Ένοπλες Συρράξεις

Ο “Μακρύς Πόλεμος”: Πέντε σημάδια ανησυχίας για έναν μακροχρόνιο πόλεμο στην Ουκρανία

Οι New York Timesανέφεραν την 1η Μαΐου ότι «η κυβέρνηση Μπάιντεν»,  «αποβάλλει όλο και περισσότερο τους φόβους που εκφράστηκαν από ορισμένους στις αρχές του πολέμου ότι, η υπερβολική αμερικανική βοήθεια για την Ουκρανία διακινδυνεύει μια άμεση σύγκρουση με τον Πρόεδρο  της Ρωσίας Πούτιν».

Καθώς η άμεση βοήθεια προς την Ουκρανία από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τους άλλους συμμάχους της εντείνεται δραματικά, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να ανησυχούμε όλο και περισσότερο.

Ο Μακρύς Πόλεμος

Οι ΗΠΑ έδωσαν νωρίς σήμα ότι αυτός ο πόλεμος δεν επρόκειτο να είναι ένας γρήγορος πόλεμος, για την υπεράσπιση της Ουκρανίας από τη Ρωσική εισβολή. Ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι αυτός ο πόλεμος για τις «βασικές αρχές», είναι «μεγαλύτερος από την Ουκρανία».

Έκτοτε, πολλά σημάδια υποδεικνύουν μια εξελισσόμενη πολιτική συρόμενης διπλωματίας, για να επιτραπεί ένας μακροχρόνιος πόλεμος. Ο Blinken ανακοίνωσε ότι, ο πόλεμος μπορεί να διαρκέσει για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους. Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν, χρησιμοποίησε τη διατύπωση «για μήνες ή και περισσότερο». Ακόμη πιο δραματικά, ο Πρόεδρος του Μικτού Επιτελείου Στρατηγού Mark Milley «το μέτρησε σε χρόνια». 

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε στις 28 Απριλίου ότι «οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ετοιμάζονται να παράσχουν υποστήριξη για μεγάλο χρονικό διάστημα». Και, σαν σενάριο, την ίδια μέρα, ο Πρόεδρος Μπάιντεν, ζήτησε από το Κογκρέσο «33 δισεκατομμύρια δολάρια για να ενισχύσει τον αγώνα της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσίας, σηματοδοτώντας μια αυξανόμενη και μακροπρόθεσμη αμερικανική δέσμευση».

Για να διασφαλίσουν αυτή τη μακρά περίοδο, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους φαίνεται να εμποδίζουν τις διπλωματικές λύσεις . 

 Όμως, η υπόσχεση που δόθηκε από την Ουκρανία και τη Ρωσία, φαίνεται να έχει εκτραπεί από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους που έχουν διαφορετικά συμφέροντα. Αλλά μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, προέκυψε η εντύπωση ότι υπάρχουν εκείνοι στα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, που θέλουν να συνεχιστεί ο πόλεμος, «αφήστε τον πόλεμο να συνεχιστεί και η Ρωσία να αποδυναμωθεί», είπαν.

Η Ρωσία ξέρει

Η Ρωσία γνωρίζει τώρα ότι, μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων ξεθωριάζει στον ορίζοντα. Η απελπισία ήρθε ακριβώς στην αρχή, όταν το πρώιμο μήνυμα του Ζελένσκι ότι μπορεί να είναι πρόθυμος να διαπραγματευτεί, απαντήθηκε από την απόφαση των ΗΠΑ και της ΕΕ να πλημμυρίσουν την Ουκρανία με όπλα. 

 Η έλλειψη συμμετοχής και παρέμβασης των ΗΠΑ στη διπλωματία ενίσχυσε αυτή την επίγνωση, όπως και η αδιαλλαξία των ΗΠΑ στην άρνηση να μιλήσουν στη Ρωσία. Ο Blinken δεν έχει μιλήσει με τον Ρώσο ομόλογό του από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen και ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell, αποχώρησαν από τη συνάντηση της G20 όταν ο Ρώσος εκπρόσωπος άρχισε να μιλάει και ο πρεσβευτής της Ρωσίας στις ΗΠΑ, λέει ότι ούτε ο Λευκός Οίκος ούτε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ  του μιλάει.

Αύξηση των ρωσικών προειδοποιήσεων

Είναι πλέον σαφές ότι ο υπολογισμός των ΗΠΑ, ότι θα μπορούσαν να αγνοήσουν την προειδοποίηση της Ρωσίας για το πέρασμα της κόκκινης γραμμής, της διατήρησης της πόρτας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ ανοιχτή στην Ουκρανία, ήταν ένας καταστροφικός λάθος υπολογισμός. Ωστόσο, οι ΗΠΑ φαίνεται να κάνουν τον ίδιο υπολογισμό, τώρα που έχει ξεκινήσει ο πόλεμος.

Οι προειδοποιήσεις ξεχύνονται για άλλη μια φορά από τη Μόσχα. Στα μέσα Απριλίου, η Ρωσία έστειλε «επίσημη διπλωματική νότα» προειδοποιώντας  τις ΗΠΑ, ότι «οι αποστολές των «πιο ευαίσθητων» οπλικών συστημάτων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία «ρίχνουν λάδι» στη σύγκρουση εκεί και θα μπορούσαν να έχουν «απρόβλεπτες συνέπειες».

Ακόμη πιο ανησυχητικό, η Ρωσία φαίνεται τώρα να έχει φτάσει στο σημείο να συμπεράνει ότι οι ΗΠΑ διεξάγουν, όχι έναν πόλεμο για την υπεράσπιση της Ουκρανίας, αλλά έναν πόλεμο με αντιπροσώπους εναντίον της Ρωσίας. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε πρόσφατα ότι "το ΝΑΤΟ, στην ουσία, εμπλέκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία μέσω πληρεξουσίου και εξοπλίζει αυτόν τον πληρεξούσιο. Πόλεμος σημαίνει πόλεμος".

Στις 28 Απριλίου, ο Πούτιν προειδοποίησε ότι «εάν κάποιος σκοπεύει να παρέμβει στα τρέχοντα γεγονότα από το εξωτερικό και να δημιουργήσει στρατηγικές απειλές για τη Ρωσία που είναι απαράδεκτες για εμάς, θα πρέπει να γνωρίζει ότι, τα αντίποινα μας θα είναι αστραπιαία». Πρόσθεσε ότι "Έχουμε όλα τα εργαλεία για αυτό... θα τα χρησιμοποιήσουμε εάν χρειαστεί. Και θέλω να το ξέρουν όλοι".

Αύξηση της Επέμβασης

Η Ουκρανία γίνεται όλο και περισσότερο, αντιπρόσωπος της πλήρους στρατιωτικής ισχύος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ παρέχουν τα όπλα, παρέχουν την εκπαίδευση και στοχεύουν τα όπλα. Δίνει έναν πόλεμο που συνεχίζει να είναι ένας πόλεμος πληρεξουσίων, μόνο στο ότι δεν παρέχει τα σώματα. Όπως είπε πρόσφατα ο John Mearsheimer, οι ΗΠΑ είναι «όσο πιο κοντά μπορούνε» στην άμεση ανάμειξη.

Αυτή η άμεση εμπλοκή γίνεται ολοένα και πιο απειλητική. Για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου, στρατεύματα από χώρα του ΝΑΤΟ βρίσκονται στο έδαφος στην Ουκρανία. Αξιωματικοί των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων επιβεβαίωσαν ότι, οι βρετανικές ειδικές δυνάμεις βρίσκονταν στην Ουκρανία «για να δώσουν οδηγίες στους νεοσύλλεκτους στρατιώτες πως  να χρησιμοποιήσουν NLAW, αντιαρματικούς πυραύλους που προμήθευσαν οι Βρετανοί». Στρατεύματα από ένα μέλος του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, μπορεί να προωθήσουν την έννοια του «πληρεξούσιου».

Σε μια παρόμοια προκλητική κίνηση, ο γραμματέας Τύπου John Kirby ανακοίνωσε ότι, οι ΗΠΑ εκπαιδεύουν ουκρανικά στρατεύματα σε αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Γερμανία. Σε μια ενημέρωση τύπου στις 29 Απριλίου, ο Κίρμπι είπε : "Σήμερα, μπορώ να ανακοινώσω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν εκπαίδευση με τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, σε βασικά συστήματα σε αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Γερμανία." Αυτό είναι, στρατιώτες των ΗΠΑ που εκπαιδεύουν Ουκρανούς στρατιώτες σε αμερικανικές βάσεις.

Όσον αφορά τα όπλα που οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο εκπαιδεύουν τον στρατό της Ουκρανίας να χρησιμοποιεί, ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών για τις Ένοπλες Δυνάμεις, James Heappey, δήλωσε στα τέλη Απριλίου ότι θα ήταν αποδεκτό οι ουκρανικές δυνάμεις να χρησιμοποιούν βρετανικά όπλα για να επιτεθούν στρατιωτικούς στόχους στο ρωσικό έδαφος. Έτσι, το ΗΒ εκπαιδεύει Ουκρανούς στρατιώτες να χρησιμοποιούν βρετανικά όπλα, για να σκοτώνουν Ρώσους. Την ίδια στιγμή, η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας, δήλωσε ότι «έχει περάσει πλέον ο καιρός για τον εφοδιασμό της Ουκρανίας μόνο με αμυντικά όπλα».

Εκτός από την εντατικοποίηση των όπλων και της εκπαίδευσης, οι ΗΠΑ επιταχύνουν επίσης τις πληροφορίες που παρέχουν στην Ουκρανία. Αυτό είναι η παροχή των όπλων, η εκπαίδευση σχετικά με τον τρόπο χρήσης των όπλων και η παροχή πληροφοριών για τη στόχευση των όπλων. Οι ΗΠΑ παρέχουν στις ουκρανικές δυνάμεις λεπτομερείς πληροφορίες, σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, που χρησιμοποιούν εναντίον των ρωσικών δυνάμεων. 

Αυτή η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών, έδωσε τη δυνατότητα στην Ουκρανία να καταρρίψει ένα ρωσικό μεταγωγικό αεροπλάνο, μεταφέροντας εκατοντάδες ρωσικά στρατεύματα. Η «μαζική και άνευ προηγουμένου επιχείρηση ανταλλαγής πληροφοριών με έναν εταίρο εκτός ΝΑΤΟ» μπορεί, για άλλη μια φορά, να αμφισβητήσει σοβαρά τη λέξη «πληρεξούσιος». Ένας πρώην ανώτερος αξιωματούχος των πληροφοριών που γνωρίζει την κατάσταση είπε στο NBC, ότι «υπήρξαν πολλές πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο που μοιράστηκαν όσον αφορά πράγματα, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για συγκεκριμένη στόχευση των ρωσικών δυνάμεων».

Διευρυμένοι στόχοι

Δεν είναι απλώς ότι ο πόλεμος έγινε μεγαλύτερος και πιο άμεσος, έγινε μεγαλύτερος και πιο φιλόδοξος. Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρους δήλωσε στις 28 Απριλίου, την ίδια μέρα που το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τον μακροχρόνιο πόλεμο, ότι οι ρωσικές δυνάμεις πρέπει να απωθηθούν «από ολόκληρη την Ουκρανία». Όπως τόνισε το BBC, αυτό σημαίνει όχι απλώς την απώθηση της ρωσικής εισβολής – τον ​​αρχικά δηλωμένο σκοπό της υποστήριξης της Ουκρανίας – αλλά ίσως ακόμη και την απώθηση της Ρωσίας από την Κριμαία. Αυτή είναι μια επίθεση στη Ρωσία και αυτό που ο Πούτιν θα θεωρούσε την καταστροφή του ρωσικού κράτους. Αυτό θα μπορούσε, να οδηγήσει σε αδιανόητες ρωσικές απαντήσεις.

Όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ έκαναν πρόσφατα τις πιο σαφείς δηλώσεις τους σχετικά με τον εξελισσόμενο και διευρυνόμενο στόχο του πολέμου. Μετά τη συνάντηση που είχε ο ίδιος και ο Άντονι Μπλίνκεν με τον Ζελένσκι, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, όρισε τους πολεμικούς στόχους της Αμερικής ως επιθυμία να δει «τη Ρωσία αποδυναμωμένη σε βαθμό, που δεν θα μπορεί να κάνει τα πράγματα που έκανε στην εισβολή στην Ουκρανία». Αυτή η δήλωση, είναι η πιο ξεκάθαρη μέχρι σήμερα από υψηλόβαθμο αξιωματούχο των ΗΠΑ ότι, ο στόχος του πολέμου υπερβαίνει την υπεράσπιση της Ουκρανίας και περιλαμβάνει την αποδυνάμωση της Ρωσίας.

Το ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εμπλέκονται όλο και πιο άμεσα σε έναν πόλεμο με ολοένα και πιο επιθετικούς στόχους και μια ολοένα και πιο κινούμενη χρονική γραμμή με ελάχιστες ελπίδες για διαπραγματεύσεις, ενώ αγνοούν ξανά τις προειδοποιήσεις του Πούτιν, δημιουργεί μια ολοένα πιο επικίνδυνη και ανησυχητική κατάσταση και θα πρέπει για άλλη μια φορά να αποφευχθεί.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ