Ένοπλες Συρράξεις

Στο βωμό του... ΝΑΤΟ; Ποιες είναι οι δύο ευαίσθητες περιοχές που θα χτυπήσει ο Ερντογάν στη Συρία

Ένα νέο σήμα επιχείρησης δόθηκε στη βόρεια Συρία από την Άγκυρα, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έκανε σχετικές δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Σχετικά με την πιθανή 5η επιχείρηση που θα διεξαχθεί στην περιοχή, ο ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας και ασφάλειας Abdullah Ağar δήλωσε ότι υπάρχουν 2 περιοχές που είναι ευαίσθητες στο milliyet.com.tr.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι μια νέα στρατιωτική εισβολή στη Ροζάβα θα ξεκινήσει σύντομα. Ο Ερντογάν ανέφερε τη δημιουργία μιας νέας «ασφαλούς ζώνης» περίπου 30 km βαθιά στη Ροζάβα, η οποία θα επηρεάσει επίσης το Κόμπανι και το Καμίσλι. Αυτή η επιχείρηση θα μπορούσε να είναι στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ μεταξύ Σουηδίας,Φινλανδίας και Τουρκίας.

Η δημιουργία μιας λεγόμενης «ζώνης ασφαλείας» σημαίνει εν συντομία την εθνοκάθαρση του γηγενούς πληθυσμού (Κούρδοι, Άραβες, Ασσύριοι, Αρμένιοι) της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας.

Ο Ερντογάν απειλεί τη Ροζάβα με νέα γενοκτονία, με τους λεγόμενους... συμμάχους των Κούρδων να τους μαχαιρώνουν ακόμα μια φορά πισώπλατα και να σιωπούν στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από το τουρκικό καθεστώς, εξυπηρετώντας τα δικά τους συμφέροντα.

Είναι πιθανό ότι η Δύση θα δώσει το πράσινο φως για μια ακόμη τουρκική εισβολή στη Ροζάβα (βόρεια Συρία), ενώ η Τουρκία θα εγκρίνει τις αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Υπό το πρίσμα αυτής της εξέλιξης, σε γραπτή δήλωση, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), μονάδες κυρίως υπό την ηγεσία των Κούρδων, δήλωσαν ότι δεν υπάρχει στρατηγική αλλαγή στην κατανομή των διεθνών εγγυητριών δυνάμεων στη Βόρεια και Ανατολική Συρία και κατηγόρησε την Τουρκία ότι αποσταθεροποιεί την περιοχή και προσπαθεί να αναζωπυρώσει το ISIS.

«Οι δυνάμεις μας εξετάζουν το επίπεδο των πραγματικών και πιθανών τουρκικών απειλών στη Βόρεια και Ανατολική Συρία και ανταλλάσσουν πληροφορίες με τις διεθνείς εγγυήτριες δυνάμεις».

Ασπίδα Ευφράτη, Κλάδος Ελιάς, Πηγή Ειρήνης και Ασπίδα της Άνοιξης. Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει 4 επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία μέχρι στιγμής. Ο Πρόεδρος Ερντογάν έδωσε το σήμα μιας νέας επιχείρησης στα βόρεια της Συρίας μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ανακοινώνοντας ότι θα γίνουν νέα βήματα σχετικά με τα ελλείποντα τμήματα των επιχειρήσεων που ξεκίνησαν για τη δημιουργία ασφαλών ζωνών σε βάθος 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των νότιων συνόρων, ο Ερντογάν είπε:

«Αυτά τα ζητήματα θα αξιολογηθούν διεξοδικά στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και θα πάρουμε την απόφασή μας. Θα δούμε για άλλη μια φορά τη διάκριση μεταξύ εκείνων που σέβονται τις ευαισθησίες ασφαλείας της χώρας μας και εκείνων που δεν έχουν κανένα πρόβλημα εκτός από τα δικά τους συμφέροντα, και θα το κάνουμε για τις μελλοντικές μας πολιτικές», είπε.

Ποιος θα ήταν λοιπόν ο βασικός τομέας στην επιχείρηση; Σε τι διαφέρει η 5η επιχείρηση από τις άλλες και πώς αλλάζουν οι ισορροπίες στην περιοχή;

Ο ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας και ασφάλειας Abdullah Ağar, μιλώντας σε τουρκικό ΜΜΕ είπε, «Έχουμε μια ημιτελή επιχείρηση. Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης... Ο κ. Ερντογάν είχε ήδη χρησιμοποιήσει την πιο σωστή πρόταση εκείνη την εποχή... "432 χλμ πλάτος, 30 χλμ. βάθος». Με άλλα λόγια, ουσιαστικά σχημάτισε τη σημερινή πρόταση από εκείνες τις μέρες. Σημαίνει να πραγματοποιήσει και να ολοκληρώσει την επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ Τελ Αμπιάντ και Ρας αλ-Αϊν σε περιοχές. Πού βρίσκονται το Μάνμπιτζ, το Αϊνέλ Αράπ, το Καμίσλι και μικρότεροι οικισμοί ανατολικά του Καμίσλι μέχρι τα σύνορα με το Ιράκ. Και σε βάθος 30 km».

Σύμφωνα με τον Ağar, υπάρχουν 2 ευαίσθητες περιοχές εδώ. Μία από αυτές είναι το Τελ Αμπιάντ και η άλλη η Άιν Ίσσα. «Νομίζω ότι πρέπει οπωσδήποτε να γίνει επιχείρηση σε πρώτη φάση εναντίον αυτών των περιοχών».

Καταλήγοντας, ο Ağar επεσήμανε πως, «τελικά, ο αγώνας μας είναι η εξάλειψη του PKK, που πυροβολεί σφαίρες στην πατρίδα μας, στο έδαφος μας, στους στρατιώτες του ΝΑΤΟ και του ΝΑΤΟϊκού κράτους μας. Τα κράτη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να θέλουν αυτό ακριβώς που θέλουμε εμείς. Επειδή το PKK έριξε σφαίρα στους στρατιώτες του ΝΑΤΟ. Πρέπει να πολεμήσουν μαζί μας. Δεν πρέπει να σταθούν απέναντί μας. Υπάρχει ένα εννοιολογικό ελάττωμα. Αυτό πρέπει να διορθωθεί».

Η πρώτη από τις τουρκικές επιχειρήσεις ξεκίνησε στις 24 Αυγούστου 2016. Στην επιχείρηση που ξεκίνησε με το όνομα Ασπίδα του Ευφράτη, πόλεις όπως η Τζαραμπλούς, το Αλ Μπαμπ και το Νταμπίκ καταλήφθηκαν από την τρομοκρατική οργάνωση DAESH. Ως αποτέλεσμα της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας υπό την προεδρία του Προέδρου Ερντογάν στις 29 Μαρτίου 2017, η επιτυχής ολοκλήρωση της επιχείρησης κοινοποιήθηκε στο κοινό.

Η δεύτερη επιχείρηση ξεκίνησε στις 20 Ιανουαρίου 2018, στο Αφρίν, στο Χαλέπι, στη Συρία και στις συνοριακές περιοχές Συρίας-Τουρκίας με την ονομασία Επιχείρηση Κλάδος Ελιάς. 332 σημεία, κατελήφθησαν από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και τον Εθνικό Στρατό της Συρίας. Η επιχείρηση, η οποία έθεσε πλήρως το Αφρίν υπό έλεγχο, ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 24 Μαρτίου 2018.

Στις 9 Οκτωβρίου 2019, ξεκίνησε η Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης στις βόρειες περιοχές του Χαλεπίου, της Χασάκα και της Ράκα. Ενώ 600 οικισμοί, συμπεριλαμβανομένων των Ρας αλ Αΐν, Τελ Αμπιάντ και Σουλούκ, καταλήφθηκαν, το τμήμα του αυτοκινητόδρομου M4 ανατολικά του Ευφράτη τέθηκε σε μεγάλο βαθμό υπό έλεγχο. Μετά την επιχείρηση, η Τουρκία υπέγραψε τη Συμφωνία της Άγκυρας με τις ΗΠΑ και τη Συμφωνία του Σότσι με τη Ρωσία. Αναφέρθηκε ότι μετά τις συμφιλιώσεις, επετεύχθη συμφωνία για την απομάκρυνση των "τρομοκρατών" στο Μάνμπιτζ και στο Τελ Ριφάτ από την περιοχή.

Η τελευταία επιχείρηση στην περιοχή Ιντλίμπ της Συρίας ξεκίνησε με την Επιχείρηση Ασπίδα Άνοιξης στις 27 Φεβρουαρίου 2020. Σύμφωνα με τη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας στις 5 Μαρτίου 2020, αποφασίστηκε να ξεκινήσουν οι κοινές τουρκο-ρωσικές περιπολίες κατά μήκος του τμήματος του αυτοκινητόδρομου Μ4 από την Τουρούμπα έως το Αϊν Ελ-Χαβρ και να δημιουργηθεί ένας ασφαλής διάδρομος 6 χλμ. βόρεια και 6 χλμ. νότια του αυτοκινητόδρομου Μ4.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ