Ενέργεια

Η Τουρκία ζητά επειγόντως πυραύλους AIM-120 AMRAAM και ραντάρ για τα F-16 μετά το χουνέρι των ελληνικών Rafale στο Αιγαίο

Προχθές αναφέραμε από τουρκικές πηγές ότι οι Τούρκοι πιλότοι, έπαθαν μεγάλο χουνέρι  στο Αιγαίο, αφού τα ελληνικά Rafale τους “κλείδωσαν” από πολύ μεγάλες αποστάσεις προκαλώντας σοκ και στο τουρκικό γενικό επιτελείο.    

Σήμερα έγινε επίσημα γνωστό, ότι η Τουρκία ζήτησε την αγορά αμυντικού υλικού αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που αφορά την προμήθεια πυραύλων και ραντάρ για τον στόλο των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Το αίτημα θα υποβληθεί φυσικά στο Κογκρέσο για έγκριση.

Σύμφωνα με σχετικό, άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας WSJ, η Τουρκία υπέβαλε αίτημα στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη συντήρηση του υπάρχοντος στόλου μαχητικών αεροσκαφών F-16 Fighting Falcon.

Το εν λόγω επίσημο αίτημα περιλαμβάνει την προμήθεια πυραύλων AIM-120 AMRAAM Oversight Air Missile, AIM-9 Sidewinder Inline Air Missile,  ραντάρ και άλλου εξοπλισμού.

Για την έγκριση του αιτήματος, αξίας περίπου 400 εκατομμυρίων δολαρίων, απαιτείται η πλειοψηφία του Κογκρέσου των ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έκανε μια άτυπη δήλωση στους βασικούς Γερουσιαστές και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, ζητώντας την αποδοχή του αιτήματος της Τουρκίας.

Με το προαναφερθέν πακέτο αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων, υπολογίζεται ότι τα τουρκικά F-16 θα διατηρηθούν σε πτητική ικανότητα για πολλά χρόνια.

Από την άλλη, η Τουρκία έχει ήδη αιτηθεί επίσημα την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 70.

Το αίτημα της Τουρκίας για F-16 Block 70 περιλαμβάνει την προμήθεια 40 νέων μαχητικών αεροσκαφών και 80 κιτ για τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων τουρκικών αεροσκαφών F-16.

Το απόθεμα της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας διαθέτει επί του παρόντος περισσότερα από 230 αεροσκάφη F-16 σε διαμορφώσεις Block 30, Block 40, Block 50 και Block 50+.

Σύμφωνα με την WSJ, “Τούρκοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι η πώληση των εκσυγχρονισμένων F-16 θα μπορούσε να βοηθήσει στην εκτόνωση της έντασης μεταξύ των δύο συμμάχων ( Ελλάδα-Τουρκία) και να αποτρέψει την Τουρκία από το να προσεγγίσει τη Ρωσία και την Κίνα”.

Δεν γνωρίζουμε όμως το πως θα γίνει αυτό, αφού οι Τούρκοι προκαλούν σε ολόκληρο το Αιγαίο εδώ και κάποιο διάστημα, με υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.

Αυτό που ενοχλεί την Τουρκία, είναι ότι αν λέμε, επιχειρήσουν οτιδήποτε αυτήν την στιγμή στο Αιγαίο, ή την Α.Μεσόγειο θα χάσουν πολλά μαχητικά πριν ακόμα εισέλθουν στο Αιγαίο, τίποτε άλλο προς το παρόν, ενώ αναζητούν άλλοθι για να πάρουν τα F-16 VIPER από τις ΗΠΑ.   

Τούρκοι αναλυτές έχουν  δηλώσει  εδώ και μεγάλο διάστημα ανοιχτά, ότι η απόκτηση των γαλλικών μαχητικών Rafale από την Ελλάδα έχει αλλάξει ήδη τις ισορροπίες στο Αιγαίο, αφαιρώντας την όποια αριθμητική υπεροχή της Τουρκίας στον αέρα.

WSJ: Η κυβέρνηση Μπάιντεν ζητά από το Κογκρέσο να εγκρίνει συμφωνία για αναβάθμιση των τουρκικών F-16

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω η κυβέρνηση Μπάιντεν έκανε μια άτυπη δήλωση στους βασικούς Γερουσιαστές και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, ζητώντας την αποδοχή του αιτήματος της Τουρκίας.

Σύμφωνα με την The Wall Street Journal, Αμερικανοί αξιωματούχοι με γνώσεις του ζητήματος δήλωσαν ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη συμφωνία για τους πυραύλους για να μετρήσει το επίπεδο υποστήριξης στο Κογκρέσο για μια ξεχωριστή πρόταση πώλησης 40 νέων F-16 στην Τουρκία.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Απαράβατος” όρος: Οι ΗΠΑ απαγορεύουν στην Τουρκία να χρησιμοποιήσει εγχώρια πυρομαχικά στην πιθανή απόκτηση μαχητικών F-16 Block 70

Αντιλαμβανόμαστε σε πόσο δεινή θέση βρίσκεται η Τουρκική πολεμική αεροπορία αφού ακόμη και μετά την τυχόν αναβάθμιση...
Ένοπλες Συρράξεις 0

"Έκρηξη" σε ΕΕ-Βαλκάνια: Σε θέση μάχης στην οριογραμμή ο σερβικός στρατός-Κείτονται στους δρόμους στρατιώτες της ΝΑΤΟϊκής KFOR (Βίντεο-Εικόνες)

Άγρια παρέμβαση Λαβρόφ κατά Δύσης-Τουλάχιστον 25 μέλη της νατοϊκής δύναμης KFOR και 52 Σέρβοι έχουν τραυματιστεί-Σε...