Ένοπλες Συρράξεις

Προσομοιωμένες πυρηνικές επιθέσεις! Ο Πούτιν έτοιμος να περάσει το μεγάλο πυρηνικό “κατώφλι”;

Αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Πρόεδρος  Πούτιν είπε ότι μετακινεί τις «αποτρεπτικές δυνάμεις» του - δηλαδή τα πυρηνικά όπλα - στο καθεστώς «καταπολέμησης ετοιμότητας».

Αυτό έχει εγείρει φόβους ότι, η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει «τακτικά» πυρηνικά όπλα - όχι έναν ολοκληρωτικό πυρηνικό πόλεμο, αλλά θα είναι μια δραματική εξέλιξη.

Η Ρωσία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι, οι δυνάμεις της είχαν εξασκήσει προσομοιωμένες πυρηνικές επιθέσεις στον δυτικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, εν μέσω της στρατιωτικής εκστρατείας της Μόσχας στην Ουκρανία.

Η ανακοίνωση ήρθε την 70ή ημέρα της στρατιωτικής δράσης της Μόσχας στη φιλοδυτική χώρα, με χιλιάδες νεκρούς και περισσότερους από 13 εκατομμύρια εκτοπισμένους στη χειρότερη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μετά την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, ο Ρώσος Πρόεδρος  Πούτιν έχει κάνει κρυφές απειλές, υπονοώντας την προθυμία να αναπτύξει τα τακτικά πυρηνικά όπλα της Ρωσίας.

Κατά τη διάρκεια των πολεμικών ασκήσεων της Τετάρτης στον θύλακα της Βαλτικής Θάλασσας, που βρίσκεται μεταξύ των μελών της ΕΕ, Πολωνίας και Λιθουανίας, η Ρωσία εξασκούσε προσομοιωμένες «ηλεκτρονικές εκτοξεύσεις» κινητών βαλλιστικών πυραύλων Iskander, ικανών για πυρηνική ενέργεια, ανέφερε σε δήλωση το υπουργείο Άμυνας.

Οι ρωσικές δυνάμεις εξασκήθηκαν σε  μεμονωμένα και πολλαπλά πλήγματα σε στόχους που μιμούνται εκτοξευτές πυραυλικών συστημάτων, αεροδρόμια, προστατευμένες υποδομές, στρατιωτικό εξοπλισμό και θέσεις διοίκησης ενός εικονικού εχθρού, ανέφερε η δήλωση.

Μετά την πραγματοποίηση των «ηλεκτρονικών» εκτοξεύσεων, το στρατιωτικό προσωπικό πραγματοποίησε ελιγμό, «για να αλλάξει θέση προκειμένου να αποφύγει πιθανά αντίποινα», πρόσθεσε το υπουργείο Άμυνας.

Οι μονάδες μάχης εξάσκησαν επίσης «ενέργειες σε συνθήκες ραδιενέργειας και χημικής μόλυνσης». Στις ασκήσεις συμμετείχαν περισσότεροι από 100 στρατιωτικοί.

Η Ρωσία έθεσε τις πυρηνικές δυνάμεις σε κατάσταση συναγερμού, λίγο μετά την αποστολή στρατευμάτων από τον Πούτιν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου .

Ο αρχηγός του Κρεμλίνου, έχει προειδοποιήσει για «αστραπιαία» αντίποινα εάν η Δύση παρέμβει άμεσα στη σύγκρουση της Ουκρανίας.

Παρατηρητές λένε ότι τις τελευταίες ημέρες, η κρατική τηλεόραση της Ρωσίας προσπάθησε να κάνει τη χρήση πυρηνικών όπλων πιο «εύγευστη» για το κοινό.

«Εδώ και δύο εβδομάδες, ακούμε από τις τηλεοπτικές μας οθόνες ότι πρέπει να ανοίξουν τα πυρηνικά σιλό», δήλωσε την Τρίτη. ο εκδότης της ρωσικής εφημερίδας και βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Ντμίτρι Μουράτοφ .

Τι είναι τα τακτικά πυρηνικά όπλα;

Τα τακτικά πυρηνικά όπλα. είναι εκείνα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σχετικά μικρές αποστάσεις.

Αυτό τα διακρίνει από τα «στρατηγικά» πυρηνικά όπλα. Στον Ψυχρό Πόλεμο, αυτές ήταν οι βόμβες που οι δύο υπερδυνάμεις, οι ΗΠΑ και η Σοβιετική Ένωση, μπορούσαν να εκτοξεύσουν σε μεγάλες αποστάσεις η μια στην πατρίδα της άλλης.

Ο όρος «τακτική» ενσωματώνει ωστόσο πολλούς τύπους όπλων, συμπεριλαμβανομένων μικρότερων βομβών και πυραύλων που χρησιμοποιούνται ως όπλα «πεδίου μάχης».

Τι τακτικά πυρηνικά όπλα διαθέτει η Ρωσία;

Η Ρωσία πιστεύεται ότι έχει περίπου 2.000 τακτικά πυρηνικά όπλα .

Αυτά μπορούν να τοποθετηθούν σε διάφορους τύπους πυραύλων. που χρησιμοποιούνται συνήθως για την παράδοση συμβατικών εκρηκτικών.

Μπορούν ακόμη και να εκτοξευθούν. ως βλήματα πυροβολικού σε πεδίο μάχης. Έχουν επίσης αναπτυχθεί για αεροσκάφη και πλοία - για παράδειγμα τορπίλες και φορτίσεις βάθους για να στοχεύουν υποβρύχια.

Αυτές οι κεφαλές πιστεύεται ότι βρίσκονται σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης, αντί να έχουν αναπτυχθεί και είναι έτοιμες για εκτόξευση.

Αλλά μια ανησυχία είναι ότι. η Ρωσία θα μπορούσε να είναι πιο πρόθυμη να χρησιμοποιήσει μικρότερα τακτικά όπλα από μεγαλύτερους στρατηγικούς πυραύλους.

"Μπορεί να μην το βλέπουν ότι ξεπερνά αυτό το μεγάλο πυρηνικό κατώφλι. Θα μπορούσαν να το δουν ως μέρος των συμβατικών δυνάμεών τους", λέει η Δρ Πατρίσια Λιούις, επικεφαλής του διεθνούς προγράμματος ασφάλειας στη δεξαμενή σκέψης Chatham House.

Πόσο ισχυροί είναι;

Τα τακτικά πυρηνικά όπλα ποικίλλουν πάρα πολύ σε μέγεθος και ισχύ. Το μικρότερο μπορεί να είναι ένα κιλότόνο ή λιγότερο, (που ισοδυναμεί με χίλιους τόνους εκρηκτικού TNT), οι μεγαλύτεροι ίσως όσο 100 κιλοτόνοι.

Τα αποτελέσματα θα εξαρτηθούν από το μέγεθος της κεφαλής, το πόσο πάνω από το έδαφος εκρήγνυται και το τοπικό περιβάλλον.

Αλλά για σύγκριση, η ατομική βόμβα που σκότωσε περίπου 146.000 ανθρώπους στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ήταν 15 κιλοτόνων.

Τα μεγαλύτερα στρατηγικά όπλα της Ρωσίας, πιστεύεται ότι είναι τουλάχιστον 800 κιλοτόνων.

Ο Πρόεδρος Πούτιν, έχει κάνει περισσότερες από μία αναφορές στα πυρηνικά όπλα της Ρωσίας, προφανώς για να προσπαθήσει να δημιουργήσει μια αίσθηση φόβου.

Οι κατάσκοποι των ΗΠΑ το βλέπουν ως ένα μήνυμα προς τη Δύση, να την πείσουν να μην επέμβει περισσότερο στην Ουκρανία, όχι ως ένδειξη ότι σχεδιάζει πυρηνικό πόλεμο.

Αλλά άλλοι ανησυχούν ότι παρόλο που οι πιθανότητες είναι μικρές, είναι πιθανό η Ρωσία, υπό ορισμένες συνθήκες, να μπει στον πειρασμό να χρησιμοποιήσει ένα μικρότερο τακτικό όπλο στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν ισχυρίζεται ότι η Ουκρανία είναι μέρος της Ρωσίας, επομένως η χρήση πυρηνικών όπλων στο έδαφός της φαίνεται περίεργη. Η ίδια η Ρωσία, είναι κοντά και «οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα σύνορα», προειδοποιεί η Patricia Lewis.

Η μόνη φορά που χρησιμοποιήθηκαν πυρηνικά όπλα σε σύγκρουση, ήταν από τις ΗΠΑ στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου εναντίον της Ιαπωνίας. Θα ήθελε ο Πούτιν, να γίνει ο πρώτος ηγέτης που θα σπάσει τα ταμπού και θα τα χρησιμοποιήσει;

Κάποιοι ανησυχούν ότι, έχει δείξει προθυμία να κάνει πράγματα που άλλοι πίστευαν ότι δεν θα έκανε. 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ