Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι νόσησαν το 2024 από σαλμονέλα στη χώρα μας, αριθμός αυξημένος κατά 12,5% σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα, αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Στην πραγματικότητα, η χώρα μας είχε να δει τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων από το 2005, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα του.
Η σαλμονέλα είναι ένα βακτήριο που αποτελεί κύρια αιτία τροφικής δηλητηρίασης στη χώρα μας και την Ευρώπη. Οι πάσχοντες παρουσιάζουν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας (διάρροια, κοιλιακό πόνο, εμέτους, πυρετό). Μεταδίδεται συνήθως με την κατανάλωση ωμών ή μισομαγειρεμένων μολυσμένων τροφίμων. Μπορεί όμως να μεταδοθεί και μέσω μολυσμένων σκευών μαγειρικής και σερβιρίσματος.
Αποτελεί συχνή αιτία διάρροιας στα παιδιά και στους ηλικιωμένους. Μπορεί όμως να προσβάλλει άτομα όλων των ηλικιών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, 13.654 άνθρωποι νόσησαν την περίοδο 2004-2024 από σαλμονέλα στη χώρα μας. Η υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης ήταν στα παιδιά (κυρίως στις ηλικίες έως 4 ετών).
Η σαλμονέλλωση παρουσιάζει εποχικότητα. Τα κρούσματα αυξάνονται το καλοκαίρι (κορυφώνονται τον Αύγουστο) και μειώνονται σταδιακά τους επόμενους μήνες. Επιπλέον, η επίπτωσή της είναι υψηλότερη στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και χαμηλότερη στο Νότιο Αιγαίο.
88 νεκροί στην Ευρώπη
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση/Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΕ/ΕΟΧ), η σαλμονέλα αποτελεί την κύρια αιτία τροφικής δηλητηρίασης από γνωστό παθογόνο. Όπως αναφέρει σε σημερινή έκθεσή του το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (ECDC), το 2023 καταγράφηκαν 78.307 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα σαλμονέλλωσης.
Από τους ασθενείς αυτούς, οι 88 έχασαν τη ζωή τους. Ο αριθμός των κρουσμάτων τη χρονιά εκείνη είχε επιστρέψει σχεδόν στα επίπεδα που καταγράφονταν πριν την πανδημία της COVID-19. Σε σχεδόν όλες τις χώρες τα κρούσματα ήταν αυξημένα.
Και στην ΕΕ/ΕΟΧ, η συχνότητα ήταν υψηλότερη στα μικρά παιδιά (έως 4 ετών). Μάλιστα σε αυτά ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν εννεαπλάσιος απ’ ό,τι στους ενήλικες 25-64 ετών.
Τα τρόφιμα που συσχετίσθηκαν περισσότερο με κρούσματα σαλμονέλλωσης ήταν και πάλι τα αυγά και τα προϊόντα με αυγά.
Τα περισσότερα κρούσματα λοιμώξεων από σαλμονέλα αναλογικά με τον πληθυσμό τους είχαν Σλοβακία, Τσεχία και Ουγγαρία. Τα λιγότερα είχαν Πορτογαλία, Λετονία και Ιταλία.
Όσον αφορά την αντιμετώπισή της, σε 18 χώρες αυξήθηκε η αντοχή της σαλμονέλας στις φθοροκινολόνες – τα κύρια αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπισή της. Ευτυχώς, όμως, παρέμεινε χαμηλή και σταθερή στις τρίτης γενιάς κεφαλοσπορίνες (μία άλλη σημαντική κατηγορία αντιβιοτικών).