Ένοπλες Συρράξεις

Τα πάντα για την νίκη! Η Ουκρανία αναπτύσσει “εικονικούς στρατιώτες” με πλήρη εξοπλισμό στο Χάρκοβο

Σε μια νέα τακτική για να μπερδέψει τις ρωσικές δυνάμεις, η Ουκρανία έχει τοποθετήσει ανδρείκελα σε ορισμένες περιοχές βόρεια του Χάρκοβο, ντυμένα με πλήρη εξοπλισμό μάχης. Δεν είναι ακόμα γνωστό, ποιος έντυσε και τοποθέτησε τα “ανδρείκελα” στρατιώτες. 

Αυτό έρχεται εν μέσω ισχυρισμών ότι, ουκρανικά στρατεύματα υπερασπίζονται το Χάρκοβο και σπρώχνουν τα ρωσικά στρατεύματα πίσω στα σύνορα. Από την αρχή του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου, η πόλη βομβαρδίστηκε σφοδρά από τις ρωσικές δυνάμεις. 

Ωστόσο, η χρήση ανδρείκελων ως στρατευμάτων δόλωμα δεν είναι καινούργια στον στρατό. Σύμφωνα με αναφορές, η Ρωσία χρησιμοποίησε το ίδιο για να εξαπατήσει την Ουκρανία σε όλη τη διάρκεια του πολέμου. Η Ρωσία ισχυρίστηκε μάλιστα ότι, η Ουκρανία εξαπάτησε τη διεθνή κοινότητα παρουσιάζοντας τα ανδρείκελα ως πτώματα.

Τον περασμένο μήνα, το ρωσικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Rosiya24 δήλωσε ότι, ο ουκρανικός στρατός ετοίμαζε ανδρείκελα για να διαφημίσει το «θέατρο του πολέμου». Σύμφωνα με την έκθεση, ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποίησε ομοιώματα σε ταινία scotch με τον «ξεκάθαρο σκοπό» να τα εμφανίσει ως πτώματα.

Το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο δημοσίευσε αυτό το υλικό, μετά την ανακάλυψη εικονικών πτωμάτων στους δρόμους της Μπούχα, τα οποία η ρωσική κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι κατασκευάστηκαν από την ουκρανική κυβέρνηση για να προκαλέσει συμπάθεια. 

«Τις προάλλες, μια άλλη ψεύτικη επίθεση πραγματοποιήθηκε στην Μπούχα, αφού οι Ρώσοι στρατιώτες εγκατέλειψαν την περιοχή με τα σχέδια και τις συμφωνίες που επετεύχθησαν. Μια ψεύτικη επίθεση οργανώθηκε εκεί λίγες μέρες αργότερα, και υποκινείται σε όλα τα κανάλια και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από Ουκρανούς εκπροσώπους και τους δυτικούς προστάτες τους», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, στις αρχές Απριλίου. 

Ο Τζάστιν Κραμπ, ένας στρατηγός, είχε δηλώσει στο παρελθόν στους Times του Λονδίνου ότι, τα στρατεύματα δόλωμα ήταν «κυρίως αποτελεσματικά εναντίον ελικοπτέρων και αεροσκαφών. Η στόχευση των δολωμάτων σπαταλά προσπάθεια και πυρομαχικά», και υπενθύμισε ότι η Σερβία χρησιμοποίησε αποτελεσματικά  δολώματα το 1999. «Μπορεί επίσης να ξεγελάσει τις προσπάθειες αναγνώρισης» , είπε.

Οι Ρώσοι αποχωρούν από το Χάρκοβο

Το Χάρκοβο, το οποίο βρίσκεται κοντά στα ρωσικά σύνορα και μόλις 80 χιλιόμετρα (50 μίλια) νοτιοδυτικά του Μπέλγκοροντ, έχει υποστεί εβδομάδες σφοδρών βομβαρδισμών.

Νωρίτερα, όταν η Μόσχα προσπάθησε να κατακτήσει και να ελέγξει μεγάλες πόλεις, η κυρίως ρωσόφωνη πόλη, με πληθυσμό 1,4 εκατομμυρίων ( πριν από τον πόλεμο ) κατοίκων, αποτελούσε σημαντική στρατιωτική προτεραιότητα.

Ο ουκρανικός στρατός ισχυρίστηκε ότι, τα ρωσικά στρατεύματα υποχωρούσαν από την περιοχή γύρω από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας. Ομοίως, ένα Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου με έδρα τις ΗΠΑ δήλωσε στην τελευταία του έκθεση ότι, οι Ρώσοι φαινόταν να υποχωρούν και να προσπαθούν να αντικαταστήσουν τα στρατεύματά τους με δυνάμεις πληρεξουσίου ή μισθοφόρους. 

«Έτσι, η Ουκρανία φαίνεται να κέρδισε τη μάχη του Χάρκοβο. Οι ουκρανικές δυνάμεις εμπόδισαν τα ρωσικά στρατεύματα να περικυκλώσουν, πόσο μάλλον να καταλάβουν το Χάρκοβο, και στη συνέχεια τους έδιωξαν από όλη την πόλη, όπως έκαναν με τις ρωσικές δυνάμεις που προσπάθησαν να καταλάβουν το Κίεβο», ανέφερε το ινστιτούτο. 

Οι ρωσικές μονάδες γενικά, δεν έχουν προσπαθήσει να κρατήσουν έδαφος ενάντια στις αντεπιτιθέμενες ουκρανικές δυνάμεις τις τελευταίες ημέρες, με λίγες εξαιρέσεις.

Αναφορές από δυτικούς αξιωματούχους  δείχνουν ότι, η Μόσχα επικεντρώνεται στη διεξαγωγή μιας τακτικής αποχώρησης και στην προτεραιότητα να επιστρέψουν οι Ρώσοι στην πατρίδα τους.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας Oleksii Reznikov είπε ότι η Ουκρανία «εισέρχεται σε μια νέα μακροπρόθεσμη φάση του πολέμου». Την Παρασκευή, οι βρετανικές υπηρεσίες άμυνας ανέφεραν ότι η Ρωσία έχασε «σημαντικά στοιχεία τεθωρακισμένων ελιγμών», από μια τακτική ομάδα τάγματος - συνήθως περίπου 800 στρατιώτες - σε μια ανεπιτυχή προσπάθεια να γεφυρώσει έναν στρατηγικά κρίσιμο ποταμό, στο Ντονμπάς, νοτιοανατολικά του Χάρκοβο. 

Από την άλλη πλευρά, το ινστιτούτο που εδρεύει στις ΗΠΑ είπε ότι, «οι Ρώσοι μπορεί να μην έχουν αρκετή πρόσθετη νέα πολεμική ισχύ για να αντισταθμίσουν αυτές τις απώλειες και να συνεχίσουν την επίθεση σε αρκετά μεγάλη κλίμακα για να ολοκληρώσουν την περικύκλωση, αν και πιθανότατα θα συνεχίσουν να προσπαθούν».

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι Ρώσοι διοικητές, βρίσκονται τώρα υπό πίεση να σημειώσουν πρόοδο στις ενέργειές τους στην ανατολική Ουκρανία.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ