη ενεργητικότητα της Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ Σαμ αποτελεί πρόβλημα για την τουρκική επέκταση στη βόρεια Συρία.

Καθώς μια νέα τουρκική επιχείρηση εκεί θεωρείται επερχόμενη, οι σφαγές μεταξύ των τουρκόφιλων και το πλήθος ομάδων που δρουν ανεξέλεγκτα στην περιοχή, καθιστούν αυτήν την επιχείρηση μη βιώσιμη, με εκτιμήσεις να προϊδεάζουν για μια μεγάλης κλίμακας τουρκική αποτυχία στη Συρία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ