Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Άγρια καζούρα από τουρκικό think tank για την ρωσική στρατηγική στην Ουκρανία

Ο Καλίν, το δεξί χέρι του Ερντογάν συναντήθηκε με τον ουκρανό πρόεδρο. Τουρκικά Bayraktar έκαναν κατάδειξη στόχου κατά την προσβολή του ρωσικού καταδρομικού Μόσκβα και χθες πάλι τουρκικής προέλευσης μη επανδρωμένα αεροσκάφη bayraktar πιστώθηκαν την καταστροφή δύο ταχύπλοων της Ρωσίας στα ανοιχτά του νησιού των φιδιών στην Ουκρανία.

Πως λοιπόν βλέπουν τον πόλεμο στην Ουκρανία στην Άγκυρα; Την απάντηση δίνει μια ανάλυση του καθηγητή Μουράτ Γιεσίλτας, διευθυντή Ερευνών Ασφαλείας στη SETA. Του μεγαλύτερου και πλέον φιλοκυβερνητικού think tank στην Τουρκία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Πέρασαν 58 ημέρες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και έχει καταστεί επιτακτική ανάγκη να γίνει μια ολοκληρωμένη ανάλυση. Από σήμερα μπορούμε να πούμε ότι έχουν έρθει στο προσκήνιο τα ακόλουθα θέματα» γράφει ο Γιεσίλτας και συνεχίζει:.

«Το πρώτο θέμα είναι η στρατιωτική αποτυχία της Ρωσίας. Φαίνεται ότι το αρχικό επιχειρησιακό σχέδιο της Ρωσίας δεν μπορούσε να εφαρμοστεί πλήρως ούτε άλλα σχέδια ή σχέδια δεν ήταν δυνατόν να τεθούν σε εφαρμογή σε περίπτωση αποτυχίας του σχεδίου.

Ειδικά την πρώτη ημέρα της στρατιωτικής επίθεσης, το γεγονός ότι ο έλεγχος του αεροδρομίου Gostomel δεν μπόρεσε να εξασφαλιστεί πλήρως παρά το επιτυχημένο χτύπημα στρατιωτικών στόχων στην Ουκρανία, εμπόδισε τη σωστή λειτουργία των ρωσικών γραμμών εφοδιασμού και επιμελητείας στην Ουκρανία. Αυτή η κατάσταση έκανε τις ρωσικές δυνάμεις να υποστούν μεγάλες απώλειες από την πρώτη κιόλας μέρα του πολέμου.

Παρά την εστίαση σε τέσσερις κύριες στρατηγικές περιοχές από την αρχή της στρατιωτικής επίθεσης, η Ρωσία δεν ήταν επιτυχής σε περιοχές όπως το Κίεβο και το Χάρκοβο, οι οποίες ήταν πιθανό να αλλάξουν την έκβαση του πολέμου. Υπήρξε ένας πολύ μεγάλος αγώνας στη Μαριούπολη αλλά μετά την πλήρη καταστροφή της πόλης, οι Ρώσοι μπόρεσαν να πάρουν εν μέρει τον έλεγχο.

Στις περιοχές Χερσώνα και Μελιτόπολη, ο πόλεμος εξελίχθηκε στην αντίθετη κατεύθυνση από ό,τι αναμενόταν για τη Ρωσία. Σε περιοχές όπως το Κίεβο, το Τσερνίχιβ, το Σούμι, το Ιρπίν και το Χάρκοβο, οι ρωσικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να αποσυρθούν. Λαμβάνοντας υπόψη τον χρόνο που απομένει, φαίνεται ότι η στρατιωτική αποτελεσματικότητα του ρωσικού στρατού στο πεδίο είναι ασθενής και δυσκολεύεται να εφαρμόσει τυπικές διαδικασίες επιχείρησης. Από την άλλη, γίνεται κατανοητό ότι η Ρωσία, η οποία δεν κατάφερε να τηρήσει τις αρχές των κοινών επιχειρήσεων, δεν μπόρεσε να επιτύχει αεροπορικό έλεγχο και υπεροχή, δεν μπόρεσε να είναι αποτελεσματική στον προπαγανδιστικό πόλεμο.

Η απώλεια του καταδρομικού πλοίου "Μόσχα", του πιο σημαντικού στοιχείου και της καρδιάς του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα, την 51η ημέρα του πολέμου, επέφερε βαρύ πλήγμα στο στρατιωτικό κύρος της Ρωσίας καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου. Τα στρατιωτικά προβλήματα και αποτυχίες στο έδαφος ανάγκασαν τη Ρωσία να αναθεωρήσει τα ουκρανικά της σχέδια.

Το νέο σχέδιο είναι να ελεγχθεί πλήρως η περιοχή του Ντονμπάς και να διαχωριστούν οι εδώ δημοκρατίες από την Ουκρανία. Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα σχετικά με τη Ρωσία είναι ότι η οικονομική της ανθεκτικότητα έχει αποδυναμωθεί. Τα βαριά και ολοκληρωμένα οικονομικά εμπάργκο προκάλεσαν βαθιές επιπτώσεις και προκάλεσαν μεγάλη πίεση στη Ρωσία.

Αυτή η κατάσταση θα προκαλέσει την εμβάθυνση της οικονομικής κρίσης βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα κάνει τη Ρωσία να είναι μια αδύναμη οικονομία στην παγκόσμια κατανομή ισχύος. Σε μια εποχή που ο πόλεμος εισέρχεται σε μια νέα φάση, η Ρωσία μπορεί να κερδίσει μόνο στρατιωτικά κέρδη αλλά θα αντιμετωπίσει μεγαλύτερες προκλήσεις όσον αφορά τις στρατηγικές συνέπειες.»

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ