Ένοπλες Συρράξεις

Οι Κούρδοι έριξαν με stinger τουρκικό ελικόπτερο Sikorsky στην Βόρεια Συρία-”Βιετνάμ” για την Άγκυρα ο πόλεμος στην περιοχή

Τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο χάθηκε από τα ραντάρ αφού κατέπεσε στην περιοχή του Ζαπ στην Β.Συρία από κουρδικό φορητό αντιαεροπορικό σύστημα, πιθανότατα STINGER, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των επιβαινόντων Τούρκων στρατιωτών που σίγουρα ήταν αρκετοί.

Το ελικόπτερο ανήκε στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις (TAF) καταρρίφθηκε στο Ζαπ, όπου οι διασυνοριακές συγκρούσεις ανάμεσα σε Κούρδους και Τούρκους ήταν πιο έντονες.

Ομηρικές συγκρούσεις σημειώνονται στην περιοχή Ζαπ στην Βόρεια Συρία, όπου η Τουρκία συνεχίζει τις επιθέσεις της σε συνεργασία με το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (KDP).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο Ζαπ, όπου σημειώθηκε η βαρύτερη απώλεια Τούρκων στρατιωτών, ενώ οι συγκρούσεις εντάθηκαν ξανά από χθες το απόγευμα.

Σύμφωνα και με το πρακτορείο ειδήσεων Fırat (ANF), ένα τουρκικό ελικόπτερο τύπου Skorsky που προσπαθούσε να προσγειωθεί στην περιοχή Martyr Şahin στο Zap καταρρίφθηκε. Αναφέρθηκε ότι το ελικόπτερο συνετρίβη στην περιοχή Kûnîska.

Το κέντρο Τύπου των κουρδικών δυνάμεων (HPG) εξέδωσε ανακοίνωση που παρείχε πληροφορίες για τον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Βόρειο Ιράκ, όπου ο τουρκικός στρατός διεξάγει επιχείρηση εισβολής από τις 17 Απριλίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε χθες Τετάρτη, οι Κούρδοι αντάρτες χτύπησαν δύο βάσεις του τουρκικού στρατού στο νότιο Κουρδιστάν (βόρειο Ιράκ) και κατέστρεψαν ένα άρμα μάχης.

"Οι δυνάμεις μας συνεχίζουν τις ενέργειές τους κατά του τουρκικού στρατού κατοχής που χρησιμοποιεί ύπουλες πολεμικές μεθόδους και επιτίθεται μαζικά στις θέσεις μάχης μας στις περιοχές αντίστασης με χημικά όπλα.
Ενάντια στην αντίσταση των δυνάμεών μας, δεν έχει ακόμη αποτελέσματα"
, αναφέρει η ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με αυτήν, έξι Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σε  ενέργειες στις 10 Μαΐου, ενώ άρμα μάχης καταστράφηκε στην τουρκική βάση στο Bamernê στη Metîna.

Το Bamernê είναι διοικητικά μέρος της επαρχίας Duhok και βρίσκεται δυτικά της Amadiya.

Η βάση του τουρκικού στρατού στο Bamernê χτίστηκε στη θέση του παλιού αεροδρομίου και χρησιμοποιείται ως υλικοτεχνική βάση.

Όσον αφορά τις λεπτομέρειες των ανταρτικών ενεργειών στις περιοχές Avaşîn, Zap και Metîna και τις συνεχιζόμενες επιθέσεις του τουρκικού στρατού στις Αμυντικές Ζώνες Medya, το HPG έδωσε τις ακόλουθες πληροφορίες:

Στο Avaşîn, οι μάχες συνεχίζονται με επίκεντρο τον ορεινό όγκο Werxelê. Τη Δευτέρα, αντάρτες του YJA Star (Ελεύθερες Γυναικείες δυνάμεις) πραγματοποίησαν αρκετές ενέργειες με βαρέα όπλα κατά των δυνάμεων εισβολής.
Στις 16:20, οι Κούρδοι αντάρτες χτύπησαν τουρκική στρατιωτική μονάδα που προσπαθούσε να κατασκηνώσει κοντά σε θέσεις των ανταρτών.

Δύο Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίστηκαν.

Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν στη συνέχεια την περιοχή και οι νεκροί και οι τραυματίες μεταφέρθηκαν με ελικόπτερα το βράδυ.

Δύο ακόμη ενέργειες των Κούρδων ανταρτών του YJA Star στόχευσαν τους Τούρκουςεισβολείς στις 1:10 μ.μ. και 6 μ.μ. ΖΑΠ.

Στο Kuro Jahro, τα τουρκικά στρατεύματα χτυπήθηκαν από Κούρδους αντάρτες με βαρέα όπλα στις 9 και 10 Μαΐου, χτυπώντας τους επιδιωκόμενους στόχους με ακριβή ακρίβεια.

Οι αντάρτες του YJA Star πραγματοποίησαν δύο επιθέσεις με βαρέα όπλα στο Girê Şehîd Şemdîn, που βρίσκεται επίσης στην περιοχή αντίστασης Kuro Jahro, τη Δευτέρα.

Στο Girê Şehîd Cûdî στην περιοχή Karker, οι τουρκικές δυνάμεις  ήθελαν να κόψουν δέντρα κοντά σε θέσεις των Κούρδων ανταρτών. Οι Κούρδοι επενέβησαν και ως αποτέλεσμα σκοτώθηκε ένας Τούρκος στρατιώτης.

Το βράδυ της Δευτέρας, τουρκικά επιθετικά ελικόπτερα αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τους Κούρδους αντάρτες ενώ επιτέθηκαν στις αντιστασιακές περιοχές Kuro Jahro και Girê Rûbar.

Τα τουρκικά στρατεύματα στην περιοχή  Girê Şehîd Şahîn χτυπήθηκαν από αντάρτες με βαρέα όπλα τη Δευτέρα το απόγευμα και αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν μερικώς.

Η περιοχή Girê Şehîd Berxwedan βομβαρδίστηκε μαζικά με χημικά όπλα από τον τουρκικό στρατό μεταξύ 12 το μεσημέρι και 9 μ.μ. ενώ ο τουρκικός στρατός αναγκάστηκε να υποχωρήσει.

Από όλα αυτά ακόμα και τον 1/3 να είναι πραγματικότητα, που σίγουρα είναι παραπάνω, τότε οι Τούρκοι υπόκεινται σε σοβαρές απώλειες σε Βόρειο Ιράκ και Συρία.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ