Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Ουκρανοί: Μετά τους MIM-104 Patriot SAM θα παραλάβουν τους αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon

Όλα δείχνουν πως περνάμε σε μια πιο αποφασιστική κίνηση του ΝΑΤΟ στο Ουκρανικό μέτωπο, καθώς αποφασίστηκε να ενισχύσουν τις Ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις εκτός από τους αμερικανικούς MIM-104 Patriot SAM για διασφάλιση του Ουκρανικού εναέριου χώρου, έγινε γνωστό ότι θα μεταφερθούν από την Δανία ένας απροσδιόριστος αριθμός αντιπλοϊκών πυραύλων RGM-84 Harpoon και εκτοξευτές.

Στο Πενταπόσταγμα σε άρθρο μας αναφέραμε: ΗΠΑ: “Ρίχνουν” στο παιχνίδι MIM-104 Patriot SAM για να αντιμετωπίζουν ρωσικά αεροσκάφη πάνω από την Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ουκρανία θα λάβει από τις Ηνωμένες Πολιτείες MIM-104 Patriot, ένα σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος (SAM), 18 οβίδες των 155 χιλιοστών, 18 οχήματα τακτικής για τη ρυμούλκηση αυτών των οβίδων και τρία όπλα Hughes AN / TPQ-36 Firefinder που εντοπίζει κινητό σύστημα ραντάρ.

Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση της Δανίας θα μεταφέρει έναν απροσδιόριστο αριθμό αντιπλοϊκών πυραύλων RGM-84 Harpoon και εκτοξευτές, που βασίζονται στην ξηρά στον ουκρανικό στρατό. Οι εκτοξευόμενοι πύραυλοι από το έδαφος, θα βοηθήσουν στην ενίσχυση της ικανότητας του ουκρανικού στρατού να υπερασπιστεί τις νότιες ακτές της χώρας και θα τον βοηθήσει να κρατήσει γενικά ναυτικούς στόχους στη Μαύρη Θάλασσα, εν μέσω ενός συνεχιζόμενου αποκλεισμού του ρωσικού ναυτικού.

Προς το παρόν, δεν είναι σαφές πόσους πυραύλους και εκτοξευτές Harpoon σχεδιάζει να μεταφέρει η Δανική κυβέρνηση στον στρατό της Ουκρανίας, πότε αναμένεται να ξεκινήσουν αυτές οι παραδόσεις και πότε οι ουκρανικές δυνάμεις ενδέχεται να είναι σε θέση να ξεκινήσουν να τους αναπτύσσουν επιχειρησιακά. 

Φαίνεται πιο πιθανό ότι, τα επίγεια συστήματα Harpoon ήταν αυτά που απέκτησε το Δανικό Ναυτικό τη δεκαετία του 1990 και στη συνέχεια, απομάκρυνε από την πρώτη γραμμή το 2003. Έτσι, εκτός από το ότι ήταν πιο εύκολα διαθέσιμα για μεταφορά λόγω των ετών πριν την  συνταξιοδότησής τους, η πλήρης αποεπένδυση αυτών των όπλων δεν θα είχε άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στις στρατιωτικές δυνατότητες ή ικανότητα της Δανίας, ζητήματα που εμπόδισαν άλλες παραδόσεις στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία στο παρελθόν.

Τα πλήρη συστήματα παράκτιας άμυνας Harpoon του Δανικού Ναυτικού, περιελάμβαναν εκτοξευτές τεσσάρων στρογγυλών τοποθετημένους σε εμπορικά παράγωγα φορτηγά, καθώς και κέντρα κατεύθυνσης πυρός τοποθετημένα σε φορτηγά και άλλο εξοπλισμό υποστήριξης.

Το ποιος συγκεκριμένος τύπος ή τύποι πυραύλων Harpoon, ενδέχεται να λάβουν οι ουκρανικές δυνάμεις ως μέρος αυτού του πακέτου, δεν είναι σαφές. Όπως παραδόθηκε αρχικά στο Δανικό Ναυτικό, αυτά τα συστήματα διαμορφώθηκαν για να εκτοξεύουν RGM-84A Harpoons πρώτης γενιάς . Είναι πιθανό ότι, η Ουκρανία θα μπορούσε τελικά να λάβει ένα μείγμα παραλλαγών RGM-84, από τη Δανία, καθώς και από άλλες χώρες, αρκεί να είναι όλες συμβατές με τους εκτοξευτές και τα συστήματα ελέγχου της. 

Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει νεότερους, πιο προηγμένους τύπους με διευρυμένες δυνατότητες, αλλά είναι πιο πιθανό να είναι παραλλαγές Block I που παραδόθηκαν αρχικά με το σύστημα. Αυτό θα μείωνε επίσης, τον τεχνολογικό κίνδυνο καθώς το Harpoon εξακολουθεί να αναπτύσσεται ευρέως σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, ειδικά σε αναβαθμισμένη μορφή.

Υπήρξαν ανεπιβεβαίωτες αναφορές στο παρελθόν ότι, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο, εξέταζαν το ενδεχόμενο μεταφοράς Harpoons στις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις. Ωστόσο, αυτές οι αναφορές απορρίφθηκαν σε μεγάλο βαθμό, επειδή οι στρατοί και των δύο χωρών δεν είχαν επίγειους εκτοξευτές για να στείλουν μαζί τους. 

Υπάρχει η πιθανότητα οι αναφορές σχετικά με τη μεταφορά των American Harpoons, να αντικατοπτρίζουν στην πραγματικότητα προηγούμενες συζητήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης με τους Δανούς ομολόγους τους, σχετικά με τα συστήματά τους. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, έχει στείλει τώρα «αντιπλοϊκούς» πυραύλους με τη μορφή πυραύλων Brimstone που εκτοξεύονται από το έδαφος.

 Αλλά αυτοί οι πύραυλοι θα χρησιμοποιηθούν για την άμυνα της εσωτερικής ακτογραμμής, όπως για την άμυνα ενάντια σε μια αμφίβια προσγείωση, χωρίς να απομακρύνουν σημαντικούς επιφανειακούς μαχητές δεκάδες μίλια μακριά.

Ανεξάρτητα, η απόφαση για την προμήθεια Harpoons οποιουδήποτε τύπου με βάση την ξηρά, είναι σημαντική και αντιπροσωπεύει μια περαιτέρω επέκταση της κλίμακας και του εύρους της στρατιωτικής βοήθειας που εισρέει στην Ουκρανία από τους ξένους συμμάχους και εταίρους της. Ως έχει τώρα, ο Ποσειδώνας είναι το μόνο συγκρίσιμο επίγειο αντιπλοϊκό σύστημα πυραύλων του ουκρανικού στρατού και το μέγεθος του εναπομείναντος αποθέματος των όπλων είναι άγνωστο.

Το Harpoon, οι πρώιμες παραλλαγές του οποίου έχουν μικρότερη δηλωμένη εμβέλεια από τον Ποσειδώνα, θα παρείχαν πολύτιμη πρόσθετη αντιπλοϊκή ικανότητα κατά μήκος της νοτιοδυτικής ακτής της Ουκρανίας κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας, όπου υπήρχαν επίμονοι φόβοι για πιθανή μελλοντική ρωσική αμφίβια επιχείρηση . Επιπλέον, έχει γίνει κάποια συζήτηση ότι οι πύραυλοι μπορεί να είναι σε θέση να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός αποθηκευτικού χώρου, στην ίδια περιοχή που θα μπορούσε να επιτρέψει τη δημιουργία ενός διαδρόμου για εμπορικά πλοία να εισέρχονται και να εξέρχονται με ασφάλεια από τα ουκρανικά λιμάνια.

Αυτήν τη στιγμή, το ρωσικό ναυτικό διατηρεί σταθερό αποκλεισμό σε όλα τα λιμάνια της Ουκρανίας, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία της χώρας και την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια. Η άρνηση του ρωσικού στρατού, να επιτρέψει στα πλοία που μεταφέρουν σιτάρι να περάσουν για να φύγουν με ασφάλεια από την περιοχή προκάλεσε σημαντικές ανησυχίες για πιθανές ελλείψεις τροφίμων σε όλο τον κόσμο και έχει προκαλέσει συζητήσεις για πιθανούς τρόπους ρήξης του αποκλεισμού.

Συνολικά, μένει να φανεί ακριβώς πώς μπορεί να είναι η μελλοντική επίγεια πυραυλική δύναμη της Ουκρανίας Harpoon, και πόσο καιρό θα χρειαστούν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας, για να αρχίσουν να χρησιμοποιούν αυτά τα όπλα σε αποτελεσματική χρήση. 

Ταυτόχρονα, και μόνο η ανακοίνωση της προγραμματισμένης παράδοσης αυτών των όπλων στον ουκρανικό στρατό, στέλνει ένα μήνυμα στη Ρωσία για την αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας, καθώς και για τις πολύ πραγματικές πρόσθετες απειλές που πρόκειται να αντιμετωπίσουν τώρα τα ρωσικά πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα. 

Η απάντηση από τη Ρωσία είναι επίσης αναπόφευκτη, καθώς αυτοί είναι οι πρώτοι πύραυλοι αντιστάθμισης που παρέχονται στην Ουκρανία και αντιπροσωπεύουν απολύτως μια κλιμάκωση στις μεταφορές όπλων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Αν κάποιος βύθιζε ένα ρωσικό πλοίο, το πώς θα απαντούσε η Ρωσία είναι επίσης άγνωστο.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ