Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Τα δελφίνια του Πούτιν! Στρατιά θαλάσσιων θηλαστικών σε ρωσική ναυτική βάση στη Σεβαστούπολη (Εικόνα-Βίντεο)

Σύμφωνα με ουκρανικές και φιλο-ουκρανικές πηγές, δορυφορικές εικόνες μπορεί να αποκάλυψαν ότι τα δελφίνια που εκπαιδεύτηκαν από το ρωσικό ναυτικό έχουν αναπτυχθεί στην είσοδο του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία.

Τα δελφίνια έχουν εκπαιδευτεί να επιτίθενται σε εχθρικούς βατραχανθρώπους και όπως γράφαμε νωρίτερα στο Πενταπόσταγμα, αυτά έχουν αναπτυχθεί από τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα.

Εκπαιδευμένα δελφίνια έχει αναπτύξει η Μόσχα στη ναυτική βάση της στη Μαύρη Θάλασσα, πιθανώς για να προστατέψει τον στόλο της από υποβρύχιες επιθέσεις, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση δορυφορικών εικόνων τα πορίσματα της οποίας δημοσιεύει η Guardian.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, το US Naval Institute (USNI) εξέτασε εικόνες που ελήφθησαν από δορυφόρο στη ναυτική βάση στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δύο περιφράξεις δελφινιών μεταφέρθηκαν εκεί τον Φεβρουάριο, όταν ξεκινούσε η ρωσική «στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει παρελθόν στην εκπαίδευση δελφινιών για στρατιωτικούς σκοπούς, και στη χρήση των έξυπνων θηλαστικών για την ανάκτηση αντικειμένων και την αποθάρρυνση δυτών του εχθρού.

Η ναυτική βάση της Σεβαστούπολης είναι εξαιρετικά σημαντική για τον Ρωσικό στρατό, καθώς βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της Κριμαίας, την οποία η Μόσχα προσάρτησε το 2014. Σύμφωνα με την ανάλυση του USNI, πολλά από τα ρωσικά πλοία που είναι αγκυροβολημένα εκεί, παρότι βρίσκονται εκτός εμβέλειας των πυραύλων, είναι πιθανώς ευάλωτα σε υποβρύχιες επιθέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και η Ουκρανία είχε εκπαιδεύσει στο παρελθόν δελφίνια σε ένα ενυδρείο κοντά στη Σεβαστούπολη, στο πλαίσιο ενός προγράμματος που ξεκίνησε τη σοβιετική εποχή και πέρασε στο περιθώριο τη δεκαετία του '90.

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, τόσο η Σοβιετική Ένωση όσο και οι ΗΠΑ ανέπτυξαν τεχνικές εκπαίδευσης των δελφινιών, εστιάζοντας σε μεγάλο βαθμό στις ικανότητες ηχοεντοπισμού τους, χάρη στις οποίες μπορούν να ανιχνεύουν αντικείμενα όπως υποβρύχιες νάρκες. Οι ΗΠΑ έχουν ξοδέψει τουλάχιστον 28 εκατομμύρια δολάρια για τη συντήρηση μιας «στρατιάς» δελφινιών και θαλάσσιων λεόντων - που επίσης μπορούν να εκπαιδευτούν- με στόχο τη χρήση τους σε συρράξεις.

Στον αρκτικό βορρά, ο βόρειος στόλος της Ρωσίας χρησιμοποιεί διαφορετικούς τύπους θαλάσσιων θηλαστικών. Οι φάλαινες και οι φώκιες Beluga, και οι δύο με βαριά στρώματα λίπους για να διατηρούνται ζεστές, προστατεύονται καλύτερα από το κρύο από τα δελφίνια που χρησιμοποιούνται στη Μαύρη Θάλασσα.

Η μονάδα της Αρκτικής έχει επίσης γίνει πιο ενεργή τα τελευταία χρόνια. Εγκαταστάσεις φαλαινών Beluga έχουν επίσης εγκατασταθεί στην Olenya Guba, τη μυστική ναυτική βάση της GUGI (Κύρια Διεύθυνση Έρευνας Βαθιάς Θαλάσσης). Η οργάνωση πληροφοριών πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνη για βασικά στοιχεία υποθαλάσσιας κατασκοπείας του ρωσικού στρατού.

Στις 23 Απριλίου 2019, μια εκπαιδευμένη φάλαινα beluga εμφανίστηκε στη βόρεια Νορβηγία. Με το παρατσούκλι «Hvaldimir» από τους ντόπιους, πιστεύεται ότι αυτή η φάλαινα δραπέτευσε από το πρόγραμμα του ρωσικού ναυτικού, σύμφωνα με το BBC.

Δεν είναι μόνο η Αρκτική που έχει δείξει σημάδια αυξημένης χρήσης ρωσικών θαλάσσιων θηλαστικών. Το 2018 τα δελφίνια του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας αναπτύχθηκαν για αρκετούς μήνες στη ναυτική βάση της Ρωσίας στη Μεσόγειο Θάλασσα στο Tartus της Συρίας, σύμφωνα με δορυφορικές φωτογραφίες. Οι εγκαταστάσεις που χρησιμοποιήθηκαν για αυτή την ανάπτυξη ήταν πολύ παρόμοια με αυτά που βρίσκονται επί του παρόντος στο λιμάνι της Σεβαστούπολης.

Δεν είναι σαφές εάν η Ουκρανία έχει σχεδιάσει κάποια πολεμική επιχείρηση κατά της Σεβαστούπολης. Αλλά τα δελφίνια θεωρούνται ευρέως από τους ναυτικούς αναλυτές ως μια αποτελεσματική άμυνα ενάντια στους δύτες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ