Ένοπλες Συρράξεις

Λόγος υπεράνω πάσης υποψίας-Έτσι χάνει τον πόλεμο η Ρωσία

"Οι  προσπάθειες  της Ρωσίας να ανανεώσει τον στρατό της μπορεί να είναι καταδικασμένες σε αποτυχία", είναι ο τίτλος  άρθρου έγκριτου ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είνα τα ακόλουθα:

"Νέες αποκαλύψεις σχετικά με την εξάρτηση της Ρωσίας από ξένα απάρτια οπλικών συστημάτων σημαίνει ότι η αντικατάσταση εξοπλισμού που χάθηκε στην Ουκρανία μπορεί να αποδειχθεί σχεδόν αδύνατη.

Δυόμιση μήνες μετά την πλήρη εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, έχει προκύψει ένα ξεκάθαρο θέμα. Η τεχνολογία που έφερε η Ρωσία στον αγώνα ήταν σε μεγάλο βαθμό ξεπερασμένη ή ανεπαρκώς συντηρημένη.

Με χιλιάδες οχήματα, ελικόπτερα και αεροσκάφη να έχουν καταστρέψει τώρα οι ουκρανικές δυνάμεις, ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα που αντιμετωπίζουν οι  Ρώσοι στρατιωτικοί   είναι πώς να παράγουν ή να προμηθευτούν νέο εξοπλισμό, τη στιγμή που οι κυρώσεις περιορίζουν την ικανότητά τους να προμηθεύονται βασικά εξαρτήματα.

Οι λεπτομέρειες δείχνουν ένα αμυδρό και σοβαρά μειωμένο μέλλον για τον αμυντικό βιομηχανικό τομέα της Ρωσίας.

Αναφορές από ξένους εμπειρογνώμονες που εξετάζουν το ρωσικό υλικό που εγκαταλείφθηκε στο πεδίο  της μάχης  και τον ανατομία εξαρτημάτων πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που παραμένουν ακόμα άθικτα μετά την πρόσκρουση, καταδεικνύουν ξεκάθαρα ότι τα οπλικά συστήματα που χρησιμοποιούνται σε αυτόν τον πόλεμο εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από εισροές από ξένους προμηθευτές. στους οποίους απαγορεύεται νομικά να συναλλάσσονται με τη Ρωσία στο πλαίσιο του ισχύοντος καθεστώτος κυρώσεων.

Αυτό το επίπεδο εξάρτησης πιθανότατα σημαίνει ότι η ικανότητα της Ρωσίας να παράγει εκ νέου τους πυραύλους και τα οπλικά συστήματα που έχουν δαπανηθεί στη σύγκρουση θα περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό στο άμεσο μέλλον και σε ορισμένες περιπτώσεις, ουσιαστικά  θα είναι αδύνατη.

Μια προηγούμενη έκθεση του Breaking Defense, που δημοσιεύτηκε πριν από την εισβολή της Μόσχας, περιέγραφε πώς και γιατί η ρωσική αμυντική βιομηχανία δεν θα επιβίωσε στη μεταπολεμική περίοδο.

Όπως και με πολλές άλλες εκτιμήσεις πριν από τα αρχικά χτυπήματα της 24ης Φεβρουαρίου στο Κίεβο, το Χάρκοβο και άλλες πόλεις, η Ρωσία υποτίμησε την ικανότητα του στρατού της Ουκρανίας να καταστρέψει  τις  δυνάμεις της  και τον εξοπλισμό της, σε μεγάλους αριθμούς.

Υπήρχε επίσης μια υποεκτίμηση του πόσο αποτελεσματικές θα ήταν οι δυνάμεις της Ουκρανίας στη χρήση στρατιωτικού υλικού παλιών γενεών.

Η επιτυχία της γηρασμένης Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας (PSU) και των επίγειων μονάδων αεράμυνας της ενάντια στα τελευταία ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη είναι ένα παράδειγμα.

Η επιτυχία των χερσαίων δυνάμεων του Κιέβου που χρησιμοποιούν όπλα προηγούμενης γενιάς, όπως ενός  πολυβόλου 100 ετών είναι μια άλλη.

Αλλά το πραγματικά μεγάλο μελλοντικό πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει τώρα ο ρωσικός στρατός είναι το τρέχον καθεστώς κυρώσεων. Πρόκειται για ένα εμπάργκο που είναι αρκετές τάξεις μεγέθους μεγαλύτερο και πιο περιεκτικά σχεδιασμένο σε σχέση με αυτά που επιβλήθηκαν, μετά την αρχική εισβολή και κατοχή από τη Μόσχα των  περιοχών της Κριμαίας και του Ντονμπάς το 2014.

Ενώ τα τελευταία και πιο σύγχρονα ρωσικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς, όπως ο πύραυλος κρουζ Kalibr και ο Iskander-M SRBM, χρησιμοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό στα πρώτα στάδια της σύγκρουσης, οι αναφορές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών επισημαίνουν ότι η Μόσχα πρόσφατα περιόρισε την εκτεταμένη χρήση σε  αυτές τις κατηγορίες όπλων υπέρ άλλων παλαιότερης γενιάς.

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ουκρανίας, καθώς και εξωτερικοί εμπειρογνώμονες, αξιολογούν όλες ότι αυτά τα βήματα έγιναν λόγω του ότι ο ρωσικός στρατός τώρα εξαντλείται σε σύγχρονα συστήματα καθοδήγησης ακριβείας που μπορεί να δαπανά σε τακτική βάση.

Εκτιμούμε ότι ξοδεύουν τους κατευθυνόμενους πυραύλους ακριβείας τους σε ένα αρκετά γρήγορορυθμό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας, John Kirby, στις 10 Μαΐου.

Ακόμη και η χρήση του πυραύλου Kh-47M2 Kinzhal (ρωσική λέξη που σημαίνει «στιλέτο»), ενός υπερηχητικού βαλλιστικού πυραύλου που εκτοξεύεται από ένα ειδικά τροποποιημένο μαχητικό αεροσκάφος αναχαίτισης Mikoyan MiG-31, μπορεί να θεωρηθεί ως ένδειξη αδυναμίας και όχι δύναμης.

Η Ρωσία έχει ισχυριστεί ότι προέβη στη χρήση του αρκετές φορές από τον Μάρτιο, αλλά αξιωματούχοι της άμυνας έχουν υποβαθμίσει το γεγονός, με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin να δηλώνει ότι ο ισχυρισμός του Κρεμλίνου για  χρήση υπερηχητικών πυραύλων  είχε σχεδιαστεί για να εκφοβίσει τη διεθνή κοινότητα περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο στρατιωτικό σκοπό.

«Δεν θα το έβλεπα ως αλλαγή παιχνιδιού», είπε ο Όστιν στο CBS , προσθέτοντας: «Νομίζω ότι ο λόγος που ο Πούτιν καταφεύγει στη χρήση αυτών των τύπων όπλων είναι επειδή προσπαθεί να αποκαταστήσει κάποια δυναμική».

Σε αυτό το σημείο η Μόσχα αντιμετωπίζει την πραγματική προοπτική ότι θα  πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιεί τα πιο αποτελεσματικά πυραυλικά της συστήματα προκειμένου να διασφαλίσει ότι έχει αρκετό απόθεμα για να διατηρήσει μια αξιόπιστη και βιώσιμη αμυντική στάση ενάντια στο ΝΑΤΟ και τους άλλους  εχθρούς της

Σημάδια εξάρτησης του ρωσικού οπλισμού από ξένα υλικά

Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, το Royal United Services Institute (RUSI) με έδρα το Λονδίνο έστειλε μερικούς από τους ειδικούς του στην Ουκρανία για να εξετάσουν τι είχε ανακαλυφθεί για τον ρωσικό στρατό κατά τους δύο πρώτους μήνες της σύγκρουσης.

Τα υλικά που αποκαλύφθηκαν περιελάμβαναν όχι μόνο τα μη εκραγμένα υπολείμματα πολλών ρωσικών οπλικών συστημάτων, αλλά και ένα θησαυροφυλάκιο εγγράφων από το εσωτερικό της ρωσικής κυβέρνησης και ακόμη και μερικά εντελώς άθικτα οπλικά συστήματα , όλα που άφησαν πίσω τα ρωσικά στρατεύματα που υποχώρησαν.

Έκτοτε, το ινστιτούτο συνέταξε μια έκθεση 23 σελίδων που τεκμηριώνει τον αριθμό και την ποικιλία των ξένων εξαρτημάτων που βρέθηκαν μέσα στα ρωσικά οπλικά συστήματα, με φωτογραφίες και την ταυτότητα της αρχικής χώρας προέλευσης.

Μεταξύ των ευρημάτων της έκθεσης συγκαταλέγονται:

• Μια εξέταση των ρωσικών συστημάτων που διεξήχθη από το Κεντρικό Ινστιτούτο Επιστημονικών Ερευνών για Εξοπλισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας «αποκαλύπτει ότι υπάρχει ένα συνεπές πρότυπο σε όλα τα μεγάλα ρωσικά οπλικά συστήματα που ανακτήθηκαν από το πεδίο της μάχης.

Ο κατευθυνόμενος πύραυλος 300 mm 9M949 που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του ρωσικού πυροβολικού ακριβείας ως πυρομαχικό για το σύστημα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης Tornado-S χρησιμοποιεί ένα γυροσκόπιο οπτικών ινών κατασκευής ΗΠΑ για την αδρανειακή του πλοήγηση.

Το ρωσικό σύστημα αεράμυνας TOR-M2 - ένα από τα πιο ισχυρά συστήματα αεράμυνας μικρής εμβέλειας στον κόσμο, βασίζεται σε έναν βρετανικά σχεδιασμένο ταλαντωτή στον υπολογιστή που ελέγχει το ραντάρ της πλατφόρμας. Αυτό το μοτίβο ισχύει στον Iskander-M, στον πύραυλο κρουζ Kalibr, στον πύραυλο κρουζ που εκτοξεύεται από αέρα Kh-101», καθώς και σε πολλούς άλλους.

• Εξέταση από τα τεχνικά εργαστήρια της ουκρανικής κοινότητας πληροφοριών της οικογένειας των ρωσικών στρατιωτικών ασυρμάτων  (R-168-5UN-2, R-168-5UN-1 και R-168-5UT-2), τα οποία αποτελούν την ραχοκοκαλιά των τακτικών επικοινωνιών του ρωσικού στρατού, για παράδειγμα, αποκαλύπτει κρίσιμα ηλεκτρονικά εξαρτήματα που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

Το μοτίβο είναι καθολικό. Σχεδόν όλο το σύγχρονο στρατιωτικό υλικό της Ρωσίας εξαρτάται από πολύπλοκα ηλεκτρονικά που εισάγονται από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Ιαπωνία, το Ισραήλ, την Κίνα και αλλού.

• Ο πύραυλος κρουζ 9M727 που εκτοξεύεται από το Iskander-K θεωρείται «ένα παράδειγμα ενός από τα πιο προηγμένα οπλικά συστήματα της Ρωσίας, ικανό να ελίσσεται σε χαμηλό ύψος σε έναν στόχο και να χτυπά με μεγάλη ακρίβεια».

Αυτός ο πύραυλος πρέπει να είναι εφοδιασμένος με έναν ενσωματωμένο υπολογιστή  ικανό να απορροφά δεδομένα από διάφορους αδρανειακούς και ενεργούς αισθητήρες και συνδέσμους εντολών και να τα μεταφράζει σε οδηγίες χειρισμού των επιφανειών ελέγχου του πυραύλου.

Η επιθεώρηση ενός από αυτούς τους υπολογιστές που ανακτήθηκε από ένα κατεστραμμένο 9M727 έδειξε ότι έχει περίπου το μέγεθος ενός φύλλου χαρτιού Α4 και βρίσκεται μέσα σε μια θερμική ασπίδα ικανή να αντέξει την πίεση καθώς ο πύραυλος επιταχύνεται και τη θερμότητα που καταπίνει το σύστημα

Ο υπολογιστής πρέπει να είναι εξαιρετικά στιβαρός, τα εξαρτήματά του να μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν ακόμη και όταν η δομή γύρω του παραμορφώνεται από τις αλλαγές θερμοκρασίας. Αυτό απαιτεί εξαιρετικά εξειδικευμένα υλικά και εξαρτήματα. Από τα επτά σημεία στερέωσης υποδοχής που επιτρέπουν τη μετακίνηση δεδομένων μέσω της θερμικής ασπίδας, το ένα είναι σχεδίασης της σοβιετικής εποχής και κατασκευάζεται στη Ρωσία.

Τα υπόλοιπα έξι είναι όλα προϊόντα αμερικανικών εταιρειών. Οι ράγες που συνδέουν τις πλακέτες κυκλωμάτων με το περίβλημα του υπολογιστή, το οποίο πρέπει να διατηρεί την ευθυγράμμιση των εξαρτημάτων κάτω από τεράστιες δυνάμεις, είναι παρόμοια αμερικανικής κατασκευής. Οι ίδιες οι πλακέτες κυκλωμάτων προέρχονται από τις ΗΠΑ

Αυτές οι εκτιμήσεις επαναλαμβάνονται από ανώτερους σχεδιαστές όπλων της Ουκρανίας που μίλησαν στο Breaking Defense.

«Οι πύραυλοι Kalibr που σχεδίασε η Novator έχουν περίπου 70 τοις εκατό ξένο περιεχόμενο στον αναζητητή και άλλα συναφή στοιχεία του συστήματος καθοδήγησης», δήλωσε ο διευθυντής ενός από τα μεγαλύτερα κέντρα σχεδιασμού πυραυλικών συστημάτων της Ουκρανίας.

«Έχουν πλέον εκτοξεύσει σχεδόν όλες τις μονάδες που μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά να δαπανήσουν σε στόχους στην Ουκρανία. Έτσι, δεν θα επιτρέψει η απαγόρευση  εισαγωγών από τον τον κόσμο στους Ρώσους να ξεκινήσουν εκ νέου αυτή τη γραμμή παραγωγής με τα δικά τους εγχώρια εξαρτήματα σύντομα ,πιθανότατα ποτέ».

Οι λανθασμένοι υπολογισμοί των Ρώσων

Η εκ των υστέρων αξιολόγηση είναι ότι η ανώτερη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας αγνόησε το ζήτημα του μη διαθέσιμου ξένου περιεχομένου στο μέλλον για να ταιριάζει στο προηγμένο οπλικό της σύστημα κατά την πραγματοποίηση των σχεδίων εισβολής της. Αυτό οφειλόταν στην υπόθεσή τους ότι ο πόλεμος υποτίθεται ότι θα τελείωνε σε λίγες μέρες και περίμεναν να χρησιμοποιήσουν μόνο ένα μικρό μέρος του διαθέσιμου οπλοστασίου τους.

Ωστόσο, στις ανώτερες τάξεις της ρωσικής κυβέρνησης, υπάρχουν ενδείξεις ότι η επερχόμενη έλλειψη διαθέσιμων ξένων εξαρτημάτων αποτελεί θέμα ανησυχίας εδώ και δύο μήνες.

Τον Μάρτιο η ρωσική προεδρική διοίκηση συγκρότησε μια διυπηρεσιακή επιτροπή για να αξιολογήσει τα τρωτά σημεία της εφοδιαστικής αλυσίδας στον ρωσικό αμυντικό εξοπλισμό και να αναπτύξει σχέδια για την παραγωγή ορισμένων εξαρτημάτων που δεν μπορούν πλέον να εισαχθούν στο εσωτερικό  ή για την απόκτηση των άλλων από «φιλικές» χώρες.

Για την έκθεση RUSI, τα φιλικά έθνη ορίζονται εδώ ως «αυτά που δεν συμμορφώνονται με ή είναι λιγότερο πρόθυμα στην επιβολή των κυρώσεων των ΗΠΑ».

Επιπλέον, η ίδια επιτροπή έχει λάβει μέτρα για την προμήθεια συγκεκριμένων συστημάτων με παράνομα και κρυφά μέσα, όπως ακριβώς ήταν υπεύθυνη η παλιά Σοβιετική Κρατική Επιτροπή Επιστήμης και Τεχνολογίας (GKNT) κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Επικεφαλής αυτής της επιτροπής θα είναι ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Aleksei Krivoruchko.

Όπως σημειώνει η έκθεση, "οι ρωσικές Ειδικές Υπηρεσίες (ο ευφημισμός που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις υπηρεσίες που διαδέχθηκαν την KGB της σοβιετικής εποχής) προσπαθούν έτσι να ξαναχτίσουν κρυφές αλυσίδες εφοδιασμού από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, για να συνεχίσουν να αποκτούν κρίσιμα στοιχεία για την άμυνα της Ρωσίας βιομηχανίες.”

Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και ο Ντένις Μαντούροφ, ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας που επιβλέπει τον αμυντικό τομέα, υπέγραψαν νέους κανονισμούς που επιταχύνουν την εκκαθάριση και την πιστοποίηση εισαγόμενων υλικών για αμυντική παραγωγή.

Στη συνέχεια, στις 30 Μαρτίου, ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν ανακοίνωσε ότι η Μόσχα θα έπαιρνε μια άδεια από τους εταίρους της στη ΛΔΚ και θα επέτρεπε τώρα την εισαγωγή αντικειμένων στη Ρωσία χωρίς την άδεια του ιδιοκτήτη της σχετικής πνευματικής ιδιοκτησίας.

Ίσως όχι τυχαία, αυτές οι αλλαγές συνοδεύτηκαν από αύξηση των ρωσικών αιτημάτων για στρατιωτικό εξοπλισμό που προέρχεται από τη ΛΔΚ. Τα πυρομαχικά, τα οποία τα ρωσικά στρατεύματα έχουν εξαντληθεί σε ορισμένες περιοχές, και τα μικροηλεκτρονικά εξαρτήματα που απαιτούνται για την αντικατάσταση συστημάτων που αποκτήθηκαν στο παρελθόν από τη Δύση βρίσκονται στην κορυφή της λίστας επιθυμιών της Μόσχας.

Από τις αρχές αυτού του αιώνα, η τάση των οπλικών συστημάτων που κατασκευάζονται χρησιμοποιώντας εξαρτήματα εμπορικής χρήσης (COTS) αντί εκείνων που παράγονται από μια  αμυντική βιομηχανία ηλεκτρονικών έχει επιταχυνθεί γρήγορα.

Αυτό καθιστά το έργο της άρνησης πρόσβασης της ρωσικής βιομηχανίας σε τσιπ υπολογιστών στρατιωτικής ποιότητας και άλλα αντικείμενα πολύ πιο δύσκολο από ότι τις προηγούμενες δεκαετίες.

Η ίδια έκθεση της RUSI το αναγνωρίζει επισημαίνοντας ότι «Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτά τα εξαρτήματα είναι ηλεκτρονικά μη στρατιωτικά διπλής χρήσης που μπορούν να αγοραστούν εμπορικά».

Αλλά οι συντάκτες της έκθεσης συνεχίζουν προσθέτοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις ανακάλυψης περιεχομένου δυτικής κατασκευής σε ρωσικές πλατφόρμες όπλων, τα εν λόγω εξαρτήματα είναι «κομμάτια στρατιωτικών ή εξειδικευμένων τεχνολογιών για τις οποίες υπάρχει μικρός αριθμός ελεγχόμενων προμηθευτών »

Σε απλά αγγλικά, αυτό σημαίνει ότι αυτά τα είδη έχουν αγοραστεί ή/και αποσταλεί στη Ρωσία παράνομα, καθώς η εισαγωγή τους είχε ήδη αποκλειστεί πριν από χρόνια από το καθεστώς κυρώσεων που επιβλήθηκε στη Μόσχα μετά το 2014.

Ένα πιο περιοριστικό καθεστώς ελέγχου των εξαγωγών μπορεί να θεσπιστεί από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, αλλά η έκθεση επισημαίνει ότι είναι πάντα δυνατό για τη Ρωσία να αποκτήσει αυτά τα είδη «ξεπλένοντάς τα» μέσω εταιρειών σε τρίτα έθνη.

Η Τσεχική Δημοκρατία, η Σερβία, η Αρμενία, το Καζακστάν, η Τουρκία, η Ινδία και η ΛΔΚ προσδιορίζονται από την έκθεση RUSI ως οι πιο πιθανές υποψήφιες, με ουκρανικές πηγές να επισημαίνουν τα ΗΑΕ ως άλλη επιλογή.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν κράτη ακόμη και εντός της ΕΕ που είναι πρόθυμα να παρακάμψουν τους περιορισμούς ελέγχου των εξαγωγών προκειμένου να πραγματοποιήσουν πωλήσεις στη ρωσική βιομηχανία.

Απόρρητα έγγραφα που έλαβε ο ιστότοπος ερευνών Disclose και δημοσιεύθηκαν στα μέσα Μαρτίου αποκαλύπτουν ότι μεταξύ 2015 και 2020 η Γαλλία εξόπλιζε κρυφά τη Ρωσία.

Την ίδια στιγμή που ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν βρισκόταν στην πρώτη γραμμή για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης για την αποτροπή εισβολής στην Ουκρανία από τη Ρωσία, η Γαλλία είχε ήδη εκδώσει 76 άδειες εξαγωγής για πώληση στη Ρωσία στρατιωτικού εξοπλισμού συνολικής αξίας 152 εκατομμυρίων ευρώ (158  εκατομμύρια δολάρια).

Η Disclose αποφάσισε ότι «οι γαλλικές εταιρείες αεροδιαστημικής και αμυντικής βιομηχανίας Thales και Safran, στις οποίες το γαλλικό κράτος έχει μεγάλα μερίδια, ήταν οι κύριοι δικαιούχοι αυτών των συμβάσεων. Οι συμφωνίες αφορούν κυρίως κάμερες θερμικής εικόνας για άρματα μάχης και συστήματα πλοήγησης και ανιχνευτές υπέρυθρων για ρωσικά μαχητικά και επιθετικά ελικόπτερα».

Υπό κατάρρευση ο αμυντικός βιομηχανικός τομέας της Ρωσίας

Φαίνεται ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ρωσία χρειάζεται ουσιαστικές εισροές ξένης τεχνολογίας ή ότι ο αμυντικός βιομηχανικός τομέας της θα καταρρεύσει.

Για παράδειγμα, η έκθεση RUSI περιλάμβανε σχόλια από το Ινστιτούτο Ραδιομηχανικής και Ηλεκτρονικής της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών που διεξήγαγε πρόσφατα μια ανάλυση των αρχιτεκτονικών επικοινωνιών στα ρωσικά στρατιωτικά οχήματα, τα οποία περιλάμβαναν το στρατιωτικό μεταφορικό αεροσκάφος Ilyushin Il-76.

Η σχεδίαση αυτού του αεροσκάφους χρονολογείται από τη δεκαετία του 1970 και είναι η κινητήρια δύναμη της ικανότητας βαριάς αερομεταφοράς του ρωσικού στρατού. Όμως το ινστιτούτο ανακάλυψε ότι στη σουίτα επικοινωνιών αυτού του αεροσκάφους υπάρχουν περίπου 80 εξαρτήματα που δεν μπορούν να αντικατασταθούν με μικροτσίπ, πλακέτες κυκλωμάτων ή άλλες τεχνολογίες που κατασκευάζονται στη Ρωσία.

Ωστόσο, υπάρχει λόγος να υπάρχει σκεπτικισμός ότι ένα πραγματικά ακρωτηριαστικό καθεστώς κυρώσεων μπορεί να διατηρηθεί επ' αόριστον κατά της Μόσχας, δεδομένων των οικονομικών και εμπορικών επιπτώσεων στον υπόλοιπο κόσμο, ειδικά στον ενεργειακό τομέα.

«Δεν ξέρω αν αυτές οι κυρώσεις μπορούν να διατηρηθούν για δέκα χρόνια. Θα εκπλαγώ αν διαρκέσουν έξι χρόνια στο εξωτερικό»,  δήλωσε ένας μακροχρόνιος αναλυτής του Ρωσικού στρατού στο Πεντάγωνο. .

Αυτό καθιστά τον πόλεμο στην Ουκρανία ικανό να ικανοποιήσει τον μακροπρόθεσμο στόχο  Ρωσία και  ΝΑΤΟ να  μην έρθουν σε άμεση επαφή μεταξύ τους μια διδιάστατη σύγκρουση.

Η δυσάρεστη αντιπαράθεση μπορεί να διατηρηθεί όσο οι ΗΠΑ και άλλες χώρες συνεχίζουν να προμηθεύουν στην Ουκρανία τα NLAW, τα πυραυλικά συστήματα Javelin και Stinger που έχουν δώσει σημαντική  ώθηση στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Αλλά η άλλη διάσταση είναι ο σκοτεινός κόσμος των παράνομων μεταφορών τεχνολογίας, οι ψεύτικες εταιρείες και οι μυριάδες μηχανισμοί που μπορεί να χρησιμοποιήσει η Ρωσία για να νικήσει τις προσπάθειες της Δύσης να ακρωτηριάσει τον αμυντικό της τομέα.

Πράκτορες από τις Έρευνες Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ δηλώνουν ότι η ρωσική παράκαμψη των ελέγχων των εξαγωγών των ΗΠΑ σε στρατιωτική και άλλη ευαίσθητη τεχνολογία αυξάνεται σημαντικά.

Μια ειδική μονάδα 25 Αμερικανών αναλυτών για την καταπολέμηση των πυρηνικών όπλων που εκπαιδεύτηκαν για να επισημαίνουν και να διερευνούν ύποπτες αποστολές, που προηγουμένως επικεντρώνονταν στην Κίνα, έχουν πλέον στρέψει το ενδιαφέρον τους στη Ρωσία, για να αποτρέψουν αυτές τις παράνομες αποστολές.

Εάν το καθεστώς κυρώσεων που απαγορεύει τώρα στη Ρωσία να έχει πρόσβαση στις τεχνολογίες πρόκειται να έχει  βάσεις, μπορεί κάλλιστα να απαιτήσει μια ουσιαστική αναθεώρηση των μέτρων επιβολής που έχουν σχεδιαστεί για τη διατήρηση της αποτελεσματικότητάς του."

Επίλογος

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι η τελμάτωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία σε συγκερασμό με την αδυναμία αναπλήρωσης των κατεστραμμένων στο πεδίο της μάχης ρωσικών οπλικών συστημάτων, λόγω του γεγονότος ότι αυτά έφεραν πολλά εισαγόμενα από Δυτικές χώρες απάρτια, που τώρα λόγω των κυρώσεων δεν εισάγει η Μόσχα, οδηγούν σε αδιέξοδο τον πόλεμο για τη Ρωσία.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ρωσία χρειάζεται ουσιαστικές εισροές ξένης τεχνολογίας , αλλιώς ο αμυντικός βιομηχανικός τομέας της θα καταρρεύσει.

Η Τσεχική Δημοκρατία, η Σερβία, η Αρμενία, το Καζακστάν, η Τουρκία, η Ινδία και η ΛΔΚ εμφανίζονται ως οι πιο πιθανές υποψήφιες χώρες να εφοδιάσουν την θνησιγενή ρωσική αμυντική βιομηχανία με απάρτια για αναπαραγωγή οπλικών συστημάτων της.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...