Ένοπλες Συρράξεις

Προτεκτοράτο; Τρία βασικά συμπεράσματα από την αμερικανική υπουργική παρουσία στην Ουκρανία

Ο Ζελένσκι παρέδωσε στους Αμερικανούς το Σχέδιο Δράσης για την ενίσχυση των κυρώσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που αναπτύχθηκε από τον όμιλο Yermak-McFaul, και μίλησε για τη σημασία της πρόσβασης των ουκρανικών προϊόντων στην αγορά των ΗΠΑ.

Όσον αφορά τις ειρηνευτικές συνομιλίες, ο Ζελένσκι είπε ότι το Κίεβο βλέπει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως ηγέτη μεταξύ των μελλοντικών χωρών που εγγυώνται την ασφάλεια της Ουκρανίας.

"Οι ΗΠΑ ενισχύουν τη στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψη τους μετά την εισβολή" αναφέρει στην αρχή άρθρου του το Reuters, τα κυριότερα σημεία του οποίου είναι τα ακόλουθα:

"Πραγματοποιώντας την πρώτη επίσημη επίσκεψη των ΗΠΑ στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας πριν από δύο μήνες, ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ουάσιγκτον και ο υπουργός Άμυνας της υποσχέθηκαν πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων προηγμένων όπλων, και επιστροφή των απεσταλμένων των ΗΠΑ στο Κίεβο.

Σε μια επίσκεψη που είχε σκοπό να δείξει τη δυτική υποστήριξη, ο Υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken και ο Υπουργός Άμυνας Lloyd Austin συναντήθηκαν με τον Ουκρανό Πρόεδρο Volodomyr Zelenskiy και άλλους ανώτατους αξιωματούχους στο Κίεβο αργά την Κυριακή, μετά από ένα ταξίδι με τρένο από την Πολωνία. 

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι γραμματείς του υπουργικού συμβουλίου υποσχέθηκαν νέα βοήθεια ύψους 713 εκατομμυρίων δολαρίων για την κυβέρνηση του Ζελένσκι και άλλες χώρες στην περιοχή που φοβούνται περαιτέρω ρωσική επιθετικότητα.

Η συνάντηση μεταξύ της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ και των ηγετών της Ουκρανίας διήρκεσε τρεις ώρες, δηλαδή περισσότερο από το διπλάσιο από τον προβλεπόμενο χρόνο, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

«Εμπνεόμαστε από την ανθεκτικότητα των Ορθοδόξων Χριστιανών στην Ουκρανία απέναντι στον βίαιο επιθετικό πόλεμο του Προέδρου Πούτιν», είπε νωρίτερα ο Μπλίνκεν στο Twitter, καθώς οι μάχες στα ανατολικά επισκίαζαν τους θρησκευτικούς εορτασμούς του Ορθόδοξου Πάσχα.

Πριν από την επίσκεψη του Blinken και του Austin, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι κατάρτισαν έναν κατάλογο όπλων που χρειάζονται επειγόντως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως αντιπυραυλικά συστήματα, αντιαεροπορικά συστήματα, τεθωρακισμένα οχήματα και τανκς, είπε ο βοηθός του Zelenskiy Igor Zhovkva στο NBC News την Κυριακή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν δείξει αυξανόμενη ετοιμότητα να προμηθεύουν βαρύτερο εξοπλισμό και πιο προηγμένα οπλικά συστήματα. Η Βρετανία έχει υποσχεθεί να στείλει στρατιωτικά οχήματα και εξετάζει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει βρετανικά τανκς στην Πολωνία για να δοθούν τα ρωσικής σχεδίασης T-72 της Βαρσοβίας για την Ουκρανία.

Η επίσκεψη υψηλού επιπέδου των ΗΠΑ τόνισε τη μετατόπιση της σύγκρουσης από τη στιγμή που οι ουκρανικές δυνάμεις, οπλισμένες με μαζική εισροή όπλων από τη Δύση, αντιμετώπισαν μια ρωσική επίθεση στην πρωτεύουσα Κίεβο.

Η Ρωσία δεν έχει  καταλάβει καμία μεγάλη πόλη από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, και αφού απέτυχε να καταλάβει το Κίεβο, έχει συγκεντρώσει τις δυνάμεις της στο νότο και στα ανατολικά, εξαπολύοντας μια επίθεση που ο Ζελένσκι ονόμασε τη μάχη του Ντονμπάς.

Σε καθημερινή ενημέρωση για τη σύγκρουση, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι η Ρωσία είχε κάνει μόνο μικρές προόδους σε ορισμένες περιοχές του Ντονμπάς.

«Χωρίς επαρκή υλικοτεχνική και υποστήριξη μάχης, η Ρωσία δεν έχει ακόμη επιτύχει σημαντική πρόοδο», ανέφερε.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει αμέσως την αναφορά των βρετανικών στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Νωρίτερα, σε μια συναισθηματική ομιλία στον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας του Κιέβου, ηλικίας 1.000 ετών, για τον εορτασμό του Ορθόδοξου Πάσχα, ο Ζελένσκι είπε ότι το έθνος του θα ξεπεράσει  τους«σκοτεινούς καιρούς».

Καθώς επιστρέφει στην πρωτεύουσα μια όψη κανονικής ζωής, αρκετές χώρες άνοιξαν ξανά τις πρεσβείες τις τελευταίες ημέρες και ορισμένοι κάτοικοι που διέφυγαν από τις μάχες επέστρεψαν για το Πάσχα. 

Οι διπλωμάτες των ΗΠΑ θα επιστρέψουν στην Ουκρανία τις επόμενες εβδομάδες, με την Ουάσιγκτον να ανακοινώνει νέο πρεσβευτή.

«Δεν υπάρχει υποκατάστατο για αυτή τη δέσμευση πρόσωπο με πρόσωπο, και φυσικά υπάρχει συμβολισμός που επιστρέφουμε στη χώρα», είπε ένας αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους στην Πολωνία υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Περίπου 320 χιλιόμετρα (200 μίλια) νοτιοανατολικά του Κιέβου, ρωσικοί πύραυλοι επιτίθενται σε διυλιστήριο πετρελαίου και εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Kremenchuk, σκοτώνοντας ένα άτομο και τραυματίζοντας επτά, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής Πολτάβα.

Η Μόσχα, η οποία περιγράφει τις ενέργειές της στην Ουκρανία ως "ειδική στρατιωτική επιχείρηση", αρνείται ότι στόχευσε αμάχους και απορρίπτει αυτό που η Ουκρανία λέει ότι είναι αποδεικτικά στοιχεία για φρικαλεότητες, λέγοντας ότι το Κίεβο τις οργάνωσε για να υπονομεύσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει «έξυπνες κυρώσεις» κατά των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, πιθανώς κάποιας μορφής εμπάργκο πετρελαίου, ανέφεραν τη Δευτέρα οι Times, επικαλούμενοι τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε για πασχαλινή εκεχειρία λέγοντας: "Σταματήστε τις επιθέσεις για να βοηθήσετε τον εξαντλημένο πληθυσμό. Σταματήστε".

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο πνευματικός επικεφαλής των Ορθοδόξων Χριστιανών της Ανατολής παγκοσμίως, κάλεσε για ανθρωπιστικούς διαδρόμους στη Μαριούπολη και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας, όπου είπε ότι «εκτυλίσσεται μια απερίγραπτη ανθρώπινη τραγωδία».

Ουκρανοί πρόσφυγες γέμισαν εκκλησίες σε όλη την κεντρική Ευρώπη. 

«Προσεύχομαι να τελειώσει σύντομα αυτή η φρίκη στην Ουκρανία και να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην πατρίδα μας», είπε η Nataliya Krasnopolskaia, η οποία κατέφυγε στην Πράγα από την Οδησσό τον περασμένο μήνα, μια από τους περισσότερους από 5 εκατομμύρια Ουκρανούς που εκτιμάται ότι έχουν δραπετεύσει από τη χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ουκρανία πρότεινε την Κυριακή έναν «ειδικό» γύρο διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία σχετικά με την τύχη των αμάχων και των ουκρανικών στρατευμάτων που παραμένουν παγιδευμένοι στη νότια πόλη Μαριούπολη, τον τόπο της μεγαλύτερης μάχης της σύγκρουσης. Η Μόσχα δεν έχει ακόμη απαντήσει δημόσια.

Αφού συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ζελένσκι, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προσφέρθηκε να βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.

Οι ρωσικές δυνάμεις επιχείρησαν και πάλι την Κυριακή να εισβάλουν στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal, το κύριο εναπομείναν ουκρανικό προπύργιο στη Μαριούπολη, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι, προσθέτοντας ότι περισσότεροι από 1.000 άμαχοι είναι επίσης καταφύγιοι εκεί.

Ο Serhiy Volyna, διοικητής των δυνάμεων της 36ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών της Ουκρανίας στη Μαριούπολη, είπε ότι η Ρωσία χτυπούσε το εργοστάσιο με βομβαρδισμούς αέρος και πυροβολικού. 

"Έχουμε θύματα, η κατάσταση είναι κρίσιμη... έχουμε πάρα πολλούς τραυματίες, (μερικοί) πεθαίνουν... η κατάσταση επιδεινώνεται ραγδαία", είπε ο Βολίνα.

Η Μόσχα έχει δηλώσει προηγουμένως νίκη στην πόλη και είπε ότι δεν χρειάζεται να καταλάβει το εργοστάσιο χάλυβα.

Η κατάληψη της Μαριούπολης θα συνδέσει τους φιλορώσους αυτονομιστές που ελέγχουν τμήματα των περιοχών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ που αποτελούν το Ντονμπάς με τη νότια χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας της Κριμαίας, την οποία κατέλαβε η Μόσχα το 2014.

Η Ουκρανία εκτιμά ότι δεκάδες χιλιάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί στη Μαριούπολη και λέει ότι 100.000 άμαχοι εξακολουθούν να βρίσκονται στην πόλη. Τα Ηνωμένα Έθνη και ο Ερυθρός Σταυρός λένε ότι ο αριθμός των αμάχων είναι τουλάχιστον χιλιάδες."

Επίσης σύμφωνα με έτερο άρθρο των Reuters , "η γερμανική αμυντική εταιρεία Rheinmetall (RHMG.DE) ζήτησε έγκριση για την εξαγωγή 100 παλαιών οχημάτων μάχης πεζικού Marder στην Ουκρανία, δήλωσε στο ΜΜΕ μια αμυντική πηγή τη Δευτέρα, επιβεβαιώνοντας παλαιότερο δημοσίευμα της εφημερίδας Welt am Sonntag.

Η εταιρεία αναζητά άδεια εξαγωγής για τα οχήματα στην τρέχουσα κατάστασή τους προς το παρόν, με στόχο να τα αποκαταστήσει τους επόμενους μήνες πριν τα στείλει στην Ουκρανία, είπε η πηγή.

Η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας της Γερμανίας, μια επιτροπή υπό την προεδρία του καγκελάριου Όλαφ Σολτς που συνεδριάζει σε μυστική συνεδρίαση."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνονται τα εξής:

Η επίσκεψη των ΥΠΕΞ και ΥΠΑΜ των ΗΠΑ ,η  επικείμενη αναγγελία διορισμού νέου Πρέσβη τους και η εγκατάσταση στο άμεσο μέλλον διπλωματικής αποστολής  στην πρωτεύουσα της χώρας Κίεβο, είναι εξόχως συμβολικές κινήσεις πέραν της ουσίας, δηλώνοντας επί της ουσίας τρία βασικά πράγματα

Το πρώτο είναι ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την κυβέρνηση Ζελένσκι μέχρι τέλους, έχοντας στενή επαφή άμεσα μαζί του μέσω του νέου Πρέσβη τους. Συνεπώς το όνομα του Αμερικανού Πρέσβη αναμένεται να είναι "βαρύ" και να έχει βαθιά γνώση της Ρωσίας και του Ουκρανικού ζητήματος. Επίσης εδώ διαφαίνεται ότι οι ΗΠΑ θέλουν να έχουν στενό συντονισμό ,έλεγχο  αλλά και  άμεσο λόγο στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις Ουκρανών-Ρώσων, κατευθύνοντας τους Ουκρανούς βάσει σχεδιασμού της εξωτερικής τους πολιτικής. Συνεπώς εξάγουμε συμπερασματικά ότι οι διαπραγματεύσεις Ρώσων και Ουκρανών θα ενταθούν το επόμενο χρονικό διαστημα, κάτι το οποίο αναμένουμε να ξεδιπλωθεί ιδίως μετά την επικείμενη μάχη στο Ντονμπάς 

Το δεύτερο είναι ότι οι ΗΠΑ έχουν αποφασίσει να "ματώσουν πολύ τη Ρωσία" συνεχίζοντας και αναβαθμίζοντας την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία. Σκοπός των ΗΠΑ είναι να απομειώσουν μέσω των Ουκρανών τη στρατιωτική ισχύ της Μόσχας ακόμη περισσότερο, έτσι ώστε ακόμη και αν καταφέρουν να επιβληθούν οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις στο Ντονμπάς, η νίκη τους να είναι "Πύρρεια", δηλαδή εξαιρετικά κοστοβόρα σε ανθρώπινες απώλειες και μέσα

Έτσι θα γίνει πάρα πολύ δύσκολη αν όχι αδύνατη η συνέχεια  του πολέμου για τον Πούτιν στην Ουκρανία, αφού τα παραπάνω θα είχαν ως αποτέλεσμα να απαιτηθεί πολλαπλάσιος χρόνος, λόγω της μεγάλης φθοράς που θα υποστεί στη μάχη στο Ντονμπάς, για αναδιοργάνωση των δυνάμεών του από ότι, τώρα προκειμένου να προχωρήσει στην επόμενη φάση του σχεδιασμού του που θα ήταν η κατάληψη της Οδησσού

Εκτίμησή μας είναι ότι τελικά ο Πούτιν μετά τη μάχη στο Ντονμπάς δεν θα έχει τη δυνατότητα να επεκτείνει περαιτέρω  τον πόλεμο εδαφικά και χρονικά στην Ουκρανία 

Το τελευταίο είναι το ότι οι ΗΠΑ έχοντας προσφέρει την μερίδα του λέοντος από πλευράς στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, θα έχει ως επακόλουθο την εξαργύρωση της μεταπολεμικά, με την ανάληψη των σημαντικότερων έργων αποκατάστασης των καταστροφών στη χώρα σε έργα υποδομών, κατασκευών και άμυνας

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να ελέγχουν σχεδόν πλήρως την Ουκρανία η οποία θα έχει ενταχθεί στην ΕΕ μελλοντικά, με αποτέλεσμα να κατευθύνουν την εξωτερική πολιτική της χώρας με βάση τα συμφέροντά τους και ρυθμίζοντας μέσω του Κιέβου τη διαμόρφωση των σχέσεων ΕΕ-Ρωσίας

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ