Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Χοντρό παιχνίδι για την Λιβύη! Ιταλο-αμερικανικό ενεργειακό ενδιαφέρον και μισθοφόροι από Τουρκία

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR) αποκάλυψε τη Δευτέρα προετοιμασίες στη βόρεια ύπαιθρο του Χαλεπίου, στη βόρεια Συρία, για την αποστολή 75 μελών του Εθνικού Στρατού που υποστηρίζεται από την Τουρκία στη Λιβύη.

Έχει προγραμματιστεί ότι τα μέλη της αντιπολίτευσης θα εγκαταλείψουν τη Συρία  μεταβαίνοντας στην Τουρκία στα τέλη της εβδομάδας. Στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε στρατιωτικά αεροδρόμια της Τουρκίας και με τη σειρά τους σε βάσεις στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, στο πλαίσιο επιχείρησης  rotation, όπου 50 μέλη θα επιστρέψουν στη Συρία, σύμφωνα με το SOHR.

Τα μέλη της αντιπολίτευσης θα λάβουν μόνο 200 δολάρια αφού οι μισθοί τους κατά τις προηγούμενες περιόδους κυμαίνονταν από 500 και 700 έως 2.500 δολάρια κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Λιβύη, ανέφερε το SOHR.

Πρέπει να αναφερθεί ότι υπάρχουν σχεδόν 7.000 μισθοφόροι  της Τουρκίας στη Λιβύη, σύμφωνα με το SHOR.

Ωστόσο, η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός του Οκτωβρίου 2020 μεταξύ των εμπόλεμων πλευρών της Λιβύης απαιτούσε να αποσυρθούν όλοι οι ξένοι μισθοφόροι εντός τριών μηνών από την υπογραφή της.

Η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Najla Al-Mangoush είπε στο Reuters τον Οκτώβριο ότι ορισμένοι ξένοι μαχητές έχουν εγκαταλείψει τη χώρα. Αυτό έρχεται καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να κινητοποιήσει τη διεθνή υποστήριξη για την απόσυρση των υπόλοιπων δυνάμεων.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάλεσε την Τουρκία και τη Ρωσία να σταματήσουν να εκμεταλλεύονται τους Σύριους για την εξυπηρέτηση των στενών συμφερόντων τους.

Νωρίτερα, το SOHR επεσήμανε ότι οι εθελοντές ανήκουν στις φατρίες της Ταξιαρχίας al-Mu’tasim, της Ταξιαρχίας Sultan Murad, της Suqour al-Shamal Brigade, της al-Hamzat, της Sham Legion, του Suleiman Shah και της Samarkand Brigade.

 

Οι στρατιωτικοί ηγέτες των υποστηριζόμενων από την Τουρκία παρατάξεων της αντιπολίτευσης αρνήθηκαν αρχικά την άφιξη αριθμού μαχητών τους στη Λιβύη.

Ωστόσο, αργότερα δικαιολόγησαν τη συμμετοχή τους, δεδομένου ότι οι κρίσεις σε πολλές αραβικές χώρες είναι η σύγκρουση μεταξύ δύο μετώπων, εκ των οποίων το ένα υποστηρίζει τις επαναστάσεις της Αραβικής Άνοιξης, υπό την ηγεσία της Τουρκίας, και το άλλο υποστηρίζει αυτό που περιέγραψε ως  το αντίθετο

Η πλούσια σε πετρέλαιο Λιβύη έχει αμαυρωθεί στο χάος μετά την ανατροπή και τη δολοφονία του Μουαμάρ Καντάφι το 2011.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Η Τουρκία από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι ουδόλως διαταράσσει τον προγραμματισμό των κινήσεών της αναφορικά με τη Λιβύη, όπου διατηρεί 7000 μισθοφόρους, αδιαφορώντας πλήρως για τις αποφάσεις του ΟΗΕ-ΕΕ περί αποχώρησης όλων των ξένων δυνάμεων από τη χώρα

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η φιλοδυτική κωλοτούμπα του Ερντογάν που ακολούθησε, αποτελεί σημαντική ένδειξη των προθέσεων του και στη Λιβύη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συγκεκριμένα οι Ρωσία λόγω του κλεσίματος των στενών από την Τουρκία αλλά και του εναερίου χώρου της για ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη, αντιμετωπίζει πρόβλημα ανεφοδιασμού των  στρατιωικών δυνάμεων και μισθοφόρων της σε Συρία και Λιβύη

Αυτό σπεύδει να το εκμεταλλευθεί ο Τούρκος Πρόεδρος ενισχύοντας τις δυνάμεις του, εμφανιζόμενος μάλιστα ο ίδιος  ως ο εκπρόσωπος των συμφερόντων της Δύσης στις παραπάνω χώρες.

Με τον τρόπο αυτό αποσκοπεί να πάρει "το χρίσμα" του εκπροσώπου των ΗΠΑ, προκειμένου μέσα από αυτό να εξυπηρετήσει τους σχεδιασμούς του περί "Γαλάζιας Πατρίδας"

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο θα επανέλθει από πλευράς Τουρκίας, δυναμικά στο προσκήνιο σε σύντομο χρονικό διάστημα, γεγονός στο οποίο κατατείνει η επικείμενη άφιξη τις επόμενες ημέρες του γεωτρύπανου με την καθόλου τυχαία ονομασία "Αλπ Αρσλάν"

Υπενθυμίζουμε ότι ο συγκεκριμένος ήταν αυτός που νίκησε τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Ρωμανό Δ τον Διογένη στη μάχη του Ματζικέρτ 1071 και κατέλαβε το ανατολικό μέρος της Μικράς Ασίας

Ο Ερντογάν  όσο και αν ακούγεται τρελό τίμησε .....αυτή τη νίκη 1000 χρόνια πρίν, πέρυσι αφού κοιμήθηκε την παραμονή της επετείου της μάχης σε σκηνή που στήθηκε εκεί που εικάζεται ότι κοιμήθηκε ο Αλπ Αρσλάν

Αυτό το μνημονεύουμε  για να καταλάβουμε το τι έχει στο μυαλό του ο Ερντογάν για την Ελλάδα....

Ιταλο-αμερικανικό ενδιαφέρον 

Στο μεταξύ ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι τόνισε, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, τη σημασία της κοινής εργασίας για την επίτευξη σταθερότητας στη Λιβύη, σημειώνοντας ότι η Λιβύη μπορεί να γίνει ένας μεγάλος προμηθευτής φυσικού αερίου και πετρελαίου για όλη την Ευρώπη και όχι μόνο για την Ιταλία, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο Nova. 

 

 

 

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Δεν του γλίτωσε ούτε ο βασιλιάς Αιγέας! Τούρκος συγγραφέας προαναγγέλλει την πρώτη φάση του σχεδίου υπαγωγής των νησιών μας στην τουρκική επικράτεια

“Βρώμικα” παιχνίδια με την ιστορία του Αιγαίου παίζουν οι Τούρκοι και ως γνωστόν η ιστορία εκδικείται