Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Η σημασία της καταστροφής του Ουκρανικού δικτύου μεταφορών για την εξέλιξη του πολέμου-Πώς θα επηρεαστούν οι επιχειρήσεις στο Ντονμπάς;

"Ο πόλεμος των μεταφορών ενάντια στις προμήθειες από τη Δύση δεν έχει ακόμη ξεκινήσει" , είναι ο τίτλος άρθρου-ανάλυσης ρωσικού ΜΜΕ με πληροφόρηση από το ΥΠΑΜ της χώρας του, κυριότερα σημεία του οποίου είναι τα εξής:

"Η καθυστέρηση της καταστροφής της υποδομής μεταφορών της Ουκρανίας κοστίζει ακριβά στα ρωσικά στρατεύματα, τα οποία  φαίνεται ότι άρχισαν να χτυπούν κόμβους μεταφορών, αλλά αυτό δεν επηρέασε θεμελιωδώς την κατάσταση αναφορικά με  την παράδοση μεγάλης κλίμακας δυτικής στρατιωτικής βοήθειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιπλέον, αν κρίνουμε από τις αυξημένες επιθέσεις στο έδαφος της Ρωσίας, όπλα και drones παραδίδονται στις Ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις στο  Kharkov.

Γενικά, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας μέχρι στιγμής, με τη βοήθεια ενός εκτεταμένου δικτύου ουκρανικών σιδηροδρόμων, λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα πυρομαχικά και μέρος της στρατιωτικής βοήθειας από τη Δύση στην πρώτη γραμμή των επιχειρήσεων. 

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η μεταφορά των ουκρανικών στρατευμάτων. Επιπλέον, η Ουκρανία διαθέτει σημαντικό  ανθρώπινο  ταμιευτήρα , το δυναμικό του οποίου υπολογίζεται σε τουλάχιστον 5,5 εκατομμύρια άτομα.

Ως εκ τούτου, οι παραδόσεις από τις χώρες του ΝΑΤΟ μιας πραγματικά τεράστιας ποσότητας όπλων και πυρομαχικών επιτρέπουν στο Κίεβο να αναπληρώσει τις σημαντικές απώλειές του και να εξοπλίσει τους νεοσύλλεκτους με όλα τα απαραίτητα. Γι' αυτό η "ειδική επιχείρηση"  μπορεί  να διαρκέσει για πολύ.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος γενικής κινητοποίησης που είχε ήδη πραγματοποιηθεί, το Κίεβο έβαλε κάτω από τα όπλα πάνω από 900 χιλιάδες άτομα, εκ των οποίων οι 400 χιλιάδες έλαβαν εμπειρία μάχης στο ATO / JFO.

Επί του παρόντος, η εκπαίδευση νεοσυλλέκτων και η δημιουργία νέων ταγμάτων και ο ανεφοδιασμός των ταξιαρχιών είναι σε πλήρη εξέλιξη σε κέντρα εκπαίδευσης στα δυτικά της χώρας, καθώς και στην Πολωνία και τη Γερμανία. Η εκπαίδευση μάχης για νεοσύλλεκτους και βετεράνους των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας πραγματοποιείται με τη συμμετοχή ξένων εκπαιδευτών. Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπλέκουν ειδικούς από την Εθνοφρουρά τους. Η Γερμανία διδάσκει τον ουκρανικό στρατό να χρησιμοποιεί γερμανικά τεθωρακισμένα οχήματα. Εμπειρογνώμονες από τις βρετανικές ειδικές δυνάμεις (εκπαιδευτές από το 22ο σύνταγμα SAS), γερμανικές ειδικές δυνάμεις από το KSK, καθώς και εκπαιδευτές για  σαμποτάζ από άλλες χώρες εκπαιδεύουν ουκρανικές ομάδες δολιοφθοράς (DRGs), οι οποίες θα επιχειρούν πίσω από τις ρωσικές γραμμές.

Γενικά, η Δύση, εκτός από τις παραδόσεις στην Ουκρανία εξοπλισμού και όπλων της σοβιετικής περιόδου, άρχισε να μεταφέρει όπλα τύπου ΝΑΤΟ στο Κίεβο, από τανκ μέχρι φορητά όπλα και πυρομαχικά για πυροβολικό,  πολυβόλα κ.λπ. .

Οι κύριοι κόμβοι όπου συγκεντρώνονται τα δυτικά όπλα ,είναι τα αεροδρόμια των πολωνικών πόλεων Lublin και Rzeszow. Η περαιτέρω μεταφορά τους πραγματοποιείται με οδικές και σιδηροδρομικές μεταφορές μέσω των περιοχών Volyn και Lvov. Αυτές οι «αιμοφόρες αρτηρίες» θα πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης προσοχής από τις Ένοπλες Δυνάμεις της RF.

Μας φτάνουν αποσπασματικές πληροφορίες για την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης νέων στρατευμάτων στη δυτική Ουκρανία.

Έτσι, έγινε γνωστό ότι στο 184ο εκπαιδευτικό κέντρο ολοκληρώνεται η στελέχωση της 65ης  μηχανοκίνητης ταξιαρχίας, η οποία αυτή τη στιγμή διαθέτει ήδη 3.500 βετεράνους με την εκ περιτροπής απομάκρυνση  τους από την πρώτη γραμμή στα μετόπισθεν και αντικατάστασή τους με  νεοσύλλεκτους.

Μετά, σιδηροδρομικώς, θα προωθηθεί στο μέτωπο. Παρεμπιπτόντως, η  συδηροδρομική γραμμή  Yavoriv λειτουργεί επίσης σε πλήρη ισχύ και χωρίς "ενόχληση". 

Ανέγγιχτο από τη ρωσική αεροπορία, το ουκρανικό σύστημα σιδηροδρομικών μεταφορών κατέστησε δυνατή την παροχή στρατιωτικής βοήθειας από την Πολωνία, τη Σλοβακία και τη Ρουμανία, την οποία παρείχαν τουλάχιστον είκοσι χώρες του ΝΑΤΟ.

Οι ενισχύσεις από τη Δύση προς τον Ουκρανικό στρατό τον τελευταίο καιρό

Από τις ΗΠΑ ,200 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού M113, ισάριθμα ΤΟΜΑ, 300 περιφερόμενα πυρομαχικά drones,  212 UAV αναγνώρισης και επίθεσης, 86 οβίδες M777 155 mm, περίπου 20 ελικόπτερα Mi-17, 12 ραντάρ διαφόρων τύπων, φορητά αντιαρματικά και αντιαεροπορικά όπλα κατά χιλιάδες.

Η Τουρκία αναπληρώνει συνεχώς τον ουκρανικό στόλο Bayraktar, είναι γνωστό ότι 16 οχήματα μεταφέρθηκαν πρόσφατα.

Η Πολωνία έστειλε στο Κίεβο περισσότερα από 200 άρματα μάχης T-72M1, περισσότερους από εκατό πυραύλους R-73, 60 BMP1, 20 αυτοκινούμενα πυροβόλα Gvozdika, ισάριθμα Grad MLRS και ούτω καθεξής.

Η Γαλλία έχει ήδη προμηθεύσει τις Ένοπλες Δυνάμεις με μεγάλο αριθμό εκτοξευτών χειροβομβίδων και 12 αυτοκινούμενα πυροβόλα Caesar.

Η Εσθονία παρέδωσε στην Ουκρανία μιάμιση πυροβολαρχια οβιδοβόλων  D-30 των 122 mm, φορητά όπλα και πυρομαχικά.

Η Μεγάλη Βρετανία έστειλε τεθωρακισμένα οχήματα, πυραυλικά όπλα, φορητά όπλα και ούτω καθεξής στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.

Η Τσεχική Δημοκρατία, η Σλοβακία, η Κροατία, η Ρουμανία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Βουλγαρία και άλλες χώρες, προέβησαν σε  παραδόσεις όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού. Το κύμα όπλων που έρχεται χωρίς αμφιβολία στο Κίεβο μπορεί να χαρακτηριστεί κολοσσιαίο.

Τώρα το Κίεβο απαιτεί πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς και drones με κατευθυνόμενα πυρομαχικά ακριβείας από τους χορηγούς του.

Αξίζει να ληφθεί υπόψη ότι ατ τουρκικά drone Μπαϊρακτάρ προκαλούν πολλά προβλήματα στα ρωσικά στρατεύματα και ναυτικό.

Πραγματοποιήθηκαν τολμηρές επιθέσεις με τη βοήθεια drones στις στρατιωτικές δυνάμεις μας  στο Snake Island. Σκοπός τους  είναι να καταστραφεί εντελώς ο σταθμός ραντάρ και οι δυνάμεις maw  εκεί, προκειμένου να στερηθεί η Ρωσία από τον έλεγχο του εναέριου χώρου της νότιας Ουκρανίας και να ξεμπλοκάρει το λιμάνι της Οδησσού.

Αλλά τα πιο δυσάρεστα νέα για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι η υιοθέτηση από το Κογκρέσο των ΗΠΑ του νόμου Lend-Lease του 1941, σύμφωνα με τον οποίο η χρηματοδότηση της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία δεν θα έχει περιορισμούς.

Και αυτός είναι ένας σοβαρός λόγος για τον οποίο οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας πρέπει να βρουν επειγόντως έναν τρόπο να σταματήσουν τη Δύση να προμηθεύει όπλα στο Κίεβο.

Η καταστροφή έξι υποσταθμών έλξης (ΤΡ) από πυραύλους κρουζ στις περιοχές των σιδηροδρομικών σταθμών Krasnoe, Zdolbunov, Zhmerynka, Berdichev, Kovel και Korosten δημιούργησαν δυσκολίες στη στρατιωτική μεταφορά των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, αλλά αυτό δεν οδήγησε σε παράλυση στο μέτωπο των μεταφορών.

Πρώτον, αυτοί οι κόμβοι έχουν ένα εκτεταμένο δίκτυο και μπορείτε πάντα να παρακαμφούν  τα λκατεστραμμένα τμήματα.

Δεύτερον, η Ukrzaliznitsa μπορεί εύκολα να χρησιμοποιήσει ατμομηχανές ντίζελ  σε τμήματα που δεν ενεργοποιούνται.

Για την αξιόπιστη παρεμπόδιση της μεταφοράς φορτίου, είναι απαραίτητο να καταστραφούν περίπου 20 σταθεροί σιδηροδρομικοί υποσταθμοί και ένας κινητός.

Οι τοποθεσίες τους και ακόμη και οι ακριβείς γεωγραφικές συντεταγμένες υποδείχθηκαν από το κανάλι Rybar:

Αξίζει να προστεθεί στα παραπάνω ότι η καταστροφή των υποσταθμών  δεν θα οδηγήσει σε αξιόπιστη πλήρη απόφραξη του ουκρανικού σιδηροδρομικού δικτύου.

Επιπλέον, μην ξεχνάτε ότι η μεταφορά μπορεί να πραγματοποιηθεί τόσο σε αυτοκινητόδρομους όσο και σε τοπικούς δρόμους.

Για να σταματήσει επιτέλους η παροχή όπλων και πυρομαχικών στα ουκρανικά στρατεύματα, καθώς και η ανανέωση των δυνάμεών τους  με "φρέσκα" στρατεύματα,  θα πρέπει να αναγκαστούν να κινηθούν με καθυστέρηση στην υπέρβαση των υδάτινων κωλυμμάτων  λόγω κατεστραμμένων γεφυρών.

Διαφορετικά, η ειδική επιχείρηση μπορεί να διαρκέσει πολύ, πάρα πολύ, και να μας κοστίσει μεγάλες απώλειες.

Ναι, το έργο της εξάλειψης του συστήματος μεταφορών της Ουκρανίας είναι πολύ χρονοβόρο, αλλά εφικτό.

Πρόκειται για εργασία για την Αεροπορία Μεγάλης Απόδοσης της VSK RF, στα οπλοστάσια της οποίας υπάρχουν τεράστια αποθέματα αεροπορικών βομβών ,ακόμη Σοβιετικής κατασκευής, διαφόρων διαμετρημάτων.

Η αξιοποίησή τους , πρώτον, θα καταστήσει δυνατό τον καθαρισμό των αποθηκών από σκουπίδια.

Δεύτερον, η επιμελητεία της δυτικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία θα παραλύσει αξιόπιστα.

Τι απαιτείται για την ολοκλήρωση αυτής της εργασίας; Προφανώς, πολιτική βούληση.

Είναι απαραίτητο να ξεκινήσει αυτή η εργασία από τις δυτικές περιοχές της χώρας.

Στο αρχικό στάδιο, αξίζει να απενεργοποιήσετε σχεδόν όλες τις γέφυρες στις περιοχές Lviv, Volyn, Ivano-Frankivsk, Chernivtsi, Vinnitsa και στη δυτική λωρίδα της περιοχής της Οδησσού. Με άλλες περιοχές θα είναι δυνατό να περιμένουμε λίγο. Και ο πρώτος στόχος θα πρέπει να είναι η σήραγγα Beskydy στην περιοχή Lviv, η οποία θα καταστήσει δυνατή τη διακοπή της παροχής στρατιωτικής βοήθειας από τη Σλοβακία.

Είναι απαραίτητο να εξαλειφθεί η γέφυρα του ποταμού Vereshitsa στο Kamenobrod, μια άλλη στο Stry, μια άλλη στο Zavady, στον ποταμό Mlynovka, μια τρίτη στο Gornyak, στον ποταμό Rata, η επόμενη στο Sambor στον Δνείστερο. Ποταμός και άλλο ένα στο Khlopchitsy στον ποταμό Strvyazh.

Υπάρχουν δύο ακόμη γέφυρες, πέρα ​​από τον ποταμό Gologorka στο Kotul και κάτω από τη δεξαμενή Krasnensky στον ομώνυμο οικισμό. Στην περιοχή Volyn, όλες οι γέφυρες του ποταμού Stokhid στο Goloby, Zayachovka, η  γέφυρα στο Gulyovka, κατά μήκος του ποταμού Turiya στο Kovel και Volya, στη Romashkovka, κατά μήκος του ποταμού Putilovka πρέπει να καταστραφούν.

Στην περιοχή Ivano-Frankivsk, όλες οι γέφυρες στην Bystritsa Nadvoryanskaya θα πρέπει να καταστραφούν ξεκινώντας από την επαρχιακή πόλη, πέρα ​​από τον ποταμό Lomnica στο Rivne. Και υπάρχει μια γέφυρα στον ποταμό Prut στο Sniatyn. Ένα άλλο πέρα ​​από τον ποταμό Tyr δίπλα στον Kuznetsovsky. Στην περιοχή της Οδησσού, οι γέφυρες του Δνείστερου βρίσκονται στο Mayaki, οι άλλες στη Zatoka. Στην περιοχή Vinnitsa - γέφυρες κατά μήκος του Δνείστερου - στο Mogilev Podolsky, Yampol. Στην περιοχή Chernivtsi υπάρχουν γέφυρες στον ποταμό Prut: δύο στο ίδιο το Chernivtsi και μία στη Glinitsa. Στον ποταμό Cheremosh - στη Vazhnitsa και κοντά στο Podzakharichi. Και  ακόμα πέρα ​​από τον ποταμό Siret στο Cherepkovtsy και πέρα ​​από τον ποταμό Stalinesti στο Negrintsy. Μια γέφυρα κατά μήκος του Δνείστερου στο Makarovka.

Σκόπιμα απαρίθμησα τα πάντα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε ο αναγνώστης να συνειδητοποιήσει ότι το έργο της παράλυσης του συστήματος μεταφορών της Ουκρανίας, η διακοπή της παροχής δυτικής στρατιωτικής βοήθειας είναι πολύ επίπονη.

Αλλά οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν έχουν άλλη επιλογή εάν η Ρωσία δεν θέλει πόλεμο για πολλά χρόνια ακόμα. Τα χτυπήματά μας  θα πρέπει να γίνονται κυρίως στις δυτικές περιοχές της Ουκρανίας.

Όσον αφορά τις υποδομές μεταφορών των κεντρικών και ανατολικών περιοχών της Ουκρανίας, υπάρχει διαφορετική προσέγγιση. Δεν έχει νόημα να ανατινάζονται τα πάντα στους κόμβους μεταφορών.

Θα είναι χρήσιμοι στον ρωσικό στρατό κατά τη διάρκεια της επίθεσης, εκτός εάν, φυσικά, οι ίδιοι οι Ουκρανοί έχουν χρόνο να τους καταστρέψουν"

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι οι Ρώσοι αναγνωρίζουν πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία θα διαρκέσουν σε μάκρος λόγω του πακτωλού πολεμικού υλικού και  στρατιωτικής βοήθειας που συρρέει από την Δύση στην Ουκρανία, η οποία μάλιστα αναμένεται να ενταθεί και όχι να μειωθεί στη συνέχεια. 

Ως λύση σε αυτό οι Ρώσοι βλέπουν την καταστροφή του δικτύου μεταφορών της Ουκρανίας από τη Δύση προς την Ανατολή, μέσω του οποίου προωθούνται σιδηροδρομικώς πρωτίστως και οδικώς δευτερευόντως, εφόδια-υλικά-ολικά συστήματα και  ουκρανικό στρατιωτικό προσωπικό στην πρώτη γραμμή του μετώπου. 

Γίνεται μάλιστα εκτενής αναφορά από τους Ρώσους  ότι η καταστροφή μόνο του σιδηροδρομικού δικτύου, δεν επαρκεί για να αποκόψει τη ροή των παραπάνω από την Δυτική στην Ανατολική Ουκρανία και για αυτό απαιτείται η καταστροφή γεφυρών του Δνείπερου  ποταμού πρωτίστως αλλά και άλλων κρίσιμων για τις μεταφορές γεφυρών.

Υπενθυμίζουμε ότι  σε πρόσφατο άρθρο μας είχαμε αναφερθεί , για ποιους λόγους οι Ρώσοι δεν καταστρέφουν τις στρατηγικής σημασίας γέφυρες στον Δνείπερο ποταμό. 

Ωστόσο αυτό εκτιμούμε ότι μπορεί να αλλάξει, αναλόγως της εξέλιξης των επιχειρήσεων στο Ντονμπάς, αφού αν οι Ρωσικές Δυνάμεις, των οποίων η συγκέντρωση και αναδιοργάνωση φαίνεται να έχει ολοκληρωθεί σχεδόν, δεν επιτύχουν να διασπάσουν τις Ουκρανικές γραμμές άμυνας , τότε θεωρούμε ότι θα προβούν σε καταστροφή τους, σε μια προσπάθεια να διακόψουν τον ανεφοδιασμό τους σε τρόφιμα, καύσιμα, πυρομαχικά, οπλικά συστήματα από τη Δύση και εφεδρικές δυνάμεις. 

Επίσης αν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των ρωσικών δυνάμεων ευοδωθούν στο Ντονμπάς, τότε αναμένουμε οι  Ουκρανοί να είναι εκείνοι οι οποίοι θα επιχειρήσουν να τις κρατήσουν άθικτες αρχικά, μέχρις ότου τα υπολείματα του στρατού τους από την περιοχή του Ντονμπάς και γενικότερα την Ανατολική Ουκρανία διεκπεραιωθούν στην Δυτική Ουκρανία με ασφάλεια. 

Στη συνέχεια οι Ουκρανοί θα είναι εκείνοι που θα επιχειρήσουν να τις καταστρέψουν, προκειμένου να αναχαιτίσουν τη Ρωσική προέλαση προς Δυσμάς. 

Κλείνω λέγοντας ότι σε αυτή την περίπτωση δεν αποκλείεται η Ρωσία να προσπαθήσει να εμποδίσει την καταστροφή των γεφυρών, προκαταλαμβάνοντας κάποιες από αυτές με αλεξιπτωτιστές και ειδικές δυνάμεις, με σκοπό των εγκλωβισμό των Ουκρανικών δυνάμεων στην Ανατολική Ουκρανία. 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ