Ένοπλες Συρράξεις

Ουκρανία: «Συνεχίζουμε να στηρίζουμε το Κίεβο, γιατί ανήκει στην Ευρώπη» δήλωσαν Μακρόν και Σολτς

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει σφυρηλατήσει και πάλι την Ευρώπη, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα θεμέλια της ύπαρξής μας, με όλες μας τις δυνάμεις», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς, ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν επαναβεβαίωσε την πρόθεση της Ευρώπης να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία στρατιωτικά, οικονομικά και ανθρωπιστικά.

Στην πρώτη επίσκεψη του Μακρόν στο εξωτερικό μετά την επανεκλογή του, ο ίδιος μαζί με τον καγκελάριο της Γερμανίας, μίλησαν και για τη γαλλική πρόταση για δημιουργία σχήματος πολιτικής σύνδεσης και συντονισμού μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων χωρών της Ευρώπης, η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και η πιθανότητα εφαρμογής της ειδικής πλειοψηφίας σε αποφάσεις της ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι δύο ηγέτες τόνισαν κατ΄επανάληψη ότι χρειάζεται άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, με τον Όλαφ Σολτς να επαναλαμβάνει ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή μια υπαγορευμένη από τη Μόσχα ειρήνη. Ο Γάλλος πρόεδρος, αναφερόμενος στη σημερινή ομιλία του Βλαντίμιρ Πούτιν, σημείωσε ότι δεν έφερε κάποια κλιμάκωση, σε επίπεδο γεωγραφικό ή χρήσης όπλων, «αλλά αυτό δεν αρκεί, απαιτείται κατάπαυση του πυρός».

Σε ό,τι αφορά την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε αυτό που είχε πει προηγουμένως στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ότι η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει πολύ, ακόμη και εάν επιταχυνθεί. Πρότεινε, δε, τη δημιουργία σχήματος συνεργασίας της ΕΕ με διάφορες χώρες οι οποίες δεν είναι μέλη της, αλλά μοιράζονται τις ευρωπαϊκές αξίες. «Απαιτείται ένα νέο σχήμα, το οποίο θα φέρει μαζί του νέες μορφές αλληλεγγύης και θα ανταποκρίνεται στη γεωγραφία», δήλωσε και αναφέρθηκε ενδεικτικά στη Μεγάλη Βρετανία ή τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη. «Εδώ πρόκειται για τη σταθερότητα της Ευρώπης», πρόσθεσε.

Για «πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση, η οποία ωστόσο δεν θα πρέπει να υπονομεύει την προοπτική ένταξης κρατών» όπως αυτά των Δυτικών Βαλκανίων, έκανε λόγο ο γερμανός καγκελάριος, τονίζοντας από τη μία πλευρά ότι μια ισχυρή και κυρίαρχη Ευρώπη μπορεί να λειτουργήσει μόνο εφόσον πληρούνται τα κριτήρια που αφορούν το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία και την οικονομία, αλλά και ότι υπάρχουν χώρες με απόψεις πολύ σχετικές με τις δικές μας, οι οποίες επιθυμούν τη συνεργασία με την ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ιδιαίτερη μνεία έκαναν και οι δύο ηγέτες στην ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, στο πλαίσιο της νέας γεωπολιτικής κατάστασης στην Ευρώπη. Ο Εμανουέλ Μακρόν, του οποίου η χώρα ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο, προανήγγειλε μάλιστα μία υπό γαλλογερμανικό συντονισμό Σύνοδο για τα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία θα πραγματοποιηθεί, όπως είπε, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.

Οι χώρες της περιοχής έχουν λάβει θαρραλέες και γενναίες αποφάσεις, σημείωσε ο κ. Σολτς και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην περίπτωση της Βόρειας Μακεδονίας. «Πρέπει να βρούμε έναν δρόμο ώστε αυτό το θάρρος να μην απογοητευτεί», τόνισε, αναφερόμενος στην ανάγκη έναρξης της ενταξιακής διαδικασίας.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ομοφωνία η οποία απαιτείται για τις αποφάσεις της ΕΕ, ο Όλαφ Σολτς σημείωσε ότι υπάρχει μια σειρά προτάσεων και «όπου μπορεί να υπάρξει συναίνεση, η Γερμανία ασφαλώς θα συμμετάσχει και σίγουρα δεν θα είναι αυτή που θα την εμποδίσει».

Τόνισε ωστόσο και ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην ΕΕ σε πολλούς τομείς, χωρίς να απαιτείται αλλαγή των Συνθηκών, εφόσον τα κράτη – μέλη συμφωνούσαν σε ποιους τομείς θα εφαρμοζόταν η ειδική πλειοψηφία. Ο κ. Μακρόν από την πλευρά του τάχθηκε υπέρ της λήψης αποφάσεων με ειδική πλειοψηφία σε τομείς όπως η δημοσιονομική πολιτική και η πολιτική ασφάλειας.

«Αυτή η συζήτηση πρέπει να συνεχιστεί και να καταλήξουμε σε αποτέλεσμα, για μια Ευρώπη πιο αποτελεσματική και κυρίαρχη και αυτό πιστεύω ότι αποτελεί σημείο ταύτισης μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν αφορά τρέχουσες αποφάσεις όπως π.χ. σχετικά με τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ