Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Financial Times: Ο Πούτιν εγκαταλείπει τις ελπίδες για συμφωνία με την Ουκρανία και στρέφεται στη στρατηγική αρπαγής γης

"Ο Πούτιν εγκαταλείπει τις ελπίδες για συμφωνία με την Ουκρανία και στρέφεται στη στρατηγική αρπαγής γης" , είναι ο τίτλος άρθρου- ανάλυσης των Financial Times.

Tα κυριότερα σημεία  του οποίου αναλύονται από το έγκριτο ΜΜΕ, όπως παρακάτω:

"Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν έχει χάσει το ενδιαφέρον του για μια διπλωματική προσέγγιση για τον τερματισμό του πολέμου του με την Ουκρανία και αντ 'αυτού είναι έτοιμος να καταλάβει όσο το δυνατόν περισσότερα εδάφη, σύμφωνα με πηγές κοντά στο θέμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Πούτιν, ο οποίος στο παρελθόν εξέταζε σοβαρά μια ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία αφού η Ρωσία υπέστη οπισθοδρομήσεις τον περασμένο μήνα, είπε στους συμμετέχοντες στις ειρηνευτικές προσπάθειες ότι δεν βλέπει προοπτικές για μια διευθέτηση, όπως ανέφεραν οι Financial Times (FT).

Ο Πούτιν πιστεύει ειλικρινά στις ανοησίες που ακούει στη ρωσική τηλεόραση και θέλει να κερδίσει πολλά», είπε ένα άτομο που είχε  συνομιλίες με τον Ρώσο ηγέτη.

Μόσχα και Κίεβο συμφώνησαν στο πρώτο τους προσχέδιο ανακοινώσεως σε συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη στα τέλη Μαρτίου. Ωστόσο, οι συνομιλίες σταμάτησαν αφού ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky κατηγόρησε τη Ρωσία ότι διαπράττει εγκλήματα πολέμου σε πόλεις όπως η Μπούχα και η Μαριούπολη.

Ο Πούτιν εξέφρασε επίσης την οργή του για τη βύθιση της Μόσχας, της ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας και είπε ότι οι ειρηνευτικές προσπάθειες βρίσκονται σε «αδιέξοδο», είπε άλλη πηγή στους FT.

«Υπήρχε ελπίδα για συμφωνία. Ο Πούτιν πήγαινε πέρα ​​δώθε. Πρέπει να βρει έναν τρόπο να βγει νικητής από αυτό», συνέχισε η πηγή.

Μετά τη βύθιση του Moskva, «Ο Πούτιν ήταν ενάντια στην υπογραφή οτιδήποτε.. ήταν ταπεινωτικό».

Σύμφωνα με τους FT, Ρώσοι και Ουκρανοί διαπραγματευτές εστίασαν σε μια συμφωνία που θα εγγυάται την ασφάλεια του Κιέβου εάν δηλώσει ουδετερότητα και εγκαταλείψει τις ελπίδες του να ενταχθεί στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, ο Πούτιν είπε στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ την Παρασκευή ότι τέτοιες συνομιλίες διακόπτονται επειδή η Ουκρανία «ύψωσε ένα τείχος».

Σύμφωνα με τους διαπραγματευτές, η νέα στάση του Πούτιν στη διπλωματία σημαίνει ότι η Ρωσία πιστεύει ότι μπορεί να καταλάβει περισσότερα ουκρανικά εδάφη.

Το Μεγάλο Σάββατο, ο Ζελένσκι είπε ότι επιθυμεί να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις εκτός εάν οι άνθρωποι στη Μαριούπολη συνεχίσουν να πεθαίνουν ή εάν οι ρωσικές αρχές στην περιοχή Χερσώνα διενεργήσουν αυτονομιστικό δημοψήφισμα."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται εν ολίγοις, οι ειρηνευτικές συνομιλίες δεν οδηγούν πουθενά σύντομα,επαληθεύοντας εκτιμήσεις  μας ότι ο Πούτιν θέλει ο πόλεμος να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι την 9η Μαϊου και βλέπουμε.

Ο λόγος είναι ότι θέλει  μέχρι τότε να νικήσει τους Ουκρανούς στο Ντονμπάς προκειμένου να "απελευθερώσει" τα εδάφη των Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, αντισταθμίζοντας την οδυνηρή απώλεια του MOSKVA και δείχνοντας στον ρωσικό λαό ότι πέτυχε μια μεγάλη νίκη, συννενώνοντας Κριμαία-Μαριούπολη-Αζοφική-Ντονμπάς.

Ο Πούτιν θέλει η 9η Μαίου να συνδεθεί για πάντα στη συνείδηση του Ρωσικού λαού με το όνομά του, αφού δεν θα γιορτάζεται μόνο η νίκη των Ρώσων κατά των ναζί στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και η νίκη της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Συνεπώς η "μητέρα των μαχών"  θα διεξαχθεί τις επόμενες ημέρες στο Ντονμπάς, η έκβαση της οποίας θα κρίνει όχι μόνο τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και το μέλλον του Πούτιν στην εξουσία.

Εκτίμησή μας είναι ότι όσο συνεχίζεται ο εξοπλισμός των Ουκρανών τόσο αυξάνονται οι απώλειες του Πούτιν, με αποτέλεσμα ο πόλεμος να γίνεται κοστοβόρος για τη Ρωσία σε αίμα-οπλικά συστήματα και χρήματα μέρα με τη μέρα.

Αυτό ενδεχομένως να ωθήσει τον Πούτιν να διαπραγματευθεί, πετυχαίνοντας να πάρει όσα εδάφη  μπόρεσε να κατακτήσει, όπως η Μαριούπολη  και ενδεχομένως το Ντονμπάς αν τελικά κατορθώσει και σε όση έκταση να καταλάβει.

Σε τέτοια περίπτωση θα είναι στο χέρι της Δύσης να "πείσει" τον Ζελένσκι για τον τερματισμό του πολέμου.

Ωστόσο, υπάρχει ο κίνδυνος εφόσον ο Ρώσος Πρόεδρος δεν πετύχει τους στόχους του να δώσει εντολή χρήσης των τακτικών πυρηνικών όπλων, οπότε η κατάσταση περιπλέκεται χωρίς δυνατότητα επιστροφής για τη Δύση, αφού  ή θα συνθηκολογήσει τότε η Ουκρανία, πράγμα που θα αποτελέσει μεγάλη νίκη για τον Πούτιν και ήττα για τον Δυτικό κόσμο, ή η Δύση θα απαντήσει ανάλογα, οπότε αλυσιδωτά η χρήση των τακτικών πυρηνικών όπλων θα μετατραπεί εύκολα σε χρήση Στρατηγικών πυρηνικών όπλων και άρα θα οδηγηθούμε στον Γ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τέλος, για την Ουκρανία , κάθε ημέρα πολέμου που περνάει, ισοδυναμεί και με ένα χρόνο αποκατάστασης των καταστροφών που αυτός προκαλεί.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ